U17 & U16 | Zhodnotenie jesene: Priebežne bronzoví s potenciálom ísť ešte vyššie
Futbalovú jeseň definitívne ukončili majstrovstvá sveta, no mládežnícke výbery MŠK oddychujú už o čosi dlhšie. Vianočné voľno a čakanie na začiatok zimnej prípravy si tak vyplníme zhodnotením prvej časti sezóny z pohľadu každej kategórie.

Svojich starších kolegov napodobnili tretími miestami aj mladší dorastenci U17 a U16. Viac nám o jeseni prezradili ich tréneri Daniel Valach a Slavomír Konečný. A k tomu máme pre vás aj zopár štatistík.


U17: pokračovať vo futbale z konca jesene

Priebeh jesennej časti kategórie do 17 rokov sa z veľkej časti podobal na prvú polovicu sezóny staršieho dorastu. Nevydarený úvod ročníka bez výhry v prvých štyroch zápasoch ale našťastie vystriedal vydarený záver s gólovými nádielkami Šošonov. Tréner U17 Daniel Valach, ktorý k tomuto tímu prešiel práve z U19, zhodnotil jeseň takto...

Pán tréner, panuje po prvej polovici sezóny spokojnosť s umiestnením v tabuľke a výsledkami?

"Začnem tým, čo "sledujem" najmenej, a to postavením v tabuľke. Patrí nám tretia priečka, keď na lídra z Trenčína a druhý Slovan strácame 3 body. S oboma súpermi sme odohrali domáce zápasy a v oboch dosiahli remízy. Bolo to v úvode sezóny, kedy sa nám práve z pohľadu výsledkov nedarilo podľa predstáv. Doslova smolne sme začali u nováčika v Zlatých Moravciach, kedy sme v dominantnom zápase prišli o víťazstvo v nadstavenom čase, a zároveň sa tak dostali do akéhosi psychického kŕču. Vyvrcholením bol duel u ďalšieho nováčika z Pohronia, v ktorom sme po naozaj veľmi zlom výkone dokonca prehrali jediný jesenný súboj..." 

"Naše výkony v ostatných stretnutiach pritom zlé neboli. Naopak, v podstate vo všetkých sme herne mali navrch. Avšak naším problémom bolo nepremieňanie gólových príležitostí a veľmi lacné inkasované góly, ktoré prichádzali po zbytočných individuálnych chybách. To nám následne uberalo na sebavedomí a najmä ľahkosti v určitých činnostiach, ktoré nám chýbali predovšetkým vo finalizácii."

Do akej miery ste spokojný s výkonmi tímu aj individualít počas jesene?

"O spokojnosti hovoriť nebudem, pretože vieme, že máme stále na čom pracovať. Zlepšiť je toho potrebné viac. V každom prípade, v našom hernom prejave toho bolo veľa uspokojivého. Boli sme stále aktívni, snažili sa hrať stále vysoko na súperovej polovici a byť dominantnejším tímom v každom zápase. Chlapci preukázali výborné futbalové kvality na individuálnej úrovni, ale aj čo sa týka spolupráce. Rovnako dobre boli pripravení fyzicky, čo bolo možno kľúčové, pretože zvládali nielen náročné psychické obraty, ale vo všetkých súbojoch dokázali hrať až do konca vo veľmi slušnom tempe."

"Jednoducho, pozerali sme sa na vlastné zámery, ktorými sme súperov vo väčšine diania prehrávali. Samozrejme, našli sa aj nejaké mínusy, ale keďže išlo skôr o taktické a individuálne riešenia, na tých určite dokážeme popracovať. Preto by som nerád vyzdvihoval jednotlivcov, pretože aj ich výkonnosť rástla s tímovým duchom. Aj to svedčí o výbornom charaktere tohto tímu. Ako tréner si vysoko cením aj individuálne prínosy, no dôležitý bol pre nás každý jeden hráč."

Čo ste videli ako pozitívum jesene a na čom ešte, naopak, treba zapracovať?

"Veľkou tímovou devízou v priebehu celej jesene boli veľká pracovitosť, odhodlanie a morálna sila, ktoré sa naplno ukázali v súboji v Trnave. Chalani ukázali famózny obrat, z 0:3 dokázali otočiť duel na 4:3, čím narástlo aj ich sebavedomie. Vytvorila sa výborná atmosféra, ktorá sa z tréningov prenášala aj do zápasov a následne aj výsledkov." 

