5. máj | ZÁPAS ODCHOVANCOV: Adam Kopas
MŠK Žilina

ZÁPAS BUDÚCICH ŽILINSKÝCH LEGIEND

Futbalový klub MŠK Žilina čaká výnimočná udalosť nielen v rámci žilinského futbalu, ale aj toho celoslovenského a európskeho. V nedeľu 5. mája o 17:00 hod. totiž proti Dunajskej Strede vybehne pod Dubňom zostava žltozelených poskladaná výlučne z hráčov, ktorí vyrastali a prešli si Akadémiou MŠK Žilina.

"Originálni" šošoni nastúpia v špeciálnych dresoch s novým logom Akadémie MŠK, fanúšikov čaká bohatá Fanzóna so súťažami, futbalovými stanovišťami a bohatými vecnými cenami pre celú rodinu. Do toho dobré jedlo, ochutnávky noviniek od Ryba Žilina, Sieň slávy MŠK a Fanshop MŠK aj s tričkami legiend.

Postupne vám prinášame profil každého hráča, ktorý sa nachádza v širšej nominácii na zápas odchovancov.

STREDOPOLIAR | ADAM KOPAS

Ďalšia žilinská futbalová rodina, ktorej aktuálnym pokračovateľom je Adam Kopas. Jeho otec Ľubomír pôsobil ešte v ŠK Žilina v roku 1994. Starší brat Marko si rovnako prešiel Akadémiou MŠK a tiež pôsobí v "A"-tíme, avšak v realizačnom tíme ako masér. Adam úspešne zavŕšil svoju púť mládežou, kde bol od najmenších prípraviek, titulom v staršom doraste, ktorý viedol dokonca s kapitánskou páskou. V jarnej časti prišiel splnený sen každého mládežníka u šošonov v podobe ligovej premiéry za "A"-tím. Za rezervu už niekoľkokrát predviedol rodák zo Zástrania čítanie hry a svoju skvelú kopaciu techniku, ktorou na pozícii defenzívneho hráča vyniká a ktorou vie nájsť spoluhráčov či voľné miesto v súperovej sieti.

  • 19 rokov | 190 cm | 78 kg
  • ŠOŠONOM od roku 2005 | od kategórie U6
  • Úspechy v mládeži: Majster SR - I. ligy mladšieho dorastu v sezóne 2015/2016 (U17), Majster SR - I. ligy staršieho dorastu 2017/2018 (U19), Víťaz Československého superpohára U19 (2017/2018), Víťaz Mintal Cupu 2015
  • Reprezentačné výbery: SR "17", "SR"18", SR "19" SR "20"
  • Individuálne ocenenia: Najlepší záložník na Memoriáli Levina Kogana 2013 v Petrohrade (U14)
  • 5 štartov za "A"-tím | 0 gólov

ADAMOV POHĽAD NA JEHO ZAČIATKY V MŠK

"Odmalička ma doma viedli k futbalu, no nechcel som ísť hrať na dedinu. Ihneď ma vyskúšali dať do MŠK, chytil som sa a vydržalo to doteraz. Začínali sme v hale T18, kde sme absolvovali nespočetne veľa turnajov. Práve turnaje a rôzne sústredenia boli pre mňa najkrajšie zážitky. Na slovenské pomery sú v Žiline naozaj najlepší tréneri na prácu s mladými hráčmi. V akadémii si každý prešiel lepšími i horšími chvíľami, treba však byť trpezlivý. Všetko nepríde naraz, ale futbal vám to postupom času všetko vráti. Už ako malí sme chodili podávať lopty, v pamäti mi ostal najmä zápas Pohára UEFA s nemeckým Hamburgerom SV, teraz sa mi splnil sen a môžem hrať za svoj rodný klub."

POHĽAD AMBASÁDORA ZÁPASU VLADA GOFFU

Chlapec zo športovej rodiny. Kedysi pred sto rokmi som v drese ZVL hrával s jeho otcom, útočníkom. Prvé, čo mi pri Adamovi napadne, sú jeho skvostné góly. Keby bol výstavný len jeden, môže to byť šťastie či náhoda. Ale on je schopný nasúkať ich za sezónu aj niekoľko. A všetky do vitríny.

Keď si v blízkosti súperovej šestnástky postaví loptu na priamy kop, spoluhráči sa už môžu začať objímať. Oslavy môžu vypuknúť aj vtedy, ak napriahne z diaľky. Má totiž excelentnú kopaciu techniku, strašiakom pre súpera sú všetky jeho štandardky vrátane rohových kopov.

Rekordy v šprinte asi neprekoná, vyniká však skvelou pozičnou hrou a čistým odoberaním lopty. Nevyrába školácke chyby, dobre zatvára defenzívny priestor, konštruktívna rozohrávka a la "kajnšmetke". Vie odhadnúť moment, kedy útočníka dostúpiť a kedy radšej zataktizovať.

Nedokážem odhadnúť jeho výkonnostný rast. Poriadnu šancu v "A"-mužstve ešte nedostal, ale aj to bude. Možno ho v lige súperi povozia na kolotoči zadarmo, možno ich absolútne vygumuje, plus pridá bonus v podobe gólu. Verím v ten optimistickejší variant.

POZRI TIEŽ PROFILY HRÁČOV:

DOMINIK HOLEC

SAMUEL PETRÁŠ

MATEJ MOŠKO

BERNARD PETRÁK

BRANISLAV SLUKA

TOMÁŠ NEMČÍK

MARTIN KRÁLIK

JÁN MINÁRIK

SAMUEL SUĽA

MICHAL ŠKVARKA

MLÁDEŽNÍCKI TRÉNERI

JÁN BERNÁT

PATRIK MYSLOVIČ

MIROSLAV KÁČER

DÁVID ĎURIŠ

MARTIN GAMBOŠ

KRISTIÁN VALLO

Facebook