UYL: V osemfinále proti FC Salzburg v stredu 2. marca o 16:30 hod.
Presne po dvoch mesiacoch od žrebu play-off sa opäť vo švajčiarskom sídle UEFA v Nyone uskutočnil žreb osemfinálovej fázy mládežníckej Ligy majstrov. Šošoni mohli po milánskom veľkoklube naraziť na jedného z mimoriadne kvalitných víťazov základných skupín UEFA Youth League.

Po historickom postupe do osemfinále súťaže tentokrát v boji o štvrťfinále vyzveme na domácom ihrisku rakúsky Salzburg. Osemfinále hrané znova iba na jedno stretnutie je na programe v stredu 2. marca opäť o 16:30 hod.


jedna z najlepších akadémií

Futbalisti MŠK Žilina U19 si počas historickej cesty mládežníckou Ligou majstrov pripísali úspech, ktorý sa ešte žiadnemu slovenskému tímu nepodaril. Po jesenných postupoch v rámci majstrovskej vetvy cez gréckeho majstra PAOK Solún a kazašského šampióna Kairat Almaty sa Šošonom minulý týždeň podarilo postúpiť aj cez slávny taliansky veľkoklub Inter Miláno

V osemfinálovom žrebe nás tak čakal jeden z víťazov základných skupín v rámci tohtoročnej skupinovej fázy UEFA Youth League. Z ôsmich tímov sme mohli naraziť na obhajcu titulu z Realu Madrid, anglické duo Liverpool a Manchester United, ex-finalistov súťaže PSG a Benficu Lisabon či ich mestského rivala zo Sportingu. V hre bol aj ďalší taliansky zástupca Juventus Turín a víťaz súťaže z roku 2017 s jednou z najlepších akadémií v Európe - Salzburg.

Pred samotným žrebom sme vedeli, že osemfinále sa bude hrať znova iba na jeden duel a o dejisku stretnutia sa rozhodne v rámci žrebu. Znova z rúk bývalého brazílskeho obrancu Maxwella sme sa následne dozvedeli už tú najdôležitejšiu správu, a to že v osemfinále si zmeriame sily s rakúskym majstrom zo Salzburgu.

Pravidelný účastník najprestížnejšej mládežníckej súťaže a jedna z najlepších svetových akadémií sa môže v rámci UEFA Youth League pochváliť viacerými skvelými úspechmi. V ročníku 2016/2017 sa Rakúšania dokonca stali celkovými víťazmi súťaže, keď postupne porazili Manchester City, PSG, Atlético Madrid, Barcelonu a vo finále aj Benficu Lisabon. Aj v poslednom skončenom ročníku pred dvomi rokmi podľahli až v semifinále neskoršiemu šampiónovi z Realu Madrid.

V prípade postupu medzi osmičku najlepších Šošoni pocestujú k jednému z dvojice Paris Saint-Germain a Sevilla.


veľká skúška pred našimi fanúšikmi

Hneď po žrebe sme sa na dojmy z výsledkov a súpera spýtali muža, ktorý má na starosti žilinskú akadémiu. Riaditeľ Akadémie MŠK Žilina Jaroslav Bačík vie, že nás čaká veľmi ťažký boj, no teší ho možnosť hrať na domácom trávniku.

"V prvom rade sme radi, že môžeme hrať opäť doma kvôli našim skvelým fanúšikom, ktorí nás vo veľkom počte prišli podporiť aj proti Interu Miláno. V tejto fáze súťaže si už súpera vyberať nemôžeme, všetky tímy sú najvyššej úrovni. Salzburg je známy svojou výbornou akadémiou, ktorá momentálne patrí k najlepším v celej Európe a na celom svete. Množstvo hráčov z akadémie vychovávajú pre svoj prvý tím, partnerský klub z Lipska či iné európske kluby," povedal na adresu klubu, ktorý vychoval hráčov ako Erling Haaland či Dominik Szoboszlai a v ktorého "A"- tíme si zahrali napríklad Sadio Mané či Naby Keita. 

Na výber sme pred žrebom rozhodne nemali. "Všetci možní súperi by boli pre nás veľkou skúškou. Hoci možno nemá RB Salzburg zatiaľ v Európe také veľké meno, tak ich kvalita predovšetkým na úrovni mládežníckych družstiev je obrovská, o čom svedčia aj ich úspechy. Už sa veľmi tešíme na vzájomnú konfrontáciu pred našimi fanúšikmi," upozornil najvyšší muž žltozelenej mládeže, ktorý si je vedomý úspechov Salzburgu aj v mládežníckej Lige majstrov.

Aký to bude súper? Čo očakávať? "Ich hra sa vyznačuje obrovskou fyzickou náročnosťou a tlačením do pressingu v každej fáze ihriska. Všetci hráči sú poctivo vyberaní na základe rýchlostných parametrov a následne, navyše, trénujú v jednom z najprepracovanejších systémov. Určite budú fyzicky extrémne dobre pripravení, nátlakoví a zároveň aj nebezpeční," uzavrel na adresu osemfinálového súpera Jaroslav Bačík.


Facebook