Po 20 rokoch na Tehelnom poli tri žltozelené góly a výhra 3:2
Niké liga,
sobota 4. 5. 2024 od 18:00
Tehelné pole
2:3(1:2)
ŠK Slovan Bratislava - MŠK Žilina
Góly: 25. Blackman, 53. Marcelli - 7. Bile, 33. Ďatko, 90.+ Adang
ŽK: 42. Pauschek - 21. Gidi
ČK: 62. Savvidis
Diváci: 6350
Rozhodca: Dohál - Zemko, Hrmo
ŠTATISTIKY

Očakávané góly (xG): 1,91 - 1,59

Držanie lopty: 50% - 50%

Strely/na bránu: 11:12 / 2:6

Rohy: 2:4

Ofsajdy: 1:3

Priame kopy: 2:1

Fauly: 7:16

ZOSTAVY
ŠK Slovan Bratislava
Borjan – Blackman, Bajrić, Wimmer, Zmrhal – Pauschek, Savvidis – Weiss (C) (83. Isaac) – Barseghyan, Strelec (83. Vojtko), Marcelli (89. Sharani)

MŠK Žilina
Belko - Minárik (C), Stojchevski, Ndjeungoue - Ďatko (77. Bari), Gidi (77. Adang), Sauer, Javorček (90. Essomba) - Bile, Jambor, Iľko (77. Hranica)
Zápasové menu

Séria bez gólu i bodu proti Slovanu konečne prerušená. Domácemu majstrovi sme v 8. nadstavbovom kole narodeninové oslavy poriadne znepríjemnili, keď sme sa po štyroch prehrách bez čo i len streleného gólu zvíťazili 3:2. Dvakrát naše vedenie domáci zmazali, nadstavený čas však priniesol veľkú radosť po víťaznom góle Xaviera Adanga.

Šošoni sa tak držia s rovnakým počtom bodov za Trnavou na priebežnom 3. mieste.


ZOSTRIH ZÁPASU


Víťazná zostava sa nemení. Tohto hesla sa držal tréner Michal Ščasný, ktorý ponechal v základe rovnaké mená ako pred týždňom proti Trnave. Aj naďalej absentoval pre zranenie Tomáš Hubočan, inak mal nový tréner všetkých hráčov k dispozícii. Pred výkopom sme súperovi a tohtosezónnemu slovenskému majstrovi prejavili rešpekt uličkou pre majstrov. 

Od úvodu sme to v hlavnom meste rozbalili a na nič sa v ofenzíve nešetrili. Pretavili sme to do rýchleho vedenia. V 7. minúte prišiel z našich kopačiek vôbec prvý gól do siete Slovana počas tejto sezóny. Úspešný strelec Eric Bile mal ľahkú úlohu po výbornej prihrávke Paťa Iľka, ktorý to nielen prihral ukážkovo do prázdnej brány, no pochvalu si náš krídelník zaslúži aj za samotný nábeh za obranu belasých - 0:1. Slovan ihneď odpovedal a strela Marcelliho zvnútra šestnástky mohla byť gólová. Našťastie pre nás domáci útočník netrafil Belkovu bránu. Odolali sme aj priamemu kopu Barseghyana, aj to vďaka obetavosti Jamesa Ndjeungoueho v múre. Šťastie sa od nás a najmä od Ľuba Belka odklonilo v 25. minúte. Tiesnený Barseghyan vystrelil, lopta sa od tyčky odrazila do nášho gólmana a naspäť po bránkovej čiare k Blackmanovi, ktorý už nemal problém to upratať do našej brány. Vyrovnaný stav nevydržal dlho, na našu radosť sme šli znova do vedenia. Do lopty sa oprel Timo Jambor, Borjan musel iba vyrážať pred seba. Tam Paťo Iľko chtiac-nechtiac nestrieľal, no posunul to na voľného Sama Ďatka, ktorý poľahky strelil svoj premiérový gól za Šošonov - 1:2. A mohlo byť ešte veselšie, svojou bojovnosťou prinútil k chybe domácu obranu Eric Bile, z uhla v nájazde neprestrelil Borjana. Otvorený futbal zo strany na stranu pokračoval aktivitou Berseghyana, ktorý sa po dlhom výkope svojho gólmana prekľučkoval až k päťke, tam však kraľovali ruky Ľuba Belka. Medzitým domáci reagovali a zmenili taktiku, keď prešli na rovnaké rozostavenie ako zverenci trénera Ščasného. Pred prestávkou už prišli iba náznaky šancí, žiaden tím to však nedotiahol do lepšej finálky.

