ZÁPAS ODCHOVANCOV: MŠK Žilina - FC DAC 1904 Dunajská Streda 1:2 (0:1)
Fortuna Liga,
nedeľa 5. 5. 2019 od 17:00
Štadión MŠK Žilina
1:2(0:1)
MŠK Žilina - FC DAC Dunajská Streda
Góly: 90.+ Škvarka - 13. a 57. Kalmár
ŽK: 28. Gamboš, 44. Vallo - 25. Čmelík
Diváci: 2303
Rozhodca: Kružliak
ZOSTAVY
MŠK Žilina
Holec - Vallo, Minárik, Králik, Sluka - Myslovič (77. Gerebenits), Gamboš, Škvarka (C) - Bernát (69. Jánošík), Boženík, Mihalík (87. Suľa)

FC DAC 1904 Dunajská Streda
Jedlička – Koštrna, Šatka, Huk (C), Davis – Ronan, M. Vida, Kalmár (90. Blackman) – Čmelík (66. Herc), Divković, K. Vida (84. Bednár)
Zápasové menu
Jedinečnému zápasu odchovancov predchádzala bohatá Fanzóna MŠK a aj slovenská hymna, ktorú zaspievala sestra nášho obrancu Vladimíra Majdana - Dominika Majdanová.

V samotnej zostave bývalých hráčov Akadémie MŠK nastúpili aj niektorí mladíci, nakoľko zdravotný stav nedovolil nastúpiť Miroslavovi Káčerovi alebo spomínanému Vladimírovi Majdanovi.

Šošoni v dresoch s novým logom začali od začiatku nebojácne, v 4. minúte vyskúšal pozornosť Jedličku kapitán Michal Škvarka, na opačnej strane sekundoval dobrým zákrokom Dominik Holec. Prvá príležitosť na skórovanie bola na našich kopačkách, Ján Bernát v 11. minúte však nevyzrel na Jedličku. Udrelo na opačnom konci ihriska, keď Kalmár kľučkou oklamal našu obranu a z otočky poslal hostí do vedenia. DAC malo loptu v úvode častejšie na našich kopačkách, na niektorých hráčoch MŠK bolo cítiť počiatočnú nervozitu. V permanencii tak musel najmä Holec pri pokusoch Ronana a K. Vidu. Kentošovci to ťahali hlavne po ľavej strane cez Jara Mihalíka, ale jeho prihrávky nenachádzali do adresátov v čiernom. Rovnako pochodil aj Braňo Sluka, ktorého center preletel cez päťku až do autového vhadzovania. Vyrovnanie mohlo prísť pred prestávkou v 43. minúte, Sluka tentoraz poslal presný center pred Jedličku, kde opečiatkoval tyč mladý Bernát.

Druhé dejstvo mohol načať dobrou šancou Jaro Mihalík, ale lopta mu skĺzla. Znova náš krídelník strieľal z priameho kopu V 51. minúte, no jeho projektil napol iba ochrannú sieť za bránou. Začiatok tak patril šošonom, hostia čakali na šancu, no udreli ihneď gólovo. Znova Kalmár dostal loptu presne medzi stopérov Žiliny a zoči-voči Holecovi nezaváhal. Šošoni chceli, no vždy tomu chýbal polkrok, v ktorom by sme sa dostali cez súperovú obranu. V 66. minúte vyprodukoval chybu pri rozohrávke Jedlička, ale Róbert Boženík ju nedokázal v prečíslení s viacerými spoluhráčmi potrestať. Vysunutej obrane žltozelených, ktorá už musela riskovať, vypomáhal ďalekými vybehnutiami aj brankár Dominik Holec. Keď už sme sa dostali do dobre príležitosti, ako v 83. minúte Sluka, neprišlo k zakončeniu. V závere sa dostal na trávnik premiérovo v ligovom zápase obranca Samuel Suľa. V samom závere prišlo aspoň k zaslúženému zníženiu od kapitána Michala Škvarku, ktorý si zbehol za obranu a nedal šancu Jedličkov - 1:2.

V zápase odchovancov sme podľahli Dunajskej Strede 1:2 a v závere ročníka budeme musieť tuho bojovať o Európu, keďže po nedeli nás v tabuľke preskočil Ružomberok.

