Proti Ruži víťazne aj druhýkrát, spod Čebraťa berieme výhru 2:0
Niké liga,
sobota 28. 10. 2023 od 18:00
Štadión pod Čebraťom
0:2(0:1)
MFK Ružomberok - MŠK Žilina
Góly: 30. Jambor, 54. Ďuriš
ŽK: 60. Zsigmund, 73. Lavrinčík (obaja MFK Ružomberok)
Diváci: 1187
Rozhodca: Marhefka - Košecký, Pacák
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 39% - 61%

Strely/na bránu: 12:13 / 2:3

Rohy: 9:5

Ofsajdy: 1:3

Priame kopy: 4:3

Fauly: 11:6

ZOSTAVY
MFK Ružomberok
Frühwald – Mrva (46. Selecký), Malý, Gabriel, Luterán – Chrien (63. Lavrinčík), Zsigmund (C) (63. Gerec), Múdry – Šefčík (57. Chobot), Hladík, Tučný (57. Úradník)

MŠK Žilina
Belko - Leitner, Minárik (C), Nemčík - Bari, Sauer (81. Adang), Gidi, Javorček - Essomba (69. Bile), Jambor (88. Stojchevski), Ďuriš
Zápasové menu

Odvetnú časť naštartovali Šošoni v 12. kole na ťažkom teréne pod Čebraťom. Viac ako futbalová krása to bol skôr boj, v ktorom sme sa domácim vyrovnali a vyrovnali sme sa aj so spomínaným terénom. Naše vypracované príležitosti sme na gól nevyužili, a tak nám Ruža pomohla asistenciou, ktorú premenil na vedúci gól Timotej Jambor. Ten sa ukázal v ďalšom priebehu ako víťazný, keď sa k nemu po zmene strán pridal Dávid Ďuriš.

Po vyše roku sme tak na Liptove zaznamenali identickú výhru 2:0 po góloch rovnakých strelcov. Tri body a s nimi aj pozícia na špici tabuľky sú najlepšou pozvánkou na najbližší domáci zápas - budúcu nedeľu o 17:30 privítame pod Dubňom ambicióznu Podbrezovú.


ZOSTRIH ZÁPASU


Trénerský zbor vedený Jaroslavom Hynkom pošetril počas týždňa v pohári viaceré mená, a preto sa zostava opäť vrátila do ligových koľají. Oproti Dunajskej Strede však predsa len nastali v základe zmeny. Nie úplne fit Matúša Rusnáka nahradil Domino Javorček, prednosť pred Afričanmi Jamesom Ndjeungouem a Xavierom Adangom dostala dvojica Tomáš Nemčík a Mário Sauer, vpredu zas africká rotácia znamenala výmenu Erica Bileho za Loica Essombu.

Ťažký terén sa dal kvôli počasiu očakávať a pod Čebraťom sa to naplno potvrdilo od úvodných sekúnd. No a prakticky hneď v úvodných sekundách sme mohli viesť, to keď Domino Javorček na zadnej tyči poslal gólový center pred bránu, kde ho minul Essomba a až nepochopiteľne aj Dávid Ďuriš pred úplne odkrytou bránou. Aj tam sa prejavil podmočený a nepredvídateľný terén, no nerobili sme si z toho ťažkú hlavu. V 7. minúte sme to skúšali z ľavej strany, do strieľaného centra sa predral Ďuriš, znova však prešla dobrá prihrávka iba skrz päťku. Aj ďalšia nebezpečná akcia bola z kopačiek hynkovcov, opäť s rovnakým koncom. Tentoraz to posielal do ohňa Sauer, znova na jeho prízemný center nedočiahol nik zo žltozelených, dobiehajúcich do brány. Po štvrťhodine hry to zobral na seba reprezentant Ďuriš, Frühwald predviedol výborný zákrok a vytlačil jeho strelu na roh. Aj po ňom zakončoval Dedo, tentoraz mieril vysoko nad. Domáci čakali prakticky len na štandardku a po jednej z nich mohli ísť v 20. minúte do vedenia. Na priamy kop vyskočil najvyššie Gabriel, Ľubovi Belkovi pomohla žrď a následný odkop defenzívy. Repríza sa zopakovala aj o dve minúty, tentoraz hlavičkoval Hladík do náručia Belka. Pri vyrovnanej pasáži nám pri zmene skóre pomohli paradoxne domáci, ktorý chybnou rozohrávkou vyslali do brejku Tima Jambora. Ten túto "asistenciu" od domácej obrany využil stopercentne, keď obišiel brankára a z uhla to poslal do brány - 0:1. "Džambi" sa mohol zapísať do streleckej listiny aj o dve minúty, odrazenú loptu po Ďurišovom centri ale nenamieril do priestoru brány. Gól nám pomohol, znova sme zvýšili aktivitu ako v úvode, najskôr pálil Gidi, po ňom Sauer. Do prestávky ešte skryl priamy kop súpera do rukavíc Belko a v sľubne sa črtajúcom brejku neuspel bežecky Essomba. 

