Ďalším súperom v príprave český Baník Ostrava: Opäť vyťažiť všetkých hráčov
Pred odchodom na sústredenie do Spojených arabských emirátov čaká futbalistov MŠK Žilina ešte jeden prípravný zápas. Tentoraz vycestujú za hranice, keď sa predstavia v Ostrave proti tamojšiemu prvoligistovi. Tréner Pavol Staňo chce vidieť na trávniku znova všetkých šošonov. Duel má výkop o 15:00 hod.

S naším druhým súperom prípravy sa stretávame v zime opäť po dvoch rokoch. V januári 2018 sme na domácej umelej tráve porazili Baník po góloch Mráza a Diaza 2:0. Vtedy bola Ostrava nováčikom I. českej ligy, dnes je už etablovaným účastníkom najvyššej súťaže a po jeseni jej patrí 7. miesto. Počas zimnej prestávky došlo aj u baníkovcov k zmene trénera - Bohumila Pánika vymenil Luboš Kozel. Náš súper má v tomto kalendárnom roku už štyri zápasy - dva v Tipsport lige (proti Prostějovu 2:2 a Karvinej 1:1) a dve prípravné stretnutia (proti Vítkoviciam 2:1 a Górniku Zabrze 1:2).

Baník Ostava čaká v sobotu dvojzápas - o 13:00 hrá proti Pohroniu zápas Tipsport ligy a následne sa postaví proti našim futbalistom.


znova vyťažiť hráčov 

Druhý týždeň zimnej prípravy vyvrcholí prípravným duelom proti Ostrave, ako pokračuje každodenná drina pre zverencov trénera Pavla Staňa?

"Ideme v podobnom zaťažení, ako tomu bolo v prvom týždni. Odohrali sme už aj prípravný zápas s Podbrezovou, celkovo však je záťaž podobná. Teraz nás čaká vyvrcholenie - prípravný duel s Baníkom, kde by sme chceli hrať pravdepodobne rovnako ako proti Podbrezovej. To znamená s dvomi jedenástkami, ktoré nastúpia na polčas," prezradil hlavný kormidelník.

V stredu sa k tímu pripojili už aj reprezentanti po kempe v Turecku. "Chalani prišli dobre pripravení, boli v tréningovom procese. Absolvovali už aj nejaké fyzické testy, takže plnohodnotne naskočili do tréningového procesu." Tým pádom sa niektorí mladší hráči budú musieť presunúť späť do "B"-tímu. Zabojovať o svoje miesto na sústredení môžu práve v stretnutí proti Ostrave. "Ešte do konca týždňa trénujeme všetci spolu. Rozhodnutie, kto pocestuje na sústredenie, padne po sobotných zápasoch, pretože okrem nás v Ostrave hrá doma aj náš B-tím."

Proti Podbrezovej si hráči schuti zahrali i zastrieľali. Ostrava bude výkonnostne určite niekde inde. "Určite, počítame s tým, že nás preverí. O to viac sme zvedaví a tešíme sa na sobotné stretnutie." Tréner naznačil, že šancu dostanú opäť všetci hráči. Vyskúšame si aj nejaké systémové veci? "Chceme hráčov hlavne vyťažiť, aj preto robíme úpravy v hernom systéme, niektorí hráči nastúpili na rozdielnych pozíciách."

Do duelu s Podbrezovou išli šošoni z plného zaťaženia. Ako sú na tom teraz? "Do štvrtku sme trénovali dvojfázovo, v piatok i sobotu sme mali na pláne už len jeden tréning. Chalani budú mať určite ľahšie nohy, než tomu bolo v utorok." Od hráčov chcel hlavný tréner vidieť najmä tempo futbal, jazdu, napádanie, bojovnosť. Zápas žltozeleným chutil, podobné nastavenie by videl najradšej rodák z Čierneho aj v súboji proti českému prvoligistovi. "Dúfam, že to tak bude, pretože to je smer, ktorým sa chceme uberať a v ktorom chceme napredovať. Pracujeme na tom na každom tréningu. Ostrava nás určite preverí, chceme sa však prezentovať štýlom ako proti Podbrezovej. Určite nečakáme podobný výsledok, ale verím, že bude motivujúci."

Zdravotne je na tom tím Pavla Staňa takmer stopercentne. "Chalani sú dobre pripravení, po zdravotnej stránke všetko zvládajú. Menšiu únavovú bolesť cíti Jano Bernát, ktorý nepôjde ani do sobotného zápasu. Všetko inak ide podľa plánu, z čoho mám radosť."


zaujímavý zápas, ktorý nás preverí

Špecifický zápas čaká rodáka z Ostravy, ktorý pod Dubeň prestúpil práve z Baníka. Ako vníma tento duel Filip Kaša a čo hovorí na samotný priebeh prvých dní nového roka?


nový vietor v šatni

Posledný prípravný zápas proti Ostrave spred dvoch rokov si pamätá aj Lukáš Jánošík. Ten nielenže odohral celý zápas, no asistoval na úvodný gól MŠK, ktorý šošonov nasmeroval k víťazstvu nad Baníkom. "V prípade Ostravy ide o kvalitného súpera, ktorému sa darí a je v hornej polovici tabuľky v českej lige. Preto sa na zápas s Ostravou tešíme."

V druhom týždni prípravy pôjde o druhý zápas. Do utorkového zápasu s Podbrezovou však šošoni nastupovali v inom rozpoložení, ako to bude proti Ostrave. "Prvý týždeň bol taký horší, mali sme ťažšie nohy, ale v dvojfázových tréningoch sme to postupne rozbehávali." Žilinský krídelník si priebeh prípravy zatiaľ pochvaľuje. "Latka je nastavená celkom vysoko. Príprava má výborné parametre aj tempo, takže všetci makajú, snažia sa zo seba vydať čo najviac. Tešíme sa na zápas s Ostravou a aj na sústredenie do Spojených arabských emirátov."

Výsledky v prípravných dueloch nie sú až také prvoradé, no zvládnutý zápas s Podbrezovou zanechal v šatni pozitívnu stopu. "Nálada je výborná, s ňou nie je najmenší problém. Všetci poctivo trénujeme, srandujeme medzi sebou, a to prispieva k pohode v kabíne. Tú chceme preniesť aj na trávnik."

Po dvoch týždňoch úvodných zaberačiek Lukáš rovnako pozitívne vníma prínos trénera Staňa do kabíny. "Určite cítime nový vietor v šatni. Príliš veľké zmeny nenastali, ale v niektorých veciach zmeny badať. Musíme viac makať, pobiť sa o svoju šancu a pozíciu, ale všetci to berieme poctivo," nechal sa počuť krídelník s osmičkou na chrbte.


V Ostrave je naplánovaný výkop v sobotu o 15:00 hod. Nakoľko hráme na tréningovom ihrisku, nevieme s určitosťou povedať, či bude technicky možné robiť priamy prenos. Každopádne urobíme maximum, aby ste si aj druhý zápas šošonov v príprave mohli pozrieť na MŠKŽilinaTV.

Facebook