Hlavným trénerom MŠK Žilina sa stal Pavol Staňo
Vedenie MŠK Žilina vyriešilo minimálne pre najbližšie mesiace trénerskú pozíciu pre "A"-tím šošonov. Po odchode Jaroslava Kentoša a Tibora Goljana k reprezentácii SR "21" bude novým hlavným trénerom Pavol Staňo, ktorý v našom klube doteraz pôsobil ako asistent a video analytik pri projekte "B"+U19.

jar šancou aj na dlhodobejší kontrakt

Prvý muž žilinského futbalu Jozef Antošík podrobne vysvetlil svoje rozhodnutie angažovať nového, už 73. trénera v histórii Žiliny.

"Po odchode dvojice Jaroslav Kentoš a Tibor Goljan k reprezentačnému výberu Slovenska do 21 rokov som sa rozhodol, že definitívne angažovanie trénera, schopného napĺňať strategické ciele klubu MŠK Žilina, odložím až na letné obdobie," znejú prvé slová Jozefa Antošíka.

Vedením realizačného tímu A-mužstva tak bude poverený minimálne na jarnú časť Fortuna ligy Pavol Staňo, ktorý doteraz pôsobil ako asistent a video analytik pri našej rezerve. "Pre Pavla Staňa som sa rozhodol preto, lebo je to mladý, progresívny tréner s bohatou hráčskou kariérou na Slovensku a v Poľsku, zároveň s veľkým potenciálom a s prirodzenými líderskými schopnosťami. Po skončení hráčskej kariéry pôsobil jednu sezónu v poľskom prvoligovom tíme Termalica Nieciecza ako asistent hlavného trénera. U nás pracuje druhú sezónu v štruktúrach klubu, pozná prostredie, hráčov a filozofiu klubu. Vzhľadom na to, že ide o riešenie do 30. júna 2020, neoslabíme týmto rozhodnutím pozície hlavných trénerov v ostatných mládežníckych tímoch, ktorých kvalita vedenia je základnou stavebnou štruktúrou fungovania klubu," objasnil svoj postoj Jozef Antošík.

Kto doplní uvoľnené miesto asistenta? "Realizačný tím bude doplnený aj o asistenta Attilu Malfattiho, trénera z Talianska, ktorý pôsobí v našom klube od 1. septembra 2018 ako špecialista. Attila Malfatti predtým pôsobil 15 rokov v mládežníckych štruktúrach Juventusu Turín a v sezóne 2017/2018 bol asistentom trénera Massima Carreru v Spartaku Moskva. Pri mužstve zostáva v pozícii asitenta Mário Auxt, tréner brankárov Miroslav Seman a všetci ostatní členovia pôvodného realizačného tímu."

Prvý muž žilinského futbalu zároveň nevylučuje možnosť, že nový tréner môže byť na lavičke aj dlhšie ako do konca júna. "Novozložený realizačný tím má šancu kvalitou svojej práce a výsledkami získať dlhodobejší kontrakt. Jarnú časť sezóny zároveň využijeme na mapovanie trhu trénerov tak, aby sme mali dostatok alternatív na definitívne obsadenie postov v realizačnom tíme A-mužstva," doplnil na záver Jozef Antošík.


nečakal som to, avšak nebojím sa

Po odchode Jaroslava Kentoša z pozície šéfa žltozelenej lavičky sa rodák z Kysúc najskôr nezaoberal možnosťou uvoľnenej pozície trénera "A"-tímu. Pavol Staňo je však ambicióznym človekom i trénerom, čo potvrdzujú jeho prvé slová ako kormidelníka MŠK.

"Bolo to milé zaskočenie. Dôveru, ktorú vkladá do rúk nás všetkých vedenie, chceme splatiť. Zámerne hovorím nás - sám by som si to nedovolil vziať. V realizačnom tíme sú ľudia, ktorí ma podporia a spoločne pôjdeme za jedným cieľom. Nečakal som to, ale nebojím sa tejto výzvy. Je to veľká výzva. Pán majiteľ chcel, aby sa zachovala štruktúra mládežníckych kategórií, možno aj preto padľa voľba na mňa."

