Napriek progresu záverečné sklamanie

V minulej sezóne z toho bola záverečná európska bodka. Tentoraz aj napriek tabuľkovému či bodovému vzostupu neprišiel želaný záver. Aj o pretrvávajúcom sklamaní, oporách tímu, hráčoch na hosťovaniach či ambíciách so športovým manažérom MŠK Karolom Belaníkom.


výborná jeseň, zimný škrt, reštart

Dlho sa nám v hlavách premieta druhý polčas z Trenčína, ktorým sme si odpálili prakticky celú sezónu. Škrie to hráčov, fanúšikov i vedenie.

"Okamžité sklamanie bolo obrovské pre všetkých, ktorí podporujú žilinský futbal. Navyše, keď ste celú sezónu na medailových pozíciách a máte to vo vlastných rukách. O to viac to mrzí, že všetko hralo v náš prospech pred posledných zápasom a dokonca i po polčase. Veľká škoda, pretože sme videli na mužstve viditeľný progres v celej sezóne. Vždy to bolí, keď prehráte posledný zápas sezóny. Ťaží to nás i hráčov. Nedá sa to hodiť len tak za hlavu. Nemáme pred sebou hneď teraz ďalší duel, aby sme to zmenili, aby sme prehodili myšlienky už na inú "koľaj". Poznajú to všetci športovci. Tešili sme sa na európsku atmosféru, hráči sa tešili na nové európske skúsenosti. Európa má vždy iný náboj. Je to veľká škoda. Žiaľ, aj prehry patria k futbalu."

Pachuť posledného zápasu pretrváva, a to aj napriek tomu, že sme v tabuľke skončili oproti ročníku 2022/2023 o dve miesta vyššie a mali o 16 bodov viac. Ako zhodnotiť sezónu v globále?

"Rozbehla sa veľmi dobre. Chvíľkový útlm prišiel po vypadnutí s Gentom a prehre v Podbrezovej. Následne sa herný prejav i výsledky zlepšili, ťahali sme bodovú šnúru a chalani získavali sebavedomie. Držali sme sa blízko Slovana a bolo vidno evidentný progres - viac gólov, lepšia a kompaktnejšia obrana. Nielen bodmi, ale aj hrou sme patrili k najlepším."

"Počas zimnej prestávky prišlo k obmene kádra, niektorí nosní hráči odišli do zahraničia a situácia sa skomplikovala navyše tým, že išlo o transfery v posledné hodiny prestupového obdobia, s ktorými sme už viac-menej nepočítali. Nič nesignalizovalo, že by k ním mohlo prísť. Nedokázali sme konkurovať dobrým ponukám a cítili sme potrebu vyjsť v ústrety hráčom, ktorí niečo odohrali za tento klub. Z tohto dôvodu nebol úvod jarnej časti úplne optimálny, chýbali nám body. Herný prejav sa zhoršil, čo je logické a pochopiteľné, ale okrem odchodov hráčov nám viac prekážal profesorský futbal bez emócie a akejkoľvek túžby, čo je u mladých, dravých hráčov neakceptovateľné. Bolo to iba o držaní lopty, súperi nás mali prečítaných, nevytvárali sme si šance a prehrávali sme pomerne rovnakým, naivným spôsobom. Zmenou kádra mohlo prísť k útlmu, no u mladých hráčov nie je možné akceptovať futbal ako u "starých pánov". Bez urážky voči hocikomu. Hrali sme sterilný futbal, ktorý nebavil nikoho. Okrem spomínaných odchodov nebola ani atmosféra v šatni ideálna a prajavovalo sa aj na trávniku. Preto sme pristúpili k zmenám, kabína sa tým reštartovala. Možno nie hneď výsledkami i hrou, ale bolo cítiť ďaleko väčšie odhodlanie, chcenie. Kabína napokon výsledkami nabrala sebavedomie. Žiaľ, finále, ktoré malo byť vyvrcholením sezóny, nám nevyšlo. Aj šport prináša prehry a sklamanie, no nečakali sme takýto záver."


lídri, opory a pokračovanie Hubka

Rozmeňme naše výsledky aj na individuálne výkony. 

"Mužstvo i jednotlivci prechádzali určitými periódami. Prišli lepšie i horšie výkony. Ťažko niekoho vyzdvihovať, no vždy sme sa mohli oprieť o skúsených hráčov v defenzíve či našich stredopoliarov. Nechcem konkrétne menovať, ale ak mám povedať, tak výkony Belka, Sauera a Gidiho patrili dlhodobo k najstabilnejším v našom tíme. Chalani sa vedeli vzájomne podržať, zastúpiť. Nosní, najvyťaženejší hráči boli oporami, lídrami. To bolo zrejmé. Po výmene trénera bolo z tímu cítiť oveľa väčší drajv. O to viac mrzí ten záver."

