Jaroslav Hynek: ”Robiť na ihrisku veci vedome.”
Úvodné predstavenie trénera máme za sebou. Od 13. júna do toho nový kormidelník Jaroslav Hynek vhupne naplno. Už teraz však pracuje, nasáva žltozelené informácie a pripravuje so svojimi kolegami všetky detaily na hladký štart letnej prípravy.

A aby ste aj vy videli do zmýšľania nového šéfa lavičky Šošonov detailnejšie, prinášame vám ešte podrobnejší pohľad na videnie futbalu očami českého trénera.

O kádri, slovenskej lige, práci s mladými hráčmi i súperoch v letnej príprave v nasledujúcich riadkoch.


správne na hráča pritlačiť

Pán tréner, od vášho vymenovania za nového trénera MŠK prešlo pár dní. Aké boli reakcie kolegov, známych, ľudí z vášho okolia?

"Až na jednu štipľavú poznámku prišlo mne i samotnej Žiline veľa pozitívnych prianí a podpory, za čo som rád."

Už ste sa niekedy v minulosti stretli proti Šošonom v zápase, čo vám napadne v spojitosti s MŠK?

"Prvýkrát som sa stretol so Žilinou na Mintal Cupe, kde som bol ako tréner Baníka Ostrava U17 pri ročníkoch 1990, 1991, 1992. Rovnako tak aj o rok neskôr som bol v Žiline na tomto kvalitatívne výborne obsadenom turnaji. Naposledy mi vybehne spomienka na ostro sledovaný duel v Česku proti Jabloncu na jeseň, ktorý Žilina nezvládla. Jablonec jej nastavil kruté zrkadlo."

Poďme hlbšie do témy. Patríte k odborníkom na mládežnícky futbal, čo je dôležité pri práci s mladými hráčmi?

"Je dôležité zanalyzovať a vytvoriť si profil každého jedného hráča. Každý z nich má nielen talent, ale aj charakter. Talent často nestačí. Viacerí talentovaní chalani potláčajú niektoré veci a nemajú takú pracovitosť. Pokiaľ neviete, ako hráča správne motivovať a pritlačiť na neho, nemôžete ho efektívne rozvíjať. Určite preto treba rozpoznať u chalanov ako talentovú, futbalovú zložku, tak aj tú osobnostnú, charakterovú. Musíte mať aj trpezlivosť, pretože mladí chalani majú výkyvy. Raz sa im darí a ich emócie idú von a často po nich skĺznu. Zrazu sa prestane dariť a oni nevedia, ako z toho von. Preto treba komplexne poznať hráčov a hľadať pre každého optimálne podmienky, aby to malo efekt pre neho i klub."

Práve toto je gro filozofie MŠK Žilina. Filozofie, ktorá je niekým oslavovaná, niekým zatracovaná. Ako sa pozeráte na Žilinu a jej smerovanie?

"Mne je to veľmi blízke. V prvom rade - pokiaľ nie ste schopní dlhodobo kvalitne vychovávať odchovancov a dať priestor hráčom, je to len schovávanie sa za filozofiu výchovy. Šošoni dávajú hráčom mimoriadnu starostlivosť a teóriu dávajú do praxe. Rozdelím môj pohľad na dve strany. Každý chce byť úspešný a vyhrať pre klub titul, čo MŠK sedemkrát dokázal a fanúšikovia majú byť právom na čo pyšní. Druhá stránka veci - klub nie sú len tituly a výsledky, ktoré samozrejme svet vníma, ale aj posúvanie DNA Žiliny prostredníctvom hráčov do zahraničia. Toto je náročné skĺbiť. Nehovoriac o ekonomickej stránke klubu, peniaze sa totiž v dnešnej dobe zháňajú ťažko. Pokiaľ má klub možnosť dostať do zahraničia hráča aj v mladšom veku, ktorý je kvalitne pripravený, má návyky samostatnosti a prerástol klub, tak je potrebné, aby to verejnosť vedela a chápala. DNA Žiliny je s čo najmladším kádrom hrať čo najkvalitnejší futbal, ktorý bude čo najviac vidieť, bude čo najviac rozpoznateľný. Mne je to blízke, ale potrebujete mať pritom podporu vedenia a dosahovať aj výsledky. I keď to má svoje úskalia..."

