Nový tréner, nová sezóna, nové ciele
A všetci žltozelení pevne veria, že nezostane iba pri slovách. Futbalisti MŠK Žilina spoločným zrazom v pondelok 13. júna a následným tréningom odštartovali sezónu 2022/2023 už pod vedením nového trénera Jaroslava Hynka.

Na úvod pochopiteľne predstúpil pred novinárov český kormidelník, ktorý sa s nami podelil o svoje bezprostredné pocity v oficiálne prvý deň svojho pôsobenia na lavičke MŠK.


Takmer tri týždne voľna sú pre Šošonov minulosťou. Zabudnúť na všetko staré a sústrediť sa na najbližšiu budúcnosť, to znelo kabínou Žilinčanov. Práve počas úvodných štyroch týždňov budú môcť hráči MŠK naberať podstatnú fyzickú aj hernú časť, než sa 16. júla odštartuje nový ročník Fortuna ligy. 

Na úvodnom tréningu nového ročníka sa trénerskému štábu hlásilo 26 hráčov, medzi ktorými boli aj niektoré staronové tváre ako Taofiq Jibril či Richard Nagy (návraty z hosťovania), alebo mladíci z projektu.

V pondelok ešte chýbal Branislav Sluka, ktorý sa pripojí k tímu v najbližších dňoch po návrate z hosťovania v Maďarsku. Predĺžené voľno počas prvého týždňa (do 20. júna) majú reprezentanti z U21 - Ľubomír Belko, Samuel Suľa, Tomáš Nemčík, Patrik Iľko, Adrián Kaprálik, Roland Galčík, Andrej Stojchevski (a aj hráči z U19 - Timotej Jambor, Mário Sauer a Samuel Kopásek, ktorí sa 17. júna dozvedia finálnu nomináciu na EURO do 19 rokov). 

Minimálne prvý týždeň tak dostanú šancu viacerí hráči z B-tímu, jeho vrcholom bude sobotný súboj od 18:00 hod. proti Podbrezovej na jej trávniku.


každý hráč si vytvára svoju štartovaciu čiaru

Konečne je to tu. Všetko doterajšie plánovanie budú môcť pretaviť tréneri na čele s Jaroslavom Hynkom do praxe. Štartuje totiž tá lepšia, praktická časť...

"Veľmi sa už tešíme na ihrisko a samotné tréningy. Vecí, ktoré je potrebné urobiť a povedať tímu, je naozaj veľmi veľa. Bude to v začiatkoch najmä o jednoduchosti, o spoznávaní sa."

Nový tréner, nová sezóna nové ciele. Vnímate to rovnako? 

"Myslím si, že všetci si uvedomujeme, kam Žilina patrí, kam chceme patriť. To by sa meniť nemalo. Samozrejme, mužstvo si prešlo zmenami v minulej sezóne, teraz ho my budeme spoznávať a prípadne ho dopĺňať, ciele nám potom z tohto postupne vyplynú."

Ako ste si naštudovali tím aspoň na diaľku?

"U hráčov, ktoré mali veľké výkyvy, som sa zameral na lepšie momenty, na ich silné zápasy. Aby som vedel, čo každý hráč v sebe ukrýva. Každý futbalista potom na neúspech, resp. odchod parťáka reaguje inak. Snažil som sa ich vnímať v širšom kontexte. Preto sme si pripravili v prvých tréningoch cvičenia a hry vo väčšom počte, kde môžeme ešte viac navnímať princípy hry, spoznať hráčov v herných situáciách. Každý reaguje na nového trénera inak. Niekto to môže vziať ako výzvu, niekto je s tým v pohode, niekto to berie ako nový začiatok. Uvidíme..."

Čo povedal tréner na prvom mítingu chalanom v šatni?

"Určite si vážim, že môžem trénovať v Žiline a trénovať hráčov MŠK, pretože to je aj pre nich určitá česť tu byť. Chcem "refrešnúť" mužstvo a poupraviť niektoré veci, tak aby to čo najviac odrážalo DNA Žiliny."

V prvý deň sa hlásilo trénerom 23 hráčov + 3 brankári, z toho viacerí hráči z projektu alebo z hosťovaní. Má každý rovnakú štartovaciu čiaru?

"Každý hráč si vytvára svoju štartovaciu čiaru. Pre mňa, tým, že ich detailne nepoznám, stojí každý na rovnakej čiare. Viem však, ktorí hráči sú pre družstvo dôležití a silní a ktorí potrebujú refrešnúť. Príležitosť majú všetci, tobôž keď ešte chýbajú reprezentanti, tak sa môžu ukázať hráči z B-tímu či navrátilci z hosťovaní. Kvalitu majú aj títo chalani, ktorí boli ťahúňmi tímov mimo. Sú to naši hráči a ja by som sa na každého rád pozrel. To je otázka najbližších týždňov, ako to celé vypáli."

Názor na harmonogram prípravy aj našich súperov už nový kormidelník predostrel. Ako sa celkovo pozeráte na dôležitosť prípravného obdobia?

"Príprava je o zladení tímu, aby chytil základné atribúty hry, čo bude pre nás komunikácia, odvaha, kompaktnosť a aktivita. O tom je potreba hovoriť a zažiť si to práve v najbližších týždňoch. Príprava je krátka, zápasov je málo. Preto je veľmi dôležité, aby sme v tomto krátkom období odviedli čo maximálne efektívnu robotu. Samozrejme, objem bude výrazne vyšší, chalani musia ten objem odbehať a zapracovať na sebe. Naši kondiční tréneri majú dobré skúsenosti, preto im dôverujem. 

Váš cieľ do prvého týždňa?

"Istotne spoznať hráčov vo väčšej šírke, keďže reprezentanti tu ešte nie sú. Postupne chceme už zapájať do hry vyššie spomenuté atribúty. Oživiť DNA Žiliny."



Facebook