Zápasom proti Slovanu uzavrieme jeseň pod Dubňom
Už 129. vzájomný zápas histórie sa odohrá v prvý decembrový deň pod Dubňom. Futbalisti MŠK Žilina privítajú najväčšieho rivala a aktuálneho lídra tabuľky - ŠK Slovan Bratislava. Krajšie domáce zakončenie jesennej časti sme si tak ani nemohli želať. Kabína žltozelených verí, že v ich snahe zaskočiť favorita pomôžu aj plné tribúny.

Nedeľný šláger, ktorý má výkop o 15:00 hod., bude rozhodovať ako hlavný arbiter Filip Glova.


z kuchyne súpera

Jeseň bola pre nášho súpera poriadne nabitá, veď za sebou už má 32 ostrých zápasov vo všetkých súťažiach. To je presne toľko, koľko odohrajú fortunaligové tímy za celú jednu sezónu najvyššej súťaže. Napriek tomu si Bratislavčania držia vysokú výkonnosť, čomu prispieva širší, legionármi nabitý káder, ktorý aktuálne robí dobré meno slovenskému futbalu aj v Európskej lige. Tam zohráva v skupinovej fáze vyrovnanú partiu so všetkými jeho protivníkmi – portugalskou Bragou, anglickým Wolverhamptonom a tureckým Besiktasom, s ktorým si Slovan zmeral sily naposledy. 

Aktuálne majú belasí v lige päťzápasovú víťaznú šnúru a s deväťbodovým náskokom vedú ligový pelotón. Naposledy kanonier Šporar rozhodol dvomi gólmi o výhre nad Sereďou a upevnil si vedúcu priečku v tabuľke strelcov. Kým vo Fortuna lige sa "bielym jastrabom" darí, v Európskej lige už nemôžu pomýšľať na postup zo skupinovej fázy. Stopku im vystavil spomínaný Besiktas, a hoci belasí nad tureckým súperom v štvrtkovom zápase viedli, tesný náskok neudržali a v Istanbule prehrali 1:2. Slovanistom v Európskej lige ešte ostáva odohrať jeden zápas proti Brage v polovici decembra.

Náš posledný vzájomný zápas sa skončil deľbou bodov. Na Tehelnom poli diváci gól z hry nevideli, pretože presné zásahy padali po pokutových kopoch, resp. po dorážke jedného z nich. Vtedy znamenala remíza 1:1 prvú sezónnu stratu bodov pre oba tímy.


zhodiť zo seba prílišný rešpekt

Kabína trénera Jaroslava Kentoša má pred sebou "belasí" začiatok decembra. Stupňuje sa správne napätie pred duelmi s veľkým rivalom? "Napätie je spojené aj s očakávaním dobrého výkonu. Chlapci sú dobre nastavení a verím tomu, že budeme hrať ešte lepšie ako naposledy," dúfa kormidelník MŠK, ktorý má proti majstrovi extra motiváciu. "Slovan je motivácia pre nás všetkých a tým, že sme ich ešte za ten rok a pol, čo som pri mužstve, neporazili, urobíme všetko preto, aby sa nám to podarilo." Aj v kabíne panuje bojová nálada, ktorá chce znepríjemniť favoritovi každú minútu nedeľného boja. "Cítiť z hráčov veľkú túžbu, entuziazmus a chuť podať dobrý výkon, zlepšiť sa a cez dobrý výkon dosiahnuť konečne úspešný výsledok a zlomiť to v náš prospech."

Posledné dva duely boli proti súperom, ktorí sa zamerali na pozornú defenzívu. Tentokrát nik neočakáva obrannú "ulitu". "Bude to iný zápas ako posledné dva proti Ružomberku a Nitre. Slovan má kvalitu na svojej strane, my to zas chceme podporiť dobrým nasadením, pohybom, a to bude naša zbraň. Predpokladám, že to bude z oboch strán otvorený a útočne ladený duel."

Lodivod žltozelených si nenechal ujsť štvrtkový duel nášho protivníka v Európskej lige. "Zápas som sledoval ako fanúšik slovenského futbalu. Škoda, že Slovan v Besiktasi neuspel, ale v zápase ukázal svoju silu," hovorí rodák z Vranova nad Topľou, ktorému sa zlepšil aj aktuálny zdravotný stav tímu. "Ak chceme poraziť Slovan, náš výkon musí byť komplexný. Musí byť vyvážený v obrane i v útoku." Druhý polčas na Slovane dal šošonom návod, ako môžeme uchmatnúť favoritovi body. "Bude to o prístupe, nasadení, aby sme boli dostatočne odvážni, pretože v druhom polčase na Tehelnom poli, kedy Slovan viedol, sme zhodili rešpekt zo seba a chlapci ukázali cestu, akým spôsobom sa dá Slovan poraziť."

