U17 & U16 | Po sezóne: Dva poháre, striebro či zmena systému

Mládežnícky futbal pod Dubňom na pár týždňov stíchol, a to je ideálny čas na bilancovanie uplynulého ročníka. Vydarenú jarnú časť majú za sebou naši mladší dorastenci. V kategórii U17 získali zverenci Daniela Valacha double za ligu a Česko-slovenský pohár a v kategórii U16 získali zverenci Slavomíra Konečného skvelé strieborné umiestnenie. 

Ako hodnotia uplynulý ročník samotní tréneri? Dozviete sa v článku nižšie, kde nájdete aj sezónne štatistiky.


U17 | tituly odmenou pre hráčov aj klub

Pán tréner, aké pocity vo vás prevládajú po skončení sezóny s odstupom času?

"Myslím si, že máme za sebou celkom úspešnú sezónu, hoci chlapci túžili získať aj "obľúbené treble" (úsmev). Ale vážne. Myslím si, že uplynulá sezóna bola pre kategóriu U17 nielen úspešná, ale aj veľmi dôležitá z pohľadu ďalšieho vývoja hráčov. Ukázala nám toho veľa, a ja verím, že chlapci počas nej získali množstvo cenných skúseností. Ja sám rozhodne a som za to vďačný. Vážim si, že som mohol spolupracovať s takouto skupinou hráčov, mať okolo seba tak výborných kolegov a v neposlednom rade čerpať z podpory klubu, akým je MŠK Žilina. Všetkým patrí veľké poďakovanie, ktoré chlapci ako tím vyjadrili aj patričnými emóciami po ziskoch majstrovského titulu a Česko-slovenského pohára."

Ako ste spokojný so sezónou po hernej stránke?

"Určite by bolo perfektné len vyhrávať a prezentovať sa atraktívnym herným prejavom. A úprimne poviem, že ten ma vie potešiť najviac. Samozrejme, chcem byť úspešný, no na druhej strane, zaujíma ma športová stránka, pretože pracujem s mládežou a dôležité je zlepšovať nielen tím, ale aj každého jedného hráča. Aj preto som rád, že som v Žiline, kde chceme byť úspešní, ale aj stále lepší a lepší.

Jednotlivé zápasy a sezónu sme si analyzovali priebežne, vždy sme si vyhodnotili tímový, ale aj individuálne výkony. Niektoré stretnutia boli z našej strany lepšie, v iných sme nachádzali aj rezervy. Keďže sa bavíme o mládežníckom futbale, asi to je aj prirodzené. Čo bolo pre nás ale dôležité, že ako v tréningovom procese, tak aj v zápasoch sme pracovali na svojich princípoch, ktorými sme chceli súperov prevýšiť. Dovolím si povedať, že vo väčšine duelov sme boli dominantnejším tímom, aj keď v určitých veciach nám chýbala najmä väčšia ľahkosť. Všetko však má svoje opodstatnenie, dôležité je preto si to uvedomovať a vedieť s tým pracovať.

K hernému prejavu by som preto vedel byť aj kritickejší, no na chlapcov som v prvom rade hrdý, že vo fázach, kedy to možno dobré nebolo, preukázali veľký charakter, tímovosť a vnímavosť. Aj vďaka tomu sme dokázali pružne reagovať na nepriaznivý vývoj zápasov či zmenu herného systému, ktorému sme sa začali venovať počas zimnej prestávky. To všetko nie sú jednoduché veci a vyžadujú aj trpezlivosť."

Hoci výsledky nie sú u nás prvoradé, sú pre nás pekné umiestnenia odzrkadlením dobrej práce?

"Som presvedčený, že áno. V priebehu sezóny sme okrem bežných starostí museli reagovať aj na zmenu herného systému, takže to bolo zaujímavé. Myslím si ale, že chlapci nové veci vnímali vcelku dobre a najmä pružne pri nich reagovali. Teší ma, že aj tu sa prejavila žilinská systémovosť a profesionalita, pretože sme si v tomto smere vedeli pomôcť aj v rámci vekových kategórií. Veľmi rád poďakoval za perfektnú spoluprácu s realizačnými tímami U19 a U16, ktorá nás posúvala odborne, ale aj ľudsky. Získané tituly v rámci mládeže MŠK sú zaslúženou odmenou pre hráčov, ale aj celý klub."

