FINÁLE SLOVNAFT CUPU: FC Spartak Trnava - MŠK Žilina 3:3 (2:0), 4:1 na pokutové kopy
Slovenský pohár,
streda 1. 5. 2019 od 18:00
Štadión pod Zoborom
3:3(3:3, 2:0)
FC Spartak Trnava - MŠK Žilina
Góly: 45.+ a 48. Markoski, 20. Miesenböeck - 50. a 71. Balaj, 69. Boženík
ŽK: 17. Košút, 26. Miesenböeck, 31. Lovat, 100. Čonka, 116. Pekár - 37. Káčer, 90. Anang
Diváci: 6053
Rozhodca: Pavlík
ZOSTAVY
FC Spartak Trnava
Bolek (119. Rusov) – Turňa, Abena, Miesenböeck (72. Pekár), Sloboda, Čonka, Markoski (75. Glover), Lovat, Košút, Janečka (107. Depetris), (C), Yilmaz

MŠK Žilina
Volešák - Anang (106. Minárik), Kaša, Králik, Sluka - Káčer, Diaz (46. Holúbek), Boženík - Mihalík (99. Bernát), Balaj (111. Pečovský), Škvarka (C)
Zápasové menu
Vo finále 50. ročníka Slovenského pohára dal tréner Jaroslav Kentoš dôveru vo výbornej futbalovej atmosfére osvedčených menám, v základe nastúpili obaja útočníci - Róbert Boženík i Filip Balaj.

V úvode sa oba tímy zoznamovali s terénom i protivníkom, napriek snahe na oboch stranách sme videli iba náznaky šancí, s ktorými si obrany poradili. Hra sa časti kúskovala, a preto sme sa nevedeli dostať do tempa. Trnava hrozila po štandardkách, jednu z nich sme odvrátili, no ľahko sme súpera pustili do ďalšieho centra, po ktorom Miesenböeck otvoril skóre strelou k tyči. Odpovedať gólom sme mohli už o dve minúty, priamy kop kapitána Michala Škvarku aj za prispenia teču pohladil sieť z vonkajšej strany. Veľa toho musel v osobných súbojoch zniesť Boženík, ktorého faulovali v úvodnej polhodine hneď traja hráči súpera a videli za to žlté karty. Šošonom chýbala presnosť v predfinálnej fáze, Bolek buď centre poľahky krotil, alebo ani nemusel zasahovať. V 40. minúte sa zápas prerušoval kvôli fanúšikom súpera už druhýkrát, šestnástku Trnavy totiž zasypali plastové poháre, ktoré skončili aj na bránkovom rozhodcovi. Našich hráčov povzbudzovala neúnavne tisícka žltozelených na tribúnach, ale vyložená šanca pre kentošovcov neprichádzala. Navyše v nadstavenom čase prvého dejstva dostal po chybe loptu za obranu Markoski a lopta od Volešáka napokon doputovala do siete.

Spartak hral účelovejšie a svoju efektivitu potvrdil aj po nástupe z kabín. Markoski na hranici šestnástky nešpekuloval a strelou spoza obrancu prekvapil všetkých vrátane Volešáka. Iskierku nádeje vykresal o sto sekúnd Filip Balaj, ktorý znížil opäť na rozdiel dvoch gólov hlavičkou po rohovom kope - 3:1. Gól nás nakopol, niekoľko nebezpečných centrov letelo pred Boleka, ale naše zakončenia nesmerovali do priestoru brány. Pribúdajúcimi minútami sme zatláčali Trnavu viac do šestnástky. Veľká šanca prišla pre šošonov v 65. minúte, priamy kop zo sedemnástich metrov a skvelá parketa na gól. Múr v bielom však vydržal, keď dokázal zblokovať pokus Mira Káčera. Tlak napriek tomu narastal, pred Balajom zachraňovala opäť defenzíva Spartaka. V 69. minúte sme sa dočkali, v skrumáži upratal loptu do siete Boženík - 3:2. To nebolo zo strany našich chalanov všetko, opäť Balaj po rohovom kope strelil hlavou vytúžený vyrovnávajúci gól - 3:3. Ožili žltozelené tribúny, ktoré hnali šošonom za veľkolepým obratom. Boženík takmer potrestal zaváhanie Boleka, no lopta smerovala za postrannú čiaru. Hra sa trochu upokojila, dopredu sa dostali po dlhom čase aj Trnavčania, Volešák skryl do náručia hlavičku Yilmaza. V nadstavenom čase zachraňoval Volešák, a tak sa šlo do predĺženia.

Nasledovali dve extra pätnásť-minútovky, začali sme ju hlavičkou Králika, no tá nesmerovala medzi tri žrde. Hráči išli na maximum, Sluka nebezpečne centroval, ale lopta sa točila smerom od brány. Po sto minútach pálil Škvarka, ale lopta skončila nad bránou v trnavskom sektore. Prvé predĺženie tak skončilo bez gólu na jednej či druhej strane.

