Päťgólový belgický valec
UEFA Europa Conference League,
štvrtok 27. 7. 2023 od 20:00
Ghelamco Arena
5:1(1:0)
KAA Gent - MŠK Žilina
Góly: 66. a 85. Cuypers, 23. Orban, 55. De Sart, 76. Watanabe - 79. Kaprálik
ŽK: 54. Gidi, 68. Javorček (obaja MŠK Žilina)
ČK: 73. Javorček (po druhej ŽK)
Diváci: 9000
Rozhodca: Kastrati - Hyseni, Muhadri (všetci Kosovo)
ZOSTAVY
KAA Gent
Roef – Watanabe, Torunarigha (87. Castro-Montes), Fortuna (87. Kandouss) – Samoise, Kums (C) (74. Gerkens), De Sart, Fofana (74. Tissoudali) – Cuypers, Orban (74. Hjulsager), Hong

MŠK Žilina
Belko - Minárik, Stojchevski, Nemčík (C) - Rusnák (64. Javorček), Gidi, Sauer (71. Myslovič), Bari - Ďuriš (90. Adang), Jambor (71. Kaprálik), Bile (46. Addo)
Zápasové menu

Po úspešnom Tallinne začala pre Šošonov druhá, oveľa náročnejšia európska kapitola s názvom Gent. Jej prvá časť sa odohrala v Belgicku, kde nám dal domáci favorit pocítiť svoju silu. Ofenzívu ťahal predovšetkým najdrahší artikel domácich Orban, ktorý síce prekonal Belka, no ten jemu i ďalším ešte v prvom dejstve zneškodnil viacero tutoviek. Žiaľ, náš gólman však nestačil na priamy kop domácich po zmene strán a dominantný výkon Gent podčiarkol ďalšími gólmi. Na päť presných zásahov domácich sme odpovedali iba jedným Kaprálikovým.

Papierové prognózy sa tak naplnili, domov vezieme vysokú prehru. Šošoni majú pred sebou štart ligy, v ktorom sa potrebujú chytiť aj pred štvrtkovou domácou odvetou. Vstupenky na Ružomberok i Gent sú v predaji.


Druhá a podstatne náročnejšia prekážka čakala na zverencov kormidelníka Jaroslava Hynka v Ghelamco Arene. Trénerský zbor urobil oproti víťaznému zápasu proti Levadii iba jednu zmenu - trochu prekvapujúco dostal prednosť na krídle Eric Bile. Aspoň na striedačke už bol predtým absentujúci Adrián Kaprálik.

Duel za sychravého počasia začal opatrnejšie z oboch strán - u Šošonov viac z úvodného rešpektu, u domácich zas išlo o prvý ostrý duel sezóny. V 8. minúte to po dlhom nákope skúšal Orban, z voleja však mieril iba do tribúny nad Ľubom Belkom. Postupne sa do toho dostávali Belgičania viac a viac, sekundovali im však aj hynkovci, ktorí sa ale museli pohybovať väčšinu času bez lopty. Orban o svojich kvalitách začal presviedčať v 11. minúte, kedy v tutovke nevyzrel na pokojného Bela, ktorý zneškodnil jeho zakončenie nohami. Ani následná strela agilného Nigérijčana sa neujala. Príliš rýchlo a často sme strácali lopty, čo bola voda na mlyn útočných kontier Gentu. V 17. minúte sme ako tak vyliezli z obrannej ulity, Matúš Rusnák strieľanou prihrávkou ale neprepasíroval loptu pred Roefa. Hneď na to prišla reakcia zo strany domácich, po Fortunových kľučkách sme si vydýchli. Žiaľ, ani zázračný Belov zákrok neodvrátil prvý gól domácich v 23. minúte. Orbanovu hlavičku ešte vyškriabal pred čiarou, no domáci ostrostrelec si pohodlne dorazil vlastné zakončenie a poslal Gent do vedenia. Naša útočná snaha nevyúsťovala do zakončenia. Za to Orban sa s tým nemaznal a v 28. minúte z otočky takmer napol sieť. Riskantná rozohrávka žltozelených viedla k faulu Gidiho a ideálnej pozícii z priameho kopu pre ďalšiu strelu Orbana. Belo si postavil početný múr a na strelu Afričana si počkal na svojej strane. Tlak domácich sa stupňoval, Belo spred jedenástky vychytal po polhodine hry Cuypersa. A ešteže máme Bela v bráne, z podobnej pozície totiž o necelú minútu vyboxoval aj gólovú bombu Orbana. Do prestávky sa, našťastie, narastajúci tlak Belgičanov otupil a v kabíne si Žilinčania mohli povedať, s čím vyrukovať do druhého polčasu.