Počas ročníka sme sa stretli s kvalitnou domácou i zahraničnou konkurenciou. Čo tieto zápasy ukázali? Na akých veciach ešte treba pracovať?

"V priebehu sezóny sme mali možnosť sa konfrontovať s výbornými súpermi. Ako v rámci ligy, tak aj vďaka prípravným zápasom so súpermi zo zahraničia, či už Čiech alebo Poľska. Práve tieto súboje nám ukázali nielen aktuálny trend mládežníckeho futbalu, ale aj nedostatky a rezervy, na ktorých musíme pracovať, ak chceme byť konkurencieschopní aj na medzinárodnej úrovni. To nám potvrdili aj stretnutia reprezentačných tímov, v ktorých má náš klub stále vysoké zastúpenie.

Futbal neustále napreduje najmä v rýchlosti, no pracovať je potrebné aj na technicko-taktickej pripravenosti a mentalite hráčov. Aj preto sa tak v rámci rozvoja hráčov do popredia stavia čo najväčšia individualizácia. Chlapci musia výborne a v rýchlosti ovládať loptu, dobre sa vedieť rozhodovať aj pod tlakom, byť odvážni, odolní a ochotní. Za mňa je totiž v súčasnom futbale dôležitá aj hra bez lopty, čo nie každému vonia. Jednoducho sa bavíme o komplexnosti, na ktorej je potrebné pracovať v každodennom tréningovom procese."


štatistiky

tímové štatistiky

18 výhier - 6 remíz - 2 prehry 

Postavenie v tabuľke: 1. miesto

Počet bodov: 60 bodov

Skóre: 68:24


individuálne štatistiky

Najviac gólov: František Kóša (17) a Martin Klaučo (16)

Najviac čistých kont: Jakub Jokl (9)

Najviac odohratých minút: Martin Klaučo (2191)


U16 | striebro motiváciou do ďalšej sezóny

Pán tréner, ako ste spokojný so sezónou po hernej stránke?

"Keď sa obzriem za minulou sezónou, tak určite prevládajú pozitívne veci. Myslím si, že sme urobili herný progres na úrovni tímovej, ako aj individuálnej. Z individuálneho hľadiska ma teší účasť viacerých hráčov v reprezentácii, ako aj fakt, že viacerí nastupovali za kategóriu U17. Z tímových parametrov by som vyzdvihol veľmi dobre zvládnutý prechod na nový základný herný systém."

Hoci výsledky nie sú u nás prvoradé, sú pre nás pekné umiestnenia odzrkadlením dobrej práce?

"Podľa mňa áno. S dobrou prácou prichádzajú aj kvalitné výsledky. V súťaži sme skončili na druhom mieste, ale určite sme mali potenciál skončiť ešte o priečku vyššie. Verím, že to bude pre nás výzva do ďalšieho ročníka." 

Počas ročníka sme sa stretli s kvalitnou domácou i zahraničnou konkurenciou. Čo tieto zápasy ukázali? Na akých veciach ešte treba pracovať?

"Počas prípravných období sme sa konfrontovali so zahraničnými súpermi, ktorí nás dostatočne preverili a ukázali nám aj parametre hry, na ktorých musíme pracovať. Je to najmä vyváženosť medzi obrannou a útočnou fázou, takisto práca s loptou pod tlakom a tiež zvládnutie zvyšujúcich sa nárokov po mentálnej stránke."

"Za minulú sezónu sa chcem poďakovať hráčom za výborný prístup, realizačnému tímu za perfektnú spoluprácu a vedeniu MŠK Žilina za výborne vytvorené podmienky na prácu. Verím, že v budúcej sezóne nadviažeme na parametre hry a výkonmi budeme robiť radosť všetkým zainteresovaným v našom klube."


štatistiky

tímové štatistiky

20 výhier - 3 remízy - 3 prehry 

Postavenie v tabuľke: 2. miesto

Počet bodov: 63 bodov

Skóre: 93:22


individuálne štatistiky

Najviac gólov: Karol Blaško (17)

Najviac čistých kont: Jakub Marek (6)

Najviac odohratých minút: Patrik Baleja (1841)


Facebook