Po príchode zo šatní to bolo o aktivite súpera, resp. našej defenzíve. Tá ešte zásluhou Stojchevskeho i Ndjeungoueho odolala, na Marcelliho strelu už nemal nárok ani Belko. Domáci krídelník z uhla zužitkoval prihrávku od Weissa. Druhýkrát sa tak začínalo odznova a znova sme mohli prinavrátiť vedenie na svoju stranu. Lepšie by sme však museli vyriešiť brejkovú situáciu z 57. minúty, kedy sa nepochopila dvojica Jambor a Bile. Po hodine hry však Bile opäť raz svojím dôrazom vybojoval faul za cenu červenej karty pre Savvidisa. Tomu pri rozohrávke odskočila lopta a nášho hroťáka musel tesne pred pokutovým územím stiahnuť ako posledný hráč na zem. Štandardku z veľmi výhodnej pozície zahral Domino Javorček, jeho ľavačka skončila na výbornom Borjanovi. Napriek našej presilovke útočili najskôr belasí, znova najmä cez Weissa, ktorý to aj proti presile skúšal individuálnym prienikom. Naša odpoveď do zhustenej obrany domácich trvala trochu dlhšie. Hra sa však postupne trhala a v 77. minúte to mohol využiť Samo Ďatko, jeho center preletel tesne pred päťkou domácich. Slovanisti vyčkávali na brejk a my sme hľadali cesty k ich bráne. Tak môžeme charakterizovať poslednú desaťminútovku zápasu. Bileho šanca bola ofsajdová, Adang premrhal správny moment. Celkovo sme boli tejto presilovke zbrklí, nadstavený čas však priniesol veľkú erupciu našej gólovej radosti. Xavier Adang to vzal na seba a prízemnou strelou rozhodol o našej výhre - 2:3. Po dvadsiatich rokoch sme tak na Tehelnom poli strelili tri góly a vyhrali zhodne 3:2.

Aj o týždeň odohráme ligové kolo v sobotný podvečer a znova to bude na trávniku súpera. V sobotu 11. mája pocestujeme k víťazovi pohára - do Ružomberka.