A práve tie "úskalia" sa prejavili aj na jar. Čo vy a starší hráči?

"Rozvrstvenie v kabíne na najmladšiu, strednú i staršiu generáciu je dobré, aby tam bol drajv mladých, motor strednej generácie i skúsenosť starších hráčov. Žilina ale ukázala, že i absencia veľkého počtu vekovo skúsených hráčov sa dá zvládnuť. Záleží na mladšej a strednej generácii hráčov, akú majú odvahu hrať a nepodliehať negatívnym výsledkom. Nie je to teda iba o starých hráčoch. S vedením sme sa ale bavili, že pokiaľ vyhodnotíme, že by sa nám tam nejakí starší hráči na konkrétne posty hodili a potrebovali by sme ich, pristúpime k tomu. Všetkému však bude predchádzať spoznanie tímu. Nič nechceme unáhliť, prestupové okno je pomerne dlhé (pozn. red.: až do začiatku septembra), preto to budeme chcieť vyriešiť k prospechu kádra a našej hry."


kvalita, ktorú pod dekou nebolo možné vidieť

Na posledných dvoch ligových stretnutiach ste boli už prítomný na tribúne. Čo vám tieto duely ukázali? Ako vnímate žilinský tím?

"V prvom rade si treba uvedomiť, že klubu sa na jar nedarilo, pretože počas jesennej časti odišlo viacero opôr. V klube ostali väčšinou iba mladí hráči, plus po zime začali naskakovať do zápasov opäť ďalší mladí hráči z nižších kategórií. No a oni potrebujú nejaký čas, aby sa etablovali ako v samotnom tíme, tak aj v náročnejšej súťaži. V tomto vidím najväčší problém, ktorý Žilinu počas jari stretol. Samozrejme, vnímam, že súčasný káder má svoju kvalitu, ale pod tou dekou, ktorá na klub počas jari spadla, ju fanúšik mohol vidieť iba ťažko."

Čo sa vám na samotnej hre Šošonov páčilo a čo vám, naopak, prekážalo?

"Ťažko povedať. Na chalanoch bolo vidno, že majú určite návyky, ktoré sú dobré a s ktorými sa dá pracovať. Na Slovane napríklad dokázali využívať nekoncentrovanú hru súpera a premeniť ponúknuté šance. Na tom je vidieť, že hráči majú ťah na bránu, ofenzívnu chuť a disponujú individuálnou kvalitou. Podobné akcie boli aj proti Trenčínu, no tam sa ich nepodarilo premeniť. Bol tam aký-taký drajv, dynamickosť. Najmä v druhom polčase som videl aj krátke pasáže, kde bolo vidno, že chalani si rozumejú a vedia byť nebezpeční. To ma naozaj potešilo, pretože takto viem, že na niečom môžeme naozaj stavať. Vždy totiž hľadám predovšetkým pozitívne veci. Na druhú stranu, musím povedať, že mi prekážala obrovská pasivita v prvej polovici domáceho stretnutia. Hrali sme veľmi hlboko, síce kompaktne, ale až príliš pasívne. Toto treba jednoznačne zmeniť."

Ako dobre poznáte slovenskú ligu? Ako sa vám javia naši súperi v lige?

