Do novej sezóny s vyššími ambíciami
Futbalisti MŠK Žilina ukončili päťtýždňovú letnú prípravu a nielen ich pozornosť, ale aj oči fanúšikov a všetkých šošonov už smerujú na začiatok nového ročníka Fortuna ligy. Sezónu 2019/2020 odštartujeme v sobotu v Michalovciach, a tak sa v stredu v Press centre Štadióna MŠK Žilina uskutočnila tlačová konferencia pred začiatkom súťaže.

nosným cieľom prvá šestka

Po minulej sezóne ostalo mužstvo viac-menej pohromade. Športový manažér Karol Belaník spomínal, že pochopiteľne tak budú kladené na mladších hráčov zvýšené nároky. Narastie tak aj cieľ mužstva?

"Tým primárnym cieľom je opäť prvá šestka, pri zbieraní skúseností pre mladých hráčov je veľmi dôležité, aby sa porovnávali s najlepšími. Minulá sezóna a jej nadstavba to len potvrdila. Je logické, že keď mladí hráči niečo odohrali, keď štyrikrát nastúpili proti Slovanu či Dunajskej Strede, musí im to v kariére výrazne pomôcť. Preto nielen naše očakávania, ale aj očakávania verejnosti budú určite vyššie," hovorí na margo viacerých mladíkov, ktorí premiérovo okúsili ligu v minulom ročníku, manažér MŠK.

Žltozelení každopádne myslia na európske priečky. "Úvod ročníka bude veľmi dôležitý, mohli by sme potvrdiť dobrú športovú formu z prípravy. Aj keď v príprave je to vždy špecifické, sebavedomiu pomôžu výhry nad ťažkými súpermi, no nie je tam na hráčov vyvíjaný tlak, hrá sa s veľkým počtom striedaní, bez divákov. Až liga teda nastaví zrkadlo, ako sme pripravení. Popracovalo sa každopádne na defenzíve, ktorá v závere ročníka nefungovala stopercentne. Okrem toho sa dbalo na tímovú chémiu, potrebujeme silný kolektív ako vždy. Prvá šestka je pre nás nosná, od toho sa budú odvíjať ďalšie ciele. Určite by sme boli neradi, keby sme po tejto sezóne boli opäť bez Európy. Pre celý klub, región, hráčov i verejnosť je to určitý impulz, ocenenie práce. Nechceme, aby nám to utieklo pomedzi prsty."

Športový manažér na tlačovej konferencii načrtol, že káder ešte nie je uzavretý. "Rozprávame sa o možných posilách, nechceme to však umelo, nasilu doplniť. Máme alternatívy, hráčov, ktorí by nám mohli pomôcť kvalitou i skúsenosťami, aby to bolo v kabíne vyváženejšie. Je fajn, že máme zastúpenie v mladších hráčov, ktorí prinesú dravosť, energiu či iskru, no po odchode Škvarku, Holúbeka a Mihálika by to malo byť viac vyvážené. Hľadáme alternatívu, aby bol teda tím vekovo vyváženejší."

Šošoni začínajú v Michalovciach, u súpera, kde mali mať úvodný výkop sezóny aj pred rokom. "Vieme, že na východe sa hrá ťažko, presvedčili sme sa o tom aj v semifinále pohára alebo v lige. Doma hrajú agresívny, tvrdý, ale aj kombinačný futbal. Bolo by dobré odštartovať ligu pozitívnym výsledkom, pozitívnym signálom verejnosti. Doma nás čakajú následne nepríjemní súperi z Trnavy a Trenčína. Preto by bolo fajn od začiatku zbierať body a mať postavenie, ktoré by nás oprávňovalo etablovať sa v prvej šestke a následne sa odraziť k ďalším cieľom," dodáva športový manažér Karol Belaník pred štartom 27. ročníka najvyššej slovenskej súťaže.

postavení lepšie ako vlani

Letná príprava kopírovala tú minuloročnú, sústredenie v Kranjskej Gore a pätica prípravných zápasov. Pozitívne výsledky šošonov potešili, no vážnejšie sa nimi nezaoberajú. Liga je o niečom inom, a to vedia aj zverenci trénera Jaroslava Kentoša.

"To, čo sme si v príprave naplánovali, to sme aj splnili. Každým jedným zápasom sme sa posúvali dopredu, čo je dobrým znakom toho, že by sme mali byť pripravení na ligu. Základným cieľom bude prvá šestka. Ak sa to podarí, v nadstavbe by sme chceli skončiť určite lepšie ako vlani, celkovo ju zvládnuť lepšie."

V predošlej, premiérovej sezóne bolo pre trénerský zbor MŠK všetko nové, teraz už je to o niečo pokojnejšie. "Určite áno. Sme o rok skúsenejší, teraz bude dôležité využiť nadobudnuté poznatky. Sme dostatočne motivovaní, od spokojnosti máme ešte ďaleko, sme už hladní po futbale."

Každé medzi-sezónne obdobie prináša aj zmeny v kádri. Tým sa nevyhli ani kentošovci. "Káder je stabilný, odišli nám síce traja hráči, naopak prišiel z našej akadémie Dávid Ďuriš a z Ukrajiny Besir Demiri. Verím, že káder bude mať dostatočnú kvalitu na to, aby sme dokázali napĺňať naše ciele." Ako vidí teda momentálnu silu? "Ukáže to začiatok ligy, no v prípravných zápasoch sme naznačili progres v našej hre, úroveň stúpla."

