”Stále hľadieť na progres mužstva,” hovorí Karol Belaník
Fortuna liga počas aktuálneho víkendu oddychuje, oči všetkých sa upierajú na reprezentáciu, a preto môžeme podrobnejšie bilancovať. Pred jesenným finišom sme sa porozprávali so športovým manažérom MŠK Žilina Karolom Belaníkom o našich výkonoch, gólovej produktivite či blížiacom sa zimnom prestupovom období.

Dá sa porovnať terajší tím Pavla Staňa s mužstvom žltozelených z rokov 2014-2015, kedy prišlo rovnako k omladeniu kádra?


spokojnosť s doterajším priebehom

Máme za sebou už väčšiu polovicu základnej časti. Začneme očakávanou otázkou - ako sa pozeráte na doterajšie výkony?

"Počítali sme s tým, že sa mužstvo nevyhne výkyvom. Ukazovali to najmä zápasy u súperov, kde sme nezvládli štyri zápasy za sebou. Sme radi, že sa nám naposledy v Nitre podarilo pretrhnúť túto sériu. Celkovo musím vysloviť spokojnosť, pretože tím má slušné výsledky. Samozrejme, občas sa nevyhneme krátkodobým výpadkom v časti zápasov, kde robíme chyby, ktoré vyplývajú z neskúsenosti. Mužstvo každopádne pôsobí sympaticky, dokázalo poraziť Dunajskú Stredu - dominantný, vedúci tím v tom období, dokázalo remizovať so Slovanom. Stále je čo zlepšovať. Každopádne ale hráči získavajú skúsenosti ťažkými súbojmi a tým pádom výkonnostne rastú. Treba to potvrdzovať dlhodobejšie aj vzhľadom na rozdiely medzi domácimi a vonkajšími zápasmi. Verím však, že zápas v Nitre a jeho výsledok nám dopomôže. Mužstvo sa totiž vnútorne mohlo presvedčiť, že sa dá uspieť aj na ihriskách súperov. Môže to byť pre celú kabínu správny impulz."

Kde bol podľa vás rozdiel v našich výkonoch, že to pod Zoborom naposledy konečne vyšlo?

"Úvod bol zložitý, Nitra dobre napádala aj s rizikom a my sme sa z toho nevedeli dostať plynulou kombináciou, neboli sme nebezpeční. Zabrzdila nás aj nepremenená penalta, ale po 25. minúte sme predvádzali dobrý futbal, s dobrým prechodom a aj šancami. Dôležité bolo, že po zmene strán za stavu 0:0 chytil Samo Petráš nájazd domácich. Záver bol nervóznejší, boli tam nebezpečné situácie, ale ustáli sme to. Z brejkov do otvorenej obrany sme strelili dva góly a uzatvorili zápas."

Stále sa hovorí o neskúsenosti tímu. Súhlasíte, že tréner Pavol Staňo vytvoril naozaj súdržnú partiu, ktorá tímovosťou môže nahradiť práve chýbajúce skúsenosti?

"Áno, atmosféra v tíme je prajná a chalani si navzájom fandia. Hráči, ktorí aj naposledy naskočili do stretnutia z lavičky, oživili našu hru. Chémia je teda fajn, treba v tom napredovať. Nie je to fráza, ale v kolektívnych športoch sa rodia dobré výsledky, keď je v tíme tá správna atmosféra."


proces ešte nie je dokonaný

Poďme si rozmeniť náš tím "na drobné". Napriek väčšiemu počtu inkasovaných gólov sa svojej úlohy zhostil výborne gólman Samuel Petráš. Ako vnímate jeho a celú defenzívu ako bývalý brankár?

"Nemal to v úvode sezóny jednoduché. V jarnej časti sa nám nadstavba aj vďaka nahratým bodom dohrávala lepšie, jednoduchšie. Chalani si mohli vyskúšať atmosféru ligy, kvalitu súperov. Nová sezóna ukázala, že proces ešte nebol dokonaný, čo je logické vzhľadom na skúsenosti. Po určitých neúspešných výsledkoch, vypadnutí v európskom predkole prichádzal tlak. Inkasovali sme síce veľa gólov, ale nebolo to vinou brankára. Skôr celkovej organizácie hry v obrane, niekedy mladíckej naivnosti. V ostatných zápasoch bol Samo oporou, podržal nás v kritických momentoch. Pôsobí dobrým dojmom, ide z neho istota."

Až 22 inkasovaných gólov. Hľadať za tým častú zmenu v zadných radoch alebo je to skôr naším útočným štýlom hry?

