Novým trénerom Šošonov Čech Jaroslav Hynek

Kto? Pravdepodobne tak znie vaša otázka ohľadom mena 76. trénera žilinskej futbalovej histórie. Po viac ako desiatich rokoch povedie žltozelených opäť český tréner. Jaroslav Hynek si prešiel mládežou Sigmy Olomouc, Baníku Ostrava i Dukly Praha, kde dokonca dve sezóny trénoval "A"-tím tradičnej českej značky v najvyššej súťaži.

Aj preto sme podrobnejšie vyspovedali pre Slovensko doteraz nepoznaného 46-ročného kormidelníka, ktorý síce prichádza z externých zdrojov, ale podľa nastavenia má pozitívnu a najmä žltozelenú futbalovú myseľ.


žilina nielen hovorí, ale aj koná...

Jaroslav Hynek, pre verejnosť v Žiline i na Slovensku veľká neznáma. Aký je podrobnejší futbalový životopis nového trénera Šošonov?

"Nemám dlhý, resp. bohatý životopis. Vždy som sa ale snažil pre daný klub odovzdať maximum, aby sa prejavila moja práca a práca ostatných trénerov v dlhodobejšom horizonte. Ako v Olomouci, tak v Baníku či Dukle to bolo o dobrom trénerskom tíme pod skvelým vedením. Toto bolo pre mňa vždy zásadné a postupom času sa ukázalo, že všetky tímy - mládežnícke i dospelé, ale aj tie realizačné - mohli byť vďaka tomu úspešné. Začal som trénovať ešte pri štúdiu na vysokej škole v Olomouci v Sigme, kde mi rukami prešlo množstvo hráčov, ktorí dnes pôsobia v najvyššej českej súťaží i zahraničí. Následne som bol štyri roky v mládeži Baníka Ostrava a potom som šiel na desať rokov do Dukly Praha, kde sme mládež budovali systematicky úplne od začiatku. Tam som zažil po prvýkrát, čo je to spolupracovať a byť stopercentne podporený od majiteľa klubu až po trénera prípraviek so všetkým, čo s tým súvisí. To bola moja doterajšia cesta, ktorá smerovala k tomu, že som si zamiloval prácu s mládežou a jej ďalším prepojením do "A"-tímu. Hrať s mladíkmi, odchovancami klubu a dostať ich na top úroveň, to ma baví."

Ako zareagoval Jaroslav Hynek na telefonát z MŠK?

"Žilinu mám dlhodobo zaradenú medzi top tímami, ktoré robia s mládežou a zviditeľňujú prostredníctvom nej svoju prácu. Keď sa mi ozvalo vedenie, mal som obrovskú radosť. Splnil sa mi sen v tom zmysle, že ma vôbec taký klub osloví a chce poznať moju prácu, moje kvality. Na jednu stranu prekvapený, na druhú stranu šťastný. Také boli moje prvotné emócie."

Čo zavážilo, kedy prišlo finálne rozhodnutie vziať ponuku od Šošonov?

"To, čo sa o Žiline tradovalo a vedel som o tom iba zvonku, som osobne spoznal pri rozhovoroch s vedením i trénermi. Rovnako tak som to mohol ako fanúšik zažiť v praxi na predošlých zápasoch. Hovoriť neznamená vždy aj robiť. Teraz som však okúsil, že je to naozaj pravda. Funguje to tu, všetci vyžadujú rovnaké veci a idú rovnakým smerom. To sa mi páči, že sa tu spoločne ťahá od mládeže po "A"- tím za jeden povraz."


v šľapajách hapala

Po trénerskej kariére v Česku je pre vás Žilina prvou zahraničnou zastávkou. Kam radíte tento kariérny posun?

"Áno, najdlhšie som pôsobil v Dukle Praha. Najprv pri mládeži a potom aj v realizačnom tíme trénera Jaroslav Šilhavého, keďže vtedajší majiteľ si prial, aby s ním pracoval aj niekto, kto pozná klub, kto by prepojil mládež a "A"- tím. Podobne ako tu v Žiline. Neskôr po odchode trénera Šilhavého som mužstvo prevzal ako dočasný tréner. Po štyroch zápasoch som si ale vyslúžil predĺženie kontraktu a napokon som trénoval družstvo Dukly dva roky. Toto obdobie určite považujem za vrchol mojej trénerskej kariéry. Rovnako ako v Žiline sme boli zameraní na výchovu hráčov aj trénerov, no v poslednej dobe tam tento trend mizne. Veľmi ma to mrzí, no o to radšej som, že podobnú filozofiu má aj Žilina. Som rád, že sa na tom budem môcť podieľať aj ja. Určite to bude v mojej kariére ďalší z vrcholov. Verím, že klubu pomôžem rozvíjať túto filozofiu ešte ďalej."