"Vo zvyšných stretnutiach, až na remízu v Dunajskej Strede, sme dosiahli víťazstvá po veľmi slušných výkonoch. Ťažký bol pre nás najmä súboj v Ružomberku, ale aj ten sme po veľmi dobrom výkone zvládli. Rovnako tak aj duel v Podbrezovej. Čo mňa potešilo najviac, že našu dobrú výkonnosť neumocnilo len stúpajúce postavenie v tabuľke, ale aj kompaktnejšia defenzíva a strelecká efektivita. Počas jesene sme dali najviac gólov a najmenej inkasovali."

Ktoré aspekty budú pre vás najdôležitejšie smerom k jarnej časti?

„Verím, že aj počas prípravy na jar budeme naďalej najmä kompaktní, pracovití a hladní po ďalšom zlepšovaní sa. Nakoniec, máme svoje ciele, sny a odhodlanie. Čakajú nás určité interné zmeny aj v tréningovom procese, takže musíme byť aj dostatočne koncentrovaní, aby sme čo najskôr načerpali nové veci a dokázali ich preniesť aj do svojho herného prejavu."

"Keďže mňa ale tento tím najviac zaujal svojou pracovitosťou, inteligenciou a nezlomnosťou, verím, že na jar nadviažeme na úspešne zvládnuté posledné dve tretiny jesennej časti. Aj preto sa chcem chlapcom, ale aj celému realizačnému tímu kategórií U17 a U16 poďakovať za doteraz odvedenú spoluprácu a najmä kus individuálne poctivej roboty."


štatistiky po jesennej časti

tímové štatistiky

9 výhier - 4 remízy - 1 prehra

Postavenie v tabuľke: 3. miesto

Počet bodov: 31 bodov

Skóre: 41:13


individuálne štatistiky

Najviac gólov: František Kóša (12) a Martin Klaučo (10)

Najviac čistých kont: Jakub Jokl (5)

Najviac odohratých minút: Martin Klaučo (1232)


U16: zoznamovacia jeseň s vyššími nárokmi

Aj do tretice sa naša tretia dorastenecká kategória umiestnila po jeseni na priebežnom treťom mieste. Futbalistov do 16 rokov pod vedením skúseného trénera Slavomíra Konečného môžu mrzieť najmä prehry s Trenčínom a Trnavou. Zbrane však neskladajú a po úspešnom prechode zo žiackeho futbalu plánujú útok na najvyššiu priečku, čo potvrdil aj samotný kouč U16.

Pán tréner, do akej miery ste spokojný s výkonmi tímu aj individualít počas jesene?

"Jesennú časť súťaže U16 by som nazval zoznamovacou. Či už z hľadiska súťaže, keďže chalani prešli do celoslovenského merania síl a takisto my navzájom sme sa potrebovali bližšie spoznať v dennodennom tréningovom procese. Hráči sa museli adaptovať na vyššie nároky, ktoré na nich kladie dorastenecký futbal a taktiež na väčšiu konkurenciu v tíme. Za prístup v tréningovom procese ich chcem pochváliť. Myslím si, že sme sa zlepšovali na individuálnej, ale aj tímovej úrovni."

Panuje po prvej polovici sezóny spokojnosť s umiestnením v tabuľke a výsledkami?

"Čo sa týka súťaže, vo väčšine zápasov sme podávali dobré výkony, ale je pravdou, že sme sa nevyhli aj zaváhaniam. To je ale pre mladých hráčov prirodzené, pretože v tomto veku je ťažké udržať si konštantne výbornú výkonnosť. Počas jesene sme mali problém najmä s efektivitou, na strelenie gólov sme potrebovali veľa šancí. S tretím miestom v tabuľke spokojní nemôžeme byť, pretože máme najvyššie ambície a zároveň je v našich schopnostiach byť ešte vyššie. Verím, že na jar ešte zdramatizujeme boj o prvú priečku."

Čo ste videli ako pozitívum jesene a na čom ešte, naopak, treba zapracovať?

"V tréningovom procese potrebujeme zapracovať na komplexnosti na úrovni individuálnej, ako aj tímovej. V zimnej príprave nás čakajú zápasy proti top tímom z Česka a Rakúska, na ktoré sa tešíme a dostatočne nás preveria. Za celý kolektív prajem všetkým fanúšikom MŠK Žilina krásne Vianoce. Samozrejme, chcem sa aj poďakovať kolegom z realizačného tímu za výbornú spoluprácu a klubu za vytvorené podmienky."


štatistiky po jesennej časti

tímové štatistiky

10 výhier - 2 remízy - 2 prehry

Postavenie v tabuľke: 3. miesto

Počet bodov: 32 bodov

Skóre: 44:11


individuálne štatistiky

Najviac gólov: Karol Blaško (12) a Vladyslav Bondarenko (10)

Najviac čistých kont: Jakub Marek a Martin Labaj (3)

Najviac odohratých minút: Martin Meško (1029)


Facebook