Ďalší domáci triumf v lige, Šošoni zdolali Trenčín 5:2
Niké liga,
sobota 12. 8. 2023 od 18:00
Štadión MŠK Žilina
5:2(3:0)
MŠK Žilina - AS Trenčín
Góly: 36. a 83. Ďuriš, 11. Iľko, 43. Kaprálik, 90.+ Addo - 61. a 89. Ibrahim
ŽK: 49. Rusnák - 62. Hollý
Diváci: 1568
Rozhodca: Smolák - Pozor, Pacák
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 33% - 67%

Strely/na bránu: 12:14 / 7:6

Rohy: 0:3

Ofsajdy: 0:0

Priame kopy: 0:0

Fauly: 6:16

ZOSTAVY
MŠK Žilina
Belko - Minárik, Stojchevski, Nemčík (C) - Rusnák (69. Javorček), Sauer (80. Kopas), Gidi (59. Myslovič), Bari - Kaprálik (80. Essomba), Ďuriš, Iľko (59. Addo)

AS Trenčín
Vozinha - Kmeť, Bondarenko (73. Bagín), Stojsavljević, Kozlovský - Gajdoš (46. Hollý), Bariš, Ibrahim - Souza (46. Gong), Kupusović (83. Akila), Soares (89. Sunday)
Zápasové menu

Dokonalá reakcia na európsky koniec i posledný ligový výkon. Doposiaľ nezdolaný Trenčín sme sfúkli tromi gólmi už do prestávky a rozhodli o ďalšom domácom ligovom triumfe. O presné zásahy sa postarala naša vrchná trojica hráčov. Po zmene strán sme ubrali nohu z plynu, čo vycítili hostia a využili to na zníženie. Obrat sme však nepripustili, v poslednej desaťminútovke totiž prišli ďalšie dva žltozelené zásahy. 

Po piatich inkasovaných góloch v Európe sme tentokrát napli my päťkrát sieť súpera. Najbližšie Šošoni cestujú k nováčikovi z Košíc.


ZOSTRIH ZÁPASU


Šošoni chceli dať proti Trenčínu zabudnúť na európsky koniec i nevydarené ligové vystúpenie z Podbrezovej. Naplniť tento cieľ mala základná zostava, v ktorej tréner Jaroslav Hynek urobil niekoľko zmien oproti poslednému kolu. Do základu sa vrátil kapitán Tomáš Nemčík, obaja krajní "beci" - Matúš Rusnák a Kristián Bari, do útoku zas Adrián Kaprálik. Na poslednú chvíľu ale vypadol zo zostavy pre zranenie Timotej Jambor, a tak na hrote nastúpil Dávid Ďuriš.

Samotné stretnutie v horúcom počasí odpálil nevydarenou strelou hosťujúci Souza, osamotený na zadnej tyči si ale z voleja trafil iba ruku. Nasledovali naše biliardové akcie vo vnútri šestnástky, neprišlo však zakončenie ani od jedného zo žltozelených. Aktívny Paťo Iľko už tam ukazoval svoje šikovné kľučky a v 11. minúte ich ukázal naplno. Na hranici šestnástky si zasekol loptu, vykrútil tým dvojicu obrancov a nechytateľne to zakrútil do horného rohu trenčianskej brány - 1:0. Rýchly gól nerozprúdil dej stretnutia, naopak, hra sa síce prelievala zo strany na stranu, ale väčšinou mimo šestnástok. Hru mali oveľa viac pod kontrolou hynkovci, vzadu sme nepúšťali nebezpečné krídla hostí do výhodných situácií, sem-tam prišiel vzruch pred Vozinhom. A keď prišiel, bol podčiarknutý gólom. Kristián Bari vymyslel nádherný pas za obranu na Dávida Ďuriša, jeho milimetrová strela k tyči nám zabezpečila dvojgólové vedenie - 2:0. V 40. minúte nebezpečne hlavičkou Kaprálik, netešil sa ešte. Musel si počkať do 43. minúty, Šošoni sa v nej vyhli ofsajdovej pasci súpera, v samostatnom nájazde Dedo nezištne prihral pred prázdnu bránu Kapovi, ktorý nemohol v tejto situácii nedať - 3:0. A mohlo byť ešte veselšie, v nadstavenom čase totiž Kapo v ďalšom nájazde stroskotal na Vozinhovi. Dokonalý polčas nezavŕšil štvrtým gólom, keď ho skúšal prelobovať.

