V Trnave priamy súboj o 3. miesto tabuľky
Futbalisti MŠK Žilina sa po minulo-víkendovom šlágri v Dunajskej Strede predstavia na ďalšej horúcej pôde tabuľkového suseda. V priamom súboji o 3. miesto sa v sobotu v televíznom prenose postavíme proti Spartaku Trnava. Pred týmto šlágrom 21. kola sme sa porozprávali s hlavným trénerom Pavlom Staňom a obrancom Dominikom Javorčekom.

Sobotný zápas, ktorý má výkop o 17:00 hod., rozhoduje Boris Marhefka.


novinky u súpera

Futbalisti MŠK Žilina cestujú do Slovenského Ríma po roku a pol, ešte v októbri 2019 sme tam pod vedením trénera Kentoša zvíťazili 1:0. Pod taktovkou aktuálneho kormidelníka Pavla Staňa sme sa proti spartakovcom predstavili v kalendárnom roku 2020 iba na domácom trávniku, kde sme dvakrát zvíťazili zhodne 2:1. Počas zimnej prestávky došlo u súpera k zmene trénera, keď Norberta Hrnčára nahradil mladý tréner Michal Gašparík ml., predtým pôsobiaci pri mládeži Trnavy.

Možno práve to povzbudilo spartakovcov k výbornému vstupu do jarnej časti Fortuna ligy. Tí postupne zdolali Zlaté Moravce v prestrelke 4:2 a následne si pripísali dve najtesnejšie výhry v pomere 1:0 proti Senici a Nitre. Šesť gólov si pritom rozdelilo až päť strelcov.

Počas zimy sa Trnava posilnila, keď kvalitne doplnili káder na pozíciách, kde ich tlačila topánka. Na Štadión Antona Malatinského pribudlo hneď kvinteto nových tvárí. Prvým z nich je odchovanec trnavského futbalu Kristián Koštrna, ktorý sa po krátkej anabáze v rumunskom Dinamo Bukurešť vrátil na Slovensko a usadil sa na ľavej strane obrany Spartaku. Čierno-červení siahli aj po dvojici hráčov z chorvátskej Rijeky, ktorí prišli na hosťovanie. Macedónsky záložník Ristovski si už slovenskú ligu vyskúšal vo farbách Nitry, zatiaľ čo španielsky útočník Iglesias je pod Tatrami prvýkrát. Posily prišli aj do obrany. Slovinský obranca Dejan Trajkovski sa síce ešte do zostavy nedostal a rozohráva v druholigovej Petržalke, no nekompromisný český stopér Filip Twardzik, známy z pôsobenia v Ružomberku, stihol odohrať plnú minutáž a razom sa stal oporou mužstva. 

Nemôžeme však opomenúť aj niektoré zimné odchody. Dvojica Erik Pačinda a Marek Václav vymenila západ za východ a posilnila FC Košice, pôsobiace v druhej najvyššej lige. Pačinda bol zároveň s piatimi gólmi najlepším strelcom mužstva v jesennej časti. Ďalšími hráčmi, ktorí sa porúčali z Trnavy, boli Islanďan Jonsson a Grék Konstantinidis. Ako voľný hráč vymenil adresu v slovenskej lige aj mladý záložník Tomáš Hambálek, ktorý putoval do Nitry.


Historická bilancia: ŽILINA – TRNAVA  128  52  34  42  178:154


V základe môžu nastúpiť všetci hráči

S výkonom a predvedenou hrou v prvých jarných kolách prevláda v kádri aj u trénera Pavla Staňa spokojnosť. Kormidelník svojich zverencov pochválil vo viacerých smeroch a verí, že v Trnave opäť ukážu svoj potenciál a kvalitu.

"Sme dobre pripravení po fyzickej aj taktickej stránke. Vyskúšali sme si viaceré herné systémy, čo nám dáva širšie možnosti do ďalších zápasov. Po každom zápase si robíme rozbor a aj to nám pomáha, aby sme sa neustále posúvali vpred. V prvých dvoch stretnutiach sa prejavuje aj lepšia taktická pripravenosť mužstva," hovorí kormidelník žltozelených.

Rozhodujúca môže byť pred sobotou aj šírka kádra a kvalita na všetkých postoch. "Dôležité je, aby sme zvolili ideálnu základnú jedenástku. Stále platí, že máme viacero kvalitných hráčov na všetkých pozíciách a nezáleží na tom, kto bude hrať. Hlavne, aby mal ten konkrétny hráč dobrý deň a ukázal to aj v zápase. V základnej zostave teda môžu hrať úplne všetci."

Prechod na živú trávu nám v Dunajskej Strede vcelku vyšiel. V nastolenom trende chceme pokračovať aj v Trnave. "Stav ihriska bol v Dunajskej Strede na veľmi dobrej úrovni a dúfam, že rovnako to bude aj v Trnave, aby sa tam mohol odohrať kvalitný súboj. Žiaľ, na iných štadiónoch na Slovensku nie sú ihriská v takom stave, v akom by to bolo dobré pre futbal. Prechod na ne bude ešte ťažší ako minulý týždeň, i keď aj v Dunajskej Strede sme zo začiatku pôsobili trochu unavene, ale postupom času sme svojou fyzickou pripravenosťou prekonali aj domáci tím," objasnil lodivod šošonov.

