Karol Belaník: ”Vrátiť sa na cestu, ktorá nás zdobila a v ktorej sme boli silní.”
O sklamaní, sebakritike či chýbajúcich skúsenostiach v špecifickej a najmä dlhočíznej sezóne.

So športovým manažérom Karolom Belaníkom sme v súhrnnom rozhovore prebrali všetky pálčivé témy z nedávno skončeného ročníka i rolu nového trénera alebo pohyby v kádri.


špecifická, náročná sezóna, ktorá nás ale neospravedlňuje

Doznieva aktuálne v klube sklamanie nielen z utorka, ale aj celej jarnej časti?

"Samozrejme. Po nevydarenom zápase s Trenčínom, ktorý bol posledný v sezóne, sme všetci sklamaní. Mali sme totiž stále šancu kvalifikovať sa do Európy. Bolo to o to väčšie sklamanie, pretože Trenčín bol lepší a zaslúžene vyhral. Neboli sme spokojní s výkonom mužstva nielen v tomto zápase, ale prakticky počas celej jari. Hoci sme vyhrali dôležitý duel proti Michalovciam o účasť v prvej šestke, v nadstavbe sme potom pohoreli. A to aj napriek tomu, že sme tam mali slušné zápasy - doma so Slovanom, Dunajskou Stredou i na Slovane - a nepretavili sme ich ale do želaného efektu. Potom postupne odchádzalo sebavedomie, prišla aj únava, niektorí chalani popri reprezentáciách hrali prvú i druhú ligu a do toho ešte aj mládežnícku Ligu majstrov. Bola to špecifická sezóna, to však neospravedlňuje naše výsledky a hlavne nasadenie, túžbu a emóciu hráčov. Keď máme v mužstve väčšinu mladých hráčov, vieme odpustiť chybu či technický nedostatok, ktorý súvisí so skúsenosťou. Neakceptujem však, keď v mladom mužstve absentuje dravosť, energia, elán. Toto mi prekážalo najviac. A to len podčiarkol posledný zápas s Trenčínom."

A podčiarkla to aj pre nás netradičná trénerská fluktuácia, keď sme vymenili prvýkrát od sezóny 2005/2006 až troch kormidelníkov za jeden ročník.

"Prišlo k viacerým zmenám na trénerských postoch. Chceli sme týmito impulzmi reštartovať mužstvo. Nepodarilo sa to však. Či už prišiel Peťo Černák, tím nedokázal potiahnuť nejakú sériu výsledkov. I keď musím podotknúť, že to tréneri nemali jednoduché, keďže odišli nosní hráči, čo je fakt. Je to ale zároveň aj otázka našej filozofie. Znova sa teda vrátim k predošlej odpovedi - chýbala mi tam iskra, zápal, túžba. Ako sme pôsobili v niektorých zápasoch na jar, to sa nemohlo páčiť mne ani fanúšikom a verejnosti. 


jarná stagnácia viacerých

Sezóna trvala jedenásť kalendárnych mesiacov, nezdá sa vám, že trvala minimálne raz toľko?

"Zdá sa mi veľmi dlhá. Európske leto ako keby bolo dva roky dozadu. Zažili sme výšky - v lete úžasný, kolmý, atraktívny futbal, ktorý tešil nás i fanúšikov. Veľa túžby a emócií. A zažili sme aj pády - jarná časť bola letargická, apatická. Jednoducho sa asi nemohla páčiť nikomu."

Práve jar nas vyzliekla donaha našimi (ne)skúsenosťami... Ako ste si tento faktor vyhodnotili?

"Rozumiem, že niekedy hráči nemajú skúsenosti na to, aby v stretnutí vyhodnotili správne niektoré situácie. Po sérii neúspechov prišlo ku vnútornému sklamaniu hráčov, mali sklonené hlavy i sebavedomie. Bolo tam veľmi veľa faktorov. Prekáža mi, keď u mladých hráčov vidím profesorský futbal - bez súboja, kontaktu, nasadenia, emócie a túžby."

Potrebujú práve preto niektorí chalani odísť?

"Ťažko povedať. Musíme si to do detailu vyhodnotiť, kto ako pôsobil. Musia to vnímať aj hráči, že v rámci nášho klubu dostávajú na úrovni najvyššej súťaže extrémne veľa šancí a priestoru. To je futbalový život, keď to nevyužiješ, budeš pôsobiť v inom klube. Iná cesta nie je. Čiastočne už pracujeme na detailnej analýze, u niektorých chalanov každopádne badať stagnáciu, resp. pokles výkonnosti."

