Výhra 2:0 posúva Šošonov do semifinále Slovnaft Cupu
Slovenský pohár,
utorok 13. 4. 2021 od 15:30
Štadión FC ViOn Zlaté Moravce
0:2(0:1)
ViON Zlaté Moravce - MŠK Žilina
Góly: 33. Rusnák, 88. Paur
ŽK: 90. Pintér (Zlaté Moravce)
Rozhodca: Smolák - Ádám, Perát
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 51% - 49%

Strely/na bránu: 13:13 / 5:4

Priame kopy: 14:9

Rohy: 8:6

Ofsajdy: 3:3

Fauly: 14:15

ZOSTAVY
FC ViON Zlaté Moravce-Vráble
Chovan - Čogley, Moško (46. Tóth), Menich, Pintér, Chren (C) (78. Orávik) - Sloboda, Duga, Grozdanovski (46. Ďubek) - Hrnčár, Balaj

MŠK Žilina
Belko - Anang, Minárik (C), Kiwior, Sluka - Myslovič (59. Gono), Fazlagić, Bichakhchyan (69. Slebodník) - Rusnák (59. Ďuriš), Jibril (86. Nemčík), Kaprálik (69. Paur)
Zápasové menu
Po osemfinálovom postupe cez Podbrezovú cestovali futbalisti MŠK Žilina v rámci štvrťfinále Slovnaft Cupu do Zlatých Moraviec. Prvý z dvoch tohto-týždňových stretnutí proti ViOn-u vyšiel Šošonom na výbornú, dokonale sa prispôsobili podmienkam, dominovali a najmä strelili dôležitý vedúci gól. Rusnákova strela sa napokon ukázala ako semifinálová, keďže v druhom polčase sme ustáli šance domácich s čistým štítom. Navyše v 88. minúte príkladnou bojovnosťou a ešte krajším zakončením poistil náš postup Jakub Paur.

Už vo štvrtok 15. apríla sa dozvieme v žrebe semifinálového súpera, s ktorým odohráme dvojzápasový boj o finále 52. ročníka Slovenského 27., resp. 28. apríla (prvý duel) a 4., resp. 5. mája (odveta).


ZOSTRIH ZÁPASU


Na ťažkom teréne v Moravciach, ktorý bol ešte umocnený dažďom, zvolil tréner Pavol Staňo kombinovanú zostavu. V bráne dostal príležitosť minulotýždňový hrdina Ľubomír Belko, v poli rovnako viacerí hráči spred týždňa z Topoľčian.

Pochopiteľne sa tak hra odvíjala najmä cez nakopávané lopty, po jednej z nich v 6. minúte predbehol Vahana Bichakhchyana pozorný gólman Chovan. Nepochodil ani rýchly Aďo Kaprálik, ktorý sa predieral už už k zakončeniu, ale podľa rozhodcu fauloval. Na Chovana neprešla ani tvrdá bomba Bichakhchyana, ktorého pokus zblokoval Moško na roh. Dobrú úvodnú pasáž našich podčiarkla výborná prihrávka za obranu od Paťa Mysloviča, Vahan si ju spracoval, ale jeho ľavačka nemierila do priestoru brány. Aj naďalej sme dominovali, Belko musel byť v pohotovosti pri príležitostných centroch po rohových kopoch domáceho ViOnu. Gólovka prišla v 27. minúte, Vahan si zbehol pomedzi obrancov, ale zoči-voči neuspel proti Chovanovi, stav tak ostal bezgólový. Ľubo Belko zasahoval až po polhodine hry, Balajov volej do stredu brány si postrážil. V 33. minúte sa už menilo skóre a na našu radosť sme išli do vedenia my. Jakub Kiwior opäť raz dokonalou diagonálou vysunul Matúša Rusnáka. Ten v rýchlosti nešpekuloval a z prvej do protipohybu prekvapil Chovana - 0:1. Gól stretnutie oživil, Hrnčár sa predieral pred Belka, náš brankár pozorne vyrazil jeho prudký projektil. Na druhej strane unikal v prečíslení Kaprálik, ale Menich ako posledný zatiahol záchrannú brzdu pre domácich. Pred polčasovým hvizdom sa už nič podstatné nestalo, a tak sme podobne ako pred týždňom odchádzali do kabín s tesným vedením.

