Spartak Moskva - MŠK Žilina 3:0 (1:0)
UEFA Champions League,
utorok 28. 9. 2010 od 18:30
Lužniki
3:0(1:0)
Spartak Moskva - MŠK Žilina
Góly: 34. a 61. Ari, 89. Ibson
ŽK: 17. Ľ. Guldan, 41. Pečalka (obaja Žilina)
Diváci: 42500
Rozhodca: Martin Hansson - Henrik Andren, Magnus Sjöblom - Martin Ingvarsson, Magnus Ahlsen (všetci Švéd.)
ZOSTAVY
Spartak Moskva
Dikaň - Paršivľuk, N. Pareja, Marek Suchý, Makejev - Šešukov (90. Sabitov) - McGeady, Alex Meschini, Ari, D. Kombarov (84. Maidana) - Welliton (67. Ibson)

MŠK Žilina
Dúbravka - Ľ. Guldan, Piaček, Šourek, Patrik Mráz - Pečalka (46. Ceesay), Vittor - Rilke (65. Vladavič), Jež, T. Majtán (82. S. Angelovič) - T. Oravec
Zápasové menu
Moskovčania začali svižne a pohrozili hneď v prvej minúte, keď nebezpečne strieľal Dmitrij Kombarov. Jeho pokus len tesne minul ľavú žrď bránky Žiliny.

V 8. min poslal do moskovskej šestnástky svoj typický center z pravého krídla Rilke, ale Vittorovo zakončenie neznamenalo nebezpečenstvo pre domáceho gólmana Dikaňa. Spartak odpovedal hneď z protiútoku. Z hranice pokutového územia to technicky skúšal írsky legionár McGeady, ale jeho strela približne o pol metra minula spojnicu. V 12. minúte sa strela Alexa Meschiniho ľavačkou obtrela o brvno Dúbravkovej svätyne. V 21. min si nabehol do pokutového územia Welliton, ale brazílsky kanonier sa s loptou dostal až takmer ku bránkovej čiare a z uhla nezakončil presne. Spartak mal prevahu, držal loptu vo svojej moci a nepúšťal zverencov Pavla Hapala na dostrel svojej bránky. V 30. minúte sa fantastickým zákrokom predviedol žilinský gólman Dúbravka, ktorý vyrazil strelu Dmitrija Kombarova z malého vápna. Už o tri minúty neskôr z priameho kopu nebezpečne vystrelil Alex Meschini, ale Dúbravka opäť podržal svojich spoluhráčov, keď vyboxoval loptu na rohový kop. Žilinský brankár kapituloval hneď vzápätí, keď ho hlavičkou po rohovom kope preloboval Brazílčan Ari. Moskovčanov gól upokojil, kontrolovali hru a nepúšťali hráčov slovenského majstra do šancí. Prvá štyridsaťpäťminútovka sa skončila tesným, no úplne zaslúženým triumfom domácich - 1:0. 


Žilinský tréner Hapal poslal do druhého polčasu Momodoua Ceesaya a gambijský útočník okamžite priniesol do hry MŠK potrebný vietor. Na začiatku druhého dejstva Ceesay pekne prešiel cez Šešukova, ponúkol prihrávkou šancu Oravcovi, ale ten sa už nedostal k lopte. V 54. min peknou uličkou našiel Jež nabiehajúceho Rilkeho, ale žilinský stredopoliar nevyužil najväčšiu príležitosť Žiliny v dovtedajšom priebehu stretnutia. Vzápätí ako blesk z jasného neba prišla kontra domácich: v 61. minúte prudký center Dmitrija Kombarova z ľavej strany poza obranu Žiliny prešiel až na voľného Ariho a Brazílčan nemal problém z päťky druhý raz poslať loptu do siete - 2:0. Potom Moskovčania umne kontrolovali hru a nepúšťali "žlto-zelených" do šancí. Hráči ruského tímu sa navyše obetavo vracali a nebojácne sa hádzali do striel súpera. Zverenci Pavla Hapala sa snažili vyťažiť niečo aspoň zo štandardných situácií, ale nepodarilo sa im vážnejšie ohroziť domáceho gólmana Dikaňa. V 75. min vystrelil spoza pokutového územia Alex Meschini, jeho pokus vytesnil Dúbravka na žrď. V 86. min mal šancu skompletizovať hetrik Ari. Pekne sa zbavil Šoureka na hranici pokutového územia, ale vystrelil len vysoko nad bránku. Skóre stretnutia uzavrel striedajúci Brazílčan Ibson. Ten zužitkoval center Argentíčana Maidanu, ďalšieho nového hráča, ktorý do hry zasiahol až v duhom polčase .