Klesne, resp. klesá záujem o našich chalanov, alebo klesne možno ich prípadná cena kvôli zbabranej jari?

"Vždy je dobré pôsobiť v európskych pohároch, kde trhová hodnota hráča stúpa pri súbojoch s medzinárodnou konfrontáciou. Aj preto nekvalifikovanie sa do Európy bolí. Určite kluby sledujú našu situáciu a vek je v tomto zohráva veľmi dôležitú úlohu. U niektorých hráčov to bolo aj enormným vyťažením... Ako som spomínal vyššie - únava mohla spôsobiť komplikácie a dojem, že chalani neboli tak živí, energickí. Máme dáta, vieme si to vyhodnotiť. Aj toto však môže byť argument. Tak či onak, vždy rozhoduje o záujme i cene interes konkrétnych klubov a ich chcenie získať našich hráčov."


so skúseným hráčom sa musíme trafiť

Skúsení hráči - to je často skloňovaná téma medzi fanúšikmi i verejnosťou. Chceme sa uberať aj týmto smerom...? 

"V prvom rade treba povedať, že sme tu mali Jakuba Paura, Jána Minárika či Lukáša Jánošíka. Nemôžem povedať, že tu nik nebol. Chceli sme mať skúsenejších odchovancov v kádri, aby sa o nich mladší mohli oprieť. Z rôznych dôvodov to ale nebolo optimálne - Kubo mal problémy so zraneniami, rovnako Jano Minárik. Z tohto zdravotného pohľadu to nevyšlo, mali byť totiž lídrami, no často v stretnutiach chýbali. Od Lukáša sme po športovej stránke čakali viac. Keď sa na to ale pozrieme celistvo - v lete v Európe sme nemali skúsenejších hráčov, a predsa to vyzeralo na trávniku naším nasadením úplne inak ako na jar. V lete nikomu skúsenosti nechýbali..."

Fanúšikovia by si želali návrat mien ako Hubočan či Pekarík, popri ktorých by mohli vyskočiť aj mladí. Uvažuje sa o tom vôbec?

"Momentálne to nie sú témy dňa. Vieme si ale predstaviť príchod skúsenejšieho hráča, no musíme sa trafiť, aby bol naozaj prínosom. Mysleli sme na to aj pred touto sezónou, ale z vyššie spomenutých dôvodov to nebolo cítiť. Súhlasím, že popri starších vyskočia aj mladí. V konečnej fáze sú ale aj skúsení jednotlivci súčasťou kolektívu. A keďže bol tím neúspešní, tak zodpovednosť nesú všetci. Aj my - manažment klubu, jednoducho všetci v klube, ktorí sú toho súčasťou. Výsledky neboli, a tak každý nesie svoj diel zodpovednosti za to, aká bola táto sezóna."


spokojnosť iba s brankármi

Keď si rozmeníme káder na drobné, spokojnosť môžeme vysloviť asi iba s brankárskym postom.

"Áno. Ľubo Belko sa na jar prepracoval na post jednotky, vo veľa zápasoch nás podržal. Odchytal výbornú "polsezónu". Bol príjemným prekvapením, hoci pre nás nie, pretože sme od neho mali určité očakávania vzhľadom na jeho potenciál a kvalitu. Samo Petráš detto. Rovnako si vždy pri svojej šanci zastal svoje miesto v bráne. Z tohto pohľadu môžeme s brankárskou pozíciou vysloviť spokojnosť. Ale iba s touto pozíciou."

Ťažšie sa už hodnotia ostatné pozície v poli...

"Ťažko sa to komentuje. Keď to zoberieme formáciu po formácii, v žiadnej nebol hráč, ktorý by mal stabilizovanú výkonnosť. Raz vypadla ofenzíva, potom defenzíva či stred poľa. Okrem úvodu sezóny sme nemali stabilnú výkonnosť. Celkovo panuje nespokojnosť s herným prejavom, nekonkretizoval by som niektorú formáciu. Výsledky prichádzajú, keď je mužstvo kompaktné a zaberajú všetky formácie. Nepamätám si zápas, kedy by sme boli kompaktní v defenzíve i ofenzíve a v strede poľa dominantní, vyhrávali súboje. Samozrejme, teraz hodnotím negatívnu jarnú časť, a to navyše pod vplyvom emócií a sklamania."


trénerský impulz zvonka, nový tréner môže zmeniť naše videnie hráčov

Tréneri zvnútra klubu nedoniesli do kabíny želaný impulz. Príde preto "šéf" zvonka. Čo u trénera hľadáte, čo musí spĺňať?