Menšia kvízová otázka - viete povedať meno posledného českého trénera MŠK?

"Áno, Pavel Hapal. Sledoval som výsledky trénera Hapala i celkovo Žiliny. Zhodou okolností som Pavla Hapala zažil v Olomouci, kde hrával a ja som ho sledoval ako mladý hráč. Pamätám si ho teda ešte ako hráča i ako trénera Žiliny, kde mal úspechy rovnako ako jeho český predchodca - Pavel Vrba. Keď som trénoval Duklu, mal som možnosť nastúpiť proti Hapalovi, kedy on viedol Spartu. Som rád, že po jedenástich rokoch budem môcť opäť predĺžiť českú stopu v Žiline. Verím, že bude minimálne tak úspešná ako Hapalova či Vrbova, ktorí boli obľúbenci žilinského publika."

Postupne vás budú spoznávať samotní hráči i fanúšikovia. Aký máte pre nich odkaz a čo od vás môžu očakávať?

"Chceme, aby sme hrali aktívny, odvážny futbal v ofenzíve i defenzíve. Aby sme boli kompaktní a dokázali to vo finále podporiť výsledkom. Trpezlivo pracovať a napredovať, to je moje krédo. Verím, že si hráči a fanúšikovia aktuálne odpočinú a načerpajú nové sily, čo je pred novou sezónou dôležité. Zároveň dúfam, že chalani prídu na úvodný zraz 13. júna naladení na silnú pracovitosť a nasávanie nových vecí. Teším sa na túto žilinskú etapu, ktorá bude pre mňa a mojich kolegov výzvou."

Ako bude vyzerať zloženie vášho realizačného tímu?

"Keďže Žilina chce vo svojom futbale stále udržovať svoje DNA, jeden asistent bude z klubu a druhý príde so mnou z Čiech. Po osobných rozhovoroch som si zvolil Martina Kuciaka, ktorý doteraz pôsobil ako asistent trénera v "B"- tíme. Z Česka nás zas doplní môj dlhoročný kolega a asistent Dušan Binder, ktorý je paradoxne Slovákom. A samozrejme, na pozícii trénera brankárov zostáva Miloš Volešák. Takže toto by mala byť naša trénerská štvorka. Rovnako aj zvyšok realizačného tímu ostáva v nezmenenom zložení. K tomu nás doplní ešte Prince Ofori pre maximalizovanie bezproblémovej komunikácie s hráčmi z Afriky. Je to najmä preto, že títo chalani majú niekedy prílišný rešpekt k trénerom, pričom na všetko hovoria, že rozumejú, ale na ihrisku to nie je úplne vidno."


český tréner s myslením MŠK 

Prečo sa vedenie napokon rozhodlo angažovať Jaroslava Hyneka, približuje športový manažér Šošonov Karol Belaník

"Hľadali sme trénera z externého prostredia, ktorý má skúsenosti s mládežníckym i dospelým futbalom a vie to správne prepojiť. V osobe Jaroslava Hyneka, ktorý to zažil v Dukle Praha, sme to našli. Chceli sme zachovať kontinuitu našej filozofie, čo bola priorita. Na základe rokovaní a osobných stretnutí, ktoré boli naozaj konštruktívne, sme sa rozhodli dať Jaroslavovi od novej sezóny priestor. Mali sme z toho dobrý pocit, vkladáme do neho nádeje, no až čas a samotná sezóna ukáže, do akej miery bolo toto rozhodnutie správne."

"Očakávame od neho aj prísun nového pohľadu na hráčov, na hráčsku typológiu či herné princípy. S tým, samozrejme, túžime aj po lepších výsledkoch. Jar totiž nedopadla úspešne, čo už bolo naznačené aj v mojich predošlých hodnoteniach. Pamätám si Duklu Praha pod trénerom Hynkom, ktorá hrala kombinačný futbal v rôznych herných systémoch, no bol tam najmä zreteľný akcent na rozvoj hráča, čo bolo pre nás kľúčové."


Facebook