Remíza znamenajúca výhru, po výsledku 2:2 postupujeme do 3. kvalifikačného kola
UEFA Europa Conference League,
štvrtok 29. 7. 2021 od 18:45
Štadión MŠK Žilina
2:2(1:1)
MŠK Žilina - Apollon FC
Góly: 27. Bernát, 79. Jibril - 13. Coll, 51. Jradi
ŽK: 90. Slebodník - 55. Kyriakou, 72. Dabo
Diváci: 1726
Rozhodca: Boucaut - Lemaire, Di Vincenzo (všetci Belgicko)
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 59% - 41%

Strely/na bránu: 16:7 / 8:5

Priame kopy: 11:5

Rohy: 7:3

Ofsajdy: 4:3

Fauly: 9:10

ZOSTAVY
MŠK Žilina
Petráš - Rusnák, Minárik (C), Kiwior, Anang - Bernát (61. Bichakhchyan), Fazlagić, Gono (87. Myslovič) - Ďuriš (90. Goljan), Jibril, Kaprálik (87. Slebodník)

Apollon Limassol FC
Jovanović - Panayiotou, Katelaris (53. Malekkidis), Wellington, Khammas (63. Mavrias) - Marković (77. Denić), Kyriakou (C), Jradi, Coll (63. Iliev) - Pittas, Dabo (77. Janga)
Zápasové menu
Aj odvetný duel 2. kvalifikačného kola Európskej konferenčnej ligy medzi futbalistami MŠK Žilina a cyperským Apollonom Limassol priniesol výborné futbalové divadlo okorenené krásnymi gólmi. Hoci sme dvakrát doťahovali manko súpera, vždy sa nám to úspešne podarilo a nepripustili sme žiadnu drámu. Postup sme si tak nenechali vziať a potlesk tribún znamená, že Žilina sa dočká ďalšieho kvalifikačného kola.

ZOSTRIH ZÁPASU


Tréner Pavol Staňo ostal v domácej odvete proti Apollonu verný víťaznej zostave z Cypru. Ani náš náprotivok nespravil výraznejšie zmeny v zostave, oproti minulému týždňu sa obmenili iba dvaja hráči.

Tak ako v Larnake, tak aj pod Dubňom panovalo na stretnutí horúce počasie. Rovnako tak sa opakoval aj úvod z Cypru, kedy ako prví z rohu pohrozili hráči Limassolu, Katelaris mal dostatok priestoru, našťastie mieril hlavou vedľa. Následne znova nahodil vyšší prevodový stupeň Adrián Kaprálik, loptu si však hodil príliš ďaleko od nohy. V 9. minúte už musel Jovanović zasahovať po technickej strele Jána Bernáta. Tentoraz vyšiel gólový úvod hosťom, trpezlivo si počkali na svoju šancu, spätná prihrávka našla v šestnástke Colla a ten nechytateľne poslal hostí do vedenia. Naša hra sa odvíjala najmä po pravej strane, v 18. minúte Kaprálik vysunul Taofiqa Jibrila, ten si kľučkami ešte vylepšil pozíciu, ale jeho prízemná strela sa točila tesne vedľa pravej tyče brány Apollonu. O minútu opäť zakončoval Nigérijčan na hrote nášho útoku, tentoraz však zvnútra pokutového územia napol iba bočnú sieť. Neuspel ani Dávid Ďuriš, ktorý pálil spred veľkého vápna, Jovanović končekmi rukavíc zneškodnil jeho prízemný pokus. V 27. minúte to na radosť tribún už vyšlo, Ján Bernát spoza šestnástky napriahol a technickým pokusom dokonale vymietol pavučinu cyperskej brány - 1:1. Vzápätí predviedol výborný zákrok Samo Petráš po úniku Pittasa, keď v rozkľaku dokázal zneškodniť jeho pokus smerujúci medzi nohy. V 35. minúte zakončoval z výbornej pozície po rohu Jakub Kiwior, mal to však na slabšiu pravú nohu, a tak jeho nedôraznú strelu Jovanović kryl. Šošoni si pýtali penaltu v 37. minúte po jednoznačnej ruke v pokutovom území, belgický rozhodca ale ostal nemý. Do polčasu sme kontrolovali priebeh duelu, vzruch už posledné minúty prvého dejstva nepriniesli.