Trnava je pod vedením nového trénera Michala Gašparíka na jar stopercentná, keď si pripísala tri výhry z troch zápasov Stopercentná proti Trnave je aj bilancia rodáka z Čierneho, ktorý ju s mužstvom doma dvakrát zdolal 2:1. "Tešíme na vzájomnú konfrontáciu. Treba povedať, že Trnava sa z ligových mužstiev počas zimy asi najlepšie posilnila. Určite budú chcieť potvrdiť aj doma, že sú kvalitné mužstvo, ktoré sa zlepšuje. My tam však ideme s rovnakým cieľom, budeme bojovať a snažiť sa doviesť zápas do víťazného konca." Zápas to bude špeciálny pre nášho trénera aj z toho hľadiska, že tam pôsobil v rokoch 2002 - 2005. "Strávil som v Trnave tri roky, ale teraz som tam dlho nebol, tak aj o to bude pre mňa sobota špeciálnejšia. S trénerom Spartaka Michalom Gašparíkom sme spolu hrávali a teraz aj spolu študujeme trénerskú licenciu."

V našom mužstve, bohužiaľ, stále pretrvávajú problémy so zraneniami, i keď aspoň zdravotný stav Jakuba Paura sa zlepšil. "Čo sa týka zdravotnej stránky, tak sme na tom rovnako. Stále máme zopár zranených hráčov, ale veríme, že sa čo najskôr pripoja k mužstvu do plného tréningu. Pozitívnou správou je ale návrat kapitána Jakuba Paura do plnej záťaže," dodáva pred priamym súbojom o tretie miesto hlavný tréner Pavol Staňo.


Nálada je výborná, chceme tri body

V prvých zápasoch jari podali šošoni kvalitné výkony, ktorých výsledkom sú aj získané štyri body. Úvod sezóny a prípravu na Trnavu zhodnotil pozitívne aj mladý obranca Dominik Javorček.

"Proti Zlatým Moravciam sme podali kvalitný výkon, rovnako aj v Dunajskej Strede, až na prvých 30 minút, počas ktorých sme sa nevedeli nájsť ideálny rytmus. Postupne sme sa ale do zápasu dostali a bol z toho nakoniec dobrý výsledok. Zápasy nám ukázali, že sme sa cez zimnú prípravu dobre pripravili a vydali zo seba maximum," hovorí rodák z Bojníc.

Proti Spartaku nastúpime v sobotu v priamom súboji o tretie miesto. "V Trnave nás určite nečaká nič ľahké. V posledných zápasoch dosiahli pekné výsledky, ale my si tam ideme po výhru." V lige ťahá na jar Trnava sériu troch víťazných zápasov za sebou. Chalani sú ale dobre pripravení a budú ju chcieť prerušiť. "Samozrejme, chceme nadviazať na výkony z predchádzajúcich zápasov a pokračovať v dobrých výsledkoch. Budeme sa snažiť využiť ich slabiny. Poctivo sa na zápas pripravíme aj po taktickej stránke."

Dominik sa v posledných zápasoch usadil v základnej zostave na ľavej strane obrany. "Osobne sa cítim super, všetci chalani v kabíne mi pomáhajú. Podobne aj tréneri. Chcem v základe zotrvať čo najdlhšie a podávať stabilné a dobré výkony." Hráč s ročníkom narodenia 2002 už výkonmi pripomína ostrieľaného hráča. "Ešte by som sa takto nehodnotil. Stále potrebujem získavať skúsenosti, a to dosiahnem len prácou v tréningoch a zápasoch. Chcem hlavne pomôcť mužstvu k čo najlepším výsledkom," vysvetľuje talentovaný zadák.

Hráči sa už tešia na šláger kola a tomu zodpovedá aj atmosféra v šatni. "Nálada v kabíne je výborná, všetci sú pripravení na maximum a tak ideme aj do zápasu," skonštatoval na záver Dominik Javorček pred dôležitým súbojom o tretie miesto v tabuľke Fortuna ligy.


rozhodcovia

Sobotný televízny duel 21. kola s výkopom o 17:00 hod. bude na Štadióne Antona Malatinského rozhodovať ako hlavný rozhodca Boris Marhefka, ktorému na čiarach budú asistovať Tomáš Somoláni a Marek Galo. Zápas má výkop o 17:00 hod.


Aj v Trnave bez divákov

Upozorňujeme, že na základe aktuálnych nariadení kompetentných orgánov dostala najvyššia futbalová súťaž - Fortuna liga - výnimku aj na jarnú časť a môže nateraz pokračovať, stále len bez prítomnosti divákov až do odvolania.

V sobotu tak bude pochopiteľne uzatvorený v Trnave aj sektor hostí určený pre našich fanúšikov.

Facebook