UYL | Pafos sme doma vyprevadili výhrou 5:0, čaká nás Sparta
UEFA Youth League,
streda 25. 10. 2023 od 16:30
Štadión MŠK Žilina
5:0(1:0)
MŠK Žilina - Pafos FC
Góly: 45. a 88. Vaľko (prvý z PK), 52. Atanasijević, 74. Šimun, 81. Kóša
ŽK: bez kariet
Diváci: 1642
Rozhodca: Bilbija - Smiljanić, Perić (všetci Bosna a Hercegovina)
ZOSTAVY
MŠK Žilina
Badžgoň - Mynář, Jaššo (C), A. Oravec - Pališčák (62. Pekelský), Šamaj (75. Šarudi), Chyla (81. Kóša), Beňadik (75. Staník) - Šimun (75. Klaučo), Atanasijević, Vaľko

Pafos FC
Cikac - Georgiou (C), N. Ioannou (82. G. Michael), Lemke, Ikker - Evzona, Kolotas - Kokkinos (54. Papastylianou), Krot (62. D. Michael), Kelasov (82. K. Ioannou) - Lundberg (82. Delimpaltidis)
Zápasové menu

Odveta 1. kola majstrovskej vetvy mládežníckej Ligy majstrov doniesla pod Dubeň okrem peknej návštevy aj výhernú radosť. Zápas, rovnako ako Šošoni, sa rozbiehal pomalšie a do vedenia sme šli vďaka pokutovému kopu až tesne pred prestávkou. Po zmene strán sa to už poriadne rozbehlo a najmä Šošoni ukázali diametrálne odlišný výkon. Štyrmi gólmi sme súpera absolútne nepustili k slovu a zabezpečili si vysokú výhru 5:0 a zaslúžený postup ďalej.

V druhom kole narazíme vo federálnom derby na Spartu Praha. Prvý zápas bude v Prahe 8. novembra a odveta je na programe v Žiline 29. novembra. Informácie o vstupenkách prinesieme čoskoro.


ZOSTRIH ZÁPASU


Trénerský štáb urobil v porovnaní s prvým zápasom na Cypre štyri zmeny. Niektoré z nich aj vynútené, nakoľko sa cez víkend zranil pravý obranca Timotej Hranica. Do základu sa tak dostal 16-ročný mladík Tobias Pališčák, o formáciu nižšie sa presunul Marek Beňadik a v útoku dostali priestor Vuk Atanasijević a Vladimír Vaľko.

Zápas mal pomalší úvod, oba tímy hrali skôr opatrne. Prvý vážnejší náznak šance mali hostia, útočník Pafosu obchádzal Badžgoňa, no ten strelu vyškrabal končekmi prstov. Naša príležitosť prišla po štvrťhodine hry, tiesnený Atanasijević zakončil vo vnútri šestnástky iba do náruče Cikaca. Sľubne vyzeral rýchly protiútok Vaľka, ten však neprehodil loptu na Šimuna. Šošoni boli počas prvého dejstva aktívnejší, no nedarilo sa im vypracovať si gólové šance, a tým pádom ani góly. Už-už to vyzeralo, že do šatní pôjdeme za bezgólového stavu, no prišla 45. minúta a nariadená penalta pre žltozelených. Atanasijević si šikovne hodil loptu pred vybiehajúcim Cikacom, ktorý ho na našu radosť zastavil nedovolene. Loptu si na biely bod postavil Vladimír Vaľko a bezpečne svoj pokus premenil k tyči - 1:0. Po vedúcom góle sme sa osmelili a do polčasu sme videli viac šancí ako počas celého predchádzajúceho priebehu.

Do polčasu čísla dva sme vstúpili oveľa lepšie a aktívnejšie. A podčiarkli sme to aj gólovo. Vuk Atanasiejvić si v pokutovom území zasekol hosťujúceho obrancu a prestrelil gólmana - 2:0. Boli sme pri chuti, z 20-tich metrov vypálil Vincent Chyla a opečiatkoval žrď. Trojgólovým rozdielom sme mohli viesť aj po slabej prihrávke obrany v modrom, ktorú vystihol Vuk, no tentokrát Cikaca neprestrelil. Tempo postupne opadlo, ale Šošoni naďalej kraľovali hre na trávniku a na polovici súpera si strážili postupový výsledok. A poistili sme si najlepšie, ako sa dalo - tretím presným zásahom v sieti Pafosu. Po viacerých odrazoch a blokoch napokon prepálil brankára z uhlu Matej Šimun - 3:0. Ako super striedanie sa ukázal príchod Františka Kóšu, ten totiž prvým dotykom na ihrisku v 81. minúte rovno skóroval a zvýšil už na 4:0, keď ušiel obrancov a prízemnou strelou rozveselil viac ako tisícku fanúšikov. A bolo ešte veselšie, center do vápna pohladil pred gólmanom Vaľko a pripísal si tak svoj druhý gól v stretnutí - 5:0. Dnešok mal síce pomalší rozbeh, no o to lepší a gólovejší záver, po ktorom vysoko víťazíme a postupujeme ďalej.