"Myslím si, že je typologicky veľmi podobná tej českej. Na špici tabuľky je dominancia niektorých tímov v oboch krajinách. Slovenský futbal sledujem poctivo, keďže tu pôsobí alebo pôsobilo viacero mojich trénerských kolegov ako Roman Skuhravý či Ján Kameník. Takisto tu pôsobí viacero hráčov, ktorí hrávali aj v Česku. Veľa tímov sa snaží hrať kompaktný futbal a zapájať doň moderné prvky v prechodovej fáze do útoku. Podľa mňa je to náročná súťaž, ktorá sa každým rokom vyrovnáva a rozdiely medzi klubmi sa zmenšujú. Ak chceme hrať atraktívny futbal hore-dole, tak na tieto veci musíme byť dobre pripravení, pretože väčšina mužstiev hrá z bloku a má kvalitných hráčov na rýchle protiútoky. Bude veľmi náročné pripraviť sa tak, aby sme dokázali byť hneď vo všetkých fázach dominantní. Postupne to chceme zabudovať a makať na tom."


simeone nie som, ale emócie viem prejaviť

Aký je futbal očami Jaroslava Hyneka? Čo v ňom nemôže chýbať?

"Chcel by som celý tím, ale aj individuality viesť k tomu, aby robili veci na ihrisku vedome. Aby všetci vedeli, čo majú hrať a prečo to tak majú hrať. Rovnako budem chcieť, aby vedeli hráči v jednotlivých situáciách zvoliť to správne rozhodnutie. Súčasný moderný futbal je najmä o silnej kompaktnosti v ofenzíve a defenzíve. Takisto sa to ale musí prejaviť v prechodových fázach, a tam musíme poriadne zamakať. Súperi budú čakať na každé naše zaváhanie, takže musíme byť dobre pripravení na prechodovú fázu."

Aký ste typ trénera?

"Ako som spomenul vyššie, hľadám vo všetkom predovšetkým pozitíva. Myslím si, že nie je ideálne pozerať sa na veci hneď negatívne a vidieť iba to, čo sa nepodarilo. Povedal by som, že som pracovitý, komunikatívny a trpezlivý, ale zase som veľmi náročný. Po emocionálnej stránke nie som síce žiadny Diego Simeone, ale emócie viem dostatočne prejaviť v pozitívnom zmysle, a pokiaľ je potreba, aj veľmi dôrazným spôsobom. Chcem vložiť celého seba do trénovania MŠK Žilina."

Všetkých trénerov vo vašom realizačnom tíme už fanúšik Šošonov viac-menej pozná, no čo so sebou prinesie nový asistent Dušan Binder?

"Je to človek, ktorý je stále pozitívny a neustále sa vzdeláva v trénerskej oblasti. Dušan ma zaujal už pred niekoľkými rokmi, keď pôsobil v Číne v akadémii Manchestru City. Následne sa vrátil do Česka a v jednom provinčnom pražskom klube odvážne zabudovával práve tieto prvky. Tým ma veľmi zaujal. Potom pracoval aj v Dukle Praha ako asistent iného trénera, no mali sme možnosť sa spolu častokrát stretávať. Páči sa mi jeho komunikácia, emotívna práca a nasadenie. So mnou pôsobil aj pri reprezentácii, kde som si ho vybral a jednoducho nám to spolu sedí. Verím, že aj na tejto top úrovni nám to bude spolu fungovať a dokážeme hráčov spoločne niečo naučiť a bude to prospešné pre všetky strany."

Čo hovoríte na letnú prípravu a súperov? Najmä Olomouc a Baník pre vás asi budú špecifické duely, keďže ste tam pôsobili.

"Celkovo veľmi dobrá voľba súperov, rozdielnych štýlov a ambícií. So všetkými českými klubmi ma niečo spája - všade pôsobia tréneri alebo funkcionári, s ktorými sa poznám, priatelím a v dvoch som aj s radosťou pracoval. Teším sa na to. Myslím si, že až na Karvinú majú všetci vo svojich radoch reprezentantov, ktorí sa budú zapájať postupne. U nás ich je naozaj dostatok a vzhľadom k náročnému programu im určite predĺžime voľno a zindividualizujeme následný tréningový proces po príchode (pozn. red.: reprezentanti sa zapoja do prípravy až 20. júna). Avšak každý správny reprezentant musí mať schopnosť sa čo najrýchlejšie začleniť a ukázať maximum. Skúsenosti s týmto sú tu veľké, preto si s tým poradíme tak, aby sme mali hráčov zdravých, nažhavených a pripravených."


Facebook