Sústredenie SAE: Pred zápasom s lotyšskou Rigou
Posledným súperom futbalistov MŠK Žilina na sústredení v Spojených arabských emirátoch bude v piatok účastník lotyšskej Virsligy FK Riga. Tím z hlavného mesta Lotyšska prebral pod svoje krídla skrachovaný klub Skonto Riga, ktorý pre finančné problémy zmizol z futbalovej mapy v decembri 2016.

Jeho nasledovníkovi FK Riga sa už v prvej sezóne podarilo úspešne etablovať medzi elitou Lotyšska a v nedávno skončenej sezóne skončil na 3. mieste, ktoré mu zaručilo účasť v predkolách Európskej ligy.

poskladať dve vyvážené, víťazné mužstvá

Aj preto bude tento zápas pod taktovkou hlavného trénera "A"-tímu Adriána Guľu.

"V zápase s čínskym Shandongom sme sa rozhodli, že chod zápasu bude zastrešovať Jaro Kentoš s Tiborom Goljanom, ale zostava bude zmiešaná aj s našimi chalanmi. Samozrejme, štvrtková zostava bude doplnená viac hráčmi z projektu. Snažíme sa minutážou vyťažiť hráčov a zároveň poskladať silný tím. Niektorých môžeme využiť aj na ďalší deň v zápase s Rigou. Určite chceme oba zápasy vyhrať," hovorí šéf žltozelenej lavičky.

Lotyšský futbal bol zviditeľnený najmä vďaka už neexistujúcemu mužstvu Skonto Riga, ktoré bolo vo svojej 25-ročnej histórii 14-násobným majstrom pobaltskej republiky.

"Skonto Riga bola jedným z najznámejším klubov v krajine, ktorý, žiaľ, skrachoval. Momentálne sú pod menovkou FK, no určite chcú nadviazať na tradíciu Skonta, čiže sú významným mužstvom lotyšskej ligy. Pre nás je to zápas európskeho meradla, preto sme sa rozhodli trochu vymeniť réžie s "B"-tímom. Je možné, že súperov podobných FK Riga môžeme dostávať aj v predkolách európskych súťaží." Po troch dueloch v športovom komplexe pri Jebel Ali si tak šošoni vyskúšajú trávnik v Sevens Sports komplexe. "Zažijeme inú plochu, iný štadión. Aj preto sme sa rozhodli, že partie pomiešame a posnažíme sa o dve vyvážené mužstvá, podobné zostavy," dodáva 42-ročný tréner MŠK Žilina Adrián Guľa.

znova naplno

Jedným z lídrov kabíny sa javí aj na sústredení stredopoliar Michal Škvarka, ktorý 10-dňovú drinu šošonov v emirátoch chváli.

"Zatiaľ máme za sebou veľmi kvalitné sústredenie, ktoré plní účel. Hlavným cieľom je príprava na ligu, čaká nás posledná prekážka na sústredení, ktorou je Riga. Chystáme sa na ňu, pôjdeme znova naplno s emóciou vyhrať." Čo možno čakať od pobaltského súpera? "Ťažko povedať, nemám doposiaľ skúsenosti s lotyšským futbalom. Pravdepodobne pôjde o ruskú školu, preto musíme k stretnutiu pristúpiť na stopercent a zdravo sa pobiť o miesto v zostave," dodáva kapitán šošonov Michal Škvarka, ktorý si pripísal na sústredení 135 minút na trávniku.

rozhovor s trénerom

Ku koncu sústredenia sme sa porozprávali s trénerom Adriánom Guľom o doterajšom priebehu tréningov i zápasov v SAE.

Výkop piatkového prípravného stretnutia je naplánovaný na 13:00 hod. SEČ.

Facebook