V ňom už nenastúpil Eric Bile, ktorého vystriedal ďalší Afričan Henry Addo. Iný Afričan v službách KAA mal zas tutovku na svojich kopačkách. To keď sme to doslova nabili domácim, Orban prakticky z polovice postupoval na Belka, prízemnou strelou však netrafil bránu. Naša zakončenie prišlo konečne v 50. minúte, práve striedajúci Addo pálil ľavačkou nad. Ďalšia skrumáž a následná strela v našom pokutovom území, chvalabohu, neprešla cez naše hradby. Fofanovu strelu ešte Belko nemusel zneškodňovať, žiaľ, ďalšia riskantná rozohrávka viedla nielen do priameho kopu, ale aj druhého gólu domácich. Tentoraz si loptu postavil De Sart a trafil to presne k tyči. Belgičanom gól pridal na pohode, Hong hlavou pohladil brvno, Cuypersa vo výbornej pozícii na poslednú chvíľu sklzom zastavil Nemčík. Valilo sa to na nás, no po brejku Adda a odrazenej lopte mohol znenazdajky rozvlniť sieť čerstvý Domino Javorček, ktorý vystriedal Rusnáka. Nestalo sa, a tak prišiel trest. Center Honga si našiel Cuypersa, ktorý hlavou rozveselil domáce tribúny po tretíkrát. Belo bol v stálej permanencii aj v 70. minúte, spod hornej tyče vyškriabal pokus Fofanu. Ďalšiu ranu, ešte nie gólovú, nám zasadilo druhé žlté upozornenie pre Javora, ktorý putoval predčasne pod sprchy. Tlak sme tak museli znášať navyše o jedného muža menej. A keď sa nedarí, pridá sa aj smola, napríklad ako hlavička domácich, ktorá sa od Watanabeho odrazila za bezmocného Belka. Akú-takú iskru pred odvetou vykresal Aďo Kaprálik, ktorý si zasekol obrancu a ľavačkou rozveselil hŕstku žilinských fanúšikov v sektore hostí - 4:1. V 85. minúte nás ale po piatykrát schladila doslova biliardová akcia domácich, zúfalý Belko na zemi a zakončenie Cuypersa do našej opustenej brány. Záverečný nápor sme v oslabení s vypätím všetkých síl ustáli, domov tak vezieme rovnaký výsledok ako pred dvomi rokmi z Jablonca.

Šošoni teraz čo najrýchlejšie potrebujú preladiť na ligu, ktorá pre nich štartuje už v nedeľu na domácom štadióne proti Ružomberku. Vstupenky sú už v predaji.


