Moravce sme zlomili až v predĺžení, v Európe sme po výhre 3:2
Play off o Európsku konferenčnú ligu,
piatok 28. 5. 2021 od 19:00
Štadión MŠK Žilina
3:2(2:2, po predĺžení)
MŠK Žilina - ViON Zlaté Moravce
Góly: 43., 45.+ Bichakchyan (oba z pok. kop), 101. Jibril - 13. Balaj, 23. Hrnčár
ŽK: 86. Bernát - 77. Grozdanovski
Diváci: 330
Rozhodca: Glova - Poláček, Štrbo
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 64% - 36%

Strely/na bránu: 27:13 / 15:5

Priame kopy: 17:8

Rohy: 13:3

Ofsajdy: 3:0

Fauly: 9:11

ZOSTAVY
MŠK Žilina
Petráš - Anang (61. Kaprálik), Minárik (C), Kiwior, Javorček - Gono (61. Bernát), Fazlagić (90.+ Myslovič), Bichakhchyan (77. Slebodník) - Rusnák, Kurminowski (91. Jibril), Ďuriš (120. Kopas)

FC ViON Zlaté Moravce-Vráble
Chovan - Orávik (105. Švec), Tóth, Menich, Chren (C), Čonka - Grozdanovski (113. Ďubek), Čogley - Hrnčár, Balaj, Kyziridis (117. Šmatlák)
Zápasové menu
Posledný zápas sezóny priniesol emócie a zvraty a napokon aj našu víťaznú bodku za sezónou. Šošoni sice v 23. minúte prehrávali už 0:2, no tlakom sme si vybojovali ešte do polčasu dve penalty. Tie premenil Vahan Bichakhchyan a dobýjanie zlatomoraveckej obrany pokračovalo za nerozhodného stavu. V druhom polčase sa gólostroj zastavil, a tak dráma vyeskalovala v predĺžení. V nej sme udreli po sto minútach zásluhou striedajúceho Jibrila, ktorého gól sa napokon ukázal ako víťazný a európsky. Na tretí pokus sme tak vybojovali miestenku v novovzniknutej Konferenčnej lige UEFA.

Tréner Pavol Staňo urobil oproti minulotýždňovému súboju proti ViOnu v základnej zostave až šesť zmien. Do stredovej formácie sa vrátila dvojica legionárov - Enis Fazlagić a Vahan Bichakhchyan, na krídlo zas Dávid Ďuriš.

Pred samotným výkopom sme si uctili pamiatku zosnulého rozhodcu Jozefa Pavlíka, ktorý nečakane odišiel vo veku 47 rokov. 

Potom sa už začal boj o Európu, pričom v úvode sme sa okamžite vydali do útoku. Najviac zaujala šanca Dávida Duriša zo 6. minúty, kedy sa z ľavej strany prebil k strele z uhla, no neumiestnil ju podľa predstáv. Po odrazenej lopte sa k dobrej pozícii dostal Enis Fazlagić, bol však zablokovaný prehustenou hosťujúcou obranou. Ruky sme spolu s divákmi skoro dvíhali v 11. minúte, kedy Ďuriš po peknom pase za obranu zoči-voči Chovanovi tesne netrafil. Vzápätí to skúšal peknou obaľovačkou Vahan Bichakhchyan, Chovan kontroloval. Úvodná snaha nám však nepomohla, po rohu z pravej strany sa k lopte vo vzduchu pretlačil Filip Balaj a poslal Moravce do vedenia. Z tlaku sme ale nepoľavili a ViOn sme tlačili v okolí ich šestnástky, z čoho vyplynul aj náznak Ďuriša, ktorý však nenašiel nikoho v päťke. Opäť však z ničoho nič udreli hostia, pri ojedinelom výlete na našu polovicu predskočil nášho obrancu pri prednej tyči Hrnčár a razom sme prehrávali už rozdielom dvoch gólov. Neuspel ani na pravú stranu presunutý Rusnák, ktorý svojimi kľučkami prešiel pomedzi dvoch obrancov, do zakončenia sa, bohužiaľ, nedostal. Obrovská príležitosť sa črtala aj pre Miroslava Gona, ten však pred brankárom volil miesto strely nepresnú prihrávku. V 41. minúte sa hlavný rozhodca vydal preskúmavať hraničnú situáciu po faule na Matúša Rusnáka a v tomto prípade nám VAR prisúdil pokutový kop. Loptu si na biely bod postavil Vahan Bichakhchyan, rutinérsky si počkal na pohyb brankára a k pravej tyči premenil - 1:2. Už o štyri minúty neskôr na zem putoval v šestnástke Dávid Ďuriš a opäť sa preskúmavalo. Tentokrát však bez potvrdenia penalty na našu stranu. Aj do tretice sme sa dožadovali pokutového kopu po páde Dawida Kurminowskeho cez brankára hostí. Dočkali sme sa aj druhej nariadenej penalty po zásahu VARu, do opačného rohu ju opäť úspešne poslal Vahan a bolo vyrovnané - 2:2. Po zaujímavom konci polčasu sme tak v jeho závere zaslúžene vyrovnali a do kabín šli s nerozhodným výsledkom.

