Podbrezová konečne padla, dvojgólový Minárik
Niké liga,
nedeľa 5. 11. 2023 od 17:30
Štadión MŠK Žilina
2:1(2:0)
MŠK Žilina - FK Železiarne Podbrezová
Góly: 12. a 45.+ Minárik - 70. Galčík
ŽK: 28. Paraj, 45. Ďatko (obaja Podbrezová)
Diváci: 1999
Rozhodca: Dohál - Štrbo, Vitko
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 54% - 46%

Strely/na bránu: 17:14 / 5:3

Rohy: 2:6

Ofsajdy: 4:2

Priame kopy: 6:1

Fauly: 11:17

ZOSTAVY
MŠK Žilina
Belko - Leitner, Stojchevski, Nemčík - Javorček (63. Rusnák), Gidi (90. Ndjeungoue), Minárik (C) (68. Adang), Bari - Ďuriš, Jambor (90. Iľko), Bile (63. Addo)

FK Železiarne Podbrezová
Ludha – Bartoš, Bakaľa (C), Oravec – Kováčik, Paraj, Bajo, Ďatko (46. Kabongo) – Galčík (70. Okunola), Assinor (78. Kuzma), Blahút
Zápasové menu

Trináste kolo Niké ligy uzavrel práve náš duel pod Dubňom, kde sa v nedeľu večer predstavila Podbrezová. Očakávania boli nasledovné - útočný futbal plný dravosti a bežeckých súbojov - a samotní aktéri to do bodky splnili. Góly v prvom polčase padali iba do siete hostí. Z troch presných zásahov nám uznali iba dve presné trefy Jána Minárika, ktoré boli v tomto ročníku premiérové a najmä víťazné. Po zmene strán sa to preklopilo na stranu Podbrezovej, vyjadrila to však iba jedným gólom Galčíka.

Šošoni si tak po siedmich stretnutiach užili proti Horehroncom víťaznú radosť a upevnili si 2. priečku.


ZOSTRIH ZÁPASU


Tréneri ostali verní tradícii a aj oproti minulému vystúpenie v Ružomberku nastali v našej základnej zostave zmeny. Po chorobe sa už v sobotu rozohrával za "B"- tím Tomáš Hubočan, na stopérsky post sa tak vrátil Andrej Stojchevski. Kapitán Ján Minárik pre dnešok zaujal miesto o líniu vyššie. V ofenzíve vymenil Loica Essombu ďalší Afričan Eric Bile. Kvôli predošlému zraneniu začínal iba na lavičke Matúš Rusnák.

Dve gólové družstvá sa do seba pustili od začiatku. A hneď sa to mohlo prejaviť aj na skóre, Bile to potiahol na stred ihriska, Paraj ho fauloval a zároveň vysunul Jambora. Timo to zakončil do gólu, ale nepochopiteľne sa však pískal ofsajd. Po niekoľkominútovom preskúmaní tomu nepomohol ani VAR, a tak sa hralo naďalej za bezgólového stavu. V 12. minúte nám už vziať gól nemohli, zdanlivo stratenú loptu dobehol Jambor, pretiahnutým centrom našiel na zadnej Deda Ďuriša. Reprezentant to z prvej sklepol na Minárika, ktorý svoje zaradenie do zálohy premenil na prvý ligový gól v aktuálnom ročníku - 1:0. Presný zásah nám zachutil, ďalší chcel pridať aktívny Jambor, z uhla Ludhu neprekvapil. Prelievalo sa do doslova zo strany na stranu, gólom "smrdelo" viacero šancí. Za zmienku stojí strela Assinora z 24. minúty, s ktorou si Belko s menšou námahou poradil. Oko diváka chcel potešiť ďalekonosným pokusom Jambor, Ludhu vyľakal, ale neprekonal. Fanúšikov potešil v strede poľa najskôr fintičkou Sammy Gidi a potom aj vybojovaným priamym kopom. Z neho nepochodil Domino Javorček. Krajný bek žltozelených si to vyskúšal aj o pár sekúnd, opäť nad. Výborne pálil po signáli z nacvičeného priameho kopu Tomáš Nemčík, skóre sa po jeho pravačke nemenilo, keďže len pohladil brvno. Viackrát sa nám črtala príležitosť na odskočenie, keďže sme vyhrávali súboje v strede poľa i zbierali druhé lopty. V 37. minúte znova zakončoval Minárik, tentoraz nepotešil Šošonov. Pochváliť treba dva defenzívne zákroky Tomáša Nemčíka v rozmedzí 40. minúty, kedy vymazal nájazdy Podbrezovčanov. Dobrá príležitosť na gólovú radosť prišla po priamom kope spred šestnástky, Jambor neprestrelil početný múr v bielom. Tešili sme sa napokon až v nadstavenom čase a opäť z kopačky "kanoniera" Minárika. Ludhou chybný a nedôrazný odkop potrestal strelou z vyše 30 metrov pekne po zemi k tyčke opustenej brány Horehroncov - 2:0. Odchod do kabín mohol byť ešte veselší, brejk nepremenil na tretí gól Žiliny Bile, ktorý sa nepretlačil pred prázdnou bránou cez obrancu hostí.

