Skvelý výkon Šošonov, ktorí vezú z Cypru výhru 3:1
UEFA Europa Conference League,
štvrtok 22. 7. 2021 od 19:00
AEK Arena – Štadión Georgiosa Karapatakisa, Larnac
1:3(1:2)
Apollon FC - MŠK Žilina
Góly: 24. Jradi - 5. Ďuriš, 45.+ a 51. Bernát
ŽK: 58. Panayiotou, 66. Wellington, 80. Injgia - 28. Fazlagić, 33. Bernát, 68. Kiwior, 76. Petráš
Diváci: 1750
Rozhodca: Luca - Lunardon, Ercolani
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 49% - 51%

Strely/na bránu: 12:10 / 5:5

Priame kopy: 12:8

Rohy: 6:3

Ofsajdy: 3:2

Fauly: 13:12

ZOSTAVY
Apollon Limassol FC
Jovanović - Panayiotou, Katelaris, Wellington, Khammas (73. Dabo) - Marković (56. Coll), Kyriakou, Jradi (84. Papunashvili), Denić - Pittas, Psychas (46. Injgia)

MŠK Žilina
Petráš - Rusnák, Minárik (C), Kiwior, Anang - Gono (90.+ Myslovič), Fazlagić, Bernát (79. Slebodník) - Kaprálik (71. Goljan), Jibril (79. Bichakhchyan), Ďuriš (90.+ Sluka)
Zápasové menu
V horúcej Larnake čakal na futbalistov MŠK Žilina prvý z dvojzápasu proti cyperskému Apollonu Limassol. Domáci hnaní búrlivou kulisou ostali zaskočení po presnom zásahu Šošonov už v 5. minúte. Limassol sa dostal do hry nechytateľnou strelou Jradiho, opäť sa nám však podarilo schladiť Apollon gólom do šatne. Po zmene strán sme hrali sebavedomejšie a navyše sme sa tešili z tretieho gólu po úspešnej penalte Bernáta. Ďalšie minúty sme držali domácich na dištanc, Petráš riešil všetko potrebné. Do Žiliny tak vezieme výborný výsledok do odvety.

ZOSTRIH ZÁPASU


V prvom dvojzápase proti Limassolu dostal dôveru trénera Pavla Staňa na pravej strane obrany Matúš Rusnák, naľavo sa podobne ako v domácom zápase proti Dila Gori presunul Benson Anang. V strede poľa nastúpil na Cypre zas Ján Bernát, ktorý dostal prednosť pred Vahanom Bichakhchyanom.

Úvodné spoznávanie netrvalo dlho, už domáci nákop dopredu naznačil, že Limassol sa v ofenzíve nebude šetriť. Dôkazom boli prvé strely domácich, ktoré našťastie Samo Petráš v našej bráne kontroloval iba pohľadom. Ideálny úvod však vyšiel nám. Rýchly Adrián Kaprálik zapol motory po prihrávke za obranu od Jána Bernáta, ušiel domácej obrane a osamotenému Dávidovi Ďurišovi ponúkol gól ako na zlatom podnose - 0:1. Tento moment nás upokojil, ďalší pokus zaznamenal agilný Kaprálik, ľavačkou ale zakrútil prízemnú strelu mimo bránu. Častejšie na lopte boli domáci v bielo-modrom, Pittas sa v 22. minúte dostal k zakončenie, bolo však ofsajdové a navyše tiesnený mieril vedľa. Nechytateľné ale bolo zakončenie Jradiho o dve minúty neskôr z hranice šestnástky, ktorý to trafil dokonale do ľavého horného rohu Petrášovej brány. Začínalo sa tak odznova, s pribúdajúcim časom sa už aj vyťahovali žlté karty, ktoré videl okrem hráčov na trávniku aj tréner žltozelených za protesty. Hra sa vyrovnala, hoci nebezpečnejší boli predsa len domáci Cyperčania, priamemu nebezpečiu či výraznejšej šanci sme ale nečelili. Rovnako Jovanović v bráne domácich iba sledoval pokus Kaprálika opäť mimo. Staňovci si ale na svoju šancu počkali, k záveru polčasu sme boli lepší, čo sa nám podarilo pretaviť do druhého gólu. K strele sa konečne odhodlal Benson Anang, jeho pokus bol tečovaný, ale našiel nikým nekrytého Jána Bernáta, ktorý nás zoči-voči gólmanovi domácich poslal v nadstavenom čase znova do vedenia - 1:2.