HLASY PO ZÁPASE
Jaroslav Kentoš, tréner MŠK Žilina

"Snažili sme sa z chlapcov odbúrať stredajšie finále, nastúpili sme dnes v najsilnejšej možnej zostave, Vlado Majdan aj Miro Káčer mali zdravotné problémy. V úvodných minútach sme mali problém s tempom. Predsa len v druhej lige nie je také vysoké, zvlášť vo vzájomných zápasoch proti Dunajskej Strede. Potom sme sa už chytili a mali dobrý záver v prvom polčase a pokračovali sme aj po zmene strán. Paradoxne, v našej dobrej fáze zápasu sme inkasovali druhýkrát, tam sa zápas lámal. Nebolo tam toľko príležitostí, ťažké je hrať proti Dunajskej aj v plnej sile, napriek tomu prišli tri gólovky, ktoré ostali nepremenené. Z hľadiska prístupu a nasadenia musím hráčov pochváliť, s výsledkom však nie sme spokojní. Súper si to v závere postrážil, ustál aj nebezpečné situácie. Hrali sme do konca, gól je malou odmenou za výdrž, no nič nezmenil. Takto ideme bojovať do konca aj v lige."

Michal Škvarka, kapitán MŠK Žilina

"V prvých minútach sme mali na kopačkách nervozitu. Treba si otvorene priznať, že veľa z nás sa v takejto zostave stretlo na ihrisku po prvýkrát, takže to v úvode bolo cítiť. Aj napriek tomu si myslím, že všetci hráči zo seba odovzdali na trávniku maximum. Vyžadoval som od nich, že aj keď zápas dopadne akýmkoľvek výsledkom, aby zo seba vydali maximum. Dominancia sa v zápase striedala na jednej i druhej strane, hlave v úvode druhého polčasu sme mali jasnú prevahu a tlačili sme sa za vyrovnaním, no príde protiútok súpera a inkasujeme. Je to veľká škoda, zníženie už prišlo neskoro. Zápasy s Dunajskou bývajú otvorené, pre oko diváka sú fakt výborné. Zároveň je trochu sklamaním, že nielen na Slovensku, ale aj v Európe išlo našou zostavou zloženou z odchovancov o výnimočnú udalosť. Rozumiem, že sa nezvládol pohár a ani počasie nebolo ideálne, ale takýto jedinečný zápas si zaslúžil lepšiu kulisu. Tým, čo prišli, patrí vďaka za podporu počas celého zápasu. Bojujeme, ako sa len dá. V kabíne máme jasný cieľ tretie miesto, bude to náročné, no preto to hráme."

Peter Hyballa, tréner FC DAC 1904 Dunajská Streda

"Naším cieľom bolo v úvode napádať súpera, pretože sme predpokladali, že po náročnom pohárovom finále budú jeho hráči unavení. Úvodných 30 minút bolo z našej strany výborných. Hralo sa po celom ihrisku jeden proti jednému. V závere polčasu už to bol taký divoký futbal, ale aj Žilina sa zlepšila. Druhý polčas začala Žilina lepšie, my sme sa snažili vyťažiť niečo z protiútokov. Hráči ich neriešili dobre, ale našli v sebe víťaznú mentalitu ako v predchádzajúcich dueloch a zareagovali výborne. Výsledok a zisk troch bodov je úplne zaslúžený."

Fortuna Liga,
nedeľa 5. 5. 2019 od 17:00
Štadión MŠK Žilina
1:2(0:1)
MŠK Žilina - FC DAC Dunajská Streda
Góly: 90.+ Škvarka - 13. a 57. Kalmár
ŽK: 28. Gamboš, 44. Vallo - 25. Čmelík
Diváci: 2303
Rozhodca: Kružliak
ZOSTAVY
MŠK Žilina
Holec - Vallo, Minárik, Králik, Sluka - Myslovič (77. Gerebenits), Gamboš, Škvarka (C) - Bernát (69. Jánošík), Boženík, Mihalík (87. Suľa)

FC DAC 1904 Dunajská Streda
Jedlička – Koštrna, Šatka, Huk (C), Davis – Ronan, M. Vida, Kalmár (90. Blackman) – Čmelík (66. Herc), Divković, K. Vida (84. Bednár)
SÚVISIACE ČLÁNKY
08.05.2019Napísali o nás: ZÁPAS ODCHOVANCOV - Priama reč Adriana Guľu
04.05.2019Pred ZÁPASOM ODCHOVANCOV proti Dunajskej Strede
03.05.2019Fanzóna MŠK v nedeľu s tombolou, výhrami, hračkami, muzikou i novou treskou

Facebook