Sedemgólová rozlúčka s Európou, MŠK - Gent 2:5
UEFA Europa Conference League,
štvrtok 3. 8. 2023 od 20:00
Štadión MŠK Žilina
2:5(0:1)
MŠK Žilina - KAA Gent
Góly: 66. Kaprálik, 77. Bari - 62. a 89. Cuypers, 30. Hjulsager, 69. Tissoudali, 72. Gerkens
ŽK: 28. Kaprálik, 56. Rusnák, 58. Minárik, 90.+ Nemčík (všetci Žilina)
Diváci: 6224
Rozhodca: Muntean - Lifciu, Vicol (všetci Moldavsko)
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 43% - 57%

Strely/na bránu: 16:18 / 8:12

Rohy: 6:3

Ofsajdy: 0:4

Priame kopy: 4:3

Fauly: 12:7

ZOSTAVY
MŠK Žilina
Belko - Leitner, Minárik, Nemčík (C) - Rusnák (63. Ndjeungoue), Sauer (82. Adang), Gidi (63. Myslovič), Bari - Kaprálik, Jambor (63. Addo), Ďuriš (76. Iľko)

KAA Gent
Nardi - Castro-Montes, Kandouss, Watanabe, Fortuna - Gerkens, Hjulsager (59. Cuypers), De Sart (C) (76. Agbor), Hong (59. Kums), Fofana (76. Stevens) - Tissoudali
Zápasové menu

Futbalisti MŠK Žilina sa rozlúčili s pohárovou Európou pred viac ako šesť tisíckami fanúšikov. Tí videli v prvom polčase odvážnejší výkon od domácich, no do kabíny sme odchádzali podobne ako v Gente s jednogólovým mankom. Odveta 2. kvalifikačného kola priniesla viacero našich tutoviek, napokon to však skončilo s podobným priebehom aj výsledkom. Favorit si kontroloval súboj napriek pohodlnému náskoku z prvého stretnutia a v druhom polčase sa roztrhlo vrece s gólmi. Dočkali sa aj domáce tribúny, hostia však mali rovnako gólový apetít. Sedemgólovou nádielkou sme sa tak rozlúčili s účinkovaním v Európskej konferenčnej lige. 


Do odvetného stretnutia proti Belgičanom spravil tréner Jaroslav Hynek oproti prvému stretnutiu v základnej zostave dve zmeny. Na stopérskom poste dostal príležitosť Patrik Leitner pred Andrejom Stojchevskim, na krídle sa po Ružomberku predstavil aj v Európe Adrián Kaprálik.

Úvod sa aj vďaka zaplneným tribúnam začal zostra a každá akcia bola odmenená potleskom. Z prvého priameho kopu súpera nezapršalo, rovnako tak sa nemenilo skóre ani po nerazantnej hlavičke Mária Sauera. Vydýchli si tribúny a vydýchli si i samotní aktéri, to keď váhanie pri rozohrávke a gólovú strelu Tissoudaliho vyriešil Belko istým zákrokom. Tempo diktovali Belgičania, my sme museli odolávať viacerým nebezpečným centrom a následne vyrážať do brejkov. Aké-také nebezpečie z našich kopačiek prichádzalo po rohových kopoch a následných skrumážach. Gólovkou môžeme nazvať šancu Mária Sauera z 22. minúty, ktorého krásnou uličkou našiel Kristián Bari. Mário z uhla napol iba bočnú sieť. Hluchšia pasáž v polovici polčasu vyvrcholila úvodným gólom stretnutia. Ideálnu loptu za obranu dostal Hjulsager, tesne sa vyhol ofsajdu a jeho obstrel sa zas vyhol vybiehajúcemu Belkovi. Vyrovnanie mal na kopačke rýchly Kaprálik, svojou rýchlosťou sa však vytlačil do ostrého uhla a v páde vystrelil už iba do ochrannej siete. Ešte lepšia šanca potešiť gólom domáce tribúny prišla v 37. minúte, Rusnák vo vnútri šestnástky ešte nestrieľal, posunul však loptu Dávidovi Ďurišovi, ktorý tesne minul ľavý kút Nardiho brány. S blížiacou sa prestávkou sme sa čoraz viac osmeľovali, bez gólového efektu. V 45. minúte pálil Bari, Nardi boxoval na rohový kop, a tak sme šli do kabín rovnako ako v Gente s jednogólovým mankom.