HLASY PO ZÁPASE
Vladimír Weiss st., tréner ŠK Slovan Bratislava
"Pre nás vzhľadom na priebeh zápasu nešťastná posledná minúta. Za výkon a fakt, že sme hrali o desiatich, sme si prehrať nezaslúžili, za stav, v akom sme, asi zaslúžili. Ligu prakticky dohrávame, už máme len torzo z mužstva, ktoré je zdravé, má nabehané, aj dnes chýbali viacerí hráči. Tímu nemám čo vyčítať, hráči sa snažili, bojovali, ukázali kvalitné veci i chyby, po ktorých sme inkasovali. Žiline gratulujem, záver ligy bude hore ešte zaujímavý, takisto bitka o záchranu. Dnes nie som smutný z výkonu či prístupu, skôr taký sklamaný vzhľadom na vývoj zápasu. Nech už je však koniec ligy, potom uvidíme, čo bude ďalej. My musíme dohrať sezónu tak, že uhrať niečo v Podbrezovej, a zmobilizovať sily na posledný duel s Ružomberkom, aby sme sa rozlúčili ako sa patrí, čiže víťazne, a urobili ľuďom radosť.“
Michal Ščasný, tréner MŠK Žilina
"Pred zápasom sme mali jasnú motiváciu, konečne sa presadiť a zdolať Slovan. Navyše, tieto tri posledné kolá sú pre nás naozaj finále sezóny, keďže bojujeme o účasť v Európe. Dôležité dnes bolo nastavenie chalanov, ktorí chceli a verili tomu, že môžeme vyhrať. Samozrejme, išli sme do toho aj s patričnou pokorou a rešpektom. Chceli sme využiť, že Slovan už nie je v móde, kedy musí, čo sa nám napokon aj so šťastím podarilo. Slovan nás sčasti prekvapil rozostavením, ale boli sme pripravení. Problémom bolo, že po vyrovnaní na 1:1 sme ako keby na desať minút mentálne vypadli. Musíme ešte do chalanov dostať to, aby stále hrali za každých okolností a vyvarovali sa hluchých miest. Po červenej karte v druhom polčase sme boli mierne zbrklí a netrpezlivo to skúšali aj dlhými loptami. Súper však veľmi dobre bránil a nedarilo sa nám dostávať cez nich kolmé lopty. Chýbala nám iskra, obliehali sme ich hádzanársky. Našťastie jedna lopta prešla srtredom a dopadlo to pre nás super. Bolo to emotívne, na Slovane nevyhrávate každý týždeň. Je to pre nás cenné bodovo aj tabuľkovo, plus veľké povzbudenie pre naše sebavedomie."
Xavier Adang, stredopoliar MŠK Žilina

"Som hrdý na celý tím, dnes každý nechal na ihrisku všetko. Už v prvom polčase sme odštartovali veľmi dobre, darilo sa nám plniť trénerove pokyny, čo sa odzrkadlilo aj na polčasovom vedení. Po zmene strán už bolo vidieť na chalanoch únavu, pretože aj súper hral v tempe. Slovan nás zatlačil, ale ostali sme sústredení na náš cieľ a vyplatilo sa. Po červenej karte sme sa snažili hrať, no nedarilo sa nám presadiť. Som rád, že som dostal šancu a pomohol konečne aj presným zásahom. Veľmi sa teším, že sa mi podarilo streliť víťazný gól v nadstavenom čase, boli to nádherné emócie. Víťazstvo proti silnému Slovanu na jeho trávniku je pre naše mladé družstvo skvelým úspechom a zadosťučinením za tvrdú prácu."


TLAČOVÁ KONFERENCIA


Niké liga,
sobota 4. 5. 2024 od 18:00
Tehelné pole
2:3(1:2)
ŠK Slovan Bratislava - MŠK Žilina
Góly: 25. Blackman, 53. Marcelli - 7. Bile, 33. Ďatko, 90.+ Adang
ŽK: 42. Pauschek - 21. Gidi
ČK: 62. Savvidis
Diváci: 6350
Rozhodca: Dohál - Zemko, Hrmo
ŠTATISTIKY

Očakávané góly (xG): 1,91 - 1,59

Držanie lopty: 50% - 50%

Strely/na bránu: 11:12 / 2:6

Rohy: 2:4

Ofsajdy: 1:3

Priame kopy: 2:1

Fauly: 7:16

ZOSTAVY
ŠK Slovan Bratislava
Borjan – Blackman, Bajrić, Wimmer, Zmrhal – Pauschek, Savvidis – Weiss (C) (83. Isaac) – Barseghyan, Strelec (83. Vojtko), Marcelli (89. Sharani)

MŠK Žilina
Belko - Minárik (C), Stojchevski, Ndjeungoue - Ďatko (77. Bari), Gidi (77. Adang), Sauer, Javorček (90. Essomba) - Bile, Jambor, Iľko (77. Hranica)
SÚVISIACE ČLÁNKY
06.05.2024Rád za gól i výhru
02.05.2024Aj do Bratislavy nastavení bodovať

Facebook