Pred zápasom 4. kola Slovnaft Cupu ŠK Odeva Lipany - MŠK Žilina
Na rok presne si vzájomný zápas 4. kola Slovnaft Cupu zopakujú futbalisti MŠK Žilina proti už tentoraz treťoligovej Odeve Lipany.

Východniari neboli ľahkým protivníkom ani pred rokom, keď sa nám podarilo zabezpečiť si postup gólmi v záverečných minútach, a nebude ním ani tentokrát. Hoci hráči Lipian zostúpili z druhej najvyššej súťaže, aktuálne postavenie v III. lige ich predurčuje k favoritom na postup, keď po desiatich kolách vedú ligu.

V Slovnaft Cupe musela Odeva odohrať už tri duely, najskôr v 1. kole zdolala piatoligový Čirč 5:0, v ďalšom kole si bez problémov poradila aj s Čaňou zo štvrtej ligy. Tretie kolo Slovenského pohára postavilo do cesty zverencom trénera Emila Jacka už na domácom trávniku druholigistu z Trebišova, ktorého porazili rovnako jasne 3:0. Tak môžeme očakávať podstatne náročnejšie stretnutia ako v Dobrej Nive či Závažnej Porube.

namixovať víťaznú zostavu

Lipany už budú ostrejšou previerkou, no tréner MŠK Adrián Guľa prízvukuje, že to bude opäť iba o nás.

"V takýchto zápasoch rozhoduje náš prístup. Potrebujeme sa jednoznačne poučiť z minulého roka, kedy sme otáčali zápas až v samom závere. Preto vieme, že nás čaká oduševnený súper, pre ktorého to bude významný futbalový sviatok. Od nášho minulo-sezónneho vzájomného duelu na jeseň už takmer nikoho neporazili, takže aj teraz pôjdu nadoraz. Vypadli z druhej ligy, no podľa výsledkov sa do nej chcú znova vrátiť, sú v eufórii," predpovedá lodivod šošonov. "Proti takýmto súperom treba hrať s maximálnym úsilím, s plnou vážnosťou. Navyše je potrebné podporiť výhru so Slovanom plnohodnotným výkonom, latka je nastavená vysoko."

Dostanú tak príležitosť opäť mladí hráči, ktorí sa tlačia do prvého tímu? "Stále to bude o tom, dať šancu chalanom, ktorí veľmi svedomito pracujú aj v zápasoch rezervy. Keby sme tam išli hrať aj druholigový zápas, tak tam chceme vyhrať. Hráči z "B"-tímu musia aj v pohárových zápasoch ukazovať progres, dôležité to bude správne namixovať. Aj u nás sú niektorí menej vyťažení hráči, preto ich potrebujeme vidieť v ostrom dueli."

Viacerým hráčom sa tak môžu otvoriť dvere do kabíny alebo aj základnej zostavy. "Pre viacerých je to veľká šanca, aby mohli zasiahnuť aj do ďalších fortunaligových meraní síl s Michalovcami alebo aj po "repre" pauze s Nitrou. Je to boj o "fleky", no máme v pláne dať priestor chalanom, ktorí nehrali v nedeľu, aby nám ukázali športovú formu a doniesli postup," dodal pred stredajším duelom, ktorý je už tretím "anglickým" týždňom pre šošonov v rade, 42-ročný rodák z Novák.

Zdravotne sme mali po zápase so Slovanom v kabíne menšie šrámy. "Stav Miloša Lačného sa postupne zlepšuje, drobné zranenia mali Mišo Škvarka s Kikom Vallom. Miro Káčer má stopku v lige, bude preto k dispozícii v pohári."

Streliť prvý gól

Po zranení sa už predstavil v zápase rezervy a záverečné minúty si pripísal po vyše mesačnej absencii aj proti Slovanu Bratislava. Jakub Holúbek chce v stredu znova nastúpiť a pomôcť žltozeleným k postupu.

Nohami na zemi, zámerom iba postup

V defenzíve šošonov nechýbal pred rokom počas celého stretnutia obranca Martin Králik, ktorý si na Lipany spomína veľmi dobre.

"Bol to ťažký zápas, ktorý sme, našťastie, otočili v posledných minútach," spomína obranca s číslom 24. "Ťažko sme sa vyrovnávali s hrou súpera, preto je dobré, že sme to už zažili a teraz vieme, čo musíme spraviť pre postup. Kľúčom je naša rýchlosť, ktorej sa budú musieť domáci prispôsobiť," naráža stopér na fakt, že v minuloročnom stretnutí to bolo skôr naopak. "Jednoznačným zámerom cesty na východ je víťazstvo. Veríme, že sa domov vrátime s postupom," hovorí Mates, ktorému sa zdvihla v posledných dňoch nálada. Nie je to iba narodením syna, no aj dôležitou výhrou nad Slovanom. "Stále sme nohami na zemi, koncentrujeme sa už na najbližší zápas, ktorý je pohárový. Atmosféra je, samozrejme, pozitívna, preto ju treba preniesť aj na trávnik v Lipanoch," dodáva 22-ročný rodák z Prievidze.

Stredajší súboj 4. kola Slovnaft Cupu, ktorý má výkop o 15:30 hod., bude rozhodovať trojica arbitrov, ako hlavný Igor Kozák, na čiarach asistujú Gabriel Ádám a Martin Špivák.

Facebook