Žltozelení práve v takomto súboji za sebou potrebujú zvýšenú podporu fanúšikov. "Verím, že aj pre našich fanúšikov je nedeľa dobrou motiváciou prísť povzbudiť náš tím. Verím, že nám pomôžu," dodáva šéf lavičky, ktorý prezradil viac v predzápasovom Bulletine MŠK, kde sa vyjadrí k zostave či kritike na jeho osobu.


pri maxime môžeme uhrať dobrý výsledok

Ako ubrániť súperovu ofenzívu? Azda najzložitejšiu otázku sme položili stopérovi Filipovi Kašovi.


zdolať majstra motiváciou samou o sebe

Proti Nitre operoval na ľavom kraji obrany a výdatne podporoval ofenzívu. Jakub Kiwior videl napriek remízovému výsledku vo výkone šošonov viacero svetlých momentov. "Bolo tam veľa pozitívnych vecí, najmä v obrannej fáze. Všetko sme však tlačili do boxu a nestrieľali sme spoza šestnástky. Zápas s Nitrou je však za nami a mysľou sme už nastavení na Slovan."

Proti úradujúcemu majstrovi sa chce vytiahnuť každý. Na to však treba stopercentný výkon. "Chceme odohrať kvalitný zápas proti Slovanu a získať nejaké body. Plusom je, že hráme doma a budeme mať za sebou podporu našich fanúšikov. Chceme stavať na dobrom výkone z druhého polčasu na Slovane a keď tak odohráme celý zápas, môžeme pomýšľať na úspech."

Kabína je pred súbojom s belasými správne nabudená. "Slovan je motivácia sama o sebe, veď ide o majstra krajiny. Sú lídrom ligy aj v tejto sezóne, pred nami majú náskok desať bodov a my im ho chceme skresať. Dlho sme nad nimi nevyhrali a verím, že v nedeľu príde ten správny čas."

Ako eliminovať najlepšiu ofenzívu? "V obrane hráme kompaktne, to je jedna z našich dobrých stránok. Oni však majú silných útočníkov a krídelníkov, čiže pre nás to bude kvalitná previerka. Verím, že s úspešným výsledkom pre nás."

Kuba si pozrel naživo aj štvrtkový duel súpera v Európskej lige. "Z môjho pohľadu išlo o zápas, v ktorom Slovan mohol aj vyhrať aj prehrať. Majú nahustený program, ale to sú ich starosti. Zmenu herného štýlu Slovana neočakávam, podľa mňa budú hrať rovnako agresívne smerom dopredu. Musíme sa však sústrediť primárne na seba, aby sme podali čo najlepší výkon," dodáva poľský obranca, pre ktorého by išlo v nedeľu o premiérový duel proti Bratislavčanom. Podrobnú štatistiku Kubu si môžete pozrieť aj v predzápasovom bulletine.


bulletin, ocenenia + súťaž pre fanúšikov

Už tradične pred každým domácim zápasom bude pre všetkých žltozelených fanúšikov prichystaná Fanzóna MŠK spolu s Fanshopom MŠK.

K futbalu patrí aj dobrá muzika a tanec. Tentokrát priamo na trávniku privítame Folklórny súbor Rozsutec, ktorý nám tesne pred výkopom predvedie tradičnú terchovskú veselicu a pomyselne tak pokrstí nové "folklórne" kalendáre, v ktorých sme spojili tradície žilinského regiónu. 

Tentoraz si môžete aj zarobiť s #20TISICOVKA v penaltovom súboji proti Mr. Zero. Stačí vyhľadať v nedeľu pred zápasom hostesky pri vstupe na štadión, zaregistrovať sa a traja z vás si to vyskúšajú priamo na trávniku cez prestávku pred tribúnami.

Nezabudnite si opäť zdarma pri každom vstupe vziať Bulletin MŠK, kde sa bližšie pozrieme na tábor Bratislavčanov.

S trénerom Jaroslavom Kentošom preberieme detailnejšie "šťastenu" v posledných zápasoch, optimálnu zostavu i kritiku, ktorá sa zniesla na jeho osobu.

V rozhovore vyspovedáme útočníka Roba Boženíka, okolo ktorého je "boom" aj v tomto ročníku. Čo hovorí na svoje prezývky? Dávajú sa mu ľahšie góly za repre ako v Žiline?

V rubrike štatistiky si rozoberieme výkon Kuba Kiwiora z Nitry a pripomenieme si aj blížiacu sa obľúbenú akciu Mikuláš s MŠK.

Pred zápasom budeme aj oceňovať:

  • Dominik Holec si z rúk zástupcov Fortuna ligy preberie ako druhý šošon v aktuálnej sezóne cenu za najlepšieho Hráča mesiaca, konkrétne Hráč mesiaca október.
  • Životného jubilea sa v nedeľu dožíva bývalý stredopoliar ZVL Žilina, bývalý tréner MŠK Žilina Vladimír Goffa

Nedeľné stretnutie, ktoré má výkop o 15:00 hod., bude rozhodovať ako hlavný arbiter Filip Glova, na čiarach asistujú Miroslav Benko a Dušan Hrčka.


Vstupenky

Vstupenky na zápas 17. kola Fortuna ligy MŠK Žilina - ŠK Slovan Bratislava sa budú predávať cez Ticketportal alebo na pokladniach:

NEDEĽA 1. DECEMBRA | 12:00 - 15:45 | Pokladne MŠK (Uhoľná + Športová ulica)

+ predajné miesto A1 Music (Bottová ulica).

Facebook