Tomáš Nemčík bude hosťovať rok na severe Európy

Odchovanec Akadémie MŠK Žilina Tomáš Nemčík, ktorý sa cez najmladšie žltozelené kategórie prepracoval až ku kapitánskej páske v "A"-tíme, bude pokračovať vo svojej kariére v zahraničí. Jeho odchod bol v hre už v lete, až teraz však opúšťa svoj rodný klub. 

Vedenie MŠK Žilina sa dohodlo na hosťovaní 22-ročného obrancu s nórskym klubom Rosenborg BK, kde bude hosťovať do 31. decembra 2024 aj s následnou opciou. Ešte pred samotným odchodom predĺžil náš obranca zmluvu so žltozelenými do 31. decembra 2025. 


koordinovaný postup

Šumy ohľadom Tomáša Nemčíka muselo vedenie MŠK riešiť už v lete. Vtedy však vedenie Šošonov nenašlo ohľadom svojho odchovanca reč ani s jedným zo záujemcov. Teraz napokon o ľavonohého obrancu prejavil záujem rekordný majster z Nórska. Viac o hosťovaní rodáka z Hričova približuje športový manažér žltozelených Karol Belaník.

"Tomáš je jeden z hráčov, ktorý sa pohybuje v "Áčku už niekoľko sezón. Prešiel si celou akadémiou a už aj v minulosti boli okolo jeho osoby šumy v rámci prestupu do zahraničia. Navyše jeho otec bol hráčom MŠK, pracuje v klube a dôverne sa poznáme. Dohodli sme sa teda na koordinovanom postupe. Teraz prišla konkrétna ponuka z Rosenborgu, pričom sme z neho cítili, že ho to oslovilo. Rýchlo sme našli spoločnú reč s Nórmi, ktorí sú historicky známym klubom. Po neúspešnej vlaňajšej sezóne podnikajú kroky k tomu, aby sa vrátili na pozície, ktoré zastávali. Teší nás, že o našich hráčov je záujem v takých tradičných kluboch, akým je Trondheim."

Nóri, ktorí hrajú systémom jar-jeseň, skautovali nášho odchovanca už dlhšie. Nová sezóna tam začína až koncom marca. 

"Tomáša majú "preklepnutého", typologicky hľadali takéhoto hráča. V stredu absolvoval zdravotné testy, po ktorých sme sfinalizovali transfer. Prajeme mu veľa šťastia a dobrú športovú formu. Veríme, že bude dobre reprezentovať značku MŠK a našu akadémiu."

Ako to ovplyvní defenzívnu skladbu nášho družstva?

"Po odchode Tomáša máme štyri alternatívy na tri pozície stopéra, takže to máme poriešené. Zároveň máme v zálohe aj iné alternatívy. Z tohto pohľadu by to nemal byť vážny zásah do zostavy. Navyše, ďalší mladí hráči čakajú na svoju šancu."


vďaka všetkým v klube

"Čupo" bol spätý s futbalom pod Dubňom od svojich prvých futbalových krokov. Napokon si splnil svoj cieľ a sen, ktorým bola kabína "A"-tímu. V klube bol od kategórie U6 dokopy úctyhodných 17 rokov. Pre Tomáša Nemčíka nastal čas na posun, ktorým je nateraz dočasné hosťovanie na severe Európy.

"Ťažko sa hľadajú slová, keďže všetko sa odohralo veľmi rýchlo. Bude to najmä o poďakovaní sa všetkým, ktorí ma formovali a ovplyvnili za 17 rokov v klube. V prvom rade by som sa chcel poďakovať všetkým trénerom, ktorí ma viedli Akadémiou MŠK od úplne prvého trénera Comu, Matejčíka s Molnárom, cez Repaského, Bačíka, Konečného, Mojžiša až po trénerov v doraste - Haneka, Beláka, Veselého či Guľu. Rovnako tak patrí vďaka trénerskému triu, ktoré mi prvýkrát dali šancu v A-tíme, a to Staňo, Černák a Guľa. Ak som na niekoho zabudol, ospravedlňujem sa."

"Chlapcom ročníka 2001 rovnako ďakujem, ťahali sme to niekoľko krásnych rokov a boli úspešní na nespočetne veľa turnajoch. Ďalej sa chcem poďakovať všetkým vo vedení MŠK, že mi dali možnosť spraviť ďalší krok v kariére a skúsiť niečo nové. Veľká zásluha patrí rodičom a rodine, ktorá ma podporovala a fandila od útleho veku. Nakoniec sa chcem poďakovať fanúšikom, ktorí za nami stáli v tom dobrom, ale aj v tom zlom," hovorí náš odchovanec, ktorého odohral v "A"-tíme 76 zápasov s bilanciou 3 góly a 4 asistencie.

Napriek odchodu do vyše dvoch tisíc kilometrov vzdialeného nórskeho mesta nezabúda na najbližšie veľké zápasy, ktoré čakajú žltozelených.

"Chalanom prajem veľa šťastia do jarnej časti sezóny a verím, že sa im podarí pokračovať vo výsledkoch z jesene a budú ešte úspešnejší. Chalanom z "19"-tky veľa šťastia do zápasu s Borussiou, určite budem držať palce na diaľku."

Podstatná časť života bude navždy žltozelená, aj preto bude "Čupo" Žilinu navždy nazývať domovom.

"Počas sedemnástich rokov v Žiline som zažil horšie, ale aj veľmi krásne chvíle, ktoré si budem navždy pamätať. MŠK mi dala veľa či už po futbalovej stránke ale aj tej osobnostnej. Vždy to bude môj domov. Ďakujem ešte raz."


Facebook