Druhá pätnásť-minútovka už bola najmä o centroch a nákopoch na vrchných hráčov. Dlho sa hralo bez šancí, až v 115. minúte vybojoval priamy kop Miro Káčer. K lopte sa postavil Škvarka, ale mieril iba do našich fanúšikov za bránou Boleka. Rozhodnutie tak museli priniesť až strely zo značky pokutového kopu.

Začala Trnava, šošoni išli druhí.

Košút - 1:0, Holúbek 1:1.

Depetris 2:1, Káčer nepremenil.

Lovas 3:1, Boženík nepremenil.

Abena 4:1. - KONIEC

Ďakujeme za podporu.

HLASY PO ZÁPASE
Jaroslav Kentoš, tréner MŠK Žilina

"Fantastický zápas pre divákov v skvelej kulise, s dobrými výkonmi na oboch stranách a napokon so smutným koncom pre nás. Taký je futbal... Bol to zápas dvoch rozdielnych polčasov. V prvom sme robili chyby v prechodovej fáze a súper naše zaváhania trestal. Inkasovali sme aj po nástupe zo šatní už na 0:3, no potom sa ukázala naša mentalita. Prvým streleným gólom sme sa vrátili do stretnutia, ukázali sme našu fyzickú pripravenosť a zaslúžene sme vyrovnali. Škoda, že sa nám nepodarilo streliť štvrtý gól, mali sme tam úseky, kedy sme mohli rozhodnúť. Penalty sú už lotéria, sme smutní. Máme pred sebou zostávajúce štyri zápasy, ideme ďalej. Bude to o čosi ťažšie ako predtým, tak to je niekedy vo futbale. Musím chalanom za dnešok zložiť kompliment, som na nich hrdý - aký prístup ukázali, koľko ich to stálo síl. Teraz je na nás tréneroch, aby sme ich zodvihli a spoločne dotiahli ligovú sezónu do úspešného konca."

Filip Balaj, útočník a autor dvoch gólov MŠK Žilina

"Prevláda strašný smútok. Po takom návrate do stretnutia sa nakoniec neradujeme. Prvý polčas z našej strany nebol dobrý, ani gól na 0:3 nás ale nezlomil. Prvý strelený gól nás dostal na koňa a uvedomili sme si, že zápas stále môže byť náš. Išli sme ďalej - 2:3, 3:3, verili sme si aj na štvrtý gól. Veľmi to mrzí po takých tridsiatich minútach, veľký klobúk dole pred chalanmi. Boli sme dominantní, silní na lopte aj v súbojoch. Išli sme na dno svojich síl, veľmi sme chceli priniesť pohár do Žiliny. Dnes vyhral šťastnejší, za ten druhý polčas a návrat do stretnutia sme si takto nezaslúžili prehrať."

Miloš Volešák, brankár MŠK Žilina

"Naozaj výborná reklama na slovenský futbal. Veľké zvraty, emócie, dráma na penalty. Sme veľmi smutní, pretože sme verili, že keď už sme tromi gólmi po sebe vyrovnali, bude to náš večer. Bola škoda, že po vyrovnaní sme nepokračovali, psychicky sme boli jasne na koni. Škoda aj inkasovaných gólov po našich chybách, tretí bol navyše štastný po teči. Penalty sú lotéria, možno mali skúsenejších hráčov, možno zachovali chladnejšiu hlavu. Dali sme dnes do toho všetko, makali sme, nevzdali sa. O to viac nás to mrzí."

Slovenský pohár,
streda 1. 5. 2019 od 18:00
Štadión pod Zoborom
3:3(3:3, 2:0)
FC Spartak Trnava - MŠK Žilina
Góly: 45.+ a 48. Markoski, 20. Miesenböeck - 50. a 71. Balaj, 69. Boženík
ŽK: 17. Košút, 26. Miesenböeck, 31. Lovat, 100. Čonka, 116. Pekár - 37. Káčer, 90. Anang
Diváci: 6053
Rozhodca: Pavlík
ZOSTAVY
FC Spartak Trnava
Bolek (119. Rusov) – Turňa, Abena, Miesenböeck (72. Pekár), Sloboda, Čonka, Markoski (75. Glover), Lovat, Košút, Janečka (107. Depetris), (C), Yilmaz

MŠK Žilina
Volešák - Anang (106. Minárik), Kaša, Králik, Sluka - Káčer, Diaz (46. Holúbek), Boženík - Mihalík (99. Bernát), Balaj (111. Pečovský), Škvarka (C)
SÚVISIACE ČLÁNKY
10.06.2019Video spomienka na finále Slovnaft Cupu
07.05.2019Finále Slovnaft Cupu: SFZ sa ospravedlnil klubu i fanúšikom MŠK Žilina
03.05.2019Stanovisko MŠK Žilina k organizácii finále Slovenského pohára
30.04.2019Pred finálovým zápasom proti Trnave
29.04.2019FINÁLE SLOVNAFT CUPU: Repríza s Trnavou po 33 rokoch

Facebook