Vizitka Apollonu Limassol: Pravidelné európske poháre, skúsené mužstvo a otázne opory
Obedňajší prílet na miesto zápasu nám ponúkol aj trochu času na spoznanie cyperského prostredia. Klub z Limassolu známy svojou legionárskou ekipou a skúsenosťami sa v posledných rokoch stal stálicou európskych súťaží. Pre Slovákov a slovenské tímy však Cyprus už dávno nie je neznámou destináciou.

neutrálne prostredie

V druhom kvalifikačnom kole novej európskej súťaže si Šošoni zmeriajú sily s trojnásobným cyperským šampiónom a deväťnásobným víťazom tamojšieho pohára - Apollon Limassol. Klub pomenovaný podľa gréckeho boha hudby Apollona sa počas uplynulej sezóny do posledný kôl bil o svoj historicky štvrtý titul, no nakoniec mu unikol v prospech Omonie Nikózia. Tesne pred neho sa dostal ešte aj mestský rival - AEL Limassol.

Druhé najväčšie cyperské mesto ležiace na pobreží Stredozemného mora však hráčov MŠK neprivíta, nakoľko na ich domovskom štadióne Tsirion Stadium aktuálne prebieha rekonštrukcia. Štvrtkové zápolenie Európskej konferenčnej ligy tak prebehne na neďalekom štadióne AEK Arena v Larnace, ktorý je domovom tamojšieho AEK. Očakávaná návšteva je okolo dvoch tisícoch (zaočkovaných) divákov. V procese výstavby je aj nový štadión, ktorý vznikne v Limassole pre potreby všetkých tamojších klubov - Apollon, AEL a Aris.


bez najlepších strelcov

Na Cypre nás čaká mimoriadne skúsené mužstvo, ktorého základ kádra tvoria predovšetkým legionári z Balkánu či Francúzska. Skúsenosti a kvalitu podčiarkuje aj fakt, že až 11 zverencov nového nemeckého trénera Alexandra Zornigera si už vyslúžilo nomináciu na reprezentáciu svojej krajiny.

Z trojice cyperských reprezentantov majú dvaja čerstvé spomienky na slovenský futbal, keď v marci tohto roka prekvapujúco uhrali bezgólovú remízu proti slovenskej reprezentácii v rámci kvalifikácie na Majstrovstvá sveta 2022. Na hrote útoku celý duel operoval druhý najlepší strelec Apollonu Ioanis Pittas a stred zálohy prišiel 24 minút pred koncom vystužiť aj záložník Chambos Kyriakou.

Apollon však pred zápasom so žltozelenými počíta aj citeľné straty. Do štvrtkového duelu kvôli zraneniu nenastúpi základný stavebný kameň a dirigent obrany 34-ročný Valentin Roberge z Francúzska a pravdepodobne aj jeho krajan a najlepší strelec mužstva Nicolas Diguiny, ktorý len nedávno vrátil do tréningu po ochorení Covid-19. Oba tímy tak pravdepodobne nastúpia bez svojich najgólovejších hráčov z minulého ročníka.


slováci a cyprus

Ostrov v posledných rokoch láka čoraz viac aj futbalistov zo Slovenska či dokonca bývalých Šošonov. Už tretiu sezónu v klube tohtoročného majstra z Omonie začne ex-Žilinčan a stabilný člen slovenskej reprezentácie Tomáš Hubočan. Rovnaký dres momentálne oblieka aj ďalší člen Tarkovičovho výberu Michal Ďuriš, ktorý predtým pôsobil tri roky aj v Anorthosise Famagusta. 

Pred sezónou sa na Cyprus sťahoval aj krajný obranca Róbert Mazáň, ktorý bol medzi sezónami 2015/2016 a 2017/2018 súčasťou MŠK. Počas aktuálneho prestupového obdobia posilnil druhý klub z Limassolu - AEL. Ešte donedávna tu pôsobil aj útočník Adam Nemec. Ten dokonca v službách Paphosu zaznamenal v jednom ročníku až 16 gólov.

Na hosťovanie do Apollonu putuje z jeho domovského FC Astana aj slovenskému fanúšikovi známy útočník Rangelo Janga, ktorého poznáme z dresu AS Trenčín. Práve futbalisti spod hradu Matúša Čaká nemajú na Cyprus dobré spomienky, keď po spanilej jazde kvalifikáciou Európskej ligy stroskotali na štíte AEK Larnaca a rozplynul sa im sen o skupinovej fáze.


vizitka apollon limassol fc

116. tím v rankingu UEFA (koeficient 13,5) | MŠK Žilina 345. tím v rankingu UEFA (koeficient 2,725)

  • Vznik klubu: 1954
  • Tréner: Alexander Zorniger (GER)
  • Umiestnenie v lige: 3. miesto (za Omoniou Nikózia a AEL Limassol)
    • Najlepší strelec: N. Diguiny (FRA) 13 gólov a Ioanis Pittas (CYP) 12 gólov
  • Úspechy:
    • 3x Majster cyperskej ligy (1991, 1994, 2006)
    • 9x Víťaz cyperského pohára (1966, 1967, 1986, 1992, 2001, 2010, 2013, 2016, 2017)
    • 3x Víťaz superpohára (2006, 2016, 2017)
  • Európa:
    • 1x kvalifikácia Ligy Majstrov (1. kvalifikačné kolo 2006/2007, vypadli proti Cork City (IRL))
    • 13x kvalifikácia Európskej ligy (najďalej 4x skupinová fáza 2013/2014, 2014/2015, 2017/2018, 2018/2019 - 2x 3. miesto a 2x 4. miesto v skupine)

zdroj foto: apollon.com.cy


Facebook