Ligu sme odštartovali bezgólovou remízou v Trenčíne
Fortuna liga,
sobota 16. 7. 2022 od 18:00
Štadión na Sihoti
0:0
AS Trenčín - MŠK Žilina
ŽK: 82. Daniška (AS Trenčín)
Diváci: 1305
Rozhodca: Kružliak - Poláček, Štofik
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 55% - 45%

Strely/na bránu: 30:8 / 9:4

Priame kopy: 9:12

Rohy: 7:8

Ofsajdy: 2:1

Fauly: 10:8

ZOSTAVY
AS Trenčín
Kukučka – Yem (19. Kozlovský), Pires (66. Ďuriška), Stojsavljevič, Madu – Lavrinčík (78. Olanoye), Bainović, Ibrahim – Azango, Kupusović (78. Letenay), Soares (78. Kmeť)

MŠK Žilina
Belko - Rusnák, Leitner, Stojchevski, Bari - Myslovič (C), Kopas, Gidi (71. Addo) - Kaprálik (57. Iľko), Jibril (71. Galčík), Ďuriš (22. Owusu)
Zápasové menu
Jubilejný 30. ligový ročník najvyššej slovenskej súťaže odštartoval pre futbalistov MŠK Žilina pod hradom Matúša Čáka. Proti domácemu Trenčínu to v prvom polčase bolo z oboch strán opatrné, brankári zasahovali iba minimálne, a tak sa pochopiteľne čakalo na prvý gól až do druhého polčasu. V ňom už prišli aj tutovky, tempo sa k záverečným minútam stupňovalo, stále sa však čakalo na gólový efekt. Ten neprišiel, čo znamená remízový výsledok s Trenčínom po piatich rokoch (ak nerátame baráž). Bezgólový stav bol proti AS naposledy pred takmer desiatimi rokmi.

ZOSTRIH ZÁPASU


Tréner Jaroslav Hynek musel hneď pred prvým zápasom riešiť drobné zdravotné problémy niektorých hráčov. Kapitána Tomáša Nemčíka zranenie do ligovej premiéry nepustilo, Roland Galčík zas nastupoval iba z lavičky, pričom do stretnutia nastúpil na posledných dvadsať minút. 

Duel aj za výdatnej podpory žilinských fanúšikov začali aktívnejšie domáci, prvé centre smerovali na našu svätyňu. Ľubo Belko ich však musel krotiť iba pohľadom, zákrok si nepripísal. My sme svoje útočné zbrane vytiahli v 7. minúte, Aďo Kaprálik zabehol za obranu, preváhal ale vhodný moment na strelu či prihrávku, a tak ho v sklze domáci obrancovia odzbrojili. Presné zakončenie neprišlo ani po našich rohových kopoch, hoci po jemnom 

nedorozumení domácich prekvapený Adam Kopas ohrozil Kukučku. V 14. minúte nás pri peknej akcii zastavilo ofsajdové postavenie Matúša Rusnáka, zakončenie Sammyho Gidiho by už gólom skončiť nemohlo. Následne sme boli svedkami hneď dvoch nútených striedaní - na našej strane musel predčasne skončiť Dávid Ďuriš po nepríjemnom súboji v predošlých minútach. Ofenzívny koncert, ako to býva zvykom pri strete s AS, to v prvom polčase nebol, šance sa objavovali iba sporadicky. Trenčín podnikol niekoľko výpadov po krídlach, my sme nedostávali do finálky tak, ako sme si predstavovali. S blížiacim sa polčasom patrila aktivita domácim, viackrát však tempo upadlo po prerušeniach a ošetreniach hráčov. Belko v bráne musel riešiť nebezpečnejšiu situáciu v 42. minúte, hlavičku Soaresa k našej spokojnosti s prehľadom vyriešil. Rovnako tak v nadstavenom čase, kedy vytiahol parádu po strele Lavrinčíka.

Po zmene strán sme hneď v úvodných sekundách v očakávaní sledovali únik Matúša Rusnáka, ktorý našiel Taofiqa Jibrila, toho ale stihli pred strelou domáci obrať o loptu. Prvá gólovka prišla v podstate až v 53. minúte, Ibrahim využil svoje výškové parametre, no Belko fantastickým reflexným zákrokom udržal bezgólový stav. V týchto momentoch sme sa nepresnosťami a rýchlou stratou lôpt dostávali pod mierny tlak, Belko opäť čaroval po strele Soaresa, ktorá padala pod brvno. Z tejto horšej pasáže nás malo vyslobodiť dvojité striedanie Galčík a Addo, pričom prvý menovaný ihneď po nástupe na trávnik ušiel domácim, no naše prvé zakončenie v zápase na bránu domácich nepremenil na gól. Z protiútoku sme si vydýchli aj my, keď prečíslenie dvoch proti jednému zo strany AS stopér Andrej Stojchevski našťastie prečítal. V 87. minúte pohrozili domáci po priamom kope a hlavičke Ďurišku, jeho pokus sa nezmestil medzi tri žrde. Tam smerovala prízemná strela Galčíka, Kukučka ju skrotil špičkami prstov. Zápas gradoval, gól sme si nezakričali ani po sóle Henryho Adda, ktorému pod nohy doslova skočil Kukučka. Opustenú bránu netrafil jeho africký kolega Owusu. S Trenčínom sme si tak body podelili a do novej sezóny vstúpili remízou. 