Na nevydarené dejstvo reagoval súper dvojitou zmenou, a práve striedajúci Gong preletel sprava našou obranou v 50. minúte, Belko bol proti jeho štipľavej pravačke úspešnejší. Ešte bližšie ku gólu bol Trenčín v 57. minute, z päťky však Soares nedokázal prepasírovať loptu za Belka, ktorému pravdepodobne pomohol jeden z obrancov na bránkovej čiare. Z protiútoku mieril nad Ďuriš, ktorý nenavýšil vedenie žltozelených. Prišiel tak zákonitý trest, lepšiu pasáž využil AS na gól zásluhou Ibrahima po rohovom kope. Trenčania vycítili šancu spraviť niečo so zdanlivo strateným stretnutím, my však máme v bráne Belka, ktorý svoju extratriedu potvrdil exportným zákrokom nohou proti Soaresovi vo vyloženej šanci. Do streleckej listiny sa mohol zapísať aj Patrik Myslovič, ľavačkou definitívne nerozhodol. Napodobnil ho rovnako ľavačkou ďalší striedajúci Šošon - Domino Javorček, ktorý si na hrudi spracoval center, ale volejom napol iba ochrannú sieť. Napriek tomu bola aktivita na strane hostí, nepôsobili sme takým spoľahlivým dojmom ako pred prestávkou. Našťastie sa to neprejavilo na ukazovateli skóre. Tam sa to menilo až v 83. minúte, Henry Addo svojou rýchlosťou vytvoril ideálnu palebnú pozíciu zo šestnástky pre Deda Ďuriša, ktorý to namieril k tyči a svojím druhým gólom definitívne rozhodol o našej výhre - 4:1. Henry unikol aj v 87. minúte, čistým sklzom ho však zastavila obrana AS. V 89. minúte gólovo bohaté striedanie posunul ďalej rovnako svojím druhým presným v stretnutí Ibrahim, ktorému sa aj so šťastím odrazila lopta a bombou prekonal zvnútra šestnástky bezmocného Belka. Konečné slovo patrilo však žltozeleným. Henry Addo si za svoj výkon zaslúžil gól a strelil ho v nadstavenom čase, keď na konečných 5:2 uzavrel popod vybiehajúceho Vozinhu. 

Aj druhý domáci ligový duel tak priniesol našu víťaznú radosť. Ďalšie, 4. kolo Niké ligy bude patriť súboju na pôde nováčika z Košíc. Šošoni sa predstavia v novej Košickej futbalovej aréne s výkopom znova v sobotu od 18:00 hod. 


