Zápas odchovancov 5. mája proti Dunajskej Strede
MŠK Žilina

budúce legendy zo Žiliny

Veľkolepý, jedinečný zápas odchovancov MŠK Žilina pozná svoj termín. "Originálni šošoni" sa predstavia proti Dunajskej Strede 5. mája o 17:00 hod. v rámci 7. kola nadstavbovej časti.

Zápas, v ktorom budú na súpiske iba hráči Akadémie MŠK Žilina, bude unikátny nielen na Slovensku, ale aj vo futbalovej Európe.

Špeciálne stretnutie so sebou prinesie viacero sprievodných akcií, ochutnávok, bohatú fanzónu pre celú rodinu so súťažami a vecnými cenami.

Zároveň bude špeciálna aj naša súpiska, na ktorej sa teda objavia iba hráči, ktorí si prešli Akadémiou MŠK Žilina. Preto nastúpia šošoni na tento unikátny zápas s jedinečnými dresmi s novým logom Akadémie MŠK Žilina.

Väčšinu odchovancov správny fanúšik MŠK pozná, no nepozná ich spomienky a pohľad na mládežnícke časy. Aj kvôli tomu budeme postupne zverejňovať profily "budúcich legiend zo Žiliny", ktorí sú v širšej nominácii na spomínaný duel.

ukázať žilinskú cestu

Žilinská Akadémia MŠK „vypustila" do sveta mená ako Marek Mintál, Milan Škriniar, Tomáš Hubočan, Vladimír Leitner, Martin Dúbravka, Peter Pekarík, Miroslav Barčík, Denis Vavro či Dávid Hancko.

Veľkolepé vyvrcholenie trinásťročnej systematickej práce v Akadémii MŠK, ktoré prinesie zápas odchovancov už začiatkom mája, približuje Jozef Antošík.

"Týmto zápasom odchovancov chceme ukázať vlastnú stratégiu budovania tímu pre najvyššiu súťaž. Momentálne je v našom kádri príležitosť na to, že z 30-členného širšieho kádra môžeme na zápas nominovať osemnásť hráčov, ktorí si prešli a vyrástli v Akadémii MŠK Žilina. Určite tým nechceme proti niečomu bojovať ani protestovať, ale skôr by sme radi ukázali inú alternatívu ako budovať mužstvo," hovorí o myšlienke jedinečného zápasu "originálnych" šošonov Jozef Antošík. Najstarším odchovancom v šatni kentošovcov je Michal Škvarka (ročník narodenia 1992), ktorý prišiel do Žiliny v roku 2007. "Služobne" najstaršími sú Dominik Holec a Lukáš Jánošík (ročník narodenia 1994), ktorí u nás pôsobia už od prípraviek, a to od roku 2000. "Je to znakom toho, že sme si tento jedinečný zápas nezmysleli iba kvôli aktuálne vyššiemu počtu cudzincov v našej lige. Ide o dlhoročnú prezentáciu našej práce s mládežou." Spomínaná trinásťročná cesta Akadémie MŠK začala v roku 2006, odvtedy ňou prešli aj mená, ktoré sú aktuálne oporami slovenskej futbalovej reprezentácie. "Jeden z prvých "absolventov" akadémie je práve Milan Škriniar. Hlavnou myšlienkou akadémie bolo vyprodukovať každoročne aspoň 3-4 hráčov spôsobilých na vrcholový futbal, ktorí budú dopĺňať prvoligový káder," prezrádza Jozef Antošík, ktorý v prvý aprílový deň oficiálne predstavil dresy, v ktorých vybehnú odchovanci na duel proti Dunajskej Strede.

súboj o druhé miesto

Prečo práve duel proti mužstvu zo Žitného ostrova? "Motivovali nás k tomu rôzne dôvody. Jedným z nich boli zranení hráči ako Michal Škvarka a Lukáš Jánošík, ktorí už sú po rekonvalescencii a začínajú hrať. Nimi naberieme na sile, pretože sme nechceli nastúpiť s odchovancami v "bezvýznamnom" zápase. Duel bude mať svoj náboj, pretože s Dunajskou Stredou súperíme o druhé miesto. Zároveň to bude zrkadlom kvality našich hráčov."

