Šprintér Ján Volko na návšteve v MŠK: ”Som prekvapený, ako to funguje vo vnútri klubu.”
Piatkový tréningový deň okorenil futbalistom MŠK Žilina príchod aktuálne najlepšieho slovenského šprintéra Jána Volka, ktorý pod Dubňom absolvoval prehliadku štadióna, spoločnú besedu s projektom a napokon aj vybehol na trávnik s "A"-tímom pod vedením Pavla Staňa.

Aké má zo šošonov pocity, čo hovorí na svoje futbalové časy a tréning v Budatíne?


práca s mládežou je mi blízka

Piatkové popoludnie strávil známy slovenský šprintér a najrýchlejší slovenský bežec vôbec Ján Volko pod Dubňom, kde mohol odovzdať svoje skúsenosti mladým šošonom a zároveň spoznať klub zvnútra. S futbalom je pritom spojené aj detstvo tohoto šprintéra.

"Ako všetci chalani v mojom veku sme hrávali vonku futbal. Nie som výnimkou a asi osem rokov som hrával aj klubovo. Bavilo ma to, bol som síce obranca a ako je logické bol som skôr rýchlostný typ než technický. Môžem však spokojne a radostne spomínať na moje futbalové časy," hovorí rodák z hlavného mesta, ktorý vždy vnímal na futbalovej mape aj klub zo Žiliny, teraz ho spoznal ešte detailnejšie. "Zažil som aj prostredie v Trenčíne a už tam to bolo veľmi kolegiálne. Tu je to o to viac, že v MŠK sa kladie dôraz na mládež. To mi je ešte bližšie. Som veľmi prekvapený, ako to funguje vo vnútri klubu."

Jano mal u šošonov rušný program. "Pre mňa bolo zaujímavé hovoriť svoj príbeh, svoje veci chalanom, ktorí sú mladší ako ja. Snažil som sa im vysvetliť môj pohľad na motiváciu, priniesť im iný pohľad. Pri "A"-tíme som sa necítil na to, aby som dával rady profesionálnym športovcom. Robia to, čo robia a najlepšie, ako vedia. Však to dotiahli do jedného z najlepších, ak nie najlepšieho klubu v slovenskej lige," myslí si 23-ročný bežec. "Nemáme im teda v čom pomáhať. Bola to aj pre mňa super skúsenosť, pýtali sa fajn otázky, čo je lepšie, ako o sebe rozprávať "básne". Zameriavali sme sa na tréningový proces, stravu, prípravu, atletiku ako takú. Celkovo sa to nieslo v dobrej atmosfére, takže som si to užil."

Pomyselným vrcholom Janovej návštevy bol tréning "A"-tímom. "Kopačky som si obul naposledy pred pár rokmi. Chvíľu som mal problém zorientovať sa pri cvičeniach, prihrávkach. Niečo som si predsa len ešte zapamätal z mojich futbalových čias, takže som sa okukal. Bolo to super po dlhom čase obuť znova kopačky, hoci ma tlačili, lebo na ne nie som zvyknutý."

Keďže nášho šprintéra ešte len čaká tento rok vrchol, na ktorý mu všetci želáme, aby sa kvalifikoval, absolvoval iba krátku časť tréningu. "Nemôžem si v tejto fáze dovoliť vážnejšie zapájanie sa do takýchto tréningových procesov. Začiatok bol fajn na rozhýbanie, rovnako prihrávky. Nechcem však riskovať pri olympijskej sezóne zranenie. Obišlo sa to bez toho, takže som rád a bol to super strávený čas," dodáva halový majster Európy 2019 Ján Volko a najrýchlejší Slovák v histórii.


Facebook