Sme späť v prvej šestke, Ružomberok sme zdolali znova 2:0
Fortuna liga,
nedeľa 26. 2. 2023 od 17:30
Štadión MŠK Žilina
2:0(1:0)
MŠK Žilina - MFK Ružomberok
Góly: 9. Stojchevski, 86. Gidi
ŽK: 36. Gidi, 58. Stojchevski, 74. Minárik, 88. Leitner, 89. Belko - 89. Šefčík, 90.+ Macejko
Diváci: 762
Rozhodca: Kružliak - Weiss, Štrbo
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 55% - 45%

Strely/na bránu: 16:13 / 6:4

Úspešnosť prihrávok: 82% - 81%

Priame kopy: 5:13

Rohy: 3:8

Ofsajdy: 1:1

Fauly: 21:21

ZOSTAVY
MŠK Žilina
Belko - Leitner, Stojchevski, Nemčík (C) - Rusnák (69. Kopásek), Gidi, Iľko (68. Minárik), Bari - Kaprálik (90. Galčík), Jambor, Essomba (57. Ďuriš)

MFK Ružomberok
Ťapaj - Fabiš, Maslo, Malý, Madleňák - Gerec (65. Šefčík), Zsigmund (C), Chrien, Domonkoš (76. Švehla), Selecký (64. Macejko) - Bobček (76. Kelemen)
Zápasové menu

Predposledné kolo Fortuna ligy bolo pre Šošonov doteraz najdôležitejším súbojom sezóny. A tak sa k tomu hynkovci postavili. Od začiatku hýrili aktivitou, pričom z viacerých tutoviek boli odmenení v prvom polčase vedúcim gólom Andreja Stojchevskeho. Po zmene strán prišiel útlm našej aktivity, hostia zamestnávali defenzívu žltozelených najmä štandardkami. Otvorený duel rozlúskol druhým gólom Sammy Gidi a pred posledným kolom základnej časti nás znova vrátil do prvej šestky. Vďaka dôležitému a totožnému víťazstvu 2:0 nad Ružomberkom ako na jeseň tak máme pred súbojom s Liptovským Mikulášom všetko vo vlastných rukách.


ZOSTRIH ZÁPASU


Pred televíznymi kamerami to v nedeľu podvečer poskladali tréneri na čele s Jaroslavom Hynkom bez väčších prekvapení. Jediným možno nazvať zaradenie Loica Essombu od začiatku na úkor Rolanda Galčíka či Dávida Ďuriša.

Čakali sme jedného z najorganizovanejších súperov v defenzíve, a to sa potvrdilo nielen na rozostavení, ale aj priamo na trávniku. Napriek tomu sme mohli viesť už v 40. sekunde, keď Kristián Bari našiel Sammyho Gidiho, ktorý však minul Ťapajovu bránu. Aj tak mal z našej strany úvod prívlastok gólový. Šošoni totiž "prekabátili" obranu rýchlou kombináciou a šikovným prepustením Rusnákovej prihrávky Gidim. Tým sa vytvoril ideálny priestor pre zbiehajúceho Andreja Stojchevskeho, ktorý to aj ideálne trafil. Macedónčan to zakrútil do hornej polovice liptáckej brány výstavne a takpovediac dokonale - 1:0. Ožili tribúny a ešte viac ich mohol zohriať Essomba v 24. minúte, no spred päťky osamotený až nepochopiteľne nechal vyniknúť Ťapaja. Ten sa činil aj o minútu neskôr, tentokrát sme ho ale netrafili, po Bariho pravačke sa musel poriadne natiahnuť. Sporadicky pohrozili aj hostia, v 28. minúte sme si po závare a následnom nepresnom zakončení Chriena vydýchli. Ružomberčania sa márne dožadovali gólu po rohovom kope, ich radosť prekazil faul na Ľuba Belka. Hynkovci boli pri rýchlych prechodoch nebezpeční, ďalšiu dobrú akciu, ktorá smrdela gólom, zakončil tesne nad Timo Jambor. Do ružomberskej šestnástky sa to valilo, do polčasu sa však neujali ani kľučky Essombu ani strela Iľka.

Druhý polčas naštartovala strela Essombu, ktorá ale znova mierila iba do Ťapaja. Hostia sa spoliehali na štandardky a po jednej z nich opečiatkovali tyčku. V neprehľadnej situácii z 53. minúty našťastie stihol odkopnúť loptu do bezpečia Patrik Iľko. Pred uplynutím hodiny hry sa dostal do hry už aj uzdravený Dávid Ďuriš, ktorý prvým dotykom s loptou mohol ihneď zaznamenať asistenciu. Na jeho center ale nedočiahol rýchly Kaprálik. V tejto pasáži stretnutia však bol aktívnejší Ružomberok, Stojchevski nielen strieľal góly, ale najmä poctivo bránil. V 68. minúte si vyslúžil potlesk po obetavom zákroku a sklze pred nepríjemným Bobčekom. Momenty, kedy sa lámal zápas. Belo totiž vytiahol reflexívny zákrok ramenom pri stopercentnej šanci Bobčeka a stále nás držal v tesnom vedení. Veľké príležitosti na oboch stranách prinieslo rozpätie 72. a 73. minúty. Najskôr Belo vychytal Zsigmunda a na opačnom konci ihriska pohrozil Kopásek. Rozuzlenie mal na kopačke aktívny Bari, no museli sme si ešte pár minút počkať. Náš krajný bek totiž z druhej vlny pohladil iba bočnú sieť. Nepochodil ani prekvapený Dávid Ďuriš, to keď Ťapajovi vypadla lopta a Dedo mieril iba vedľa opustenej svätyne hostí. V 84. minúte nás v napätí okrem Belka držal aj postranný rozhodca. Ten zamával ofsajd, ktorému však predchádzal výborný zákrok našej opory v bráne. Veľký kameň zo srdca nám napokon padol v 88. minúte, kedy napriahol Sammy Gidi spoza vápna a presnou strelou, ktorá zapadla k žrdi, nás poslal do dvojgólového vedenia - 2:0. V závere ešte mohol zveľadiť výhru striedajúci Roland Galčík, v sklze minul loptu.

