Pred finálovým zápasom proti Trnave
To, čo viacerí nečakali pri mladom tíme, sa možno nečakane stalo realitou. Futbalistom MŠK Žilina sa podarilo po šiestich rokoch postúpiť do finále Slovenského pohára, v ktorom v prvý májový deň vyzvú pod Zoborom rivala z Trnavy.

Proti Spartaku Trnava si tak zopakujeme finálový súboj po 33 rokoch, kedy sme sa v sezóne 1985/1986 stretli v Prievidzi. Súboj nemal favorita vtedy a podobne tomu bude aj teraz.

Spartak podobne ako my prešiel v Slovnaft Cupe cez šesticu súperov. Päťdesiaty ročník odštartoval v Rači, kde vyhral vysoko 9:0, poradil si aj so Slovanom Most 3:1. V Bardejove si poľahky zabezpečil postup po výhre 5:0 a jesennú časť pohára zavŕšil výhrou v Podbrezovej 2:0. Štvrťfinále bolo z pohľadu výsledku pre zverencov trénera Michala Ščasného najvyrovnanejšie, keď si postup proti Košiciam vybojovali až po kopoch zo značky bieleho bodu. Semifinále proti Senici rozhodol v dvojzápase jediný gól, a tak sa sa Trnava predstaví vo finále pohára po deviatich rokoch.

detaily, ktoré rozhodnú

V ročníku 2004/2005 sa finále Slovenského pohára uskutočnilo rovnako v Nitre. Napriek tomu, že Žilina vo finále chýbala, v drese víťaznej Banskej Bystrice sa nachádzali viacerí aktuálni šošoni - Viktor Pečovský, už tímový manažér Vladimír Leitner a v obrane aj náš aktuálny kormidelník Jaroslav Kentoš, ktorý sa tak do „víťaznej pohárovej Nitry" vráti po trinástich rokoch už ako tréner. Naskočili mu pri oznámení dejiska spomienky na výhru 2:1 proti Artmedii Petržalka?

„V prvom momente ešte nie. Pripomenul mi to až starší brat." Ako si spomína na samotný duel? „Vyšiel nám vstup, už po štvrtine zápasu sme viedli 2:0. Nepamätám si ale už podrobne jednotlivé situácie z duelu. Dôležitý bol však triumf." Náš hlavný tréner zažil ako hráč finále až trikrát. „Bola to veľká motivácia. Vždy, keď sa dostanete tak ďaleko, chcete uspieť." Teraz to však zažije premiérovo ako tréner. „Áno. Je to prvýkrát a úprimne musím povedať, že je to trochu nečakané. Na začiatku sezóny sme nemali veľké oči. Teraz sme už pod vrcholom, všetci máme veľkú motiváciu. Urobíme všetko pre to, aby sme doniesli pohár do Žiliny po druhýkrát v histórii."

Kto bude v stredu favoritom? „V našej lige sú iba minimálne rozdiely, je naozaj vyrovnaná. My síce hráme v prvej šestke, Trnava o záchranu, ale súper má skúsenosti, kvalitu, čo ukázal aj na našom trávniku v prvom jarnom kole. Preto finále nemá výraznejšieho favorita."

V posledných zápasoch šošonov štatisticky prevládame, no výsledky napriek tomu nie sú potešujúce. „Je to o detailoch. Hráči vedia, na čom majú pracovať, aby sa dostavili lepšie výsledky. Potrebujeme správne reagovať na situácie v zápase, aj keď niečo nevyjde podľa predstáv. V stredu sa hrá jednoznačne na výsledok, ak dobre zareagujeme, príde aj želaný výsledkový efekt."

Prvý gól môže byť určujúci, no žltozelení hľadia predovšetkým na seba a svoj výkon. „Určite nebude taktizovať a vyčkávať. My máme v krvi aktivitu, útočenie. Uvidíme, čo prinesie samotný zápas. Celoplošná aktivita je však jediná cesta, potvrdilo sa to aj v odvete semifinále. Nečakali sme, no šli sme za gólom. Tak tomu bude aj v sobotu."

Trnava je rovnako známa svojím štýlom. „Má svoju tvár a ja ju rešpektujem. Určite to nie je len defenzívne mužstvo, preto nič nepodceňujeme. Vedia zaútočiť pri rýchlych brejkoch, majú dobre štandardky. Veľa mužstiev ich v tomto podcenilo, resp. nedocenilo ich kvalitu. Doplatili na to aj veľké mužstvá z Európy. Preto potrebujeme byť veľmi pozorní."

Šošoni si v utorok vyskúšali plochu v Nitre. "Trávnik je v dobrom stave, absolvovali sme klasický predzápasový tréning. Splnili sme všetko, čo sme potrebovali. Takže teraz už len zregenerovať."

Zdravotný stav sa po víkende trochu skomplikoval. „Otázniky sú pri viacerých hráčoch. Budeme sa rozhodovať až pred zápasom najmä kvôli zdravotnému stavu niektorých chalanov. Isto nenastúpi Fazlagić a dlhodobo zranený Bichakhchyan."

Záznam tlačovej konferencie

dotiahnuť to do vytúženého konca

Dva víťazné triumfy v pohári zažil Viktor Pečovský. V Nitre sa nielenže tešil z triumfu v roku 2005, no strelil aj úvodný gól.

„Bola to pre mňa prvá veľká trofej, hneď som si na to spomenul a rád by som sa tešil pod Zoborom opäť. Spomienky sú krásne, podarilo sa mi aj skórovať. Najviac utkvie v pamäti eufória po zápase, oslavy. Neboli sme favoritom, no zodpovedne sme sa na Petržalku pripravili a nakoniec možno trochu nečakane vyhrali," spomína Viktor, ktorý strelil gól vo finále pre neho netradične hlavou. Ako vidí stredajší duel? „Finále pohára sa hrá na jeden zápas, len málokedy má vysloveného favorita. Obom mužstvám ide o veľa, bude záležať na momentálnej forme. Verím, že úspešnejší a šťastnejší budeme my."