Aj po dvoch rokoch tak postupujeme do druhého kola UEFA Youth League. Po odhlásení izraelského tímu Maccabi Haifa v ňom narazíme vo federálnom derby a v odvete Česko-slovenského pohára na Spartu Praha. Prvý duel sa odohrá v 8. novembra v Prahe a odveta bude pod Dubňom 29. novembra. O presných časoch výkopov i predaji vstupeniek budeme čoskoro informovať.


HLASY PO ZÁPASE
Ivan Belák, tréner MŠK Žilina U19
„V úvode na nás bolo vidno nervozitu, nefungovali nám naše princípy, zodpovednosť a divácka kulisa nám zväzovali nohy. Dôležité bolo, že v príležitostiach súpera nás podržal brankár a najmä, že sme strelili prvý gól ešte do polčasu. To nám pomohlo sa upokojiť, škoda, že neprišiel skôr. V druhom polčase to z nás potom opadlo, súpera sme absolútne do ničoho nepustili a na ihrisku sme boli iba my, čo podčiarklo aj skóre. Rozdiel oproti prvému zápasu boli, samozrejme, podmienky aj prostredie, ale aj to, že dnes sme podali veľmi dobrý výkon po zmene strán, zatiaľ čo tam naopak. Čaká nás Sparta Praha, ktorej kvalita bude vyššia ako Pafos. Pravdepodobne použijú hráčov zo svojho „B“- tímu, čiže káder budú mať silný. Určite to bude pre nás kvalitná konfrontácia a budeme sa snažiť pobiť o postup ďalej.“
Matej Šimun, útočník MŠK Žilina B
„Dnes to bol kondične aj takticky náročný duel. Takisto psychika a nervozita zohrala svoju rolu. Myslím si ale, že sme to zvládli na jednotku, takže pochvala pre celý tím. Po prvom góle sme si začali poriadne veriť, všetko z nás opadlo a už to išlo správnym smerom. Rozhodli sme najmä efektivitou a takisto sme súpera predčili bežecky. Výhodou pre nás bolo na rozdiel od úvodného duelu aj počasie, ktoré bolo ideálne, lebo v cyperskom teple to nebol náš najlepší výkon. Pri góle to bol naozaj výborný pocit, radosť, na ktorú nikdy nezabudnem. Sparta bude ťažký a kvalitný súper, no poctivo sa pripravíme a verím, že postúpime.“
UEFA Youth League,
streda 25. 10. 2023 od 16:30
Štadión MŠK Žilina
5:0(1:0)
MŠK Žilina - Pafos FC
Góly: 45. a 88. Vaľko (prvý z PK), 52. Atanasijević, 74. Šimun, 81. Kóša
ŽK: bez kariet
Diváci: 1642
Rozhodca: Bilbija - Smiljanić, Perić (všetci Bosna a Hercegovina)
ZOSTAVY
MŠK Žilina
Badžgoň - Mynář, Jaššo (C), A. Oravec - Pališčák (62. Pekelský), Šamaj (75. Šarudi), Chyla (81. Kóša), Beňadik (75. Staník) - Šimun (75. Klaučo), Atanasijević, Vaľko

Pafos FC
Cikac - Georgiou (C), N. Ioannou (82. G. Michael), Lemke, Ikker - Evzona, Kolotas - Kokkinos (54. Papastylianou), Krot (62. D. Michael), Kelasov (82. K. Ioannou) - Lundberg (82. Delimpaltidis)
SÚVISIACE ČLÁNKY
23.10.2023UYL | Do odvety s Pafosom s tesným náskokom a cieľom postúpiť
16.10.2023Mládežnícka Liga majstrov: V stredu na cyperský Pafos vstupenky od 1 €

Facebook