Po tlačovej konferencii pred jarnou časťou
MŠK Žilina

V piatok sa uskutočnila tlačová konferencia pred jarnou časťou Fortuna ligy 2016/2017 v Press centre Štadióna MŠK za účasti športového manažéra klubu Karola Belaníka, hlavného trénera Adriána Guľu, aktuálneho kapitána tímu Michala Škvarku a PR manažéra Juraja Vitka.

Osobitne vám prinášame aj hľadisko Karola Belaníka, ktorý hodnotí prípravu, káder i blížiacu sa jar.

Prestupové obdobie na Slovensku stále trvá, ako by ho doteraz charakterizoval športový manažér z pohľadu šošonov? "Neprišlo k výrazným zmenám v kádri, dali sme si za úlohu najmä posilniť klub na pozícii hrotového útočníka, zakončovateľa vzhľadom na zdravotné problémy Yusufa Otubanja. Vyšli nám niektoré tipy, dali sme priestor mladému Mrázovi, ktorý je talentovaný. Záleží iba na ňom, akou rýchlosťou bude napredovať. V ostatných dňoch sa nám podarilo získať útočníka Trabzonsporu Sheydayeva na hosťovanie. Má čísla a štatistiky, nebude to však okamžite, pretože mal herné výpadky, nehrával pravidelne. Postupne si ho chceme pripravovať. Tretím menom, ktoré je u nás od začiatku prípravy, je Litovčan Jankauskas. Vie hrať v krídelnom priestore, hoci je vekom ešte dorastencom, patrí medzi významné talenty. Nechceme na neho vytvárať tlak, preto mu dáme dostatočný čas na aklimatizáciu v tréningovom procese, na postupné zbieranie skúseností." Príchody takýchto hráčov svedčia o značke MŠK nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. "Žilina má dlhodobo kredit aj v zahraničí, sme známi svojou prácou s mládežou, preto aj agenti doporučujú náš klub hráčom, pričom práve u nás majú významný predpoklad rastu, napredovania."

Príliv i odliv hráčov z mužstva je tak v tomto prestupovom období viac-menej podľa predstáv vedenia MŠK. "Nechceli sme robiť výrazné zmeny v kádri, chceli sme ho stabilizovať. Hráči neodišli, hoci sme registrovali ponuky," dodáva športový manažér, ktorý tak zabránil turbulentnému prestupovému obdobiu z minulého roka. "Nedá sa to porovnávať, lebo vlani vládla iná situácia. Po jeseni bola naša strata na vedúce mužstvá výrazná. Teraz cítime, že máme veľkú možnosť získať titul," hovorí manažér, ktorý pustil z aktuálneho kádra na hosťovanie iba Branislava Šušolíka.

Zameriavame sa ešte na možné posilnenie kádra? "Momentálne nie. Mužstvo je stabilizované."

Výsledky v príprave načrtli, že guľovci ešte nenaplnili svoj potenciál. "Je dobré, že sa to stalo. Konfrontovali sme sa so zaujímavými súpermi, rôznymi futbalovými štýlmi, systémami. Toto je trend, pretože hráči musia získavať skúsenosti v medzinárodných zápasoch. Objektívne priznávame, že v príprave bola veľká rotácia hráčov, chceli sme dať priestor všetkým. Neznamená to, že by sme sa vyhovárali, chceli sme uspieť. Duely s Dinamom Záhreb či Rostovom chalanov posunuli, pretože ich nútili pracovať naplno. Máme európske ambície, vzhľadom na ne sú to neoceniteľné skúsenosti. Preto s prípravným obdobím prevláda spokojnosť."

Cieľ pred jarnou časťou je jasný, čo je pre tím najpodstatnejšie pred takouto výborne rozbehnutou sezónou? "Chceme výborne rozohranú jesennú časť dotiahnuť do úspešného konca. Pokiaľ zachytíme úvod jarnej časti a nadviažeme na pohodu z jesene, tak si myslím, že znova budeme predvádzať kvalitný, ofenzívny futbal. Všetci očakávame a veríme v úspešný koniec."

