Stopérsky post posilňuje poľský obranca Jakub Kiwior
Po avizovanom odchode stopéra Luku Lochoshviliho prichádza pod Dubeň vystužiť obranné rady ďalší ľavonohý obranca. Vedenie šošonov sa dohodlo na prestupe jedného z najväčších poľských talentov, 19-ročného Jakuba Piotra Kiwiora z Podbrezovej. S bývalým kapitánom poľskej reprezentácie do 19 rokov sme podpísali zmluvu do 30. júna 2023.

zlepšovať sa a hrať o trofeje

Jeden z najväčších poľských talentov, ktorý začínal s futbalom v GKS Tychy, sa presunul už vo svojich šestnástich rokoch k belgickému gigantovi z Anderlechtu Brusel. Tam si prešiel Jakub Piotr Kiwior mládežníckymi kategóriami a v minulej sezóne si vyskúšal v drese belgických fialiek aj prestížnu UEFA Youth League, kde si zahrali aj šošoni.

"So Žilinou som debatoval o tejto možnosti už počas jarnej časti, potom sme sa s celou rodinou zhodli, že to bude dobrý krok," poodhalil zákulisie svojho presunu z Horehronia do MŠK mladý obranca. "Som veľmi rád, že budem môcť zabojovať o miesto v tíme, akým je Žilina. Je to výborný klub na rozvoj mladého hráča, navyše na vysokej úrovni. Teším sa, že so Žilinou môžem vyhrávať, zbierať body a hrať o trofeje a najvyššie priečky. Verím, že si vzájomne pomôžeme." 

Fanúšikom šošonov je známy predovšetkých z jarného pôsobenia v Podbrezovej, kam prestúpil počas zimného prestupového obdobia. "Áno, pamätám si vzájomný súboj z jari, kedy vyhrala Žilina v Podbrezovej 2:0. Chcú hrať futbal, kombinovať, čo vyhovuje každému hráčovi," hovorí 189-centimetrov vysoký obranca, ktorý na svoj vek pôsobí vyspelo. 

Jakub prichádza do väčšieho klubu, kde je väčšia konkurencia i vyššie nároky. Jeho ambície sa však nemenia. "V každom klube sa snažím zo seba vydať sto percent. Vždy sa chcem zlepšovať, posúvať vpred. Je tu viacero kvalitných obrancov, od ktorých sa môžem veľa naučiť. Určite však chcem zbierať minúty, štarty v najvyššej súťaži, ktorá je najkvalitnejšia. Najviac sa dokážem zlepšiť v ťažkých zápasoch, preto by som ich chcel odohrať čo najviac," dodáva po podpise zmluvy najnovšia akvizícia v tíme žltozelených.


Agresívny ľavonohý stopér

Obranná línia šošonov urobila počas prípravného obdobia progres, športový manažér Karol Belaník ozrejmil, že klub sledoval mladého Poliaka už dlhšie.

"O Kubovi Kiwiorovi sme mali informácie už dávnejšie. Už počas jeho pôsobenia v Anderlechte sme na neho dostali tipy, že môže byť do budúcna zaujímavým hráčom. Prestupom do Podbrezovej sme ho sledovali ešte podrobnejšie. Ide o mladého ľavonohého stopéra, ktorý vie byť v osobných súbojoch agresívny. Takýto typ hráča, ktorý by zároveň vedel zdynamizovať našu rozohrávku, sme hľadali do budúcnosti," prezrádza športový manažér.

Dlhodobejší kontrakt prezrádza, že hráč dostane priestor na aklimatizáciu. "Sledovali sme aj jeho posledné stretnutia v zápasoch II. ligy a rozhodli sme teda, že ho podpíšeme. Určite aj on vníma naše konkurenčné prostredie, no pozeráme sa aj do budúcnosti, keďže na svoj vek už má skúsenosti s mužským futbalom. Záleží iba na ňom, ako rýchlo sa dokáže zorientovať, adaptovať," dopĺňa športový manažér.

Facebook