HLASY PO ZÁPASE
Jaroslav Hynek, tréner MŠK Žilina
„Myslím, že dnes sme všetkým ukázali, že futbal hrať vieme a že ho vieme hrať dobre v rôznych taktických variantoch. Som rád, ako sme zareagovali na Gent aj Podbrezovú a chalani to zvládli veľmi dobre. Bola tam aj pasáž, kedy nás podržal Belko, no my vieme, že v ňom máme veľkú oporu, ale musíme si to vážiť. Záver zápasu sme mohli odohrať aj v taktickejšom a defenzívnejšom bloku, ale prioritou bolo zvládnuť to, čo sa nám aj vďaka efektivite v rýchlych prechodoch do útoku podarilo. Trenčín sme mali načítaný, že dokážu hrať vysoko, ale majú aj veľký priestor medzi líniami, a tak sme to využívali na rýchle prenesenie hry, rýchle prihrávky medzi línie či za obranu. To rozhodlo, že sme najmä v prvom polčase mali viac šancí, ktoré sme aj využili. Efektivita v zakončení dnes bola pre nás absolútne kľúčová. Po zmene strán nám chvíľu trvalo, kým sme zareagovali na ich zmeny, súper zdramatizoval stretnutie, no chceli sme hrať priamočiaro dopredu a vyplatilo sa to. Skvelá práca hráčov na ihrisku i všetkých členov realizačného tímu. Ako však povedal v príhovore po zápase Jany Minárik, tak nemôžeme byť s výkonom až priveľmi spokojní, pretože v druhom polčase sme si to sami zdramatizovali a mohlo to dopadnúť aj celkom inak. Takéto duely musíme dohrávať viac s pokojom a loptou ďaleko od našej brány. K tomu nám pomohli striedania, kedy sme boli viac pri sebe a ukontrolovali sme si to. Každopádne za "rozhodnutého" výsledku musíme byť presnejší, potrebujeme si urobiť väčšiu pohodu a loptu držať v bezpečnejších priestoroch."
Ilija Stolica, tréner AS Trenčín
"Ťažko sa hovorí o zápase po takomto výsledku. Pre fanúšikov to bol zaujímavý zápas, do ktorého sme vstúpili zle, prvý polčas sme prehrali 0:3. Do druhého sme nastúpili so striedaniami, museli sme riskovať, a to sa prejavilo na konečnom výsledku. Chyby sme nerobili len v obrane, ale v celej fáze hry. Žilina dnes potrestala naše chyby najmä veľmi dobrým prechodom. Dostali sme facku, ale nič to nemení na ceste, na ktorú sme sa vydali a verím, že je správna."
Adrián Kaprálik, krídelník MŠK Žilina

„Dnes to bol od nás, dovolím si povedať, perfektný výkon. Prvý polčas bol z našej strany fantastický, dali sme tri góly a ďalšie šance sme nevyužili. Aj ja som šiel som sám na brankára, čo som mohol lepšie vyriešiť a mať dnes na svojom konte dva góly, ale už to nevrátim späť. Za prvý gól ďakujem Dedovi za prihrávku do prázdnej, i keď také šance sú niekedy najzradnejšie. Som rád, že som to premenil. Vrátil mi to za podobnú situáciu z Konferenčnej ligy spred dvoch rokov. Po zmene strán sme nenastúpili ideálne, súper nás dostal pod tlak a aj znížil, no potom sa nám podarilo pridať ďalšie presné zásahy, čo nás upokojilo. Celkovo to hodnotím ako dobrý zápas i výkon. Ak ale chceme v tejto sezóne niečo dosiahnuť, tak musíme ustáliť výsledky, a to najmä v dueloch vonku.“


TLAČOVÁ KONFERENCIA


Niké liga,
sobota 12. 8. 2023 od 18:00
Štadión MŠK Žilina
5:2(3:0)
MŠK Žilina - AS Trenčín
Góly: 36. a 83. Ďuriš, 11. Iľko, 43. Kaprálik, 90.+ Addo - 61. a 89. Ibrahim
ŽK: 49. Rusnák - 62. Hollý
Diváci: 1568
Rozhodca: Smolák - Pozor, Pacák
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 33% - 67%

Strely/na bránu: 12:14 / 7:6

Rohy: 0:3

Ofsajdy: 0:0

Priame kopy: 0:0

Fauly: 6:16

ZOSTAVY
MŠK Žilina
Belko - Minárik, Stojchevski, Nemčík (C) - Rusnák (69. Javorček), Sauer (80. Kopas), Gidi (59. Myslovič), Bari - Kaprálik (80. Essomba), Ďuriš, Iľko (59. Addo)

AS Trenčín
Vozinha - Kmeť, Bondarenko (73. Bagín), Stojsavljević, Kozlovský - Gajdoš (46. Hollý), Bariš, Ibrahim - Souza (46. Gong), Kupusović (83. Akila), Soares (89. Sunday)
SÚVISIACE ČLÁNKY
13.08.2023"Ktokoľvek z nás by to prihral do prázdnej brány," hovorí Dávid Ďuriš
10.08.2023Posunúť sa ďalej, odraziť sa znova hore

Facebook