Po zmene strán sa zo začiatku polčasu neujali výpady Kaprálika ani strela Ďuriša z rohového kopu. Znova tak udreli hostia a po takmer identickej situácii ako v prvom polčase. Tentoraz sa lopta odrazila Dabovi, ktorý si z uhla počkal na z druhej vlny zbiehajúceho Jradiho. Ten prekonal Petráša rovnako nechytateľne na bližšiu tyč. Vyrovnanie mal na hlave kapitán Ján Minárik, po rohu vyskočil najvyššie, ale loptu netrafil ideálne. Cyperčania čakali na naše straty, defenzíva musela pri týchto situáciách stáť na pevných nohách. Dopredu sme sa tlačili aj my, Kaprálikovu strelu vyrazil Jovanović pred seba, Minárik v stopercentnej, no ťažkej pozícii opečiatkoval iba brvno. Následne pálil po tvrdom strete a našom priamom kope z veľkej diaľky striedajúci Vahan Bichakhchyan, Jovanović bol na jeho projektil nachystaný. V 77. minúte sme si vydýchli po nepresnom zakončení Panayiotoua, ktorý ostal na zadnej tyči úplne zabudnutý. Tento moment sa ukázal ako zlomový, pretože gól sme si zakričali na druhej strane ihriska my. Vahan príkladne zabojoval, ušiel za obranu, naservíroval to Jibrilovi, ktorý sa zoči-voči nemýlil a duel znova poslal do nerozhodného, pre nás pokojného stavu - 2:2. Jibril bol pri chuti, najskôr samostatný únik nezakončil, o pár sekúnd trafil tyč po Kapovej prihrávke. Každopádne sme odrazili akýkoľvek nápor súpera a išli za výhrou. Svoje rýchle nohy ukázal Matúš Rusnák, v nadstavenom čase ale jeho center neusmernil nik zo žltozelených. Remíza však pre nás znamená pomyselnú výhru, keďže ideme v Európe ďalej. 

Šošoni si tak postrážili bez väčších problémov postup do 3. kvalifikačného kola Európskej konferenčnej ligy. Po gruzínskej a cyperskej prekážke budú chcieť zdolať aj tú kazašskú. V ňom sa totiž stretneme s Tobolom Kostanay. Prvý duel je na programe už o týždeň v Kazachstane, odveta pod Dubňom zas 12. augusta. 


HLASY PO ZÁPASE
Pavol Staňo, tréner MŠK Žilina
"Človek za svoju kariéru zažije množstvo zápasov a toto bude určite jeden z tých krajších. Remízu dnes berieme ako výhru. V dvojzápase sme narazili na kvalitného súpera a pre mňa bolo výnimočné, že chalani pracovali naplno celý duel i za nepriaznivého stavu. Nebolo to nič jednoduché, nakoľko stále to bolo o jednom góle. Teší ma fakt, že sme nebránili výsledok, ale stále sa hralo hore-dole. Zápas sa mohol otočiť v prospech oboch strán, no my sme mali naozaj veľké množstvo šancí. Vždy sú v stretnutí dôležité veci ako hlava a psychika, ktoré môžu značne ovplyvniť výsledok. Chalani si však opäť skvelo plnili úlohy, boli dobre nastavení a bojovali jeden za druhého. Počas celého duelu sme boli nebezpeční a bol to naozaj výborný tímový výkon. Veľmi si ceníme postup ďalej, ale musíme myslieť zápas po zápase a sústrediť sa už na nedeľu, kedy na nás čakajú Zlaté Moravce. Následne už v utorok poletíme do Kazachstanu, bude toho veľa, ale sme radi, že môžeme niečo také absolvovať. Na súpera máme spomienky zo zimnej prípravy v roku 2020 a už vtedy ukázali svoje kvality. Vtedy sme mali skúsenejšie mužstvo ako teraz, no bola to príprava, čo je úplne niečo iné. Určite nás čaká ťažký protivník, ktorý dokázal vyradiť Hajduk Split. Na ich zápasoch býva búrlivá atmosféra, vedia sa držať na lopte a majú prehustený stred. Uvidíme, ako to bude nakoniec vyzerať na ihrisku."
Alexander Zorniger, tréner Apollon Limassol FC
"Dnes náš tím nechal na ihrisku všetko, čo mal a momentálne je to maximum, čo zo seba vieme vydať. V plnom tempe sme dokázali odohrať približne 75 minút, keďže ešte nie sme tak pripravení, ako by sme chceli aj kvôli zraneniam či problémom s Covidom-19. V prvom aj druhom polčase sme mali veľké šance, ktorými sme mohli navýšiť naše vedenie na 3:1. Musíme však zapracovať na našej hre bez lopty, keďže sme s tým dnes mali veľké problémy. Navyše, pridlho sme držali loptu, robili zbytočne veľa dotykov a neposúvali ju rýchlo ďalej, aby sme zrýchlili hru. Na to sa určite zamierame v budúcich týždňoch. Z výsledku sme veľmi sklamaní, no oproti minulému týždňu sme spravili pokrok. V prvom zápase sme boli lepším tímom 20 minút, teraz podľa mňa 75 minút. Musíme však pogratulovať Žiline k výhre, v súčte zápasov bola lepšia a zaslúžene postúpila."
Matúš Rusnák, krídelník MŠK Žilina

