Zdravotný stav maródov
MŠK Žilina

K najdlhšie absentujúcim šošonom patrí momentálne dvojica Lukáš Jánošík a Lászlo Bénes. Viacerých našich fanúšikov zaujíma ich momentálny zdravotný stav i to, ako sa ich zranenia vyvíjajú a či budú plne pripravení na najbližšie zápasy, na novú sezónu. Preto sme sa porozprávali nielen so samotnými hráčmi, ale podrobné detaily sme si prešli aj s kondično-rehabilitačným manažérom Milanom Ťapayom.

Lacova zlatá, no zároveň smolná ľavačka

Lázslove zranenie prišlo v Podbrezovej ešte v marci, kde v strede ihriska na celkovo diskutabilnom teréne schytal od protihráča tvrdý úder kopačkou. "Pri prihrávke dostal Laco šľapák z vonkajšej strany členka ľavej nohy. Vtedy išlo o podozrenie zlomeniny. Našťastie, röntgen to vyvrátil, kosti boli v poriadku. Rovnako magnetická rezonancia potvrdila, že nedošlo k žiadnemu roztrhnutiu väzov," priblížil marcové zranenie Milan Ťapay, ktorý si spolu s realizačným tímom dal záležať na úplnom doliečení členka. "Dlho sa s tým dával do poriadku a presne po mesiaci nastúpil zdravotne fit na pohárový zápas so Slovanom. Tam po pár minútach došlo pri strele k zraneniu. Síce sa znova jednalo o ľavý členok, no išlo o nové zranenie, vnútornú stranu členka, pretože nešťastne kopol do lopty iba špičkou nohy a natiahol si vnútorné väzy ľavačky. To si opäť vyžadovalo ďalšiu rekonvalescenciu." Ako to vyzerá v týchto dňoch? "Momentálne sa už Laco cíti dobre, behá naplno, začal už aj s prihrávkami, no kým sa dostane do plného tréningu, bude to ešte nejaké obdobie trvať. Je to však na dobrej ceste."

Lacovi trávnik naozaj chýba, čo bolo cítiť aj na jeho vyjadrení. "V podstate od Podbrezovej som zranený. Mesiac som nehral, makal som na čo najskoršom návrate. Proti Slovanu som sa konečne dočkal a cítil som sa super, no hneď po troch minútach som vystrelil na bránu, zle som trafil loptu a pocítil bolesť, no z vnútornej strany, ktorá bola predtým zdravá. Tento týždeň som začal s loptou iba s fyzioterapeutom. Môžem povedať, že toto je zatiaľ moja najhoršia "polsezóna", lebo som vynechal veľa zápasov. Chvalabohu, nejde o vážne zranenie, no nemôžem byť na ihrisku, čo ma veľmi mrzí," vzdychol si Laco, ktorý však myslí pozitívne. "Pre hráča je zranenie najhoršie po mentálnej stránke. Vidím, ako všetci trénujú a ja to nedokážem. Snažím sa to brať v tom smere, že je to na niečo dobré. Určite budem psychicky silnejší."

LUkášova náročná operácia

Ešte dlhšie absentuje v zostave trénera Adriána Guľu aj odchovanec z Hôrok, ktorý bol vo forme, no nevyberavým zákrokom v prípravnom zápase na sústredení v Slovinsku prišiel o jarnú časť ligy. "Lukáš schytal naozaj tvrdý a nešťastný zákrok. Zozadu ho súper šľapákom zobral a trafil mu vonkajší členok a achilovku. Kolíkom z kopačky mu zašiel medzi členok a achilovku, roztrhol mu jednak štulpňu, kopačku a aj puzdro šľachy. Po tomto drastickom zákroku musela byť vykonaná operácia, kde bolo zošité puzdro, ale už vtedy sme s lekármi rozmýšľali, či to bude postačujúce," detailne popísal operáciu kondično-rehabilitačný manažér. Laicky povedané, puzdro bolo "rozstrapkané" na niekoľko tisíc kúskov. "Pristúpili sme k ľahšej operácii, puzdro je plne funkčné, no nie úplne ako pred zranením. Nastal tam mierny posun šľachy, nakoľko je puzdro oslabené. Pre normálneho človeka, pre bežný život by to bolo úplne zdravotne v poriadku a nezávadné, ale pre futbalistu pri niektorých extrémnych rotáciách dôjde k posunutiu a dochádza aj k bolesti. Stav sa však zlepšuje, no čakáme na reakcie nohy pri každom pohybe. Všetci veríme, že Lukáš nebude musieť absolvovať ďalšiu operáciu, ktorá by už bola zložitejšia aj časová náročnejšia pri návrate na trávnik, pretože by sa muselo zasahovať aj do kosti."

Samotný Lukáš trénuje v plnej záťaži a verí, že noha sa umúdri. "Lekár ma už pred operáciou upozorňoval, že sa môže stať, že sa mäkké časti puzdra nechytia. Operácia dopadla dobre, no mal som to naozaj škaredo dotrhané, lekári to "látali", ako sa dalo. Šľacha mi tam aj tak niekedy skáče. Keď behám, šprintujem rovno, tak nič necítim. No pri zmene smeru a záťaži ma tam občas pichne. Dúfam, že nebude potrebný aj zložitejší variant operácie šľachy."

Facebook