Ďakujeme za dnešnú podporu fanúšikov, ktorí s nami cestovali do Trenčína. O týždeň sa liga bude hrať doma u nás pod Dubňom. Nedeľa, 17:00 verzus Dunajská Streda. Súboj proti viacerým ex-Žilinčanom, súťaž pre permanentkárov. Tešíme sa na vás, Šošoni.


HLASY PO ZÁPASE
Peter Hyballa, tréner AS Trenčín
"Myslím si, že sme počas úvodných 60 minút boli jasne lepší. Náš tlak na loptu bol naozaj dobrý. V záverečných dvadsiatich minútach si však aj Žilina vytvorila veľké šance, ktorým predchádzali naše straty lopty. Kukučka predviedol dva fantastické zákroky. Žilina bola v protiútokoch veľmi nebezpečná a nakoniec môžeme byť radi, že sme neinkasovali."
Jaroslav Hynek, tréner MŠK Žilina
"Dnes sme boli naozaj veľmi nervózni. A nervozita ešte viac podporila súperov kvalitný pressing. Objavovala sa najmä v prechodovej fáze, kde sme síce dobre získavali lopty, ale nedokázali sme ich pretaviť do väčšej kvality v ofenzívnej fáze hry. To bola voda na mlyn súpera, ktorý bol presnejší, skúsenejší a vďaka tomu mal viac z hry. My sme viac-menej hrozili iba z brejkov, v ktorých sme ale boli nebezpečnejší ako súper. Viem, že sme dobre pripravení, čo sa ukázalo najmä v závere, keď Trenčín začal kondične odpadať. Aj s dobrými striedaniami to prinieslo efekt v podobe veľkých šancí, z ktorých sme podľa mňa mohli dať víťazný gól. Do ďalších súbojov chceme byť silní, stabilní a kompaktní. Dnes sa nám to celkom darilo v defenzíve a dobre sme čelili tlaku súpera. Škoda, že sme nedokázali streliť aspoň jeden gól a brať všetky body. Remíza je z tohto pohľadu asi spravodlivá. Ďakujeme, že aj napriek všetkému nás fanúšikovia v takom počte podporovali po celý priebeh zápasu. Dúfam, že na domáci duel s Dunajskou Stredou ich príde ešte oveľa viac a my ich potešíme hrou i gólmi."
Ľubomír Belko, brankár MŠK Žilina

"Zo začiatku zápasu sa na našich kopačkách kopilo množstvo nepresností. Boli sme nervózni a bez sebavedomia. Trenčín nás zatlačil do bloku, a tak sme prakticky iba bránili a útočili z brejkových situácií. V závere už im podľa mňa odišli sily, mali sme navrch a vypracovali sme si aj 2-3 sľubné šance. Keby sme ich premenili, tak berieme tri body. Podľa priebehu ale s remízou musíme byť spokojní. Celý zápas sa hralo hore-dole, čo bolo vidieť aj na únave, ale ukázalo sa, že kondične sme veľmi dobre pripravení. Osobne som spokojný, že som pochytal všetky príležitosti domácich, i keď v úvode som bol dlho bez práce. Potom som sa dostal do správnej teploty a chytil som sa viacerými zákrokmi. Smerom k Dunajskej Strede sa musíme sústrediť na hru s väčším pokojom a rovnako aj efektivitu v zakončení. Fanúšikovia nás dnes veľmi milo prekvapili, že prišli do Trenčína v takom počte. Sme za to naozaj radi, hoci sme ich chceli potešiť výhrou. Verím, že ich veľa príde aj na Dunajskú Stredu a my ich svojou hrou budeme lákať na futbal."


TLAČOVÁ KONFERENCIA


Fortuna liga,
sobota 16. 7. 2022 od 18:00
Štadión na Sihoti
0:0
AS Trenčín - MŠK Žilina
ŽK: 82. Daniška (AS Trenčín)
Diváci: 1305
Rozhodca: Kružliak - Poláček, Štofik
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 55% - 45%

Strely/na bránu: 30:8 / 9:4

Priame kopy: 9:12

Rohy: 7:8

Ofsajdy: 2:1

Fauly: 10:8

ZOSTAVY
AS Trenčín
Kukučka – Yem (19. Kozlovský), Pires (66. Ďuriška), Stojsavljevič, Madu – Lavrinčík (78. Olanoye), Bainović, Ibrahim – Azango, Kupusović (78. Letenay), Soares (78. Kmeť)

MŠK Žilina
Belko - Rusnák, Leitner, Stojchevski, Bari - Myslovič (C), Kopas, Gidi (71. Addo) - Kaprálik (57. Iľko), Jibril (71. Galčík), Ďuriš (22. Owusu)
SÚVISIACE ČLÁNKY
17.07.2022"V záverečných minútach sme mali na výhru," hovorí Patrik Leitner
15.07.2022Za novými výzvami... Ročník štartujeme v Trenčíne + výjazd fanúšikov

Facebook