Šanca na brejk sa črtala Šošonom aj hneď po štarte druhého polčasu, unikajúci Ďuriš hľadal na druhej strane osamoteného Kaprálika, posledný obranca Apollonu to na našu smolu stihol zahasiť. Následne pálil Bernát, pravačkou pohladil iba bočnú sieť. To ho ale nemuselo mrzieť, Kaprálik totiž ukázal, ako preniknúť do šestnástky, obišiel obrancu, ktorý ho fauloval a nasledovala penalta. Loptu si na biely bod postavil spomínaný Bernát a svojím druhým gólom v zápase nás poslal do dvojgólového trháku - 1:3. To nemuselo byť všetko, Fazlagić mohol vysunúť Kaprálika, vybral si však iné riešenie. Pred Jibrilom zas vybehol na poslednú chvíľu gólman Jovanović. Nervozita sa vkradla z domácich tribún aj na kopačky Apollonu, ktorého futbalisti viackrát chybovali v rozohrávke, či stáli v ofsajde. Čo prešlo až k bráne Žilinčanov, riešil Petráš ako v 69. minúte po priamom kope domáceho kapitána Kyriakoua. Hlavičku striedajúceho Daba zas nemusel riešiť, keďže neletela do priestoru brány. Bernát mal na kopačke hetrik po priťuknutí Jibrila v 78. minúte, Jovanović vyškriabal jeho pokus pod brvno na roh. V 87. minúte sa vyznamenal Petráš, ktorý najskôr zneškodnil skrytú strelu Pittasa a aj stopercentnú dorážku Injgiu. Na druhej strane sa neujala strela striedajúceho Adama Goljana. V závere sme boli svedkami kŕčov u hráčov na oboch stranách, ktorí v tridsaťstupňovom teple hrali hore-dole. Nadstavený čas bol v réžii Limassolu, sériu rohových kopov sme ustrážili.  

Staňovci tak proti veľmi kvalitnému súperovi zaznamenali cennú výhru a domov do Žiliny vezú výborný výsledok do budúcotýždňovej odvety, ktorá má vo štvrtok pod Dubňom výkop o 18:45 hod. 


HLASY PO ZÁPASE
Pavol Staňo, tréner MŠK Žilina
"Teší ma, že chalani zahrali ako veľmi skúsené mužstvo. Povedali sme si, ako ideme hrať a na ihrisku sme to aj reálne plnili. Vedeli sme o silných stránkach domácich a tie sa nám do veľkej miery podarilo eliminovať. Rovnako aj ich slabšie stránky sme dokonale využili. Myslím si, že dnes sme podali naozaj veľmi dobrý výkon. Boli sme pripravení presne na tie situácie, ktoré sa nám vyskytli a aj sme ich využili. Navyše, boli tam iné sľubné brejkové situácie, z ktorých sme mohli pridať aj ďalší gól. V dnešnom zápase plnili chalani úlohy najlepšie, ako sa len dalo. Treba uznať veľkú individuálnu silu domácich, každý jeden hráč bol výborný, predovšetkým v útoku. Dnes sa ale ukázalo, že zvíťazila trochu aj taktika a duša našich hráčov. Celý duel sme odjazdili, ukázali kvalitu na lopte. Možno to bol aj jeden z najlepších ako výkonov, aký sme pod mojím vedením predviedli. Som zvedavý na parametre u chalanov, ktorí dostali kŕče, pretože bolo naozaj teplo a sily tak ubúdajú omnoho rýchlejšie ako obyčajne. My sme však nebránili iba výsledok, boli sme ochotní šprintovať dopredu, a to stojí veľa síl. Klobúk dole pred nimi, všetko fungovalo, a tak aj striedania prišli trochu neskôr. Všetci však podali skvelé výkony. Žltá karta mi bola udelená podľa môjho názoru neprávom, emócie patria k futbalu a nepovedal som nič vulgárne na potrestanie kartou. Reagoval som tak, kvôli zákroku súpera, ktorý bol tiež na hranici karty. Verím, že máme dostatočnú kvalitu, nemôže podceniť odvetu, no stále je to len prvý polčas. Máme to dobre rozohrané, ale kým je lopta v hre, stať sa môže všeličo. Urobíme však preto, aby sa odveta hrala tak, ako chceme my."
Ján Bernát, stredopoliar MŠK Žilina
"Je to pre nás výborný výsledok, ale my sme si pred zápasom verili, že dokážeme vyhrať. Vedeli sme, že Apollon má kvalitu, no poznali sme aj ich slabé stránky, ktoré sme dnes dokázali aj využiť. Sme z toho veľmi šťastní. Pomohlo nám to isté, čo v prvom stretnutí proti Dile Gori - efektivita. Všetko sú to kvalitní súperi a v takýchto zápasoch rozhodujú detaily, ktoré sme zvládli a využili šance. To je najdôležitejšie. Pri druhom góle som mal šťastie, že sa lopta ku mne odrazila po Bensonovej strele. Snažil som sa to trafiť okolo brankára a našťastie to vyšlo. Myslím, že som hral dobrý duel, veril som si, že penaltu premením, tak som si ju zobral. Som veľmi rád, že som pomohol chalanom a celému tímu k víťazstvu. Celkovo to bol naozaj ťažký súboj, Apollon ukázal aj svoju kvalitu, takže sme siahli na dno svojich síl a bojovali sme za Žilinu ako jeden muž. Pri rozcvičke bolo veľmi teplo, no počas zápasu som si na to rýchlo zvykol. Potešila nás aj návšteva fanúšikov, i keď tých súperových, ktorí urobili skvelú atmosféru. V odvete musíme ísť od nuly, pretože vieme, ako to vyzeralo v Gruzínsku. Musíme k stretnutiu pristúpiť tak isto ako dnes, byť aktívni, lebo iba tak môžeme postúpiť."
Benson Anang, obranca MŠK Žilina