Kompletné štatistiky tímu TU.

Ako teda vnímate doterajší vklad nového trénera Michala Ščasného?

"Priniesol svoje prvky videnia futbalu. Chceme hrať trochu atraktívnejšie, priamočiarejšie a kolmejšie. Bolo to aj pre neho v závere sezóny náročné a hektické. Niečo však už naznačil a z tohto pohľadu čakáme ďalšie napredovanie v novom ročníku."

A ako sa pozeráte na prínos Tomáša Hubočana?

"S odstupom času môžem konštatovať, že Tomáš priniesol presne to, čo sme od neho očakávali. Bol lídrom v šatni, na ihrisku potvrdzoval svoje skúsenosti a súperi mali z neho rešpekt. Keď nemal zdravotné výpadky, patril k najlepším. Spomínané choroby či zranenia ho však pribrzdili. Charakter ale ukázal v poslednom zápase, kedy vedel, že treba družstvu pomôcť kvôli kartovým trestom. Hubo sa napriek nie stopercentnému stavu nastavil jasne a pred Dunajskou urobil všetko ako maximálny profesionál a pomohol nám v Trenčíne. My by sme boli veľmi radi, keby pokračoval. On si to však bude musieť vyhodnotiť, porozprávať sa s rodinou a najmä si to zvážiť zdravotne. Tomáš má veľký charakter, ktorý je vzorom pre mladších. Teraz sme si nechali čas na premyslenie, po návrate z dovolenky to uzavrieme. Veríme, že u nás bude pokračovať."


Angažovanie Hubka vypálilo skvele, pozeráme sa aj na ďalších odchovancov, resp. bývalých hráčov, ktorí už majú čo-to za sebou?

"Vždy sme mali podobnú filozofiu už za čias Mira Barčíka, Zdena Štrbu či neskôr Jakuba Paura. Chceli sme využiť ich kvality i skúsenosti, ktorými vedeli ovplyvniť mladších. Akonáhle bude ďalšia možnosť, budeme to zvažovať. Niekedy to vyjde lepšie, u iného zas horšie. Je to však dobrá myšlienka a koncept, ktorý dáva zmysel."


prestupy a budúcoročné EURO na Slovensku

Akú úlohu v prestupovej politike zohrá naša európska neúčasť?

"Vždy je dobré prezentovať hráčov na medzinárodnej úrovni. Či už v klube alebo reprezentácii. Ťažko povedať, aký to bude mať vplyv. Môžeme sa koncentrovať čisto na ligu a pohár. Veríme, že impulz nového trénera spraví svoje a odrazíme sa do novej sezóny čo najlepšie. Priznávam, že je náročnejšie udržať hráčov, keď sa nehrá Európa. To treba na rovinu povedať. Šušká sa o niektorých hráčoch, ktorým vyšla sezóna, no na stole momentálne nič nie je. Uvidíme, aký bude vývoj a podľa toho budeme reagovať. Rovnako tak prebiehajú už aj rokovania smerom dnu. Vieme, kde by sme sa potrebovali posilniť. Stále sa však iba rozbieha prestupový kolotoč."

Môže byť špecifikom pri prípadných prestupoch, najmä u našich reprezentantov do 21 rokov, aj to, že EURO U21 sa bude konať na Slovensku a každý bude chcieť byť jeho súčasťou?

„Hráč, ktorý má možnosť dostať sa na EURO U21 v roku 2025, sa chce pripraviť čo najlepšie. To je pochopiteľné. A to znamená hrávať pravidelne vo svojich kluboch, napríklad aj v Žiline. Jasné, že keď príde zaujímavá ponuka, každý o tom chce debatovať a rozhodnúť sa. Vždy je tam však riziko prechodu do inej krajiny či súťaže, čo môže znamenať menšiu minutáž a s tým spojenú šancu prísť o EURO. Hráči to takto nejak vyhodnocujú. Zároveň cítia, že družstvo môže byť kvalitné a môže dosiahnuť úspech. Preto chcú byť jeho súčasťou. Tento fakt môže zavážiť v ich rozhodovaní, no vždy sa to odvíja individuálne. Snažíme sa nájsť konsenzus a poradiť hráčovi čo najlepšie. Nielen čo sa týka Majstrovstiev Európy hráčov do 21 rokov."


hosťovania

Viacerých hráčov sme mali počas sezóny na hosťovaniach, poďme si postupne rozobrať ich situáciu. Najžiadanejšími hráčmi môžu byť asi naši krídelníci.