"Po vyše dvojmesačnej pauze začínajú ostré stretnutia. Nastane rozdielny tlak, očakávania od médií, fanúšikov. Preto je dôležité, aby sa s tým hráči stotožnili, uvedomili si to. Príprava skončila, a hoci nebol akcent na výsledok, snažili sme sa víťaziť. Pri momentálnej situácii, ktorú sme si vytvorili na jeseň, je normálne, že teraz ten akcent na výsledok bude. Hráči na toto budú musieť byť pripravení, hoci hru o titul niektorí nezažili. Znova tak môžu zbierať nové skúsenosti, pri ktorých musia byť mentálne pripravení, psychicky odolní. Tlak je úplne prirodzený, keď chcete byť najlepší. Máme dostatočnú kvalitu aj natrénované, preto sa nebojím," prezradil na koniec debaty pred úvodným fortunaligovým víkendom v roku 2017 športový manažér Karol Belaník.

Podľa trénera Najkvalitnejšia príprava

"Opäť klub, čo je potrebné si vážiť, zabezpečil špičkovú príprava nielen v zahraničí, ale aj v domácich podmienkach na vyhrievanom trávniku. Merali sme si sily s kvalitnou medzinárodnou konfrontáciou, čerešňou na torte bol generálkový zápas na Sparte. Vážime si šancu rozvíjať hráča, porovnávať ho s medzinárodnými súpermi. Netreba to však brať ako automatizmus. Potrebujeme sa zastaviť a pozrieť sa, že robiť futbal v týchto podmienkach je fantastické. Som rád, že to hráči vnímajú a idú v procese naplno, či už je január alebo február," povedal hlavný tréner Adrián Guľa, ktorý s tímom počas prípravy odohral sedem duelov s bilanciou 1-2-4 a skóre 8:13. "Predstavoval som si, že konfrontáciu v Turecku zvládneme lepšie. Asi sme to však potrebovali, aby sme ostali pozorní, na špičkách. Vnímam to ako veľmi dobrú skúsenosť. Tak kvalitnú prípravu so súpermi takého mena som pravdepodobne ešte nezažil," priznal 41-ročný tréner šošonov.

Kompletnú tlačovú konferenciu aj s hodnotením aktuálneho kapitána tímu Michala Škvarku nájdete vo videu nižšie.

Záznam tlačovej konferencie


šTATISTIKY Z PRÍPRAVY:

BRANKÁRI

ODCHYTANÉ

ZÁPASY

ODCHYTANÉ

MINÚTY

INKASOVANÉ

GÓLY

Miloš Volešák

4

315´

5

Aleš Mandous

4

315´

8

Martin Leško

0

0

HRÁČI

ODOHRANÉ ZÁPASY

ODOHRANÉ MINÚTY

GÓLY

Nermin Haskić

7

401´

3

Lukáš Jánošík

7

337´

1

Filip Kaša

6

495´

0

Martin Králik

6

495´

0

Ivan Diaz

6

484´

0

Joan Herrera

6

480´

0

Filip Hlohovský

6

460´

0

Michal Škvarka

6

427´

1

Jakub Holúbek

6

368´

0

Eugeniu Cociuc

6

317´

0

Miroslav Káčer

5

375´

0

Eligijus Jankauskas

5

309´

1

Bojan Letić

5

269´

0

Roland Gerebenits

3

112´

0

Michal Klec

2

170´

1

Dávid Hancko

2

135´

0

Branislav Šušolík

2

135´

0

Denis Vavro

2

124´

0

Kristián Vallo

2

81´

0

Samuel Mráz

2

77´

0

Ján Minárik

1

67´

0

Tortolero Toro

1

45´

0

Jakub Michlík

1

45´

0

Chigozie Mbah

1

32´

0

Rastislav Václavik

1

15´

0

Vladimír Majdan

1

15´

0

Adam Kopas

1

0

*Hráči sú zoradení podľa odohraných zápasov.

Facebook