Šošoni v počte odchovancov v európskych ligách medzi najlepšími
Celosvetovo uznávaná výskumná skupina z Medzinárodného strediska pre športové štúdie (CIES) vydala tento týždeň rebríček v počte aktívnych odchovancov európskych tímov v 31 ligách na starom kontinente za posledný rok. Spomedzi viac než 600 mužstiev je MŠK Žilina na skvelom 21. mieste s aktuálne 42 odchovancami hrajúcimi v najvyšších európskych súťažiach.

zarovno salzburgu, pred Man City, United či Chelsea

Nezávislé štúdijné centrum CIES Football Observatory sa špecializuje na štatistickú analýzu futbalu a každý týždeň uverejňuje zaujímavé štatistické údaje. Vďaka zaujímavému rebríčku CIES sme už kraľovali počas minulej sezóny v počte odohraných minút našich odchovancov v rámci celej Európy a zároveň sme mali druhý najmladší tím na starom kontinente. V tejto sezóne sme sa objavili na popredných miestach (a to dokonca v celosvetovom meradle) v rámci priemerného veku jednotlivých zostáv.

Tentoraz sa výskumníci zo švajčiarskeho mesta Neuchâtel zamerali na  počet aktívnych odchovancov jednotlivých klubov naprieč Európou. Nikoho neprekvapuje, že na vrchole je za posledný rok holandský Ajax, ktorí vyprodukoval do aktuálnych (31) najvyšších súťaží v Európe 81 odchovancov. 

Zo strednej Európy je lepšia ako Šošoni iba Sparta Praha s 58 odchovancami. A práve na 21. mieste svietia Šošoni s počtom 42 odchovancov aj spolu s najlepšou akadémiou v Rakúsku - RB Salzburg či belgickým Standard Liège.


brankárska škola MŠK medzi gigantmi

CIES zároveň zverejnila k tejto štatistike aj samostatný rebríček brankárov odchovancov, v ktorom sú Šošoni medzi úplnými európskymi gigantmi. S ôsmimi gólmanmi chytajúcimi v najvyšších európskych súťažiach sú medzi tímami ako Real Madrid, Arsenal či Barcelona. Osmička brankárov z Akadémie MŠK je vymenovaná nižšie (dvaja súčasní a šesť bývalých Šošonov).


polovica aktuálnych / polovica bývalých

Menovite ide o 21 aktuálnych Šošonov:

Samuela Petráša, Ľubomíra Belka, Dávida Ďuriša, Jána Minárika, Branislava Sluku, Adama Kopasa, Jakuba Paura, Patrika Mysloviča, Lukáš Jánošík, Patrika Iľka, Adriána Kaprálika, Tomáša Nemčíka, Adama Goljana, Samuela Suľu, Timoteja Jambora, Filipa Mráza, Dominika Javorčeka, Mária Sauera, Vladimíra Trabalíka, Patrika Leitnera + Jána Bernáta na hosťovaní

A zvyšných 21 bývalých Šošonov, ktorí zasiahli v priebehu posledného roka do najvyšších európskych súťaží:

Milan Škriniar, Dávid Hancko, Michal Škvarka, Martin Dúbravka, Peter Pekarík, Tomáš Hubočan, Denis Vavro, Miroslav Káčer, Jaroslav Mihalík, Róbert Boženík, Matej Rakovan, Patrik Le Giang, Dušan Kuciak, Martin Králik, Lukáš Čmelík, František Plach, Kristián Vallo, Dominik Holec, Andrej Kadlec, Martin Gamboš a Jakub Vojtuš.

Facebook