"V mojej krátkej kariére som takú radosť po remíze ešte nezažil. Dnes sme šli od začiatku za víťazstvom, lebo tento klub a kabína majú na to, aby zvíťazili v každom jednom dueli. Chceli sme vyhrať a potešiť fanúšikov, ale veľmi nás teší aj remíza, keďže je postupová. Myslím si, že za poslednú dobu sme sa ako mužstvo veľmi posunuli herne aj psychicky, čo sa aj prejavuje. Keď dostaneme gól, nevešiame hlavy dolu, vieme sa navzájom podporiť a potom je to aj na ihrisku vidieť, čo sa týka výsledkov. Máme to dobre usporiadané v hlavách, či dáme alebo dostaneme gól, vieme sa udržať v psychickej pohode. Stále hráme systémom, ktorý nám povie tréner a neprejdeme hneď na hurá systém. Dnešný výkon je toho dôkazom. V šatni pred zápasom si vždy hovoríme, že takéto súboje chceme hrať a tvrdo makáme hlavne kvôli tomu. Celé to začalo ešte počas minulej sezóny, kedy sme sa do konca bili o účasť v Európe a teraz máme za to odmenu. Samozrejme, naše ciele sú vysoké a chceme stále postupovať ďalej a ďalej. Nepozeráme sa na to, že teraz pôjdeme do Kazachstanu, chceme vyhrať každý jeden duel a určite postúpiť aj do ďalšieho predkola."


TLAČOVÁ KONFERENCIA


UEFA Europa Conference League,
štvrtok 29. 7. 2021 od 18:45
Štadión MŠK Žilina
2:2(1:1)
MŠK Žilina - Apollon FC
Góly: 27. Bernát, 79. Jibril - 13. Coll, 51. Jradi
ŽK: 90. Slebodník - 55. Kyriakou, 72. Dabo
Diváci: 1726
Rozhodca: Boucaut - Lemaire, Di Vincenzo (všetci Belgicko)
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 59% - 41%

Strely/na bránu: 16:7 / 8:5

Priame kopy: 11:5

Rohy: 7:3

Ofsajdy: 4:3

Fauly: 9:10

ZOSTAVY
MŠK Žilina
Petráš - Rusnák, Minárik (C), Kiwior, Anang - Bernát (61. Bichakhchyan), Fazlagić, Gono (87. Myslovič) - Ďuriš (90. Goljan), Jibril, Kaprálik (87. Slebodník)

Apollon Limassol FC
Jovanović - Panayiotou, Katelaris (53. Malekkidis), Wellington, Khammas (63. Mavrias) - Marković (77. Denić), Kyriakou (C), Jradi, Coll (63. Iliev) - Pittas, Dabo (77. Janga)
SÚVISIACE ČLÁNKY
30.07.2021"Zápas mal všetko," zhoduje sa tréner Pavol Staňo aj strelec Ján Bernát
28.07.2021Pred odvetou proti Limassolu: Nekalkulovať a hrať na víťazstvo

Facebook