V šlágri kola tesná, prvá prehra v ročníku
Fortuna liga,
nedeľa 29. 9. 2019 od 18:00
MOL Aréna
1:0(1:0)
FC DAC Dunajská Streda - MŠK Žilina
Góly: 22. Davis
ŽK: 55. Beskorovajnyj, 90. Jedlička - 46. Sluka
Diváci: 8504
Rozhodca: Kružliak - Štrbo, Benko
ZOSTAVY
FC DAC 1904 Dunajská Streda
Jedlička – Koštrna, Kružliak, Beskorovajnyj, Davis – Vida, Oravec – Fábry (72. Blackman), Ronan, K. Vida – Ramírez (90. Zuberu)

MŠK Žilina
Holec - Kaša, Králik, Kiwior - Tomič (67. Vallo), Káčer, Demiri, Diaz (79. Bichakhchyan), Sluka - Bernát (46. Balaj), Boženík
Zápasové menu
Šláger 10. kola sme začali aktívne, prvú tutovku spálil Robo Boženík. Následne sme však ľahko strácali lopty, čo posadilo na koňa domácich. Tí svoju prevahu v prvom dejstve korunovali vydarenou strelou Davisa. Po polčase sme už zamestnávali obranu domácich častejšie, v nadstavenom čase sme dokonca nastrelili brvno, a tak sme utŕžili prvú prehru sezóny.

Zostrih zápasu


Kentošovci, ktorí nastúpili vo svojich vonkajších čiernych dresoch, zvolili na Žitnom ostrove podobnú taktiku ako v Zlatých Moravciach, kde pred brankárom Dominikom Holecom operovala až trojica stopérov. 

Práve náš gólman musel hasiť nebezpečnú situáciu už v 5. minúte po prvom rohovom kope domácich, kedy z tesnej blízky zakončoval Oravec. Šošoni si v úvodných minútach museli zvykať na horší terén, pri ktorom lopta príliš odskakovala, no v 9. minúte vysunul kapitán Miroslav Káčer na hrote číhajúceho Róberta Boženíka, no ten v tutovke napol iba bočnú sieť Jedličkovej brány. Následne sa hralo síce rýchlo, no bez vážnejšieho ohrozenie na jednej či druhej strane. Platilo by to aj po 22. minúte, ale žltozelení stratili loptu v nebezpečnom priestore pred šestnástkou, Davis mal dostatok priestoru ku strele, ktorá mu navyše sadla a domáci vydarenou strelou pod brvno išli do vedenia. Žltozelení sa v ofenzíve presadzovali ťažšie, Jedlička nemusel zasahovať ani v 27. minúte po priamom kope nášho kapitána. Domáci odpovedali po rovnakej výhode, no naša obrana si postrážila priamy kop. V 34. minúte sme však opäť stratili loptu a po rýchlom protiútoku osamotený Kristopher Vida už prekonal Holeca, no toho na čiare zastúpil obetavý Kubo Kiwior. Smerom dopredu to však šošonov nefungovalo, navyše na "zapieskovanom" trávniku to museli skúšať najmä vzduchom. Ďalšia štandardka sa nám naskytla dve minúty pred polčasovým hvizdom, Filip Kaša však nedokázal vyskočiť vyššie, než siahali rukavice domáceho brankára.  

Do druhého polčasu sme potrebovali niečo zmeniť, a tak nasadil tréner Kentoš ďalšieho útočníka Filipa Balaja, ktorý nahradil Jána Bernáta. Práve Bali vôbec premiérovo zamestnal Jedličku, jeho strela mu narobila problémy. Šošoni vpredu ožili, aj ďalšia akcia išla cez Balaja, ktorý pristavil loptu Boženíkovi, ale Robo v ďalšej sľubnej šanci mieril nad bránu DAC. Holec musel riešiť hlavičkové zakončenie Ramireza v 55. minúte, ktoré s prehľadom skryl. Domáci boli naďalej aktívni, Ronan to skúšal v 64. minúte strelou spoza šestnástky, ktorá sa našťastie krútila od brány. O päť minút už musel náš gólman zasahovať po nepríjemnej strele Oravca, stav sa nemenil. Kentošovci sa dostávali pred bránu Dunajskej Stredy najmä cez štandardky, no ani po centri Káčera sme sa vo vzduchu nepresadili. V 76. minúte musel riešiť vyboxovaním lopty zmätok pred svojou bránou Holec, rezulútnym odkopom to následne vyriešila obrana šošonov. Na opačnej strane zakončoval po centri Kika Valla stopér Martin Králik, opäť však mimo priestoru brány domácich. Prácu mali aj postranní rozhodcovia, ktorí viackrát prerušili akcie na oboch stranách zdvihnutými postrannými zástavkami. Záver priniesol v nadstavenom čase náš rohový kop, po ktorom hralo s domácimi brvno. To nastrelil Martin Králik hlavičkou. Zo Žitného ostrova tak aj teraz odchádzame z tesnou prehrou, ktorá znamená našu vôbec prvú porážku v sezóne. 