Tabuľka F-skupiny

1. Spartak 2 2 0 0 4:0 6
2. Chelsea 1 1 0 0 4:1 3
3. Marseille 1 0 0 1 0:1 0
4. Žilina 2 0 0 2 1:7 0


HLASY PO ZÁPASE
Valerij Karpin, tréner Spartaka Moskva
"Dosiahli sme veľmi cenné víťazstvo, ktoré sa rodilo omnoho ťažšie, ako nasvedčuje výsledok. Najmä v prvom polčase, kým sa nám podarilo streliť prvý gól, to bolo naozaj náročné. Po prestávke nás dostali Žilinčania pod tlak, my sme však odolali náporu súpera, a čo bolo veľmi dôležité, podarilo sa nám zvýšiť náskok. Nakoniec sme zaslúžene triumfovali, boli sme lepším mužstvom."
Pavel Hapal, tréner MŠK Žilina
"S výsledkom nemôžeme byť spokojní. Dnes určite vyhralo lepšie mužstvo, prehra je však pre nás dosť trpká. Deväťdesiat minút sme podľa mňa celkom dobre odolávali, pokiaľ však chceme pomýšľať v Lige majstrov na bodový zisk, musíme z tých našich dvoch - troch šancí jednu využiť. Musím zopakovať, že Spartak vyhral úplne zaslúžene. Domáci majú obrovskú silu smerom dopredu, s čím sme sa my nedokázali vyrovnať. Mali sme možno príliš veľa rešpektov, chýbalo nám viac odvahy smerom do ofenzívy."
Martin Dúbravka, brankár MŠK Žilina

"Dostali sme tri góly, to ma momentálne trápi najviac. V celom zápase sme urobili množstvo chýb, v druhom polčase sme dostali dva veľmi podobné góly. Určite musíme byť v ďalších zápasoch pri takýchto situáciách dôslednejší. Domáci mali množstvo šancí, ale mrzí ma, že sme dostali také góly, ktorým sme mohli zabrániť. Ja som sa veľmi snažil, som tam na to, aby som niečo chytil. Pri prvom góle to trafil pekne ponad mňa, v ďalších dvoch prípadoch to boli veľmi dobré prihrávky popred bránku na zadnú žrď."

Mário Pečalka, obranca MŠK Žilina

"Som veľmi sklamaný z toho, ako to dnes dopadlo. Ak chceme v Lige majstrov získavať body, musíme hrať úplne inak. Veľmi ma mrzí aj môj osobný výkon, zápas mi vôbec nevyšiel. Chcel by som sa pre to ospravedlniť našim fanúšikom. Nechceme sa vyhovárať na umelý trávnik, podmienky mali všetci rovnaké."

Tomáš Oravec, útočník MŠK Žilina

"Myslím si, že domáci boli lepší v každom smere. Výborne kombinovali, dostávali sa do šancí a zaslúžene vyhrali. V prvom polčase sme chceli hrať na piatich záložníkov, ktorí ma mali dopĺňať na hrote. Boli sme však v hlbokej defenzíve, ťažko sme sa dostávali spod tlaku, a preto som tam bol dosť často osamotený. Určite sme mohli urobiť aj viac. V prvom dejstve sme podľa mňa boli dosť ustráchaní. Ak by sme boli odvážnejší smerom dopredu, mohlo to byť o niečo inom. Teraz je však ťažké o tom polemizovať."

Emil Rilke, stredopoliar MŠK Žilina

"Chceli sme zo všetkých síl streliť u súpera gól, ale nepodarilo sa nám to. Potom sme inkasovali nepríjemný gól ku koncu prvého polčasu. Po zmene strán sme chceli na súpera vybehnúť, išli sme hrať na dvoch útočník a mali sme aj nejaké šance. Žiaľ, nevyšlo nám to. Chceli sme určite predviesť lepší výkon, ale domáci boli veľmi kvalitní."


UEFA Champions League,
utorok 28. 9. 2010 od 18:30
Lužniki
3:0(1:0)
Spartak Moskva - MŠK Žilina
Góly: 34. a 61. Ari, 89. Ibson
ŽK: 17. Ľ. Guldan, 41. Pečalka (obaja Žilina)
Diváci: 42500
Rozhodca: Martin Hansson - Henrik Andren, Magnus Sjöblom - Martin Ingvarsson, Magnus Ahlsen (všetci Švéd.)
ZOSTAVY
Spartak Moskva
Dikaň - Paršivľuk, N. Pareja, Marek Suchý, Makejev - Šešukov (90. Sabitov) - McGeady, Alex Meschini, Ari, D. Kombarov (84. Maidana) - Welliton (67. Ibson)

MŠK Žilina
Dúbravka - Ľ. Guldan, Piaček, Šourek, Patrik Mráz - Pečalka (46. Ceesay), Vittor - Rilke (65. Vladavič), Jež, T. Majtán (82. S. Angelovič) - T. Oravec
SÚVISIACE ČLÁNKY
29.09.2010Dúbravku mrzia góly, Pečalka sa hneval sám na seba
28.09.2010Pavel Hapal: S výsledkom nemôžeme byť spokojní
27.09.2010Hapal v Moskve po 20 rokoch, Spartak ako Litex Loveč
27.09.2010Žilinčania proti Spartaku v dresoch s novým logom
27.09.2010Slovenský majster už v Moskve, Dúbravka: "Všetci sa tešíme"

Facebook