Odchovanci v akcii (34. týždeň)
Európske futbalové súťaže sú v plnom prúde a opäť vám prinášame informácie v celku o našich bývalých hráčoch a odchovancoch, ktorí úspešne reprezentujú značku MŠK v zahraničí.

heco vygumoval tottenham, ocitol sa v zostave kola

Newcastle United s Martinom Dúbravkom v základnej zostave čelil v 3. kole anglickej Premier League silnému Tottenhamu Hotspur. "Straky" nutne potrebovali bodovať a podarilo sa im to nad očakávania. Hecovi na prvé čisté konto v sezóne (a celkovo 16. v Premier League) stačili dva zákroky a Newcastle sa mohol aj vďaka nášmu odchovancovi tešiť z premiérových troch bodov v aktuálnom ročníku. Po výbornom výkone si Maťo vyslúžil aj miesto v zostave kola. 


taliansko: škriniar v základnej zostave, debut špaleka s vavrom v serie a

Najvyššia súťaž sa začala aj v Taliansku a v zostavách nechýbali ani bývalí šošoni. Náš odchovanec Milan Škriniar v jedenástke Interu Miláno udržal v obrane nulu a mohol sa tešiť z jasného triumfu 4:0 nad nováčikom z Lecce. 

V drese Brescie, ktorá tiež postúpila do Serie A, nastúpil od začiatku zápasu ďalší hráč s minulosťou v MŠK Žilina Nikolas Špalek. Pri svojej premiére v najvyššej talianskej súťaži odohral 78 minút a spolu s tímom zaknihoval na pôde Cagliari víťazstvo 1:0. 

Odchovanec MŠK Denis Vavro debutoval v drese rímskeho Lazia. Na prvý štart si Denis počkal do 70. minúty, kedy vystriedal na trávniku stopéra Acerbiho. Debut mu vyšiel, pretože Lazio gól neinkasovalo a tešilo sa z víťazstva na ihrisku Sampdorie Janov 3:0.

Útočník Samuel Mráz, ktorý je ešte stále členom druholigového Empoli, nebol v zápase Serie B ani na lavičke svojho tímu. Samo tak s najväčšou pravdepodobnosťou zmení svoje pôsobisko ešte počas tohto prestupového obdobia.


nemecko: bénes prihrával na víťazný gól, pekarík mimo zostavy

Nemecká Bundesliga pokračovala uplynulý víkend zápasmi 2. kola. Borussia Mönchengladbach s bývalým šošonom Lászlóom Bénesom sa predstavila v Mainzi, kde "Die Fohlen" ("žriebätá") síce prehrávali, ale podarilo sa im otočiť nepriaznivo sa vyvíjajúci priebeh duelu. Práve Laci asistoval na víťazný gól svojho tímu, keď pri rozohrávaní priameho kopu pätičkou prichystal loptu na strelu Pléovi. Mönchengladbach zvíťazil 3:1 a po dvoch kolách má na konte 4 body. 

Ďalší bývalý šošon Peter Pekarík si doliečoval zranenie lýtka, no už naplno trénuje s tímom a nechýba ani v nominácii Slovenska. Jeho Hertha Berlín nedokázala nadviazať na cenný bod z ihriska Bayernu Mníchov, keď doma podľahla Pekyho bývalému klubu z Wolfsburgu 0:3.


španielsko: mazi s prvým štartom v druhej lige

Róbert Mazáň, ktorý v žltozelenom drese odohral tri sezóny, je aktuálne na hosťovaní v druholigovom Tenerife zo Celty Vigo. V druhom kole LaLigy 2 proti Numancii nastúpil v základnej zostave. Na konto mu pribudla jedna žltá karta, ale tá ho nemusela mrzieť, pretože Tenerife zdolalo svojho súpera 3:2. 


poľsko: bývalým šošonom sa darí, kaco čaká na šancu

U našich severných susedov sa darí najmä Exžilinčanom, ktorý strážia tri žrde. 

František Plach ťahá Piast Gliwice v tabuľke smerom nahor. Proti Zaglebiu Lubin (výhra 3:0 na pôde súpera) si pripísal tretie čisté konto za sebou, ktoré pre Piast znamenalo aj tretiu výhru v rade. Ferovi sa darí aj individuálne - v Ekstraklase nedostal gól už rovných 360 minút. 

Ďalší odchovanec Dušan Kuciak opäť stál medzi tromi žrďami Lechie Gdansk. Klub zo severu Poľska však doma stratil body po remíze 1:1 so Slaskom Wroclaw, v ktorom pôsobí aj náš bývalý hráč Robo Pich.

Na svoju šancu čaká odchovanec MŠK Andrej Kadlec. Z lavičky sledoval víťazstvo svojej Jagiellonie Bialystok nad Wislou Krakov 3:2.


česko: nepriaznivý víkend pre našich odchovancov

Odchovanec Akadémie MŠK Dávid Hancko, ktorý momentálne hosťuje v pražskej Sparte z Fiorentiny, nemal veľa dôvodov na radosť. Proti Libercu síce odohral celý zápas, ale inkasoval žltú kartu a "rudí" nakoniec pod vrchom Jěštěd prehrali 1:3. 

Mimo súpisky Bohemiansu Praha je stále Patrik Le Giang. "Bohemka" cez víkend nestačila v pražskom derby na Slaviu, ktorej podľahla 0:4. Paťo však po zranení chytal za rezervný tím, kde si pripísal štart a aj výhru 2:0.

Matej Rakovan v Zlíne zatiaľ kryje chrbát Čechovi Dostálovi. Zlín však utrpel nepríjemnú prehru, na domácej pôde padol po prehre 1:4 s Karvinou.


maďarsko: škvarka s nádejným výsledkom v európskej lige, cez víkend nenastúpil

Bývalý šošon Michal Škvarka uhral s Ferencvárosom Budapešť dobrý výsledok na pôde litovskej Suduve v play-off Európskej ligy. Škvaro odohral v Litve 75 minút a s tímom si do odvety vezú bezgólovú remízu. V domácej NB1 však nenastúpil a duel proti Puskásovej akadémii sledoval len z lavičky. Úradujúci maďarský majster prehral vysoko 1:4. 

Facebook