HLASY PO ZÁPASE
Peter Hyballa, tréner FC DAC 1904 Dunajská Streda:
"Ozajstnú prvú šancu sme mali my, keď nepremenil príležitosť Oravec. Bola aj penaltová situácia na Beskorovajnyja. Ale dnes sme boli dominantní, lepší. Žilina je v ofenzíve dobrá, ale pressing dnes fungoval tak, ako si to predstavujem. Som hrdý na hráčov. Pri góle sme mali aj trochu šťastia, ale Davis to trafil perfektne. Dnes to bol náš zápas. Po minulotýždňovom stretnutí vládlo trochu napätie, ale dnes to bolo lepšie."
Jaroslav Kentoš, tréner MŠK Žilina
"Úvod zápasu bol z našej strany dobrý, hrali sme aktívne, s určitým zámerom a vytvorili sme si čistú šancu Robom Boženíkom. Žiaľ, nepremenili sme ju. Postupom času sme začali strácať ľahké lopty v prechode do útoku a po jednej z nich sme inkasovali. Súper sa tým dostal na koňa, my sme stratili sebavedomie. Čo sa týka systému - naši krajní obrancovia vedia určite zahrať aj lepšie zápasy v ofenzíve, od Miša Tomiča som očakával viac. Najväčší problém bol však v tom, že sme nevedeli prekonať vysoký pressing súpera. Po zmene strán sme nasadili druhého útočníka, ťažko sa kombinovalo, preto sme chceli zjednodušiť hru príchodom Filipa Balaja. V úvode druhého dejstva mal znova Robo dobrú šancu. Zápas mal vysoké nasadenie, no chýbala nám kvalita. V závere sme si vytvorili tlak, brvno Maťa Králika, bohužiaľ, nepadlo to."
Róbert Boženík, MŠK Žilina

“Ťažko sa mi to hodnotí. Keby som premenil tú prvú šancu, tak by ten zápas vyzeral úplne inak. Potom sme dostali gól po životnej strele hráča, v nadstavenom čase sme nastrelili brvno. Terén možno nebol ideálny, ale snažili sme sa tomu prispôsobiť hru a nechali sme tam všetko. Musime sa poučiť z chýb a rýchlo na to zabudnúť, lebo liga sa ešte nekončí. Prehrali sme prvý zápas, ale treba zdvihnúť hlavu a ísť ďalej, pretože nás čaká další zápas.”


Tlačová konferencia


Fortuna liga,
nedeľa 29. 9. 2019 od 18:00
MOL Aréna
1:0(1:0)
FC DAC Dunajská Streda - MŠK Žilina
Góly: 22. Davis
ŽK: 55. Beskorovajnyj, 90. Jedlička - 46. Sluka
Diváci: 8504
Rozhodca: Kružliak - Štrbo, Benko
ZOSTAVY
FC DAC 1904 Dunajská Streda
Jedlička – Koštrna, Kružliak, Beskorovajnyj, Davis – Vida, Oravec – Fábry (72. Blackman), Ronan, K. Vida – Ramírez (90. Zuberu)

MŠK Žilina
Holec - Kaša, Králik, Kiwior - Tomič (67. Vallo), Káčer, Demiri, Diaz (79. Bichakhchyan), Sluka - Bernát (46. Balaj), Boženík
SÚVISIACE ČLÁNKY
30.09.2019"Mali sme peknú sériu bez prehry, teraz načať ďalšiu už v najbližšom stretnutí."
28.09.2019Namotivovaní do nedeľného šlágra v Dunajskej Strede

Facebook