MŠK Žilina - Olympique de Marseille 0:7 (0:4)
UEFA Champions League,
streda 3. 11. 2010 od 20:45
Štadión MŠK Žilina
0:7(0:4)
MŠK Žilina - Olympique Marseille
Góly: 12., 21. a 54. Gignac, 52. a 63. Lucho González, 24. Heinze, 36. Rémy
ŽK: 45. Pečalka (Žilina)
Diváci: 9664
Rozhodca: Stefan Johannesson - Stefan Wittberg, Magnus Sjöblom - Jonas Eriksson, Magnus Ahlsén (všetci Švéd.)
ZOSTAVY
MŠK Žilina
Dúbravka - S. Angelovič, Pečalka, Šourek, Leitner - Jež, Bello, Vittor (34. Zošák), Vladavič (60. Gergel) - Ceesay (78. T. Majtán), T. Oravec

Olympique Marseille
Mandanda - Azpilicueta, S. Diawara, Mbia, Heinze (62. Taiwo) - Kaboré, Benoit Cheyrou - Lucho González - Rémy, Gignac (72. Brandao), Valbuena (62. A. Ayew)
Zápasové menu
Futbalisti úradujúceho slovenského šampióna MŠK Žilina prehrali v stredajšom stretnutí 4. kola v F-skupine Ligy majstrov 2010/2011 na domácom trávniku s francúzskym veľkoklubom Olympique Marseille zahanbujúco 0:7 (0:4).

O tri góly mužstva trénera Didiera Deschampsa sa postaral André-Pierre Gignac, dva presné zásahy pridal Lucho González a po jednom Gabriel Heinze a Loic Rémy. Tím MŠK Žilina sa dostal do negatívnych štatistík celej Ligy majstrov, keďže v jej modernej ére ešte žiadne mužstvo neprehralo pred vlastnými fanúšikmi o sedem gólov. Rekordným víťazstvom v európskom pohári číslo jeden však naďalej zostáva triumf anglického FC Liverpool v skupinovej fáze LM 2007/2008 nad tureckým Besiktasom Istanbul (8:0).
Žilina po dvoch prehrách s Olympique Marseille zostala bez jediného bodu na poslednom mieste tabuľky a jej šanca na tretie miesto zaručujúce postup do jarného šestnásťfinále Európskej ligy UEFA je už len v rovine utópie.
Najbližšie nastúpia zverenci trénera Pavla Hapala v európskom pohári číslo jeden v utorok 23. novembra, keď sa predstavia na pôde anglického veľkoklubu FC Chelsea. Ten vo štvrtom kole zdolal na Stamford Bridge ruský Spartak Moskva 4:1.

Čo vyviedlo Marseille v prvom polčase Žilinčanom, ktorí chceli získať historické body v Lige majstrov, sa volá krátky proces. Hostia od prvého dotyku s loptou ovládli stred poľa, jednoducho kombinovali, ľahko si vytvárali šance a postupne začali strieľať aj góly. Po desiatich minútach bolo ešte 0:0, ale Olympique mal 75-percentné držanie lopty a gól visel vo vzduchu. Prišiel v 12. min, keď po zbytočnom faule Vittora predĺžil priamy kop Cheyroua do siete Gignac. O deväť minút neskôr ten istý hráč zužitkoval skvelú prihrávku Kabourého a Šourek s Dúbravkom mu v závere akcie robili len elegantné garde - 0:2. Tretí klinec do rakvy domácich postupových nádejí prišiel v 24. min z hlavy Argentínčana Heinzeho po rohovom kope. Bol to desiaty strelecký pokus hostí a zo štvrtého priameho ohrozenia bránky tretí gól. Vzápätí zaujal ohňostroj za Severnou tribúnou a potom ešte jeden gólový v podaní Rémyho, keď mu obrancovia Žiliny úplne nečakane prepustili loptu a dovolili zakončiť - 0:4. Pre štatistickú úplnosť, bezbranní "šošoni" vyprodukovali prvú strelu nad bránku v 29. min, keď do strieľaného centra Ježa z rohu položil hlavu Oravec, ale zakončoval vysoko nad bránku. 


V úvode druhého dejstva naznačil ešte aké-také ambície "žlto-zelených" Vladavič, vystrelil ale vedľa Mandandovej bránky a vzápätí Šourek mieril len do nočnej oblohy. Potom prišla na druhej strane ďalšia akcia z futbalovej moderny á la Marseille a Valbuenov center poslal už prakticky do odkrytej bránky Lucho González - 0:5. Neubehli ani tri minúty a po Gignacovej presnej hlavičke už svietilo na ukazovateli skóre hrozivých aj hrozných 0:6. Na zavŕšenie tenisového "kanára" nepotrebovali hostia pod Dubňom ani hodinu hry. V 63. min pridal Argentínčan Lucho González siedmy gól suverénne hrajúceho francúzskeho tímu a domáci už boli zrelí tak maximálne na uterák. Podľa pravidiel futbalu sa však muselo dohrať. V 77. min bol na spadnutie ôsmy gól, ale Šourek z bránkovej čiary vyhlavičkoval pokus Brandaa. Štyri minúty pred koncom mal ideálnu príležitosť na čestný úspech Majtán, ale po priťuknutí od Oravca namieril len do brvna hosťujúcej bránky.