HLASY PO ZÁPASE
Hein Vanhaezebrouck, tréner KAA Gent
„Od začiatku sme mali zápas vo vlastných rukách. Už v prvom dejstve sme však mali streliť viac gólov. Museli sme si ale počkať až do druhého polčasu, keď nám priniesol väčšiu istotu presný zásah na 2:0. Pri inkasovanom góle sme nedostatočne a laxne bránili. Celkovo to ale hodnotím z nášho pohľadu ako dobrý zápas s dobrým výsledkom. Na Slovensko môžeme cestovať s dostatočným sebavedomím a pokojom.“
Jaroslav Hynek, tréner MŠK Žilina
„Výsledok znie hrozivo, no súper nepremenil ešte viacero ďalších príležitostí, ktoré si vytvoril. Pri prvých troch kľúčových inkasovaných góloch to boli naše hrubé chyby, ktorých sme sa nemuseli dopustiť. Chceli sme ísť do zápasu s čo najväčšou odvahou hrať, byť presní a posunúť náš level stresu vyššie, ale myslím, že nie všetci to zvládli uchopiť tak, aby sme viac vzdorovali a boli nebezpečnejší. V prvom polčase sme nemali prakticky nič, i keď sme ho ustáli slušne. Držali sme dobrý výsledok, ktorý nám dával šancu aj do druhého polčasu. Po zmene strán však prišli zásadné chyby pri zlej rozohrávke pred druhým gólom a vylúčenie Dominika Javorčeka. Proti takej sile, akú mal Gent, už to bolo následne veľmi ťažké. Škoda, že to práve Javorovi nepadlo pred tretím gólom súpera, kedy sme sa mohli dostať aspoň na kontakt. Hoci sme zaznamenali čestný presný zásah, tak po vylúčení už prišla smršť Gentu, po ktorej sme mohli byť radi aj za výsledok 5:1. Pred odvetou sme po tomto výsledku a pri sile súpera veľmi ďaleko vzdialení, aby sme sa k postupu vôbec dokázali priblížiť. Verím však, že skúsenosti z tohto zápasu použijeme na to, aby sme pred domácimi fanúšikmi uhrali čo najlepší výsledok. V prípade nepostupu sa aspoň chceme so súťažou rozlúčiť s hlavami hore a po dobrom výkone i výsledku. Pred štartom ligy sa musíme rýchlo oklepať a vyhodnotiť si, čo sme na ihrisku ukázali. V Európe sme sa mohli predviesť, no liga bude pre nás prioritou. Budeme sa držať plánu, využijeme čo najviac chalanov, ktorí doteraz hrali menej a vhodne to namixujeme, aby sme udržali kvalitu. Do ligovej sezóny chceme naskočiť čo najlepšie.“
Ľubomír Belko, brankár MŠK Žilina

„Z môjho pohľadu sme začali fajn a ustrážili si šance súpera. Hoci sme potom inkasovali, tak sme nedali hlavy dole a chceli sme so zápasom niečo spraviť. Do druhého polčasu sme išli s tým, že chceme udržať dobrý výsledok. Súper ale ešte viac pridal, bol ešte viac nebezpečný a asi zaslúžene to napokon skončilo výsledkom 5:1. Osobne som sa pripravoval na to, že budem mať dostatok práce a chcel som v čo najväčšej miere pomôcť tímu. Mrzí ma druhý inkasovaný gól, po ktorom sa to už s nami ťahalo až do konca. Gent ukázal celkovo veľkú kvalitu na lopte a výborný pressing, z čoho sa nám ťažko vychádzalo. Teraz však na to musíme zabudnúť, zdvihnúť hlavy, sústrediť sa na ligu a získať s Ružomberkom tri body. Je veľká škoda, že touto vysokou prehrou sme asi neprilákali veľa fanúšikov na naše tribúny. Chceme však poďakovať všetkým, ktorí za nami merali cestu až do Belgicka či Estónska. V nedeľu i vo štvrtok by sme sa im za to chceli poďakovať dobrou hrou a víťazstvami.“


TLAČOVÁ KONFERENCIA


UEFA Europa Conference League,
štvrtok 27. 7. 2023 od 20:00
Ghelamco Arena
5:1(1:0)
KAA Gent - MŠK Žilina
Góly: 66. a 85. Cuypers, 23. Orban, 55. De Sart, 76. Watanabe - 79. Kaprálik
ŽK: 54. Gidi, 68. Javorček (obaja MŠK Žilina)
ČK: 73. Javorček (po druhej ŽK)
Diváci: 9000
Rozhodca: Kastrati - Hyseni, Muhadri (všetci Kosovo)
ZOSTAVY
KAA Gent
Roef – Watanabe, Torunarigha (87. Castro-Montes), Fortuna (87. Kandouss) – Samoise, Kums (C) (74. Gerkens), De Sart, Fofana (74. Tissoudali) – Cuypers, Orban (74. Hjulsager), Hong

MŠK Žilina
Belko - Minárik, Stojchevski, Nemčík (C) - Rusnák (64. Javorček), Gidi, Sauer (71. Myslovič), Bari - Ďuriš (90. Adang), Jambor (71. Kaprálik), Bile (46. Addo)
SÚVISIACE ČLÁNKY
28.07.2023Z kabíny: "Červená karta klinec do rakvy, je nám to ľúto..."
26.07.2023Z Gentu doniesť hrateľný výsledok
25.07.2023Po týždni znova cestujeme: tentoraz smer Belgicko

Facebook