Vizitka FC Tobol - aktuálna kazašská futbalová jednotka
Futbalisti MŠK Žilina vyzvú po Gruzíncoch a Cyperčanoch v 3. kvalifikačnom kole Európskej konferenčnej ligy aktuálneho lídra kazašskej ligy - FC Tobol Kostanay. Ten dokázal zvrátiť nepriaznivý výsledok z Chorvátska (0:2) a v domácej odvete zdolať Hajduk Split až po predĺžení (4:1).

Tobol je možno menom neznáma, no kvalitou je aktuálne top mužstvo Kazachstanu.


káder súpera

Mužstvo z mesta Kostanaj, ktoré má viac ako 200-tisíc obyvateľov, vyznáva rovnaké farby ako Šošoni, a tak si proti sebe postavia dva žltozelené tímy. Kazaši sú pomenovaní podľa rieky Tobol, ktorá prechádza cez toto mesto ležiace pri hraniciach s Ruskom.

Tobol momentálne smeruje za titulom, na ktorý čaká od roku 2010, kedy sa tešil doposiaľ zo svojho jediného majstrovského titulu. V nadväznosti na neho účinkoval jedinýkrát aj v predkole Ligy majstrov, kde ho zhodou okolností vyradil Slovan Bratislava po výsledkoch 2:0 a 1:1. Keďže v Kazachstane sa hrá systémom jar - jeseň, momentálne je v lige dvojmesačná letná prestávka, ktorú však Kazaši okrem účinkovania svojich tímov v európskych pohároch vypĺňajú aj tým domácim pohárom, kde sa hrá skupinovo.

Káder súpera je zložený podobne, ako tomu bolo u Cyperčanov - kostru tímu tvoria domáci futbalisti, ktorých dopĺňajú skúsení legionári. Z domácich Kazachov je až šestica hráčov v národnom tíme, čo je najpočetnejšie zastúpenie spomedzi tímov kazašskej Premier ligy. Menovite ide o skúsených obrancov Sergeja Maliya a Aleksandra Marochkina, stredopoliarov Askhata Tagybergena, Ruslana Valiullina, Serikzhana Muzhikova a Azata Nurgalieva, ktorý dokonca nosí v reprezentácii kapitánsku pásku.

Z legionárov nad všetkými vyniká niekdajší veľký talent srbského futbalu Zoran Tošić, ktorý obliekal krátko dres Manchestru United, meno si spravil najmä v CSKA Moskva. Kazachom však už bude chýbať v dvojzápase proti Šošonom ich aktuálne najlepší ligový strelec, Srb Nemanja Nikolić, ktorému ku koncu júla skončila zmluva. Vpredu však majú ďalšie legionárske esá ako Francúza Jérémyho Manzorra, Afričana Toniho Silvu, ktorý si prešiel mládežou anglického Liverpoolu a tri najnovšie, letné akvizície - Portugalčana Rúbena Brígida, ktorý hrával najmä na Cypre, Srba Dušana Jovančića predtým pôsobiaceho v tureckom Rizespore či Crvenej Zvezde Belehrad, alebo Rusa Igora Sergeeva známeho najmä z Uzbekistanu, ktorý sa dvomi gólmi postaral o veľký druhopolčasový obrat proti Hajduku Split.


opäť NEUTRÁLNA PÔDA

Kostanay teda začínal európsku púť až v 2. kvalifikačnom kole, v ktorom zdolal v dvojzápase chorvátsky Hajduk Split (prehra 0:2 u súpera, doma v riadnom hracom čase výsledok 3:1) až po predĺžení. Toto kolo ešte mohol odohrať na svojom Kostanay Central Stadium. Ten však nevyhovuje tretiemu kvalifikačnému kolu, a tak Tobol zvolil ako dejisko najväčší štadión v krajine. Po Larnake tak odohráme aj ďalšie kvalifikačné kolo Európskej konferenčnej ligy na nie domácej ploche súpera. Hrať sa teda nebude v Kostanayi, ale v 700 kilometrov vzdialenom hlavnom meste krajiny - v bývalej Astane, ktorá zmenila svoj názov v roku 2019 na Nur-Sultan po bývalom prezidentovi Kazachstanu Nursultanovi Nazarbayevovi. Otázny je aj počet divákov a či vôbec budú môcť byť na tribúnach, nakoľko v Nur-Sultane nie je aktuálne najlepšia pandemická situácia.

Astana Arena je najväčší štadión v Kazachstane, ktorý slúži okrem prvoligového FC Astana aj kazašskej reprezentácii. Tento 30-tisícový stánok s uzatvárateľnou strechou, ktorý otvorili v roku 2009, bol jedným z miest, ktorý sa uchádzal aj o usporiadanie zápasov na EURO 2020.

Čo však môže byť pre Šošonov plusovým faktorom okrem „neutrálnej pôdy“ (samotné mesto Kostanay je vzdialené od Astana Areny minimálne šesť hodín cesty), je fakt, že na tomto štadióne je položený umelý trávnik. Zaujímavosťou je, že na umelej tráve hráva polovicu svojej sezóny aj náš štvrtkový súper v závislosti od ročného obdobia a počasia.

Počas aktuálnej sezóny nie je ani v jednom zo 14-členného ligového pelotónu kazašskej Premier ligy slovenský hráč.


Vizitka FC Tobol Kostanay

311. tím v rankingu UEFA (koeficient 3,125) | MŠK Žilina 345. tím v rankingu UEFA (koeficient 2,725)

  • Vznik klubu: 1967
  • Tréner: Alexander Moskalenko (KAZ)
  • Umiestnenie v lige:
    • 2020 – 2.miesto (za Kajrat Almaty)
    • 2021 – 1. miesto (po 19. kolách)
    • Najlepší strelci: J. Manzorro (Francúzsko) a A. Nurgaliyev po 5 gólov
  • Úspechy:
    • Majster kazašskej ligy (2010)
    • Víťaz kazašského pohára (2007)
    • Víťaz superpohára (2021)
  • Európa: 1x kvalifikácia Ligy Majstrov (koniec v 1. kvalifikačnom kole)
    foto: Facebook FC Tobol.

Facebook