Druhé dejstvo otvorili šancou domáci, Šefčík nebezpečne hlavičkoval a jeho pokus letiaci pravdepodobne do brány vykopol pohotovo Bari. A práve on mal podstatný podiel na našom druhom presnom zásahu, ktorý prišiel v 54. minúte. Dlhú diagonálu a zdanlivo stratenú loptu dobehol, posunul na voľného Ďuriša v šestnástke, ktorý to s prispením teču i brvna napálil do ružomberskej brány - 0:2. Dedo sa tak ôsmym gólom znova dotiahol na kolegu z reprezentácie - Roba Polievku - v tabuľke kanonierov. Ďuriš bol pri chuti, po uplynutí hodiny hry to skúšal z opačnej strany ľavačkou, tá letela vysoko nad. Pokoj nám dodával Belo v bráne, ktorý v 66. minúte vyriešil nepríjemnú strelu Múdreho a držal nás v dvojgólovom náskoku. Domáci zapli, my sme obetavým tímovým výkonom odvracali ich snahu o zdramatizovanie duelu. Ruža však išla za kontaktným gólom, strieľal Luterán, hlavičkoval Chobot, Belko naďalej držal čisté konto, ktoré bolo pre neho napokon tretie v prebiehajúcom ročníku. Záver síce patril domácim s loptou na kopačkách, Gidi však "zidanovkou" predviedol svoje sebavedomie, dôležitosť pre náš tím a znemožnil domácim pokus o záverečný tlak. 

Šošoni sa odvďačili hŕstke verných fanúšikov, ktorí cestovali do Ružomberka, ôsmou výhrou v sezóne. Tá nás v neúplnej tabuľke katapultovala minimálne do nedele až na vedúcu pozíciu. 

Budúci, sviatočný týždeň zavŕšime ligovou dohrávkou na domácom trávniku - v nedeľu 5. novembra od 17:30 hod. privítame pod Dubňom Podbrezovú. Vstupenky čoskoro v predaji.


HLASY PO ZÁPASE
Ondřej Smetana, tréner MFK Ružomberok
"Úvod sme nemali dobrý, keď sme sa trochu hľadali v napádaní. Od polovice prvého polčasu sa nám to už darilo lepšie. Ak však chcete uspieť v ktoromkoľvek zápase, musíte dať góly. Boli tam nejaké príležitosti, hlavne po jednej štandardnej situácii, ale nevyužili sme ich. Až lacno sme potom hostí pustili do vedenia. Potom to už proti takému súperovi ako Žilina bolo zložité. V druhom polčase mužstvo zlepšilo pohyb, dostávali sme sa aj do tlaku, no bohužiaľ, nič sme z toho nevyužili.“
Jaroslav Hynek, tréner MŠK Žilina
„Je potešiteľné, že zvládame aj súbojové zápasy. V Michalovciach sme to takisto zvládli až do našej nešťastnej chyby, po ktorej sme prišli o dva body. Takisto aj dnes. Dôležité bolo, že sme ustáli štandardky súpera, ktorými hrozil, bolo by ťažké, keby sme nepremenili šance a inkasovali z priameho kopu, po ktorom zvonila tyč. Podarilo sa nám skórovať ešte v prvom polčase, kedy sa ešte ako-tak dalo hrať, po zmene strán už sa to zhoršovalo. Nie všetko sa nám síce dnes podarilo, vieme, na čom musíme ešte pracovať, ale hlavné je, že sme to zvládli. Treba vedieť vyhrávať aj takéto stretnutia. V posledných zápasoch zúročujeme skúsenosti, ktoré už s ligou káder má. V lete nám odišiel „iba“ Aďo Kaprálik“ a je vidieť, že sa to začína prejavovať. Doma sme vysoko zdolali DAC, vonku sme to potvrdili a teraz môžeme ísť dobre naladení na duel s Podbrezovou. Verím, že prinesieme spoločne divákom futbalový zážitok na dobrom teréne, keďže sa stretnú tímy, ktoré chcú hrať futbal.“
Ľubomír Belko, brankár MŠK Žilina

„Vedeli sme, že tu dnes nebudú ideálne podmienky, nakoľko veľa pršalo. Boli sme na to ale nastavení, že musíme zo seba vydať maximum a ukázať srdiečko. Zápas sme mohli rozhodnúť aj skôr z viacerých vyložených šancí, ale našťastie sa nám podarilo potrestať ich aspoň po chybách. Vzadu sme si postrážili zopár náznakov či centrov súpera. Ružomberok hrozil najmä zo štandardiek, pri jednej trafili žrď, takže pri nás stálo aj trochu šťastia. Šťastie však praje pripraveným. Po zmene strán bolo naším cieľom postrážiť si centre súpera z krajných vertikál, čo sa nám aj podarilo a Dedo nás následne upokojil druhým gólom. Myslím, že potom sme si to už skúsene postrážili. Tešíme sa z troch bodov aj priebežného prvého miesta. Do domáceho zápasu s Podbrezovou pôjdeme správne namotivovaní, s dobrou emóciou, máme im čo vracať.“


TLAČOVÁ KONFERENCIA


Niké liga,
sobota 28. 10. 2023 od 18:00
Štadión pod Čebraťom
0:2(0:1)
MFK Ružomberok - MŠK Žilina
Góly: 30. Jambor, 54. Ďuriš
ŽK: 60. Zsigmund, 73. Lavrinčík (obaja MFK Ružomberok)
Diváci: 1187
Rozhodca: Marhefka - Košecký, Pacák
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 39% - 61%

Strely/na bránu: 12:13 / 2:3

Rohy: 9:5

Ofsajdy: 1:3

Priame kopy: 4:3

Fauly: 11:6

ZOSTAVY
MFK Ružomberok
Frühwald – Mrva (46. Selecký), Malý, Gabriel, Luterán – Chrien (63. Lavrinčík), Zsigmund (C) (63. Gerec), Múdry – Šefčík (57. Chobot), Hladík, Tučný (57. Úradník)

MŠK Žilina
Belko - Leitner, Minárik (C), Nemčík - Bari, Sauer (81. Adang), Gidi, Javorček - Essomba (69. Bile), Jambor (88. Stojchevski), Ďuriš
SÚVISIACE ČLÁNKY
30.10.2023Timo Jambor: "Dúfal som v spätnú prihrávku obrancu."
27.10.2023Pred Ružomberkom | Stále na dostrel špice tabuľky

Facebook