Pred Apollonom: Skúsenosti na strane súpera, na našej však túžba ukázať sa
Streda bola pre Šošonov nielen aklimatizačným dňom v cyperskej Larnake, ale už aj tréningovým. Večer totiž patril oficiálnemu predzápasovému tréningu žltozelených v AEK Arene, na ktorom si vyskúšali plochu štvrtkového súboja 2. kvalifikačného kola Európskej konferenčnej ligy proti Apollonu Limassol.

Po tréningu sme vyspovedali dvojicu Pavol Staňo a Jakub Kiwior.

Štvrtkový súboj pod rozhodcovskou taktovkou Barbena Lucu zo San Marína má výkop o 19:00 hod. nášho času, naživo ho prinesie tretí kanál RTVS.


donútiť súpera hrať našu hru

Cyprus privítal Šošonov horúcim počasím, čo sa dalo očakávať. Čo je však dôležitejšie, je fakt, že futbalové veci sú na ostrove v Stredozemnom mori pre zverencov trénera Pavla Staňa na výbornej úrovni.

"Počasie nás neprekvapilo, ihrisko je fantastické, len sa tešiť na zajtrajší zápas," v krátkosti zhrnul svoje dojmy z Cyprusu tréner MŠK, ktorý si myslí, že prvé minúty štvrtkového zápasu budú opäť o akomsi vzájomnom spoznávaní sa. Každopádne žltozelení sú pripravení hrať aktívne, keďže pôjde o prvý duel dvojzápasu. "Uvidíme, ako začne zápas, aký bude mať priebeh. Bude to možno znieť odvážne, no chceme súperovi nanútiť náš štýl hry. Ak nám to súper, samozrejme, dovolí... Vieme ale, čoho sme schopní. Sme dobre pripravení, oproti Gruzínsku máme všetko nablízku, čo je veľké plus."

Trávnik v AEK Arene si pochvaľovali hráči a rovnaké slová zazneli aj z úst trénera. "Ihrisko je vo fantastickom stave, vyhovárať sa na neho nebudeme môcť (úsmev). Verím, že bude rýchle a dovolí nám hrať našu hru." Z radov domácich novinárov zaznievali pred výkopom slová, ktoré nepasovali do roly favorita Limassol. Ako sa k tomu stavia kormidelník MŠK? "Kvalita súpera je na vysokej úrovni, to je isté a vieme to z rozboru. Ich hráči sú skúsení a majú odohratých veľa zápasov. Skúsenosti sú na ich strane, na našej je zase túžba dokázať, že na to máme a že sme dobré mužstvo. Jedine takým spôsobom, že vydáme zo seba všetko, môžeme byť úspešní."

Čo cíti tréner z chalanov pred štvrtkovým súbojom? "Dlhodobo môžem povedať, že idú "hore". Je to však vždy do istej miery neznáma, trochu nevyspytateľné, lebo hráte proti mužstvu z inej ligy - iný štýl, iná kvalita súťaže. Platí to, čo som povedal predtým. Limassol je kvalitným súperom, tu však nevyhráva postavenie v rankingu. Treba zdvihnúť hodený uterák a treba jazdiť. Urobíme všetko pre to, aby sme si tu spravili priaznivý výsledok do odvety."


tréning nás pripravil na sto percent

Predzápasový tréning padol po krátkej aklimatizácii v cyperskej Larnace hráčom vhod. O pocity z tunajšieho prostredia, ihriska či počasia sa s nami podelil stopér Jakub Kiwior.

„Ihrisko vyzerá na prvý pohľad lepšie, ako je jeho reálny stav na tréningu. Dúfam, že nám zajtra nebude brániť v kvalitnej hre a zvládneme sa na to prispôsobiť.“ Poľský obranca rovnako zhodnotil aj náladu v kabíne či predzápasový tréning mužstva. „Nálada bola dobrá po celý čas cesty, rovnako aj tréning nám tréneri dali s ohľadom na cestovanie. Myslím, že aktuálne sme už na sto percent pripravení.“

Čo si musíme zobrať z prvého dvojzápasu proti Dila Gori? „Keď hráme doma, vyzerá to inak, nakoľko vonku sa musíme prispôsobiť terénu a podmienkam. Vždy sa musíme aj dobre pripraviť na súpera, ktorý je doma silný. Rovnako je oproti Slovensku rozdiel aj v počasí, no máme jeden deň na aklimatizáciu a musíme ho využiť naplno.“ Po tréningu o deviatej večer ukazoval teplomer stále 31 stupňov. „Áno, sme trochu unavení, ale to znamená, že sme to odmakali naplno a že to bol kvalitný tréning. Na teplo sa dá zvyknúť. Verím, že v zápase nám to nebude prekážať a budeme hrať ako doma.“

Tréner Staňo upozorňoval na silu skúseného mužstva Apollonu. Súhlasíš s ním? „Vieme, že to môže byť ťažký zápas, musíme byť dobre mentálne nastavení a pozerať predovšetkým na svoju hru. Chceme dominovať na lopte a ak sa nám to podarí, tak pevne dúfam, že zápas zvládneme doviesť aj do úspešného konca.“

Tentokrát začíname u súpera. Bude to pre nás výhoda alebo nevýhoda? „Možno to bude pre nás lepšie ako proti Dila Gori, lebo vonku sa môžeme dobre pripraviť na súpera a zistiť jeho silné a slabé stránky. Hráme od stavu 0:0, nemáme žiaden náskok a určite nemôžeme súpera nijako podceniť.“ S čím by si bol o zápase spokojný? „Určite by som chcel vyhrať, aby sa nám lepšie cestovalo domov a v druhom zápase by sa nám hralo ľahšie. Dúfam, že sa nám to podarí a zvíťazíme. Bude to náročné, ale iné ciele si nemôžeme dávať.“


rozhodcovia

Štvrtkový súboj s výkopom o 19:00 hod. nášho času povedie trojica rozhodcov zo San Marína, ako hlavný Barbeno Luca, na čiarach mu asistujú Francesco Lunardon a Gian Marco Ercolani.


Facebook