Rok 2020 - 10 najčítanejších článkov
Odchádzajúci kalendárny rok 2020 bol ako v celej spoločnosti tak aj v klube MŠK Žilina turbulentný, plný nečakaných zmien a nových situácií, ktoré nás mnoho naučili a v konečnom dôsledku opäť posunuli dopredu. Šošoni načali novú etapu, a hoci bola poväčšine roka bez nášho dvanásteho hráča - fanúšika na tribúnach, vašu podporu sme cítili aj na diaľku.

Ktoré články, udalosti či rozhovory vás zaujali na našom webe v roku 2020 najviac?


zmena na trénerskej stoličke

Hneď na začiatku januára prišlo na lavičku Žiliny v poradí už 73. trénerske meno histórie. Po odchode Jaroslava Kentoša sa stal šéfom žltozelenej lavičky Pavol Staňo, predtým pôsobiaci pri projekte šošonov ako asistent. Vďaka svojej bohatej hráčskej kariére i líderským schopnostiam si však rodák z Čierneho získal dôveru vedenia a predĺžil si tak pôsobenie na žilinskej lavičke. Najskôr mal totiž pred ňou stáť iba do leta, ale jeho náročný, no zároveň ľudský prístup zatiaľ s mladým tímom slávi úspech. Pred začiatkom blížiacej sa zimnej prípravy oslávi kormidelník šošonov prvý rok ako hlavný tréner MŠK.


zbierka pre riška

Hneď v prvom jarnom kole minulej sezóny sa hráčska kabína šošonov rozhodla pomôcť dobrej veci, čo malo ohlas aj medzi fanúšikmi. Hráči sa vzdali prémií za víťazstvo (čo sa podarilo triumfom nad Moravcami 3:0), fanúšikovia zas pomohli vstupným z tohto zápasu, ktoré rovnako putovalo mladému bojovníkovi. 

K tomu sa kabína rozhodla dražiť dresy nielen slovenských futbalistov, a tak z toho vznikla krásna suma, ktorá napokon pomohla k potrebnej liečbe. Aj vy ste prispeli a za to ešte raz ďakujeme.


najlepší slovenský šprintér na tréningu šošonov

Meno Ján Volko nemusíme športovému fanúšikovi bližšie predstavovať. Jeho športový príbeh je inšpiratívny a my sme radi, že cestu najrýchlejšieho Slováka si mohli vypočuť hráči projektu i "A"-tímu. Za to nakukol halový majster Európy 2019 do vnútorných štruktúr klubu a so šošonmi stihol absolvovať aj tréningovú jednotku. 

My veríme, že aj toto stretnutie a spestrenie programu mu pomôže k naplneniu cieľa - kvalifikácii sa na olympiádu v Tokiu. Držíme palce.


pandémia akadémiu nezastavila

Ďalším z najčítanejších článkov bol rozhovor s riaditeľom Akadémie MŠK Žilina Jaroslavom Bačíkom v začiatku pandemickej situácie na jar. Mládež trpí zastaveným tréningovým procesom i súťažami o to viac a to dlhšie než muži. Napriek tomu priniesol rozhovor viaceré pozitíva i myšlienky, ktoré chceli počas nútenej prestávky využiť tréneri i samotní hráči. To sa podarilo, čoho dôkazom je rozhovor z novembra, kde riaditeľ akadémie mimo iného poznamenal, že si teraz každý váži spustený tréningový proces a neberie ho ako samozrejmosť. 

My veríme, že rok 2021 prinesie opäť veľa pozitívnych emócií na mládežníckych zápasoch našich šošonov, tituly i úspešnú reprezentáciu v mládežníckej Lige majstrov.


akí žiaci boli škriniar, boženík a spol.?

Počas "hluchého" obdobia na jar sme vám priniesli niekoľko zaujímavých rozhovorov s našimi bývalými hráčmi ako Anton Nemčík či Mário Pečalka, alebo s Ladislavom Némethom. O ďalších našich bývalých hráčov sa starala aj Eva Kubová - riaditeľka ZŠ Závodie, v ktorej sa dodnes vyučujú hráči Akadémie MŠK Žilina v športových triedach. 