"Aďo Kaprálik bol na hosťovaní bez opcie v Górniku, čiže tam budeme hľadať riešenia. Už sú na stole ponuky, keďže si v Poľsku spravil slušné meno. Rovnako tak je to aj u Dávida Ďuriša. Ascoli si po zostupe do Serie C neuplatnilo opciu, čiže je u nás rovnako zmluvne viazaný. Tam ešte uvidíme, či pôjde na EURO, potom sa rozhodne, či sa pripojí k nám alebo sa medzitým niečo vyskytne. Úprimne, väčšina hráčov, ktorí si vyskúšajú zahraničie, by tam chcela zotrvať. Faktom však je, že chalani s nami majú zmluvy a pokiaľ nepríde rozumná ponuka pre všetky strany, budú u nás pokračovať. Je to teraz ešte predčasné, ale také sú fakty. Budeme o tom debatovať, všetko je otvorené."

"Adamovi Kopasovi skončilo hosťovanie na Cypre. Máme s ním stretnutie, po ktorom budeme vedieť bližšie detaily ohľadom jeho budúcnosti. Skôr sme naklonení tomu, že mu umožníme pokračovať v kariére inde. Čo sa týka Sama Kopáska, ktorý bol na hosťovaní v Prešove, tam evidujeme záujem o jeho osobu z viacerých klubov. Nechali sme priestor aj trénerovi Ščasnému na jeho hlbšiu analýzu, ktorý ho nepoznal osobne a rád by ho uvítal v príprave. Potom sa rozhodneme, čo ďalej. Na afrického stopéra Ivana Mensaha si Bystrica uplatnila opciu a s najväčšou pravdepodobnosťou zostane v Dukle. Podobne je to u Borisa Krstića, ktorý hosťoval v srbskej Subotici. Nemáme ďalej záujem o jeho služby, čiže tam sa bude hľadať riešenie s agentmi. U Keliana Nsonu, ktorý zas bol na hosťovaní u nás, sme sa pochopiteľne už v závere jarnej časti rozhodli, že u nás nebude pokračovať."


príprava, rekonštrukcia trávnika i športové ambície

Čo k letnej príprave, ktorá potrvá vyše mesiaca?

"Veríme, že všetko prebehne podľa naplánovaného harmonogramu. Sú tam kempy i reprezentačné zrazy, čiže v úvode prípravy to bude rozhádzané. Najdôležitejšia časť prípravy bude na sústredení v Rakúsku, kam ideme v júli. Podobná lokalita ako pred rokom, iné miesto. Čakajú nás kvalitní zahraniční súperi, pričom tréner bude mať čas na detailnejšie spoznanie hráčov, keďže záver ročníka bol naozaj hektický. Verím, že náročné konfrontácie nás preveria a posunú."

S novým ročníkom sa zároveň končí osemročná etapa umelého trávnika pod Dubňom. Ako ste vnímali túto skúsenosť?

"Hráči dlhé roky trénovali prevažne na umelých trávnikoch, dôležitá bola kontinuita a kvalita tréningového procesu. Taktiež prechod mladých hráčov v "B"-tíme z dorasteneckého do seniorského futbalu vďaka stabilným podmienkam a zázemiu. Hneď v prvý rok sme získali titul dominantným spôsobom. Umelá tráva určite priniesla svoje benefity i výsledky. Osemročné obdobie je dostatočne dlhé, no my veríme, že aj prírodný trávnik bude mať špičkovú kvalitu a budeme na ňom môcť hrať stále náš futbal. Akceptujeme toto rozhodnutie a budeme sa musieť prispôsobiť. Dôležité je zachovať kontinuitu tréningového procesu a výborné zázemie, o čo sa aktuálne snažíme."

Z radov fanúšikov i verejnosti počuť kritiku ohľadom športových ambícií klubu, ako sa na to pozeráte?

"Je to na večnú polemiku. Všetci sme športovci a sme sklamaní vždy, aj keď prehráme s najlepším, aj keď prehráme so Slovanom, ktorý má pravidelne najvyššie ambície. Vždy chceme vyhrávať. Mať však prehnané reči a nevnímať realitu kádra a trhu? Na jednu stranu nemôžete na hráčov naložiť a strieľať pred sezónou, že ideme jasne na Európu. Ako sa vyvíjajú hráči, vyvíja sa aj samotná sezóna. A jej priebeh to vždy ukáže. Aj väčšie tímy mali jasné športové ambície a ciele, no a vypálilo to úplne opačne. My máme dlhodobú filozofiu s hráčmi z akadémie doplnených o vhodné typy futbalistov. Všetko je o vývoji a neviete preskočiť dva kroky, aby ste si neprešli špecifickými zápasmi, skúsenosťami, emóciou. Štruktúra súťaže je daná a prvá šestka je naozaj vždy odrazovým mostíkom. Víťazstvá sú prirodzenou súčasťou každého športovca. Je to v nás a my urobíme maximum, aby sme potešili fanúšikov. Podobne ako v mládežníckej Lige majstrov. Veríme, že to fanúšikovia chápu a podporia nás aj v novej sezóne."


Facebook