"Tak ako chceme pripravovať hráčov na príchod z Akadémie MŠK Žilina do dospelého futbalu, tak sme chceli pripravovať aj trénerov, ktorí niečo odvedú na mládežníckej úrovni. Filozofia je daná aj v tomto smere. Avšak momentálne cítime potrebu pritiahnuť trénerov z externých zdrojov. Musím byť sebakritickí, ale noví ľudia môžu doniesť  nový potrebný impulz, nové prvky, nový pohľad, ktorý možno my vnímame inak. Chceme, aby to bol tréner, ktorý má skúsenosti s mládežníckym i dospelým futbalom - aby vedel správne zabezpečiť prepojenie akadémie s prvým tímom. Videnie hry, určité systémové a koncepčné veci musí rovnako spĺňať. Verím, že je to otázka najbližších dní a spojenie s novým trénerom bude pozitívom pre všetky strany."

Čo aktuálny káder a najmä hráči na hosťovaniach, ktorí boli počas jari hneď v niekoľkých kluboch?

"Akonáhle by sa na nich objavili ponuky, sme otvorení možnostiam. Každopádne sú to naši zmluvní hráči, preto by sa mali pripojiť do prípravy. Je tu stále čas a priestor to zvážiť. Všetko záleží aj na novom trénerovi, ktorý si musí spraviť názor, pozrieť si ich. Potom sa definitívne rozhodneme. Zmena trénera môže priniesť aj zmenu pohľadu na jednotlivého hráča. Zmeniť náš doterajší pohľad na neho. Preto môžu aj hráči z hosťovania upútať nového trénera a zostať."

Čo teda konkrétne mená ako Sluka, Suľa, Jibril, Bernát?

"Braňove mužstvo MTK Budapešť vypadlo, tým pádom si neuplatnilo opciu. Chápeme, že by Braňo asi chcel pokračovať v zahraničí. Akonáhle ale o neho nebude záujem, bude sa pripravovať s nami. Nikdy nevieme, ako to dopadne. Preto by som nechcel prinášať definitívy, avšak na Braňa v tejto chvíli nemáme konkrétnu ponuku. Taofiq Jibril i Samo Suľa sa vracajú k nám späť zo Zlatých Moraviec, aj kvôli zraneniu Bensona Ananga, ktoré je komplikovanejšie. Aj preto so Samom Suľom aktuálne rátame. Jano Bernát zas definitívne prestupuje, Westerlo si automaticky muselo uplatniť pri postupe opciu. Samozrejme, z jarného hosťovania už prichádza Roland Galčík z Podbrezovej."


zmeniť jarný smer

Čo nová sezóna a naše ambície v nej?

"Hlavne sa musíme skonsolidovať a zmeniť smer toho, čo sme produkovali na jar. Potrebujeme sa vrátiť silnejší a na koľaje, ktoré nás zdobili a v čom sme boli silní. Ťažko hovoriť v tejto fáze o konkrétnych ambíciách...Tie budeme chcieť zadefinovať až na predsezónnej tlačovej konferencii. Chceme hrať ale znova to, čo akceptovala laická i odborná verejnosť. S tým zaručene prídu aj dobré výsledky."

Čo k najbližším týždňom, ktoré vyplní letná príprava?

"Začína 13. júna, je krátka, vyplnili sme ju štyrmi prípravnými zápasmi. Verím, že budeme mať priestor na dobrý tréningový proces, ktorý obohatí aj konfrontácia s českým futbalom. Zároveň všetci dúfame, že príchodom nového trénera príde aj nový život, nová energia i snaha hráčov ukázať sa. Možno aj tí, ktorí nemali takú výkonnosť, dostanú novú motiváciu, sebavedomie. Všetci veríme v ten správny impulz už počas letnej prípravy, čo by sa následne mohlo preniesť aj do ligy."


Facebook