Druhý polčas odštartoval krásnym zákrokom Ľubo Belko, na ktorého tentokrát technickou strelou Hjulsager nevyzrel. Vytúženého gólu sme sa nedočkali po akcii Sauera, lopta sa odrazila k Jamborovi, ten na jedenástke trafil nohy padajúceho Nardiho. Belo potvrdzoval svoje kvality a napodobňoval svoj výkon z Ghelamco Arény, v 53. minúte už tradične zneškodnil samostatný nájazd Tissoudaliho, ktorý "smrdel" ofsajdom. Čarovný zákrok predviedol Belo aj v 59. minúte, predchádzala mu však tentokrát zdvihnutá zástavka postranného rozhodcu. Napriek nepriaznivému stavu sa k hosťujúcemu sektoru pridali aj domáci fanúšikovia a štadiónom sa niesli mexické vlny. Ďalšiu gólovku nám ponúkli hostia po nedorozumení obrancu a brankára, do opustenej brány v ťažkej pozícii nedokázal usmerniť loptu Ďuriš vďaka obrannému zákroku chybujúceho Fortunu. Tribúny boli odmenené gólmi, v rýchlom slede hneď päťkrát, avšak viac iba padlo z poačiek súpera. Najskôr sa presadil striedajúci Cuypers po spätnej prihrávke, potom sa konečne potešili aj priaznivci Šošonov. Rovnako ako v Belgicku sa trafil Aďo Kaprálik bombou pod brvno, a tak si Šošoni mohli konečne zakričať strelca gólu - 1:2. Hostia nás však vzápätí schladili, a to hneď dvojnásobne. Najskôr krížnou strelou Tissoudali a potom aj Gerkens a bolo 1:4. Aspoň miernu odmenu fanúšikom priniesla 77. minúta, Bari nevedel čo s loptou, tak to nechytateľne napálil k vzdialenejšej žrdi prekvapeného Nardiho - 2:4. Rýchlosť Kapa platila na obranu súpera v 81. minúte, náš krídelník sa predral cez obranu v modrom, z uhla ale neprekonal Nardiho. Sedemgólový koncert uzavrel Cuypers, ktorý sa rovnako ako pred týždňom presadil v stretnutí po druhýkrát a stanovil skóre na konečných 2:5.

Šošoni sa tak lúčia s Európou v 2. kvalifikačnom kole, keď zaslúžene nestačili na veľkého favorita z Belgicka. Európa síce skončila, no liga sa len rozbieha. Žltozelení cestujú počas víkendu do Podbrezovej, kde sa v rámci 2. kola Niké ligy predstavia v nedeľu od 20:30 hod.


HLASY PO ZÁPASE
Jaroslav Hynek, tréner MŠK Žilina
„Rozhodne to na ihrisku dnes vyzeralo značne inak ako v prvom dueli v Gente. Dobrá predzápasová príprava nám pomohla, aby sme to dokázali súperovi aspoň znepríjemniť. Boli sme blízko pri nich, pressovali sme a boli sme odvážni, vďaka čomu sme viac získavali lopty a mali aj viac z hry ako v Belgicku. Minimálne štatisticky sme sa súperovi vyrovnali, žiaľ, gólovo už nie. Najmä prvých 25 minút bolo z našej strany kvalitných, či už s loptou, alebo bez nej. Vietor z plachiet nám vzal až úvodný gól, ktorý bol podľa mňa až príliš jednoduchý. Na šance sme ale Gent, dovolím si povedať, prevýšili. S týmto sme za prvý polčas spokojní. Do druhého dejstva sme urobili úpravy, ktoré nám mali pomôcť a hneď po nástupe mal šancu Timo Jambor. Lenže miesto vyrovnania prišiel ďalší gól súpera, a hoci sme znížili, tak okamžite prišiel ďalší úder hostí. Iskierku nádeje vykresal gólom na 2:4 Bari, keďže následne sme mali aj ďalšie sľubné príležitosti, ktoré sme už ale nevyriešili ideálne. Vždy keď sme sa trochu zdvihli gólom, tak sme takmer okamžite aj inkasovali. V závere sme sa už potom roztrhali a piaty gól už bol výsledkom miernej frustrácie. Tri góly sme v podstate dostali spoza pokutového územia, čo bolo spôsobené aj malým tlakom na loptu. Na druhej strane, veľa vecí sme v našej šestnástke vyriešili veľmi dobre, takže budeme mať aj veľa pozitívneho materiálu. Myslím si, že keď to takto budeme zvládať aj v našej lige, tak výsledky budú iné. V Európe sme podľa mňa nechali dobrú stopu až na prvý súboj v Gente. Dnes to bolo výrazne lepšie, i keď gólov sme inkasovali až príliš, čo nemôžeme zakrývať. Sme radi, že máme za sebou európsku skúsenosť, ktorú využijeme aj v lige.“
Hein Vanhaezebrouck, tréner KAA Gent
"Žilina má veľmi kvalitných hráčov, veľmi mladý tím. Dnes ma prekvapili, ako hrali. Boli oveľa lepší než pred týždňom, spôsobovali nám problémy, ale v kľúčových momentoch "zabudli" skórovať. To sa viac darilo nám. Nie že by sme boli dnes lepší, skôr efektívnejší."
Mário Sauer, stredopoliar MŠK Žilina