Viktor vie, čím ísť naproti úspechu. „Musíme ísť od prvej do deväťdesiatej minúty naplno, byť koncentrovaní a nenechať nič na náhodu."

„Peči" sa tešil zo zisku pohára aj v Bardejove v našom drese, kde patril k vedúcim osobnostiam na trávniku. „Finále pohára pripomína organizáciou už európske zápasy. Už deň vopred trénujeme na štadióne, určite to pociťujeme inak aj my hráči. Rovnaké to bude aj na tribúnach. Celá atmosféra okolo tohto stretnutia je špeciálna a my sme radi, že sme toho súčasťou po šiestich rokoch."

Viktor sa aktuálne nepozerá s kabínou na posledné zápasy a výsledky v nich. „Je to finále, všetko ide bokom. Je to jeden zápas. Všetko, čo bolo, je už za nami. Vieme však, z čoho sa potrebujeme poučiť. Máme dosť skúsené mužstvo, aby sme sa s tým vysporiadali."

Žltozelení si pochvaľovali aj trávnik v dejisku stretnutia. "Dobre to pokropil dážď, ihrisko je slušne pripravené. Otestovali sme ho, o niečo lepšie vieme, čo nás v stredu čaká."

Ani jeden z najskúsenejších nečakal, že to tím hneď v prvej sezóne pod vedením Jaroslava Kentoša dotiahne až do finále. „Pred sezónou nastalo veľa zmien, všetci boli plní očakávaní. Teraz to vyzerá dobre, preto verím, že to dotiahneme do vytúženého konca."

Finálový súboj, ktorý má v Nitre výkop o 18:00 hod., rozhoduje ako hlavný arbiter Jozef Pavlík, na čiarach asistujú Tomáš Somoláni a Ján Pozor.

Hrá sa na jeden zápas. V prípade nerozhodného výsledku nasleduje po päťminútovej prestávke predĺženie 2 x 15 minút. Ak sa ani v predĺžení nerozhodne (hrá sa celé predĺženie, aj keby niektorý tím strelil gól),o víťazovi SC rozhodnú kopy na bránu zo značky pokutového kopu.

V predĺženom hracom čase finále je povolené striedanie ďalšieho (štvrtého) hráča.

výjazd: INFORMÁCIE pre fans

DO NITRY SI NEZABUDNI ŠÁL

Veľkolepé stredajšie finále Slovenského pohára, v ktorom sa predstavia futbalisti MŠK Žilina po šiestich rokoch, sľubuje v Nitre výbornú atmosféru.

Fanúšikovia žltozelených zobrali finále rovnako vážne ako hráči a do Nitry smeruje na tribúny viac ako tisíc Žilinčanov. Úmysel je jasný, a to potlačiť zverencov trénera Jaroslava Kentoša za druhou trofejou v Slovenskom pohári. Kvôli plynulosti a bezpečnosti všetkých našich fanúšikov vám prinášame dôležité informácie:

  • ODCHOD AUTOBUSOV - autobusy budú pristavené v stredu 1. mája o 13:00 hod. za východnou tribúnou. Odchod je naplánovaný najneskôr o 14:00 hod. Doporučujeme prísť už o 13:00 hod., aby sa predišlo zdržaniu a autobusy sa postupne obsadili a mohli vyraziť. Možnosť nastúpiť je iba za východnou tribúnou.
  • INDIVIDUÁLNE CESTUJÚCICH žiadame, aby prišli na štadión v Nitre v dostatočnom predstihu, štadión sa otvára už dve hodiny pred výkopom, tj. od 16:00 hod.
  • PARKOVANIE PRI ŠTADIÓNE bude pre fanúšikov Žiliny vyhradené na Nábreží za hydrocentrálou (viď mapka). Doporučujeme tam parkovať všetkým fanúšikom MŠK.

  • PAMÄTNÉ TRIČKÁ s novou trofejou sa budú rozdávať pred autobusmi pred naším sektorom v Nitre, pred vstupom na štadión.

STÁLE SI MÔŽEŠ ZAKÚPIŤ VSTUPENKU

Aj pre zábudlivcov a čakateľov na poslednú chvíľu sme zabezpečili ešte predaj vstupeniek aj v deň zápasu pred samotným odchodom autobusov:

  • STREDA 1.5. | 12:00 - 14:00 (Pokladňa MŠK | Uhoľná ulica)

Pri kúpe vstupenky sa uvádza meno, nie je však potrebný občiansky preukaz. Jedna osoba môže kúpiť aj viac vstupeniek, potrebuje však nadiktovať mená osôb.

Nezabudnite si nadiktovať veľkosť trička a zároveň vziať so sebou do Nitry aj žltozelený šál.

Pre fanúšikov MŠK je v Nitre vyhradená tribúna D (sektory H, D1, D2, D3), čím bude pre šošonov zabezpečený osobitný vstup i parkovanie. Ide o zhruba 1300 miest, takže bezpečné miesto sa nájde pre každého a všetci fanúšikovia budú mať ideálne prostredie na to, aby mohli fandiť a poháňať MŠK za druhou pohárovou trofejou v histórii.

Autobusy budú osobitne rozdelené pre rodiny s deťmi a ďalších. Osobitné autobusy budú mať rovnako zabezpečené aj fanúšikovské skupiny Ultras Žilina a ďalší.

Facebook