Základnú časť Fortuna ligy zavŕšime v sobotu proti Liptovskému Mikulášu. Nielen tento súboj, ktorý sa odohrá v NTC v Poprade, ale celé kolo má jednotný výkop o 16:30 hod. Po ňom sa rozhodne, v ktorej šestke sa predstavíme v rámci nadstavbovej časti. O vstupenkách do Popradu budeme informovať čoskoro.


HLASY PO ZÁPASE
Jaroslav Hynek, tréner MŠK Žilina
"V tomto týždni a mikrocykle sme urobili viacero zmien a myslím si, že sa to ukázalo aj v zápase. Podľa môjho názoru bol prvý polčas najlepší v novom systéme. Boli sme presní, odvážni, dobre nastavení. Chalani splnili všetko, čo sme chceli. Rozdiel od druhého polčasu bol naozaj značný. V ňom sme prežili viaceré gólovky súpera. Musíme sa ale najmä zamerať na ten úvod a odraziť sa od toho. Ružomberok má jednu z najlepších organizácii hry v lige, no my sme snažili meniť viacero vecí v zápase, aby sme im to skomplikovali. Sme radi, že sa nám podarilo vytvoriť si množstvo šancí a streliť aj dva pekné góly, ktoré chceme od chalanov vidieť a ktoré boli po nacvičených veciach. Určite sme urobili pokrok aj v defenzívnej hre, no stále tam mal Ružomberok dve veľké príležitosti. My sme však boli efektívnejší, a aj to je potrebné k zisku bodov. Veľmi nás teší, že sme to dokázali prikloniť na našu stranu. Musím pochváliť aj striedajúcich hráčov, ktorí do duelu naskočili veľmi dobre. Teraz to máme vo vlastných rukách, na Liptovský Mikuláš sa pripravíme najlepšie, ako vieme a keď ukážeme kvalitu ako dnes najmä v úvode, tak verím, že to zvládneme."
Peter Struhár, tréner MFK Ružomberok
"V dnešnom zápase sme predviedli jeden dobrý a jeden horší polčas. Hneď v úvode zápasu sme domácich pustili do šance, ktorú nepremenili. Myslel som si, že sa chlapci zobudia skôr, nie až v druhom polčase. Zápas bol otvorený 80 minút, kde boli šance na oboch stranách. Žilina dve šance premenila a zaslúžene vyhrala. Musíme nadviazať na druhý polčas, v ktorom sme hrali to, čo sme chceli, ale neboli sme dostatočne efektívni."
Matúš Rusnák, obranca MŠK Žilina

"Myslím si, že dnes sme boli naozaj výborne nastavení, a to najmä v prvom polčase. Pred zápasom sme si v šatni prizvukovali, že treba hrať tvrdo, lebo iba tak sa dá uspieť proti podobne hrajúcemu Ružomberku. Som si istý, že tak vieme hrať, iba o tom musíme presvedčiť samých seba. To úvodné dejstvo potom tak aj vyzeralo, do 15. minúty sme mali tri tutovky. Žiaľ, nepremenili sme ich. Našťastie sme si to ale ustrážili, a keď nás súper v druhom polčas tlačil, tak prišiel klinec z kopačky Sammyho Gidiho, ktorý to výborne zakončil. Body ostávajú doma, stále je to síce otvorené, ale v našich rukách."


TLAČOVÁ KONFERENCIA


Fortuna liga,
nedeľa 26. 2. 2023 od 17:30
Štadión MŠK Žilina
2:0(1:0)
MŠK Žilina - MFK Ružomberok
Góly: 9. Stojchevski, 86. Gidi
ŽK: 36. Gidi, 58. Stojchevski, 74. Minárik, 88. Leitner, 89. Belko - 89. Šefčík, 90.+ Macejko
Diváci: 762
Rozhodca: Kružliak - Weiss, Štrbo
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 55% - 45%

Strely/na bránu: 16:13 / 6:4

Úspešnosť prihrávok: 82% - 81%

Priame kopy: 5:13

Rohy: 3:8

Ofsajdy: 1:1

Fauly: 21:21

ZOSTAVY
MŠK Žilina
Belko - Leitner, Stojchevski, Nemčík (C) - Rusnák (69. Kopásek), Gidi, Iľko (68. Minárik), Bari - Kaprálik (90. Galčík), Jambor, Essomba (57. Ďuriš)

MFK Ružomberok
Ťapaj - Fabiš, Maslo, Malý, Madleňák - Gerec (65. Šefčík), Zsigmund (C), Chrien, Domonkoš (76. Švehla), Selecký (64. Macejko) - Bobček (76. Kelemen)
SÚVISIACE ČLÁNKY
02.03.2023Hlasuj za presnú trefu Sammyho Gidiho
27.02.2023Andrej Stojchevski: "Dôležité víťazstvo, ideme však ďalej."
24.02.2023Nedeľa o všetko, o prvú šestku

Facebook