Niečím podobným sa môže chváliť v Európe aj Barcelona. "V roku 2012 dohrala Barcelona zápas La Ligy výlučne s hráčmi z ich akadémie. Tam však mali zastúpenie rôzne národnosti, nielen Španieli. Narozdiel od nich, za nás nastúpia iba Slováci, čiže budeme jednej národnosti. Týmto to bude unikátne aj za hranicami Slovenska," myslí si prvý muž žilinského futbalu.

plynulý prechod z mládeže do seniorského futbalu

Žilinská filozofia je verejnosti známa, Jozef Antošík ju objasňuje aj po finančnej stránke. "Z hľadiska dlhodobej udržateľnosti klubu sú financie primárnym faktorom. Rozpočet stále narastá, príjmy z televíznych či marketingových práv sú stále rovnaké, rovnako tak vstupné. Jediným spôsobom ako udržať stabilitu klubu je príjem z predaja hráčov. Chvalabohu, nám sa to v posledných rokoch darí. Aj teraz máme mladý káder. Počas víkendu som mal v sebe obrovskú emóciu, pretože náš "B"-tím vyhral nad Skalicou 4:3 a vekový priemer tímu bol necelých 20 rokov. Myslím si, že toto je perspektíva klubu. Budem rád, keď sa tí najlepší posunú do zahraničia a znova ich nahradia najtalentovanejší z mládeže."

Za veľkým počtom talentov v akadémii hľadať práve prácu mládežníckych trénerov, čo vyzdvihuje aj samotný šéf klubu. "Momentálne u nás pracuje 40 mládežníckych trénerov, ktorí sa dennodenne starajú o chlapcov. Vytvárajú im servis, ktorý je podobný "A"-tímu. Veľmi nám pomáha, že môžeme trénovať aj hrať II. ligu i dorastenecké súťaže na hlavnom štadióne. Tým dokážeme vytvoriť podmienky pre 17-18 ročných chlapcov, aby hrali II. najvyššiu súťaž medzi seniormi a adaptovali sa v nej. Aj preto dokázali viacerí hráči z minuloročného dorastu, ktorí sa stali majstrami Slovenska a odohrali si aj viacero zápasov v II. lige, plnohodnotne naskočiť do Fortuna ligy a presadiť sa v nej. Toto je receptom k tomu, ako hráčov motivovať a zároveň im ukázať cestu ako sa dostať na vrchol svojich možností," dodáva pred jedinečným zápasom odchovancov Jozef Antošík.


Postupne vám budeme prinášať na našom webe a sociálnych sieťach bližšie info o samotných sprievodných akciách, ktoré sa týkajú zápasu "budúcich legiend zo Žiliny", ktorý odohráme 5. mája o 17:00 pod Dubňom proti Dunajskej Strede.

akadémia mšk žilina

  • V Akadémii MŠK máme približne 300 hráčov od kategórie U6 až po U19, 40 profesionálnych mládežníckych trénerov, 3 tréningové komplexy (mestské časti Strážov, Budatín, Závodie).
    • Počet našich hráčov v reprezentačných výberov SR – v aktuálnej sezóne až 40 hráčov (od kategórie U15 až po „A"-tím Slovenska).
    • V aktuálnom, širšom 30-člennom kádri „A"-tímu je až 19 odchovancov Akadémie MŠK. V terajšej sezóne sme, napr. v prvom kole nadstavbovej časti proti Michalovciam dohrávali súboj až s deviatimi odchovancami na trávniku.
    • Ako jediní máme zastúpenie v druhej najvyššej súťaži, v „B"-tíme dostávajú priestor tí najtalentovanejší z mládeže, čo je pre nich prvý kontakt s mužským futbalom.

    Facebook