Druhé dejstvo sa rozbiehalo pomalšie. Pri chuti bol Minárik, ktorý pálil aj v 55. minúte. Od hetriku bol niekoľko metrov. Podbrezová bola v týchto momentoch aktívnejšia, mohli za to naše rýchle straty lôpt. Obetavo sme však bránili a po brejku sme mohli udrieť tretíkrát. Eric Bile však nestrieľal a spätnou finálkou našiel iba medzeru medzi dvomi nabiehajúcimi Žilinčanmi. Ešte väčšie prečíslenie sa nám naskytlo v 67. minúte, ani finálna prihrávka Deda ale správneho adresáta nenašla. A tak prišiel trest. Belko si síce siahol na loptu, avšak strelu do opustenej brány od Galčíka nestihol zachytiť pred bránkovou čiarou. Trochu sme zneistili, často sme zbrklou prihrávkou prichádzali o loptu. Sily v tomto fyzicky náročnom stretnutí ubúdali, bojovali sme však do konca a tesný náskok sme udržali. Podbrezovú sme tak po návrate medzi elitu zdolali v lige prvýkrát od roku 2019, po piatich súťažných stretnutiach sa to konečne podarilo.

November pokračuje pre Šošonov duelom v Trenčíne, ktorý bude posledným pred ďalšou reprezentačnou prestávkou. Hynkovcov čaká krátky týždeň, keďže duel pod hradom Matúša Čáka sa odohrá už v piatok 10. novembra pred televíznymi kamerami.


HLASY PO ZÁPASE
Jaroslav Hynek, tréner MŠK Žilina
„Videl som dnes na chalanoch, že šli za výhrou od začiatku. Chceli sme potvrdiť dobrú formu aj výsledky z predchádzajúcich zápasov. Dnešok bol z našej strany skvelý, dokázali sme sa prichystať na Podbrezovú veľmi dobre a takmer do ničoho sme ich nepustili. Samozrejme, nie všetko sa podarilo, po zmene strán sme už nedokázali byť tak dominantní, no celkovo to je zaslúžené víťazstvo. Podbrezovej vyšla jedna rýchla prechodová fáza s gólovým zakončením, ale my sme ich v zápase mali omnoho viac a boli sme omnoho viac nebezpeční. Trochu sme to nezvládli v zakončení, kde sme mali pridať viac gólov a poistiť si výhru skôr. Sme radi, že nám vyšiel ťah s Jánom Minárikom. Chceli sme tým vystužiť defenzívu, získať prevahu vo vzduchu a zvýšiť tlak na loptu. Taktiež sme chceli, aby rýchlo a jednoducho posielal lopty za obranu, čo naplnil. Góly sú bonus za jeho hlad a aktivitu aj v ofenzíve. Je to preňho skvelá odmena za tvrdú prácu, ktorú urobil od zranenia a minuloročnej jesene. Najdôležitejšie dnes bolo, že sme boli v našom pokutovom území blízko pri sebe a takisto pri útočníkoch súpera. Nedali sme im priestor, dobre sme ich čítali a blokovali strely. To bol základ celej výhry. Nechceli sme sa utápať v tom, že sme už dlho s Podbrezovou nevyhrali, naopak, zobrali sme to z druhej strany a chceli preseknúť ďalšiu negatívnu sériu. Chceme "mazať" takéto miľníky aj naďalej, najbližšie máme príležitosť hneď vonku proti Trenčínu. Tabuľkové postavenie vnímame, ale bitka o prvú šestku bude ešte náročná, takisto ako vlani. Určite to nebude jednoduché ani teraz, no musíme naďalej pravidelne bodovať a využiť dobrú formu. Trenčín má teraz horšiu sériu, takže bude mať tiež veľkú motiváciu, musíme sa teda opäť dobre naladiť, aby sme šli na reprezentačnú prestávku v pokoji.“
Roman Skuhravý, tréner FK Železiarne Podbrezová
"V týždni sa nám rozpadla zostava, mali sme problém ju poskladať a evidentne som sa do zostavy netrafil, takže prvý polčas beriem na seba. V ňom nám súper robil problémy, najmä Gidi a Leitner, následne nás domáci dostávali do prečíslenia a zaslúžene sme prvý polčas prehrali, pretože nám chýbala sekunda v reakcii. V druhom polčase sme to preskupili, nemali sme čo stratiť. Bol to pre mňa polčas zaujímavý, dobre sme sa dostávali do útoku, ale chýba nám sebavedomie. Dnes Žilina zaslúžene vyhrala a ja jej k tomu gratulujem."
Timotej Jambor, útočník MŠK Žilina