Tabuľka F-skupiny

1. Chelsea 4 4 0 0 12:2 12
2. Marseille 4 2 0 2 8:3 6
3. Spartak 4 2 0 2 5:6 6
4. Žilina 4 0 0 4 1:15 0
HLASY PO ZÁPASE
Pavel Hapal, tréner MŠK Žilina
"Aby som povedal pravdu, nechcelo sa mi na tlačovku po tomto zápase. Nie preto, žeby som sa bál zástupcov médií, ale len veľmi ťažko sa mi hodnotí tento zápas. Nielen preto, že sme vysoko prehrali, ale aj preto, že hostia z Marseille boli po celý zápas jednoznačne lepším mužstvom a to po všetkých futbalových stránkach. Dnes tu bola krásna návšteva a tiež kulisa a ľudia museli byť z výsledku neuveriteľne sklamaní. Tento náš dnešný výkon bol veľmi, veľmi slabý... Chcel by som sa touto cestou fanúšikom ospravedlniť. Nebolo by dobré, ak by na nás zanevreli. Od prvých minút sme akoby boli mimo tohto zápasu. Prehrávali sme osobné súboje, hrali sme málo odvážne, súperovi veľa vecí vychádzalo a my sme jednoznačne ťahali za kratší koniec. Ten vysoký gólový rozdiel na konci bol len smutným vyústením nášho dnešného herného prejavu. Chyba bola dnes u všetkých. Ťažké a zložité je teraz zahorúca hodnotiť, kde bola najväčšia chyba, to si musíme v pokoji rozobrať a poučiť sa. Momentálne nechcem vyvodzovať nejaké dôsledky. Do budúcnosti to musí byť lepšie, futbalový život sa nekončí. Ide o to, aby sme už proti Chelsea najbližšie odohrali lepšiu partiu.“
Didier Deschamps, tréner Olympique Marseille
"Nemôžem povedať, že som očakával takýto jednoznačný výsledok, lebo by o mne napísali, že som arogantný. Dôležité je, že sme vyhrali a získali tri body do tabuľky. Samozrejme, v Lige šampiónov je zriedkavé zvíťaziť takýmto vysokým skóre a ja si to veľmi vážim. Dobre sme tento zápas začali a dôležité bolo, že sme vydržali v stanovenom tempe až dovtedy, kým to bolo potrebné. Aj pri narastajúcom skóre sme však stále rešpektovali hráčov súpera a snažili sa hrať poctivo do konca. Urobili sme dôležitý krok, ale teraz je dôležité, aby sme zvíťazili aj v Moskve. Treba tam dokončiť, čo sme v Žiline začali.“
UEFA Champions League,
streda 3. 11. 2010 od 20:45
Štadión MŠK Žilina
0:7(0:4)
MŠK Žilina - Olympique Marseille
Góly: 12., 21. a 54. Gignac, 52. a 63. Lucho González, 24. Heinze, 36. Rémy
ŽK: 45. Pečalka (Žilina)
Diváci: 9664
Rozhodca: Stefan Johannesson - Stefan Wittberg, Magnus Sjöblom - Jonas Eriksson, Magnus Ahlsén (všetci Švéd.)
ZOSTAVY
MŠK Žilina
Dúbravka - S. Angelovič, Pečalka, Šourek, Leitner - Jež, Bello, Vittor (34. Zošák), Vladavič (60. Gergel) - Ceesay (78. T. Majtán), T. Oravec

Olympique Marseille
Mandanda - Azpilicueta, S. Diawara, Mbia, Heinze (62. Taiwo) - Kaboré, Benoit Cheyrou - Lucho González - Rémy, Gignac (72. Brandao), Valbuena (62. A. Ayew)
SÚVISIACE ČLÁNKY
04.11.2010Ohlasy zahraničných médií na zápas MŠK Žilina - Olympique de Marseille
04.11.2010Zvaliť vinu len na hráčov by nebolo fér, tvrdí Hapal
03.11.2010Hlasy po zápase MŠK Žilina - Olympique de Marseille
02.11.2010Olympique de Marseille trénoval v Žiline, Deschamps chce opäť bodovať naplno
02.11.2010Nech séria pokračuje, ak strelíme prvý gól, vravel Hapal

Facebook