Hneď z úvodu druhého dejstva zahrozil Dávid Hrnčár, ale Samo Petráš kontroloval. Z našej strany sme ukázali zaujímavú akciu po osi Fazlagić a zakončujúci Vahan, ten však napol iba bočnú sieť. Pokračovali sme v ofenzívnej aktivite, no nevyšlo ani Kurminovo sklepnutie na Gona, jeho rana opečiatkovala iba žrď Chovanovej svätyne. Z ľavej strany v 53. minúte posielal nadýchaný center Dominik Javorček, Kurminowski síce hlavou zakončil, ale lopta šla nad. Nebezpečne strieľal aj aktívny Vahan a zo strany Moraviec aj z veľkej diaľky Chren. Gólový efekt ale ani jeden z pokusov nepriniesol. Na začiatku 61. minúty sa tréner Staňo rozhodol aj pre prvé, dvojité striedanie, keď ihrisko opustili Benson Anang a Miroslav Gono. Na ich miesto prišla čerstvá dvojica Adrián Kaprálik a Ján Bernát. Neprestávali sme tlačiť, do plných sa však útočilo veľmi ťažko. Navyše sa na našich kopačkách kopili aj nepresnosti. Zmenil to až rýchly prienik Kaprálika, no tiesnený Ďuriš nedokázal zakončiť. Neujali sa ani pokusy Ďuriša z rohu šestnástky a následná šanca Kaprálika z pravej strany, ktorá bola zblokovaná na roh. V druhom našom striedaní putoval z hracej plochy Vahan Bichakhchyan, ktorého nahradil Tibor Slebodník. Želaný tretí gól však stále nie a nie streliť, preto sa po dlhej dobe odvážili aj hostia z Moraviec. Strela Grozdanovskeho po zblokovanom priamom kope letela ďaleko od brány Petráša. Blížil za záver riadnej hracej doby a znova sme stlačili súpera na svojej polovici. Kaprálikova ponuka na Bernáta ale neprešla. Už v nadstavenom čase nás takmer rozjasal krížnou strelou Ján Bernát, výborne ale na našu smolu zakročil Chovan. Zápas teda vo svojom základnom čase skončil nerozhodne po dvoch góloch na obidvoch stranách v prvom dejstve. Sezónu sme si tak predĺžili ešte aj o predĺženie, po ktorom mohli prísť na rad aj penalty.

V začiatku predĺženia potiahol nebojácne akciu Rusnák, posunul na striedajúceho Jibrila, od neho šla lopta na Kaprálika. Po jeho bombe však davy len tak zahučali. Skvelo to z ľavej strany vyskúšal po individuálnom prieniku aj Jakub Kiwior, no opäť bez gólu. Z ničoho nič sa sám pred brankárom vzápätí ocitol aj Slebodník, hlavičkové zakončenie ale nevyriešil ideálne. ViOn bránil všetkými možnými spôsobmi, pred prázdnou bránou zabránil Jibrilovi v zakončení obetavo Tóth. V 99. minúte sa pretlačil k príležitosti strelecky aktívny Kaprálik, zas a znovu zakončil iba nad. Vytúženej radosti sme nakoniec dočkali až v 101. minúte. Adrián Kaprálik zamotal svojimi kľučkami obranu Moraviec, prízemným centrom našiel úplne voľného Taofiqa Jibrila, ktorý už s prehľadom zakončil do odkrytej svätyne - 3:2. S tým prišiel aj koniec prvej časti predĺženia.

V tom druhom mohol okamžite definitívne rozhodnúť krásnym technickým projektilom Slebodník. Za už prekonaným Chovanom však zvonila iba žrď. Zatrnulo nám po ojedinelej strele Hrnčára, ktorého našťastie vychytal pekným zákrokom Samo Petráš. Biliardová akcia do prázdnej brány v 110. minúte po osi Ďuriš, Jibril a Slebodník už vyzerala gólovo, ale posledný menovaný trestuhodne zahodil. Koncert zahodených šancí z našej strany pokračoval aj naďalej, extrémne rýchly Kaprálik obehol všetko, čo mu stálo v ceste, no sám pred gólmanom sa nerozhodol pre strelu, ktorá mohla zápas ukončiť. Miesto toho zvolil prihrávku, ktorú stihla odvrátiť vracajúca sa obrana hostí. Prišiel tak aj ďalší záblesk zo strany v čiernom hrajúcich Moraviec. Hrnčár ale nedočiahol na loptu a Petráš s istotou istil. Z hlboka sme si vydýchli v 116. minúte, na zadnú tyč prešiel center až k Balajovi a tyč v tomto prípade podržala našich chalanov. Drámu sme nedopustili ani po závare pred naším pokutovým územím, keď sa k zakončeniu pretláčal Čogley. To už bolo ale z dnešného duelu naozaj všetko a po záverečnom hvizde sme sa mohli radovať zo zaslúženého víťazstva i postupu do Európy.