"Už po skúsenostiach z minulosti vieme, že tím mal problém v zápasoch u súperov. Slabšou agresivitou, istou naivitou a vyššie spomenutými faktormi sme zápasy prehrávali rovnakým spôsobom. Tréneri to podrobne analyzovali, upozorňovali hráčov na chyby, ktoré sa ale opakovali. Vyvrcholením bola prehra v Ružomberku, kde sme v úplnom závere stratili kontrolu nad duelom a prišli o všetky body. Áno, k vyššiemu počtu inkasovaných gólov prispela aj rotácia a výpadok niektorých chalanov, no sú tam ďalší hráči, ktorí sú súčasťou mužstva a sú pripravení naskočiť. Absentovala nám predovšetkým agresivita, kontaktnosť, súboj, ktorý vedeli skúsení súperi zúročiť. Toto nás zrážalo, chalani sa tak dostali sami pod tlak a do zápasov vonku išli s akýmsi nižším sebavedomím. Aj preto chcem veriť, že zápas v Nitre mužstvu z hľadiska psychiky pomôže a bude to ten správny podnet."

Oveľa menšie starosti máme v ofenzívnych číslach. Šošoni strelili 33 gólov, čo je takmer najviac z ligy. Pritom pred rokom aj so skúsenejším kádrom sme mali na konte po 13. kole iba 26 strelených gólov.

"Je to pokračovanie filozofie, ktorú máme v klube jasne zadefinovanú. Rozvíjame hráčov po ofenzívnej stránke vo všetkých parametroch. Teší nás efektivita Bichakhchyana či Kurminowskeho, ktorí sú v popredí tabuľky strelcov. Dokážeme si vytvárať šance a dôležitá je aj efektivita. Vieme byť nebezpeční doma, ale aj vonku si dokážeme až na pár výnimiek vytvárať šance. Doma sme ako keby mali väčšie sebavedomie, väčšiu suverenitu." 

Najviac žiari spomenutý Vahan Bichakhchyan, ktorého v strede poľa naozaj cítiť. Čakali ste to od neho?

"Vahan vždy naznačoval veľký potenciál, preto sme ho brali do MŠK už v rannom veku. Veľmi ho však limitovali časté a vážne zranenia, dlho bol mimo a logicky sa tak nedokázal dostať do stabilnej formy. Momentálne je v ofenzíve veľmi nebezpečný a dokáže zúročovať svoj potenciál, ktorý sme v ňom videli. Bodaj by v tom pokračoval."


najmladší tím v histórii

Niektoré výkony mladých chalanov naozaj "hrejú na srdci". Trúfnete si porovnať tento tím Pavla Staňa s mužstvom Adriana Guľu po prestavbe v rokoch 2014,2015?

"Ťažko to porovnávať. Pri príchode Adriana Guľu prebiehala rekonštrukcia kádra, starší skončili a šancu začali dostávať mladší. Rovnako sme sa nevyhli výkyvom a prehrávali sme zápasy, v ktorých sme možno boli lepší a dominantnejší. Je tu teda určitá paralela s dnešným kádrom. Myslím však, že toto mužstvo je v histórii najmladšie. Za Aďa Guľu tam ešte boli hráči so skúsenosťami. V terajšom kádri okrem Jakuba Paura, Kristiána Valla, Jana Minárika či Braňa Sluku to boli všetko pomerne noví hráči v lige. Určité prvky sú tam teda aj z minulosti, ale teraz sme jednoznačne mladší. Verím, že aj táto skúsenosť nám pomohla."

Špecifikom tejto doby je už aj pravidelné testovanie tímu pred každým kolom, ktoré je istým strašiakom.

"Nie je to jednoduchá situácia, týka sa to každého tímu. Pre nás je to však o to ťažšie, keď nám niekto vypadol, a to kvôli vekovému zloženiu kádra. Pomerne dobre sa však mužstvo vyrovnáva s disciplínou v rámci opatrení. Robíme maximum preto, aby chalani eliminovali sociálne kontakty a aby dodržiavali všetky hygienické a bezpečnostné nariadenia."


zimný trh u nás utlmený

Pomaly sa blíži zimné prestupové obdobie. Ako to vyzerá na hráčskom trhu vzhľadom na náš káder?

"Zimný prestupový termín bude s určitosťou limitovaný situáciou, ktorá panuje v Európe, na celom svete. Trh bude podľa mňa obmedzený, takže ťažko predpokladať, aký bude vývoj. Skôr je však tendencia, že kluby nebudú v zložitej ekonomickej situácii pripravené investovať do významných transferov. Možno až v lete. Samozrejme, okrem top klubov."

S čím ideme do jesenného finišu Fortuna ligy?

"Určite chceme stabilizovať výkonnosť. Cieľ - byť súčasťou prvej šestky - ostáva nemenný. Radi by sme sa konfrontovali s najlepšími, pretože mladým hráčom dajú ťažké zápasy najviac. Mužstvo naberá skúsenosti, stále preto chceme vidieť progres mužstva, chceme byť konkurencieschopní s najlepšími."

Facebook