„Nevidím žiaden dôvod, prečo môj gól v úvode stretnutia neplatil. Bola to očividná prihrávka hráča Podbrezovej smerom k brankárovi. V tej situácií som bol presvedčený, že gól bude platiť, no rozhodcovia sa rozhodli inak a podľa môjho názoru spravili chybu. Po zápase sa mi, navyše, ospravedlnil rozhodca spoza VAR-u, že urobil chybu a gól mal platiť. Je to škoda, pretože každý gól ma teší. Najdôležitejšie je však, že napriek tomu sme zápas zvládli a získali tri body. Pomohol nám nečakaný strelec Jano Minárik. Keď sme zistili, že bude hrať v strede, tak sme ho trochu podpichovali, pretože to nie je jeho preferovaná pozícia, ale zahral naozaj výborný duel podporený aj dvomi presnými zásahmi. Stretnutie to bolo dnes ale veľmi náročné, hralo sa hore-dole, obe družstvá nabehali veľa a po fyzickej stránke sme dostali zabrať. Myslím, že sme vnútorne boli lepšie nastavení, že chceme zvíťaziť, viac sme za tým šli a napokon sa nám to aj podarilo. Konečne sme prelomili negatívnu sériu aj proti Podbrezovej, bol už najvyšší čas. Sme radi, že sme už všetky tieto série pretrhli a verím, že naša víťazná forma bude pokračovať.“


TLAČOVÁ KONFERENCIA


Niké liga,
nedeľa 5. 11. 2023 od 17:30
Štadión MŠK Žilina
2:1(2:0)
MŠK Žilina - FK Železiarne Podbrezová
Góly: 12. a 45.+ Minárik - 70. Galčík
ŽK: 28. Paraj, 45. Ďatko (obaja Podbrezová)
Diváci: 1999
Rozhodca: Dohál - Štrbo, Vitko
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 54% - 46%

Strely/na bránu: 17:14 / 5:3

Rohy: 2:6

Ofsajdy: 4:2

Priame kopy: 6:1

Fauly: 11:17

ZOSTAVY
MŠK Žilina
Belko - Leitner, Stojchevski, Nemčík - Javorček (63. Rusnák), Gidi (90. Ndjeungoue), Minárik (C) (68. Adang), Bari - Ďuriš, Jambor (90. Iľko), Bile (63. Addo)

FK Železiarne Podbrezová
Ludha – Bartoš, Bakaľa (C), Oravec – Kováčik, Paraj, Bajo, Ďatko (46. Kabongo) – Galčík (70. Okunola), Assinor (78. Kuzma), Blahút
SÚVISIACE ČLÁNKY
06.11.2023Gól po takmer dvoch rokoch
02.11.2023Pred Podbrezovou viaceré lákadlá: Góly, dravosť, futbalovosť

Facebook