Najmladšia zostava na svete, v počte odohratých minút odchovancov druhí
Celosvetovo uznávaná výskumná skupina z Medzinárodného strediska pre športové štúdie (CIES) zverejnila aj v tejto sezóne rebríček najmladších zostáv a štatistiku odohratých minút odchovancami klubu v 60 celosvetových najvyšších súťažiach v aktuálnej sezóne 2022/2023. V doterajšou priebehu nastúpilo v lige 20 rôznych Šošonov, pričom vekový priemer 21,3 roka je najnižším spomedzi 500 svetových mužstiev. Zároveň dokopy 13 odchovancov Akadémie MŠK Žilina odohralo v prebiehajúcej sezóne dohromady až 70,7% ligových minút.

Štatitistiky sú platné k 22. septembru 2022.


vekovo najmladší, odchovanci odohrali viac iba v kyjeve

Aj v tejto sezóne ďalší rebríček CIES, v ktorom sa nielenže objavujú Šošoni na popredných miestach, ale dokonca mu opäť vládnu. V predošlých sezónach sme kraľovali v:

  • počte odohraných minút našich odchovancov v rámci celej Európy a zároveň sme mali druhý najmladší tím na starom kontinente, 
  • celosvetovo štvrtú najmladšiu zostavu na svete,
  • v počte aktívnych odchovancov v európskych ligách sme predbehli tímy ako Manchester United či City alebo Chelsea,
  • kraľovali sme aj v štatistike odohratých minút odchovancami klubu v 40 celosvetových najvyšších súťažiach v aktuálnej sezóne 2021/2022, kedy sme predstihli aj Baskov a našich súperov z roku 2015 - Athletic Club Bilbao. 

Aj v tejto sezóne sa zamerala CIES na vekový priemer tímov, pričom náš priemer 21,3 roka je vôbec najnižším spomedzi 500 svetových mužstiev. Zároveň v demografickom rebríčku, kde sú európske najvyššie súťaže, zobrazuje, že za Šošonov odohrali odchovanci Akadémie MŠK Žilina v prebiehajúcej sezóne dohromady až 70,7% ligových minút, čo je najviac za ukrajinským Dynamom Kyjev (71,7%), kde majú naozaj špecifickú situáciu a kde sa liga len rozbieha.


Prehľad rebríčkov CIES, v ktorých sa na vrchole nachádzajú Šošoni, si môžete pozrieť aj v sekcii Akadémia, podsekcia MŠK VS. Svet.


Facebook