Pred Podbrezovou | Využiť nevyužité a konečne uspieť

Polovica nadstavbovej časti je za nami. Ideme do odviet, ktoré rozhodnú o konečnom umiestnení i o tom, či bude sezóna u Šošonov napokon úspešná. Víťazný impulz po troch prehrách i poslednej remíze potrebujú všetci na čele s novým trénerom Michalom Ščasným. Ten má po hektickom nástupe na stoličku MŠK za sebou týždeň tréningu, na čo sa zameral a ako vidí súpera z Horehronia?

Sobotný duel, ktorý má aj za asistencie systému VAR výkop pred kamerami Voyo o 15:30 hod., povedie ako hlavný arbiter Peter Kráľovič.

V sobotu 27. apríla privítame Trnavu. Vstupenky sú už v predaji.



novinky u súpera

Podbrezová má pravdepodobne vrchol týždňa už za sebou. V stredu totiž s miernou pachuťou vypadla zo Slovnaft Cupu po bezgólovej remíze s Trnavou. O to viac však potrebuje zabrať v lige, kde má ešte stále teoretickú šancu na pohárovú Európu. Práve jedna z dvoch jarných výhier totiž prišla v pohári, keď si zverenci trénera Skuhravého pripísali skalp bratislavského Slovana. Na druhého favorita - Spartak - však nevyzreli, a sen o finále Slovenského pohára tak skončil tesne pod vrcholom. 

V lige to je pre Horehroncov aktuálne "horkejšia" pesnička, slabší záver jesene sa s nimi preniesol aj do jari, v ktorej zvíťazili iba na jej samom začiatku. Po víťazstve nad Michalovcami však nasledovala (a doposiaľ trvá) osemzápasová šnúra bez trojbodového zápisu. Naše vzájomné duely sú však nevyspytateľné, o to opatrnejší sme pred sobotou.


rýchlejšie tvarovateľní

Hektický začiatok sa utriasol a nový tréner Michal Ščasný mal plný tréningový týždeň na to, aby odovzdal hráčom a preniesol na trávnik čo najviac taktických pokynov. Ako sa do toho dostal a čo sa podarilo?

"Na štadióne teraz trávim veľa času. Tréningy i šatňa sa nastavila podľa nášho videnia, celé sa to po minulom týždni utriaslo. Snažili sme sa zamerať na veci, ktoré sme chceli trochu odstrániť, a naopak, iné sme zas chceli do našej hry implementovať. Celý týždeň prebehol absolútne v pohode a ja verím, že na Podbrezovú budeme nachystaní znova o čosi lepšie."

Proti Ružomberku za 24 hodín mohol iba ťažko niečo zmeniť. V poradí 77. tréner Žiliny spoznával družstvo detailne až v predošlých dňoch. 

"Hneď v prvý deň tréningu som našiel pracovitý tím. Aj nastavenie proti Ružomberku bolo super, chalani veľmi chceli zápas zvládnuť. Bohužiaľ, nepadlo nám to tam. Je tam však energia a chuť robiť. To však nie je mnou, Žilina je tým dlhodobo známa. Mladícky elán, dynamika a nadšenie vidno aj v ďalších veciach. Mladíci sú rýchlejšie tvarovateľní. Nechceme ale chalanov prerábať, skôr usmerniť vo veciach, ktoré s trénermi vyžadujeme."

Už po premiére si nový kormidelník pochvaľoval návraty do defenzívy, "zbytkovú" obranu. Ružomberok toho veľa dopredu neukázal, Podbrezová bude asi "tvrdším orieškom".

"Tu by som oponoval. Dovolím si tvrdiť, že je to zásluhou našich chalanov, ktorí eliminovali hráčov Ružomberka. Liptáci boli v každom zápase viac či menej nebezpeční, ale vždy si vytvorili nejakú šancu. My sme po strate lopty hneď získali loptu späť a nič sme im nedovolili. Vypichol by som skôr našu dobrú defenzívu, ktorá stála na pevných nohách."

Čo automatizmy vpredu? V zakončení nás v posledných stretnutiach poriadne tlačí topánka.

"Žilinu som osobne videl na jar aj v Dunajskej Strede, kde hrala výborný futbal. Len tomu chýbajú góly. Môj spôsob videnia futbalu je nasledovný - hrajme konštruktívne, po zemi, ale keď to môžeme v útoku zrýchliť, prečo nie? Aj tam nám to dáva možnosti, priestory, ktoré som predtým nevidel využité. Na tom sa snažíme robiť, chalani to vnímajú a vstrebávajú."

Momentálne nemáme vpredu "gólového zabijaka" typu Kurminowski či Jelić, ktorí by to vzali na seba. 

"Aj drilom sa však dá veľa vecí natrénovať. A práve streľba na tréningoch ukázala, že na tom budeme musieť zapracovať viac a intenzívnejšie. V predošlých dueloch nepadlo veľa žilinských gólov zo stredných vzdialeností. Keď máme možnosť zakončiť aj spoza pokutového územia, tak zakončíme. Dá sa na tom napredovať a robíme na tom."

Druhým súperom pre trénera Ščasného bude Podbrezová. Tú ma pozorne naštudovanú, nenechal si ujsť ani stredajšiu odvetu semifinále pohára.

"V týždni sme si povedali varianty Podbrezovej. Je to veľmi nepríjemný súper s rukopisom trénera Skuhravého, ktorý tam odvádza výbornú robotu. Hrajú rovnakým spôsobom futbalu, ale my sa chceme pozerať na seba a zvládnuť to tam."

Cieľ je pred sobotou jasný, čo by však potešilo trénera v rámci predvedenej hry?

"Byť priamočiarí, konštruktívni. Minule sme sa bavili aj o akejsi absencii agresivity v šestnástke súpera, kde sa rozhoduje. To môže rozhodovať aj v sobotu."

Ako je to so zdravotným stavom kabíny?

 "Tomáš Hubočan a Timo Jambor mali po Ružomberku tréningové výpadky. Uvidíme, ako na tom budú do soboty. Ostatní sú v poriadku."


sektor hostí

Predaj lístkov na meno na sobotné ligové stretnutie Šošonov v Podbrezovej do sektoru hostí bude prebiehať vo Fanshope MŠK (utorok a štvrtok 14:00 – 18:00 hod.). Viac informácií u nášho bezpečnostného manažéra Martina Ukropa (martin.ukrop@mskzilina.sk | 0911 421 492). Kontaktovať ho môžete do dňa výkopu, do 12:00 hod.

Cena vstupenky: 7 €.


rozhodcovia

Sobotný duel 6. nadstavbového kola, ktorý štartuje o 15:30 hod., bude rozhodovať ako hlavný arbiter Peter Kráľovič. Na čiarach mu asistujú Milan Štrbo a Juraj Halíček.


priamy prenos

Stretnutie proti Podbrezovej budete môcť sledovať naživo na internetovej platforme VOYO.


Facebook