Pavol Staňo hral aktívne až do svojej štyridsiatky, v trénerskom remesle je tak pomerne krátko. Pred pôsobením pod Dubňom robil asistenta trénerovi Jacekovi Zieliňskemu v Termalice. "Som pri futbale dlho a trénerskú činnosť som vnímal ako hráč, keďže som aktívnu kariéru skončil iba pred tromi rokmi v ligovom mužstve. Postupne ako som sa pripravoval na koniec kariéry, vedel som, že chcem pokračovať týmto smerom. Dočkal som sa relatívne rýchlo. Spravím všetko pre spokojnosť vedenia a každého fanúšika MŠK," hovorí 42-ročný tréner.

Ako hráča si rodáka z Kysúc fanúšikovia pamätajú najmä ako nekompromisného obrancu či defenzívneho záložníka. Aký je Pavol Staňo tréner? "Taký, aký som bol aj na trávniku. Rád som bránil, ale aj útočil, mal som rád agresívnu hru. V kariére som však nastúpil aj ako útočník, takže som si prešiel všetkým. Dokážem tak rozumieť hráčovi na každej pozícii. Prichádzam z "B"-tímu, ale vôbec sa neobávam komunikácie s chalanmi."

Do začiatku zimnej prípravy ostáva pár dní, čo je u vás aktuálne najnutnejšie? "S tým, že som v klube dlhšie, poznám hráčov, ako sa prezentujú na zápase či v tréningoch. To mi dáva určitý prehľad. Až kontakt v kabíne mi však ukáže kvalitu, charakter hráčov. Verím, že si nájdeme spoločnú reč. Teším sa na to, teším sa na nový kolektív. Celý čas myslím na to, ako zlepšiť herný prejav a motivovať hráčov tak, aby sme ťahali za jednu stranu povrazu. Myšlienky sú len pozitívne, všetko je pred nami. Meniť na zimnej príprave nič nebudeme, bol by to nezmysel, keďže máme málo času. Prispôsobíme sa tomu, čo bolo nastavené. Dôležitý bude samotný tréningový proces, ako v ňom budeme pracovať."

Prichádzate v polovici sezóny, na čo je potrebné nadviazať? "Bolo by perfektné, keby sme nadviazali na bodový zisk, ktoré mužstvo získalo. Predošlý tréner spravil kus dobrej roboty, na druhej strane by sme však chceli mužstvo ešte viac naštartovať. Je mladé, preto by sme chceli ísť ešte viac do dynamiky, do behavosti."

Nový tréner má za sebou už aj stretnutie so svojím novým realizačným tímom. "Všetci sa poznáme, boli sme aj predtým na pozíciach v klube. Prepojenie s hráčmi tak určite je. Chalani poznajú aj Attilu Malfattiho, zvyšok realizačnému tímu ostáva, čo je len dobré."

Zahrali ste si skupinovú fázu Ligu majstrov, je trénerská stolička MŠK Žilina podobnou výzvou ako najprestížnejšia klubová súťaž? "To, že zmluva platí do 30. júna, je dohodou medzi mnou a pánom Antošíkom. Som ambiciózny človek, ktorý sa chce rozvíjať. Teraz mám možnosť sa realizovať. Až výsledok ukáže, či na kratšiu alebo dlhšiu dobu."

Aké sú ambície nového trénera? "Veľmi by som chcel, aby sa divák, ktorý príde na štadión, vrátil späť. Aby bol hrdý za výkon, ktorý v zápase podáme a bude nám tolerovať aj chybičky, ktoré spravíme. Na to mladé mužstvo má právo, ale srdce, nasadenie a dynamika nesmie chýbať v žiadnom súboji," dodáva rodák z Čierneho, ktorý sa stal 73. trénerom v histórii MŠK Žilina.


kompletný realizačný tím MŠK Žilina "A"

Športový manažér: Ing. Karol Belaník

Hlavný tréner A-tímu: Pavol Staňo

Asistenti trénera: Mário Auxt, Attila Malfatti

Tréner brankárov: Miroslav Seman

Tímový manažér: Vladimír Leitner

Vedúci tímu: Marián Varga

Kondično-rehabilitačný manažér: Mgr. Milan Ťapay, PhD.

Lekári: MUDr. Juraj Popluhár, MUDr. Jozef Hudcovský, MUDr. Róbert Adamov

Fyzioterapeut: Mgr. Tomáš Lintner Cert. MDT

Maséri: Peter Vojt, Jozef Hromka, Marko Kopas

Kondičný tréner: Vladimír Perexta

Facebook