Do druhého dejstva sme za hustého dažďa vstúpili bez zmien v zostave. Naopak, súper striedal až dvoch hráčov, keď na ihrisko prišli Ďubek a Tóth. Akcia z 54. minúty nám takmer priniesla druhý gól. Rusnák si zbehol za obranu, pripravil loptu Mysloviča, ktorý si ju prehodil na ľavačku a technicky zakončil. Chovanovi v bráne domácich však pomohla žrď. V 58. minúte zaujal center Čogleya z pravej strany, ktorý v súboji dobre odvrátil Anang. Z následného rohu nebezpečne zakončoval Balaj, no lopta skončila mimo brány Belka. Po ďalšom rohu, tentokrát rozohranom na krátko, pohrozil z uhla domáci Duga. Ešte väčšiu príležitosť si ViOn vypracoval o minútu neskôr, tiež po rohu. V šestnástke sa niekoľkokrát poodrážala lopta a po zmätkoch ju nakoniec odkopol do bezpečia až Anang. Prišla 68. minúta a do šance sme sa dostali aj my. Kaprálik vybojoval loptu, jeho kľučky ešte síce neboli úspešné, no následne prišla spoza pokutového územia strela Gona, ktorá len tesne minula svätyňu domácich. Náznak dobrej príležitosti sme ukázali aj v 74. minúte, keď Jibril v šestnástke povozil Čogleya, ale jeho prudkú prihrávku dokázala pozorná obrana Moraviec odvrátiť. V 77. minúte si Zlaté Moravce vypracovali čistú gólovku. Filip Balaj sa dostal k odrazenej lopte a zakončoval do odkrytej brány, no v poslednej chvíli sa mu do nej stihol hodiť kapitán Minárik, ktorý tak zneškodnil jasný gól. Nebezpečne vyzeral aj priamy kop toho istého hráča o dve minúty neskôr. Úspech však, na naše šťastie, nepriniesol. Zblokovaný bol o chvíľu aj pokus Tibora Slebodníka po peknej prihrávke od Jakuba Paura. Tutovku mal domáci ViOn aj v 86. minúte po spolupráci dvoch najproduktívnejších hráčov súpera. Hrnčár poslal z pravej strany pekný center, ktorý posadil na hlavu Balaja, ale ten opäť zakončoval tesne mimo. Čo sa nepodarilo domácim, podarilo sa našim chalanom v 88. minúte. Ukážkovú bojovnosť ukázal v strede ihriska Jakub Paur, čisto odzbrojil Menicha a takmer od poliacej čiary preloboval gólmana Zlatomoravčanov. Pazur venoval gólovú radosť svojmu očakávanému synovi - 0:2. To bolo do konca zápasu všetko zaujímavé a na ťažkom teréne sme si tak vybojovali postup do semifinále Slovenského pohára. 

Na konto si pripisujeme už štvrtý úspešný duel v rámci tohto ročníka Slovnaft Cup-u. Semifinálového súpera nám prisúdi štvrtkový žreb, ktorý sa uskutoční v sídle Slovenského futbalové zväzu. Už teraz vieme, že jedným z prípadných súperov môže byť FC Košice, ktorý si dnes poradil s Trenčínom. 


HLASY PO ZÁPASE
Ľuboš Benkovský, tréner FC ViOn Zlaté Moravce
„Žiaľ, prehrali sme. Nastúpili sme s istým systémom, ale zistili sme, že nefunguje, a tak sme ho museli zmeniť a okamžite sme sa dostali do hry, začali byť organizovanejší vzadu a nebezpečnejší vpredu. Čo sa týka druhého polčasu – ťažko niečo hráčom vyčítať, išli na dno síl, pracovali, šli za gólom, šance boli, ale nepremenili sa, tým pádom sme nemohli postúpiť.“
Pavol Staňo, tréner MŠK Žilina
"Dnes sme si vytvorili dostatok gólových šancí, takže sme mohli skórovať aj viackrát, na obidvoch stranách to mohlo byť gólovejšie. Od začiatku boli nastavenie a bojovnosť chalanov dobré, išli sme za svojim. Neriešili sme podmienky, daždivé počasie paradoxne pomohlo trávniku. Bolo to rýchle a dal sa hrať, minimálne v prvom polčase, futbal. Vidíme, že chalani na sebe pracujú a začína sa to odzrkadľovať. Mali sme aj šťastie, ale pracovali sme tak, aby sme si ho priklonili. Postúpili sme do semifinále, uvidíme, čo prinesie žreb. Každopádne všetci sme nastavení tak, že ideme bojovať do konca. Za pár dní sme tu v Moravciach opäť s rovnakým cieľom."
Jakub Paur, útočník MŠK Žilina

"Dnes zaslúžený postup a vybojované víťazstvo. Ešte v prvom polčase sa dal hrať na trávniku futbal, odohrali sme ho výborne. Postupom času začalo ešte viac pršať, na podmočenom trávniku sa už nedalo kombinovať. Odbojovali sme to, chvalabohu za výsledok a postup. Dnes sme si s "Kapom" vymenili pozíciu gólového žolíka. Gólová radosť patrila synčekovi, ktorý je ešte v brušku. Chcel som to spraviť, keď dám prvý gól. Som za to veľmi rád a vážime si to. Už keď sme takto ďaleko v pohári, určite zabojujeme o trofej. Verím, že to tu v nedeľu zopakujeme a budeme bodovať naplno aj v ligovom stretnutí."


Slovenský pohár,
utorok 13. 4. 2021 od 15:30
Štadión FC ViOn Zlaté Moravce
0:2(0:1)
ViON Zlaté Moravce - MŠK Žilina
Góly: 33. Rusnák, 88. Paur
ŽK: 90. Pintér (Zlaté Moravce)
Rozhodca: Smolák - Ádám, Perát
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 51% - 49%

Strely/na bránu: 13:13 / 5:4

Priame kopy: 14:9

Rohy: 8:6

Ofsajdy: 3:3

Fauly: 14:15

ZOSTAVY
FC ViON Zlaté Moravce-Vráble
Chovan - Čogley, Moško (46. Tóth), Menich, Pintér, Chren (C) (78. Orávik) - Sloboda, Duga, Grozdanovski (46. Ďubek) - Hrnčár, Balaj

MŠK Žilina
Belko - Anang, Minárik (C), Kiwior, Sluka - Myslovič (59. Gono), Fazlagić, Bichakhchyan (69. Slebodník) - Rusnák (59. Ďuriš), Jibril (86. Nemčík), Kaprálik (69. Paur)
SÚVISIACE ČLÁNKY
14.04.2021"Ťažké podmienky, s ktorými sme sa vysporiadali naozaj dobre," hovorí po postupe Matúš Rusnák
12.04.2021Zlatomoravský týždeň začneme štvrťfinálovým bojom v Slovnaft Cupe
08.04.2021Slovnaft Cup: Vo štvrťfinále vonku proti Zlatým Moravciam

Facebook