"Podľa mňa sme boli dnes viac motivovaní a koncentrovaní zvíťaziť. Výhra je pre nás skvelou východiskovou pozíciou do odvety. Všetci hráči či tréneri sme od začiatku až do konca stretnutia podali skvelý výkon a vyplatilo sa nám to. Pred zápasom sme vedeli, že súper na nás vybehne, keďže hrali doma. V prvých pätnástich minútach sme hrali sústredene v obrane a potom sme sa už postupne dostali do našej hry. Nakoniec to všetko dopadlo na výbornú. Dnes sme boli dobre pripravení, verili sme si, a to nám pomohlo hrať sebavedomejšie. Určite to bolo z našej strany jedno z najlepších stretnutí, ktoré sme spolu ako mužstvo odohrali. Na takéto teplo som zvyknutý, nemal som s tým problém a hralo sa mi veľmi dobre. Odvetu určite nezoberieme na ľahkú váhu, pretože nás nečaká nič jednoduché. Budeme sa sústrediť opäť na náš výkon, bojovať a pokúsime sa postúpiť do ďalšieho kola."


UEFA Europa Conference League,
štvrtok 22. 7. 2021 od 19:00
AEK Arena – Štadión Georgiosa Karapatakisa, Larnac
1:3(1:2)
Apollon FC - MŠK Žilina
Góly: 24. Jradi - 5. Ďuriš, 45.+ a 51. Bernát
ŽK: 58. Panayiotou, 66. Wellington, 80. Injgia - 28. Fazlagić, 33. Bernát, 68. Kiwior, 76. Petráš
Diváci: 1750
Rozhodca: Luca - Lunardon, Ercolani
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 49% - 51%

Strely/na bránu: 12:10 / 5:5

Priame kopy: 12:8

Rohy: 6:3

Ofsajdy: 3:2

Fauly: 13:12

ZOSTAVY
Apollon Limassol FC
Jovanović - Panayiotou, Katelaris, Wellington, Khammas (73. Dabo) - Marković (56. Coll), Kyriakou, Jradi (84. Papunashvili), Denić - Pittas, Psychas (46. Injgia)

MŠK Žilina
Petráš - Rusnák, Minárik (C), Kiwior, Anang - Gono (90.+ Myslovič), Fazlagić, Bernát (79. Slebodník) - Kaprálik (71. Goljan), Jibril (79. Bichakhchyan), Ďuriš (90.+ Sluka)
SÚVISIACE ČLÁNKY
23.07.2021Pavol Staňo: "Jeden z najlepších zápasov pod mojím vedením."
21.07.2021Pred Apollonom: Skúsenosti na strane súpera, na našej však túžba ukázať sa
21.07.2021Vizitka Apollonu Limassol: Pravidelné európske poháre, skúsené mužstvo a otázne opory
21.07.2021Po týždni opäť na juhovýchod Európy: Na Cypre podriadiť dobrému výsledku všetko

Facebook