„Myslím si, že to dnes bolo minimálne po hernej stránke lepšie než v prvom zápase. V každej formácii sme lepšie držali loptu, niektoré akcie mali potenciál, no my sme šance nevyužili a oni áno. Efektivita však bola jednoznačne na ich strane, bohužiaľ, výsledok je, aký je. Mrzí nás to, ale teraz sa z toho musíme otrepať, naladiť sa dobre na ligu a tieto skúsenosti využiť práve v nej. Treba ale povedať, že Gent je naozaj kvalitný súper európskeho kalibru, najlepší, proti akému som v doterajšej kariére hral. Je to pre nás ponaučenie, ale aj motivácia, aby sme ešte tvrdšie pracovali, ak sa chceme posunúť ďalej. Dnešná návšteva mi pripomenula mládežnícku Ligu majstrov a zápasy s Interom či Salzburgom. Toto je ale mužský futbal, niečo úplne iné, vyššia úroveň. Ľudia boli skvelí a my im ďakujeme, že prišli. Výsledok síce nedopadol najlepšie, ale herne sme si podľa mňa hanbu neurobili. Teraz musíme zareagovať ako minulý víkend a všetky sily sústrediť na ligu či pohár. Bola to krátka, ale poučná cesta Európou, ktorá nám veľa dala a ukázala. Zistili sme, kde sa nachádza európsky futbal a s kým sa môžeme porovnávať.“


TLAČOVÁ KONFERENCIA


UEFA Europa Conference League,
štvrtok 3. 8. 2023 od 20:00
Štadión MŠK Žilina
2:5(0:1)
MŠK Žilina - KAA Gent
Góly: 66. Kaprálik, 77. Bari - 62. a 89. Cuypers, 30. Hjulsager, 69. Tissoudali, 72. Gerkens
ŽK: 28. Kaprálik, 56. Rusnák, 58. Minárik, 90.+ Nemčík (všetci Žilina)
Diváci: 6224
Rozhodca: Muntean - Lifciu, Vicol (všetci Moldavsko)
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 43% - 57%

Strely/na bránu: 16:18 / 8:12

Rohy: 6:3

Ofsajdy: 0:4

Priame kopy: 4:3

Fauly: 12:7

ZOSTAVY
MŠK Žilina
Belko - Leitner, Minárik, Nemčík (C) - Rusnák (63. Ndjeungoue), Sauer (82. Adang), Gidi (63. Myslovič), Bari - Kaprálik, Jambor (63. Addo), Ďuriš (76. Iľko)

KAA Gent
Nardi - Castro-Montes, Kandouss, Watanabe, Fortuna - Gerkens, Hjulsager (59. Cuypers), De Sart (C) (76. Agbor), Hong (59. Kums), Fofana (76. Stevens) - Tissoudali
SÚVISIACE ČLÁNKY
04.08.2023Škoda, že sme ľudom nedopriali aspoň krajší výsledok...
02.08.2023Dokázať, že nie sme v Európe náhodou

Facebook