Hoci je ako aktuálna posila braný iba Macedónčan Besir Demiri, do kádra sa vrátilo oproti záveru minulej sezóny viacero rekonvalescentov. "Miro Káčer, Enis Fazlagić, Mišo Tomič, Vahan Bichakhchyan - to sú hráči, ktorí chýbali v závere sezóny a teraz nám určite zvýšia kvalitu." Aj spomínaný Besir Demiri ukazuje, že by mohol byť posilou. Za šošonov odohral totiž všetkých päť prípravných stretnutí. "Besir ukázal kvalitu, potvrdil, že vie zahrať na celej ľavej strane - či obrancu alebo krídelníka. S jeho príchodom sa nám tak otvárajú viaceré alternatívy, čo je len dobré."

V prípravných zápasoch vyčnievala na prvý pohľad defenzíva šošonov, ktorá si udržala čisté konto aj pri zvučných menách súperov. "Samozrejme, pri kvalite súpera to bolo najmä o našej defenzívnej zložke. Sůperi nás donútili brániť. To však neznamená, že sme nepracovali aj na ofenzíve a nepridali aj v nej."

Kde vidí tréner najväčšiu zbraň svojho tímu? "Určite tímovosť, ochota jednotlivcov pracovať pre tím a vzájomná podpora. Toto nás musí zdobiť počas celej sezóny," dodáva 72. tréner v klubovej histórii Žiliny.


fér voči fans = vyššie ambície

Staronový kapitán. Tak môžeme pokojne nazvať nášho odchovanca Miroslava Káčera, ktorý už pri absencii Michala Škvarku vo viacerých zápasoch nosil na rukáve kapitánsku pásku.

"Áno, je to pre mňa staronové. Nič sa však nemení na tom, že je pre mňa česť viesť tento tím. Je to ďalšia motivácia do roboty. Zase sa môžem niekam posunúť. Dúfam, že to budem robiť správne, pôjdem príkladom a víťazných zápasov pod mojím vedením bude čo najviac." Líderstvo však nie je pre "Kačku" nič nové. "Aj tesne pred zápasmi mám v kruhu slovo ja. Beriem to tak, že ten adrenalín je vo mne. Vždy to potrebujem zo seba vypustiť, chalani na to majú pozitívne ohlasy, čo ma teší. Takže to líderstvo je u mňa prirodzené."

Za kabínu kapitán odhodlane hovorí o ambíciách šošonov pred novou sezónou. "Bolo by fér aj voči fanúšikom a samotnému klubu posunúť ambície vyššie oproti minulému roku. Najskôr sme chceli získať prvú šestku, čo je každým rokom náročnejšie, pretože tímy sa vyrovnávajú. Ale určite sa potrebujeme pozerať vyššie. Takže cieľom môžu byť európske priečky, Európa, ktorú by sme si už určite chceli zahrať." 

Ako vidí "Kačka" odchody a príchody do šatne? "Kabína musí držať ešte viac spolu. Futbal je tímová hra, je to o tíme, kde bude každý jeden hráč dôležitý." Najväčšou zbraňou šošonov tak bude práve tímovosť? "Určite. Nie je tu nejaká veľká individualita. Na ihrisku musíme makať ako jeden chlap. Do defenzívy si pomáhať a vpredu máme veľa hráčov, ktorí dokážu niečo vymyslieť. Stále je to však o tom tíme, ktorý nás spoločne vie dostať na tie vyššie priečky."

záznam tlačovej konferencie

aktuálny káder MŠK Žilina

Aktuálna súpiska na Fortuna ligu 2019/2020:

1 Miloš Volešák 4/20/84 Brankár SVK
22 Samuel Petráš 4/10/99 Brankár SVK
30 Dominik Holec 7/28/94 Brankár SVK
25 Filip Kaša 1/1/94 Obranca CZE
27 Branislav Sluka 1/23/99 Obranca SVK
13 Vladimír Majdan 4/7/99 Obranca SVK
15 Kristián Vallo 6/2/98 Obranca SVK
3 Martin Králik 4/3/95 Obranca SVK
5 Adam Kopas 8/16/99 Obranca SVK
23 Ján Minárik 7/25/97 Obranca SVK
28 Benson Anang 5/1/2000 Obranca GHA
20 Besir Demiri 8/1/94 Obranca ALB
7 Patrik Myslovič 5/28/2001 Stredopoliar SVK
66 Miroslav Káčer 2/2/96 Stredopoliar SVK
12 Viktor Pečovský 5/24/83 Stredopoliar SVK
11 Vahan Bichakhchyan 7/9/99 Stredopoliar ARM
21 Ján Bernát 1/10/2001 Stredopoliar SVK
9 Ivan Diaz 1/23/93 Stredopoliar ARG
18 Enis Fazlagić 3/27/2000 Stredopoliar MKD
17 Martin Gamboš 1/23/98 Stredopoliar SVK
8 Lukáš Jánošík 3/5/94 Útočník SVK
24 Michal Tomič 3/30/99 Útočník SVK
29 Dávid Ďuriš 3/22/99 Útočník SVK
10 Filip Balaj 8/2/97 Útočník SVK
32 Róbert Boženík 11/18/99 Útočník SVK



realizačný tím

Športový manažér: Ing. Karol Belaník

Hlavný tréner A-tímu: Jaroslav Kentoš

Asistenti trénera: Mário Auxt, Tibor Goljan

Tréner brankárov: Miroslav Seman

Tímový manažér: Vladimír Leitner

Vedúci tímu: Marián Varga

Kondično-rehabilitačný manažér: Mgr. Milan Ťapay, PhD.

Lekári: MUDr. Juraj Popluhár, MUDr. Jozef Hudcovský, MUDr. Róbert Adamov

Fyzioterapeut: Mgr. Tomáš Lintner Cert. MDT

Maséri: Peter Vojt, Jozef Hromka, Marko Kopas

Kondiční tréneri: Jakub Hodúl, Vladimír Perexta

Videotechnik: Juraj Jacko

Facebook