Záver sezóny a play-off sme tak po veľkej dráme v predĺžení zvládli po výsledku 3:2 a môžeme sa tešiť na účasť v predkolách novej Európskej Konferenčnej lige. Ďakujeme chlapci!


HLASY PO ZÁPASE
Pavol Staňo, tréner MŠK Žilina
"Dnes to bola neskutočná emócia po úspešnom konci zápasu, ktorý sa rodil veľmi ťažko. Z ničoho sme dostali dva góly a museli sme to otáčať. Zmenili sme rozostavenie a po penaltách sa nám podarilo dostať späť do duelu. Dôležité bolo, že sme sa dokázali dostávať do šestnástky, zvládať súboje jeden na jedného a z toho vyplynuli aj tie fauly. Na konci stretnutia a v predĺžení sme mali neúrekom šancí, no nechcelo nám to tam padnúť. Zlaté Moravce väčšinu duelu bránili výsledok a v ich obrane to bolo dosť nahustené. Chalani ešte nie sú úplne skúsení, ale ukázali dobrý futbal a sme radi, že s úspešným koncom. Pred zápasom sme boli perfektne nastavení, vôbec sme to nepodcenili, no zodpovednosť chalanom možno trochu zväzovala nohy. Podarilo sa však vyhrať, a to je dôležité. Pomohlo nám aj povzbudzovanie fanúšikov, bola to pre nás po roku pekná zmena. Tešíme sa, že tu mohli byť s nami. Myslím si, že sa nenájde človek, ktorý by túto sezónu hodnotil ako neúspešnú. Všetci hráči počas nej urobili obrovský progres. Z kontextu celej sezóny by bolo asi nespravodlivé, keby sme do Európy nepostúpili. Boli sme dosť vyťažení, chýbalo nám málo k tretiemu miestu či výhre v pohári. Klobúk dole pred chalanmi, že sa dokázali vždy postaviť a bojovať ďalej. Ťažké zápasy nás však robia lepšími. Tešíme sa už na novú sezónu."
Ľuboš Benkovský, tréner FC ViOn Zlaté Moravce
"Chcem sa poďakovať hráčom za celú sezónu a za to, ako sme fungovali a pracovali. Som rád, že budem s nimi aj naďalej pracovať. K zápasu sa nebudem vyjadrovať."
Taofiq Jibril, útočník MŠK Žilina

"Je to pre nás skvelý záver ročníka. Bojovali sme tvrdo od začiatku sezóny a nakoniec sme dosiahli náš cieľ - pohárovú Európu. Sme veľmi šťastní, cítime sa skvelo a sme radi, že sa nám podarilo postúpiť do Európy, aj keď poslednou možnou cestou. Nezačali sme však tak, ako sme chceli. Taký je ale futbal, bolo to síce náročné, no neprestávali sme pracovať a vyplatilo sa. Pri mojom góle odviedol super robotu Kapo, pripravil mi to a ja už som len musel spraviť to, čo má útočník robiť. Každú minútu na ihrisku sa snažím využiť naplno. Podarilo sa mi skórovať, z čoho sa veľmi teším, ale je to zásluha celého mužstva. Trénovali sme pre tento moment veľmi dlho a sme vďační, že si môžeme zahrať v Konferenčnej lige. Tešíme sa na to a ukážeme všetko, čo je v nás."


TLAČOVÁ KONFERENCIA


Play off o Európsku konferenčnú ligu,
piatok 28. 5. 2021 od 19:00
Štadión MŠK Žilina
3:2(2:2, po predĺžení)
MŠK Žilina - ViON Zlaté Moravce
Góly: 43., 45.+ Bichakchyan (oba z pok. kop), 101. Jibril - 13. Balaj, 23. Hrnčár
ŽK: 86. Bernát - 77. Grozdanovski
Diváci: 330
Rozhodca: Glova - Poláček, Štrbo
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 64% - 36%

Strely/na bránu: 27:13 / 15:5

Priame kopy: 17:8

Rohy: 13:3

Ofsajdy: 3:0

Fauly: 9:11

ZOSTAVY
MŠK Žilina
Petráš - Anang (61. Kaprálik), Minárik (C), Kiwior, Javorček - Gono (61. Bernát), Fazlagić (90.+ Myslovič), Bichakhchyan (77. Slebodník) - Rusnák, Kurminowski (91. Jibril), Ďuriš (120. Kopas)

FC ViON Zlaté Moravce-Vráble
Chovan - Orávik (105. Švec), Tóth, Menich, Chren (C), Čonka - Grozdanovski (113. Ďubek), Čogley - Hrnčár, Balaj, Kyziridis (117. Šmatlák)
SÚVISIACE ČLÁNKY
29.05.2021Vahan: "Výhra patrí a prišla aj vďaka fanúšikom."
27.05.2021Zakončiť sezónu víťazne a európsky
26.05.2021Aj v piatok na Moravce prvých 500 fanúšikov, otvorená znova iba západná tribúna

Facebook