V dialógu sme so skúsenou pedagogičkou rozobrali nielen našich hviezdnych odchovancov a ich školské povinnosti, ale aj školský režim futbalistov či vzťah učiteľov k MŠK.


do výzvy sa zapojili takmer všetci hráči

O tom, že sme v MŠK športovci telom aj dušou, nemusí po úspešnej májovej výzve našich trénerov nik pochybovať. Spoločné futbalové tréningy chýbali v máji každému žltozelenému hráčovi, a tak sme trénovali aspoň na diaľku a mohli sa porovnávať v rôznych cvičeniach. Do výzvy sa zapojili stovky futbalistov Akadémie MŠK i ďalších našich fanúšikov. 

Všetci šošoni si tak nielen zacvičili, ale spestrili si individuálne tréningy, pričom tí najlepší si odniesli domov ako výhru aj rúško MŠK.


oceňovanie športovcov mesta

Najlepší športovci Žiliny boli oceňovaní už po dvanástykrát a opäť sa medzi nimi nestratili ani futbalisti MŠK Žilina - ako po individuálnej stránke, tak aj kolektívnej. V júni sa v Mestskom divadle v Žiline tešili v kategórii kolektív roka naši dorastenci z U17, ktorí vyhrali ligu štvrtýkrát v rade, čo neušlo ani pozornosti poroty.

Špeciálnu cenu za celoživotný prínos si prevzal dlhoročný mládežnícky tréner Akadémie MŠK Žilina Ivan Šimček, ktorý trénuje už 21 rokov. Medzi ocenenými boli aj Ján Bernát a Dominik Holec.


Dokonalá rozlúčka Viktora Pečovského

Neuveriteľných 422 zápasov v najvyššej súťaži, pričom ten posledný odohral Viktor Pečovský v júli proti Michalovciam. Všetko vyšlo dokonale - šošoni zvíťazili, Peči nastúpil s kapitánskou páskou, odohral symbolických 12 minút a s trávnikom sa rozlúčil po gólovej akcii, ktorú sám začal. Viktor zanechal pod Dubňom nezmazateľnú stopu, a aj preto si zaslúžil pri odchode z trávnika "standing ovation" a poďakovanie od bývalých spoluhráčov, vedenia MŠK či samotnej rodiny. 

Peči, ďakujeme ešte raz za všetko a v trénerskej kariére (ktorú si rozbehol pri našej U17) želáme veľa úspechov.


žltozelení reprezentanti

Aj v tejto sezóne si väčšina hráčov z "A"-tímu obliekla na seba reprezentačný dres. Šošoni boli už tradične oporami v slovenskej "21"-tke, ktorá nedávno ukončila kvalifikačné boje. Teší aj fakt, že kvalitu potvrdzujú legionári a takmer všetci sú súčasťou svojich národných tímov. Poľsko, Severné Macedónsko či po najnovšom Arménsko a Ghana, kde si počas jesene odbili premiéry za národné farby "A"-tímu Vahan Bichakhchyan, resp. Benson Anang. To sú krajiny, kde rovnako bijú žltozelené srdcia.

Dokopy si najcennejší dres oblieklo počas jesennej časti až 19 hráčov prvého mužstva šošonov, čo je drvivá väčšina kádra.


dunajská pokorená po štyroch rokoch

To, čo sa dlho nedarilo Škvarkovi, Káčerovi a spol., vyšlo nebojácnej omladine, ktorá sa vtedy neporazeného lídra nezľakla a zdolala ho po štyroch rokoch čakania. Šošoni v októbri nečakane hladko zvíťazili nad Dunajskou Stredou 4:1 a vzali mu prvé body v sezóne. Prekvapenie tak zaznamenalo v širokej verejnosti veľký ohlas, však žltozelení čakali na tri body proti DAC najdlhšie spomedzi všetkých konkurentov z Fortuna ligy - od októbra 2016. 

Tentoraz očakávali náš triumf azda iba najvernejší šošoni, staňovci však súpera jednoznačne prevýšili a v jednom z našich najlepších jesenných zápasov ukázali naplno svoj potenciál. 


My veríme, že aj v roku 2021 vám budeme prinášať čo najviac pozitívnych správ a víťazných článkov. 

Ďakujeme vám za priazeň v končiacom sa kalendárnom roku a do toho nového prajeme v mene celého klubu MŠK Žilina pevné zdravie, veľa úspechov a čo najviac dôvodov na úsmev.

Facebook